Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

110 Kilodan 75 Kiloya Nasıl Düştüm?


sarahconnoriyalayanhademe

Öne çıkan mesajlar

Bilgisayar karşısında geçen korkuç derece sağlıksız yaşam sonucu oluşan yuvarlak bedenimi ıslah etme serüvenimi anlatacağım.

 

Not al arkadaşım,

 

spacer.png

 

sdsfsdsfsd şaka lan şaka

İçki, sigara, fast food, hareketsizlik, aşırı çay-kahve tüketimi, tüm bu kötü alışkanlıklara sahip bir insandım. Pekiyi, bu kötü alışkanlıklarımdan nasıl kurtuldum?

Tek tek anlatacağım.

1) Öncelikle sigarayı bırakmak gerekiyor arkadaşlar. Okul dönemlerinizden feyz alın, en zorlandığınız konuyu en çok çalışarak ve öncelik vererek çalışmamız gerekir, yoksa o konuyu anlayamayız. Sigara bağımlılıkların en pisi ve en inatçısı. O yüzden, "bırakmaya" önce onunla başlıyoruz.

 

spacer.png

 

Sigarayı bırakmaya başlamak için bir cuma akşamını ya da cumartesi akşamını seçiyoruz. Arkadaşlarınızla dışarıya çıktığınız bir cuma ya da cumartesi akşamını değerlendireceğiz. Pancar veya Afitap gibi bir mekana gittiniz ve o akşam rakı içilecek, bu akşamı çok iyi değerlendirin. Yemeğe fazla yüklenmeyin. Zom oluncaya, ne dediğinizi, ne yaptığınızı bilmeyinceye kadar için. "Oha ben eşşeğim, bu kadar da içilmez" bakışlarını üstünüze çekene kadar için. "O son bardağı içmeyecektim oğlum," dediğimiz, o ertesi günkü pişmanlığın olduğu noktaya kadar için. Hatta, hesabı istedikten sonra, mekanda varsa, kalem bira söyleyin, onu da için. Eminim, hepiniz hayatınızın bir döneminde o ertesi günkü pişmanlığı yaşadınız. Hah işte, o noktaya kadar için.  Merak etmeyin, arkadaşlarınız sizi ya kendi evlerine götürüp yatıracak ya da sizin evinize sizi ulaştıracaklar. Ertesi gün kalktığınızda kendinize küfür edecek kadar çok içtiyseniz, mideniz bulanıyor, başınız ağrıyorsa, kusuyorsanız, başarılı olmuşsunuz demektir. Mide bulantısı ve kusmanın çaresi var, merak etmeyin.

 

spacer.png

 

spacer.png

 

Akşam dışarıya çıkmadan önce torpidoya ya da cebinize atacağınız iki poşet rezene çayı, tüm mide bulantısı ve kusma dertlerinizi çözecektir. Rezeneyi plastik poşete koymayı ve ağzını sıkıca bağlamayı unutmayın çünkü rakı gibi kokar bu çay. Eğer evinizde uyanacağınızı garanti edebiliyorsanız, yanınızda veya torpidoda taşımanıza gerek yok. Sabah kalktığınızda sıcak suya attıktan sonra bu çayı içmeniz yeterli mide bulantısı ve kusmayı hemen yok etmek için. Hemen sonrasında isterseniz Burger King'e, oburluk yapmaya gidebilirsiniz. O derece etkili. Bu çayı içtikten sonra mide bulantınız ve kusmanız geçeceği için, hangovera rağmen, istediğiniz kadar su içebilir ve yemek yiyebilirsiniz.

 

İşte, bu ertesi günü yaşarken canınız sigara içmek istemeyecek çünkü bir önceki gece rakıya abanırken, o kadar çok sigara içmiş olacaksınız ve ertesi gün o kadar çok yorgun olacaksınız ki canınız bir müddet sigara içmek istemeyecek. Vücudunuza yeniden su kazandırmak için suyunuzu için, dilediğiniz kadar yemek yiyin. Akşama doğru kendinize geldiğinizi zannedecek ve bir sigara yakmak isteyeceksiniz. O sigarayı yakmak yerine koyu bir kahve için ya da üç beş tane sakızı aynı anda ağzınıza atıp çiğneyin ya da aşırı yağlı ve sağlıksız bir şeyler yiyin.

 

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

Unutmayın, ertesi gün, bu ilk gelen sigara içme isteğini bir şekilde yok etmeniz gerekli. Ben sigara, kahve, fast food üçlüsünü kullanarak yendim. Bu, ilk sigara içme isteiğini yok edemezseniz olmaz.

 

Şimdi, işin asıl zor tarafına gelecek olursak, bir şekilde bu günü (ilk ertesi gün ya da hangover günü) sigara içmeden atlattığınızı varsayıyorum, bundan sonra geçecek olan bir hafta, hayatınızda yaşadığınız en zor hafta olacak. Sürüm sürüm sürüneceksiniz sigarasızlıktan, sinirli olacaksınız, dikkatinizi bir noktada toplamakta zorluk çekeceksiniz. Bunun ilacı yok malesef. Fakat canınız her sigara çektiğinde şunlardan birini yapın: Koyu siyah kahve içmek, sakız çiğnemek, aşırı yağlı ve sağlıksız gıdalarla beslenmek, diş fırçalamak. Evet. Yanlış duymadınız, diş fırçalamak!

 

spacer.png

 

Sigara içme isteiğiniz her geldiğinde, bu dördünden birini mutlaka ama mutlaka yapın. O anda hangisine erişiminiz varsa ve hangisini yapabiliyorsanız ona başvurun. Beş gün süren işkenceden sonra, beşinci günün akşamında, sigara içme isteğinizin inanılmaz derecede azaldığını anlayacaksınız. İki gün daha sabretmeniz gerekli. İki gün daha dayanabilirseniz, yedinci gün sonunda, sigara içme isteiğinizin yok olduğunu göreceksiniz. Sigara içen insanların kokusu size çok kötü gelecek. Yaşadığınız değişime hayret edeceksiniz. Eğer bir hafta dayanabilirseniz, kurtuldunuz demektir.

 

2a) Dışarıdan yemek yeme kültürünü değiştirmeye geldi sıra. Sigaradan kurtulmak için sığındığımız oburluğu nasıl bertaraf edebiliriz? Bilimum sağlıksız ve hazır gıdaları kullanarak sigara alışkanlığımızdan kurtulduk. Pekiyi, bu gıdalardan nasıl kurtulacağız? Un, tuz ve şekeri hayatımızdan çıkararak.

 

spacer.png

 

Bu üçlünün girdiği hiçbir besini tüketmeyerek başlıyoruz ikinci serüvenimize. Burada da devreye irade giriyor tabi. Sigarayı bırakırken kullandığımız çelik gibi iradeyi yine devreye sokuyoruz. Ne yediğinizin ya da ne kadar yediğinizin hiçbir önemi yok. Oturun, midenizi dolduruncaya kadar, aksırıncaya, tıksırıncaya kadar yiyin ama asla ama asla un, tuz, şekerin girdiği yemekleri tüketmeyin. Bunlardan sakınmanın en zor olduğu öğün sabah kahvaltısı bence. O öğünü atlatmak için, bir önceki akşam yemeğinden arta kalan yiyeceklerden sabah kendinize mikrodalgada ısıttıklarınızı tüketebilirsiniz. Ben sabah kahvaltısı problemini öyle çözmüştüm. Tanıdığım insanlardan bir kısmı hiç sabah kahvaltısı yapmıyor, bu bir avantaj bu burumda ama genel olarak sağlıksız bir tercih tabi.

Bir müddet sonra ekmeği aramadığınızı, üçüncü nesil kahvecilerde yapılan sikko sikko isimli kahvelerin tadının aslında ne kadar iğrenç olduğunu (içindeki aşırı şekerden ötürü), patates kızartmasından azıcık yediğinizde tıkandığınızı ve daha fazla bir şey yiyemediğinizi fark edeceksiniz. Bunları yemeniz yasak, peki nasıl farkına vardınız tüm bunların? Çünkü arada kaçamak yapacak ve yaptığınız bu kaçamaklardan pişman olacaksınız. İradesi bu kadar zayıf biri olduğunuz için kendinize kızacaksınız.

 

spacer.png

 

spacer.png

 

Merak etmeyin, tüm bunların üstesinden geleceksiniz. Bu un-tuz-şekersiz diyeti uygularken yiyebileceğiniz öğle yemeklerinden birine örnek vereyim mesela: 1,5 Adana kebabı, yanında acılı şalgam, humus, patlıcan ezme, sulu salata, yeşillik, soğan kombosuyla öğle yemeği. Yemeğin yanında getirilen pide veya acılı/yağlı ekmekten kesinlikle ağzımıza sürmüyoruz arkadaşlar. Önemli olan, alışkanlıklarımızı değiştirmek.

 

2b) İkinci adımdaki diyeti uygulamaya başladıktan bir süre sonra, bunun ne kadar süre sonra olduğuna siz karar vereceksiniz, öğünlerde yediğimiz porsiyonları küçültme aşamasına geçiyoruz. Buradaki asıl hedef şu: Öküz gibi yemek yediğimiz süreçten, bir öğünde yediğimiz yemeği, tüm bir güne yayma aşaması. Örnek vermek gerekecek olursa: Gözünüzün önüne bir öğle yemeği ya da akşam yemeği getirin kabaca: Açılış, çorba; daha sonra ara sıcak ya da ana yemek, yanında salata; kapanış, tatlı ya da meyve. İşte, bu bir öğünde yediğimiz yemeği tüm bir gündeki iki, üç ya da dört öğüne (sizin gün içerisinde yemek yeme alışkanlığınız ne sıklıkta ise) yayma işlemini gerçekleştiriyoruz. Bunu yavaş yavaş, kendinizi sıkmadan, üzmeden, yormadan yapın lütfen. Unutmayın, biz aslında bir öküzüz, zayıflamaya çalışıyoruz. Kendimize yalan söylemeyi bırakalım ve öküz olduğumuzu kabul edelim.

 

spacer.png

 

Her şey, kendine yalan söylemeyi bırakmakla başlıyor. Daha iyiye gidecek her şey, merak etmeyin.

 

3) Alkol tüketilirken yapılacak akıllıca seçimler adımı.

Arkadaşlar, bu yolculuktaki en tehlikeli olan şey alkol. Çünkü alkol tüketilirken sigara içme tehlikesi var. Özellikle dışarıda arkadaşlarınızla sosyalleşirken sigara içme tehlikesi daha da fazla çünkü o sçktiğimin masasında illa bir tane sigara içen yçvşak olur, paketi masaya koyar çakmakla birlikte, suratınıza suratınıza üfleye üfleye içer o sigarayı. Bunun henüz bir ilacını bulamadım, o masada otururken illa canınız sigara çekecek. Bir uyarı niteliğinde düşünün bu adımı. Kendinizi böyle durumlara hazırlayın. Beni pek çok defa sigaraya başlatan olay bu olmuştu. Yapabileceğiniz tek şey, o sigara içen yçvşaktan olabildiğince uzakta oturmak masada ama gene de bu bir çözüm değil. Saatler geçip kanda alkol miktarı arttıkça canınız daha çok sigara çekecek. Mümkünse o gece dışarıya çıkmayın onlarla. O masada içmeseniz bile, mekan çıkışında açık tekel bulup sigara alacaksınız ve o soğukta ayakta dikilip içeceksiniz o sigarayı.

Bu konuda diğer yapmanız gereken şey, bira ve şarap gibi içkileri bırakıp distile içkilere yönelmek. Ben fransız konyağı ve iskoç viskisine yönelmiştim. Yapabiliyorsanız, daha sonra distile içkileri de tamamen bırakmak. Benim gibi lanet bir sümdükseniz, kendinizi kandıra kandıra evde irlanda kahvesi yapıp içebilirsiniz. Youtube'da bu konuda çok hoş videolar var. Mesela bir tanesi şu:

 

Alıntı

 

 

Ben böyle yöntemlerin dışında alkol tüketmeyerek azalttım alkolü. Bıraktım demiyorum. Azalttım. Alkolü tüketilen bir şey olarak değil de keyif aracı haline getirerek azaltabilirsiniz alkolü. Böyle içecekler yapma konusunda bana yardımcı olan YouTube'a teşekkür ederim. İrlanda kahvesinde esmer şeker var. Onsuz yapmayın. Kendinizi arada şımartmanızın sakıncası yok.

 

4) Aşırı çay kahve, bu listedeki en masum görünen ama bırakması en zor olanlarıdır. Aşırı tüketilmeleri sebebiyle, sosyal baskı oluşturmazlar, ucuzdurlar, her yerde ikram edilirler, elinizin altındalardır, keyflidirler. Bu kısımda dikkat etmeniz gereken içecek türk kahvesi. Türk kahvesinin aşırı tüketimi, vücutta ödeme sebep olur. Zayıflamanıza engel teşkil eder. Benim gibi boşboğaz bir öküzseniz, yusyuvarlak bir şeye çevirir sizi türk kahvesi. Çay ocağı bulunan ve çaycısı olan bir işletmede çalışıyorsanız 80-90% ihtimalle türk kahvesi bağımlısısınızdır. Hayatınızdan türk kahvesini azaltarak çıkarmanız gereklidir. Kahveniz pişirilirken atılan kahve miktarını tatlı kaşığından çay kaşığına düşürün, daha sonra, günlük içtiğiniz bardak miktarını azaltın, günde bir bardağa düşürün.

 

spacer.png

 

5) Hareketsizlik, sizin en büyük düşmanınız. Oturduğunuz ev müsaitse, kendinize bir köpek alın. Bu hayvanlar, inanılmaz iyi bir egzersiz bahanesi. Onlarla uzun yürüyüşlere çıkın. Onların eşliğinde, çok sağlıklı ve düzenli yürüyüş yaptığınızı göreceksiniz. Eğer eviniz bir köpek beslemeye müsait değilse, kendi başınıza iki günde bir, minimum 90 dakikalık yürüyüşe çıkın. Yürüyüşlerinizi asla aksatmayın, biriktirip biriktirip tek seferde yürümeyin, eğer kaçırdığınız gün olursa telafi etmeye çalışmayın, iki günde bir 90 dakikalık yürüyüş rutinine devam edin. Eğer iki günde bir 90 dakikalık yürüyüşe çıkamayacak kadar çok çalışıyor ve yorgun oluyorsanız, 3 günde bir 90 dakikalık yürüyüşlere çıkın. Ama yeter ki yürüyüşe çıkın.

 

spacer.png

 

Tüm bunları uyguladığınızda, bir müddet geçtikten sonra kıyafetlerinizin bol geldiğini gözlemlemeye başlayacaksınız. Başlarda kilo vermeniz hızlı olsa bile giderek yavaşlayacak kilo verme hızınız, çünkü 100 kilo iken 10 kilo verdiğinizde kilonuzun 1/10'unu kaybedersiniz ve bu kolaydır, ancak 90 kiloyken 10 kilo verdiğinizde kilonuzun 1/9'unu kaybedersiniz ve bu daha zordur, verdiğiniz kiloyu toplam kilonuza oranladığınızda, siz kilo kaybetmeye devam ettikçe kilo vermenin zorlaştığını fark edeceksiniz, asla pes etmeyin, kötü alışkanlıklarınızı azaltarak yok etmeye devam edin. Kilolar da, kötü alışkanlıklarınızla birlikte yok olacak.

 

İyi günler.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Genel olarak atlayarak okudum. Bazı katılmadığım noktalar var (örneğin kendim sigara kullanmasam da kullananladan gördüğüm ne zaman bıraksalar hızla kilo aldıkları. buradan sigarayı bırakmayın demiyorum yanlış anlaşılmasın da kiloya etkisini sorguladım) ama bu kadar sağlam kilo vermek bayağı iddialı. İyi azim vamış.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

genel olarak sadece sismanlikla degil bagimlilik kavraminin kendisiyle mücadele etmeni takdir ettim. bütüncül yaklasim +rep

ek bir challenge olarak sigarayi biraktigin ilk bir hafta yaninda tütün pakediyle gezmek. bu sayede birisi ikram ettiginde yok bende var, icmek istemiyorum diyebiliyosun. icten ice diger icenlere de kil olmuyosun hem bonus olarak. ha ama bi x5 challenge point ekliyo, ilk sigara birakissa tavsiye etmem. bi 20.de falan böyle denemeye basladim, daha uzun soluklu oldu birakislarim (min birkac hafta/max 1 yil so far). Öbür türlü genelde ilk raki aksaminda patliyodum

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 24.12.2022 at 03:18, sarahconnoriyalayanhademe dedi ki:

Hareketsizlik, sizin en büyük düşmanınız. Oturduğunuz ev müsaitse, kendinize bir köpek alın. Bu hayvanlar, inanılmaz iyi bir egzersiz bahanesi.

bu da gördüğüm en adi tavisye kusura bakma ama lütfen spor yapma bahanesi diye hayvan almayın, üç ay sonra hevesiniz kaçınca sağa sola verecekseniz hiç bulaşmayın.

pandemide parka çıkmaya izin olur bahanesiyle köpek alıp yasaklar bitince barınağa bırakanların sayısı %40 falan artmıştı. bir sürü 6-12 aylık köpek vermişler. bu kadar aşağılık insanlardan olmayın lütfen. beni de boşuna banlattırmayın...

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

3 saat önce, goldbären dedi ki:

bu da gördüğüm en adi tavisye kusura bakma ama lütfen spor yapma bahanesi diye hayvan almayın, üç ay sonra hevesiniz kaçınca sağa sola verecekseniz hiç bulaşmayın.

pandemide parka çıkmaya izin olur bahanesiyle köpek alıp yasaklar bitince barınağa bırakanların sayısı %40 falan artmıştı. bir sürü 6-12 aylık köpek vermişler. bu kadar aşağılık insanlardan olmayın lütfen. beni de boşuna banlattırmayın...

köpek alıp sokağa mı atın dedim ben? köpek edinin, çıkın, gezin tozun dedim. üçay sonra sokağa mı atın dedim. pandemide sıkılan insanlara hıncın varsa git onlara çemkir. kötü birşey dedim sanki.

 

beni banlattırmayın falan. çok da fifi. neysin ki sen?

üffff...

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

7 saat önce, sarahconnoriyalayanhademe dedi ki:

köpek alıp sokağa mı atın dedim ben? köpek edinin, çıkın, gezin tozun dedim. üçay sonra sokağa mı atın dedim. pandemide sıkılan insanlara hıncın varsa git onlara çemkir. kötü birşey dedim sanki.

 

beni banlattırmayın falan. çok da fifi. neysin ki sen?

üffff...

gold şişko olduğu için "ben bunların hiçbirini yapamam" demiş ondan gelmiş bişeyler zırvalamış üstüne alınma

bari sevimli şişko olsa............

liste güzel, gerçekten bunların hepsini yaptıysan helal. yürüyüş konusu çok önemli, kilom yok ama covid oldum 1 aydır evdeyim kondisyon sıfıra indi. bugün markete çıktım 2 dk yürüdüm nefes nefese kaldım çok patetik

yürüyün arkadaşlar ben de yürüycem yarın

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

covid sonrası ciğerler aşırı hızlı yoruluyor ya, evim 5. katta, günde en az 2 in çık yaptığım için çok alışığım, yukarı çıktığımda nefes nefese kalmıyorum normalde, covid sonrası uzuuuuun bi süre düzelmedi bu. Bi yokuş çıkıyodum, iki merdiven çıkıyodum nefes nefese kalıyodum direkt. 1 sene oldu neredeyse ciğerler düzeldi fakat koku tam gelmedi ben de mkkk hala yarım yamalak koku alıyorum fdsf

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

11 saat önce, sarahconnoriyalayanhademe dedi ki:

beni banlattırmayın falan. çok da fifi. neysin ki sen?

üffff...

@goldbären karşim haklı, bu @sarahconnoriyalayanhademe kesin tatlı minnoş bir köpücük aldı kilo vermek için kullandı kullandı sonra da onu sokağa attı şimdi suçluluk duyuyor. Hatta kıyma yapıp yemiş bile olabilir . . .

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 24.12.2022 at 03:18, sarahconnoriyalayanhademe dedi ki:

Ne yediğinizin ya da ne kadar yediğinizin hiçbir önemi yok. Oturun, midenizi dolduruncaya kadar, aksırıncaya, tıksırıncaya kadar yiyin ama asla ama asla un, tuz, şekerin girdiği yemekleri tüketmeyin

Sıkıntı bu zaten. Bu 3ünü yemezsem midem bomboş kalıyor. Aç kalıyorum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...