Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Chat GPT OpenAI


roket adam

Öne çıkan mesajlar

1 saat önce, Sam dedi ki:

bütün bu ai'ları birleştirip "şöyle şöyle bir oyun kodla ama şuna ve şuna benzesin, art'ı şunun elinden olsun, falancalar seslendirsin" diyebileceğimiz bir gün gelince işte o zaman yaşadık.

yok sanmıyorum. belli spesifik başarılı örnekleri olabilir ama genel olarak iyi sonuçlar verecek (yani beğeneceğimiz ve oynayacağımız) oyunlar ortaya çıkartmayacaktır. 

yani kısaca %1'inden az evet, gerisi hayır.

hayır kısmı şöyle; bugün oynadığımız çoğu oyun aşırı kompleks sistemlerin birleşimi. AI oyun sistemlerini çok zorlasan yazabilir ama bu sistemlerin birbirleriyle ilişkili olmalarını, daha doğrusu birbirleriyle uyumlu olacak şekilde yazması çok zor. Complexity yukarı kıvrılan bir ivmeyle birlikte aşırı artıyor.

AI bana bi PlayerController yaz dersin yazar belli gereksinimlerini belirttiğinde. AI bana bir CameraController yaz dersin onu da yazar. AI bana ikisini de yaz, ama CameraController yazacağın PlayerController ile uyumlu olsun, kamera bu player'ı takip edecek onun hareketlerine göre değişimlere ayak uyduracak, ikisinin de ortak kullanacağı şeyler için optimizasyonlar olacak vs diye istekler geldikçe iş karmaşıklaşmaya başlayacak. Böyle onlarca sistem var ve her biri birbirinden haberdar şekilde geliştirilmiş olmalı ve çalışmalı. 

Bunu insan tecrübeyle yapıyor. Bir sürü oyun geliştirmiş oluyor ve her ne kadar kompleks bir iş olsa da zamanla oturuyor. Ve feedback'i var, kaynakları var. Oyunun performansı patladığında hangi sistemlerin iyi olmadığını görebiliyor. Veya hilecilerle dolduğunda kullandığı sistemin açıklarının olduğunu veya iyi yöntem olmadığını görüyor. Beğenilmediği zaman gameplay'inin kötü olduğunu anlayabiliyor ve gelen zilyon yorumla nasıl yollarla daha iyi olabileceğini öğreniyor. GDC'a katılıp başka tecrübesi olanların konferanslarını dinliyor vs. Büyük bir ecosystem var ve başarılı olan bunun bir parçası olarak oluyor. Biz de son çıkan ürünü yiyoruz burada.

AI tüm bunları yapabilir ileride. Ama yakın gelecekte yapamaz. O yüzden senin beğeneceğin ve oynayacağın oyunun insanın elinden çıkması gerekiyor. 

AI bunları yapabilir seviyeye geldiğinde de, insan yeni diyarlara yelken açmış olacak. Bizim o gün oyanacağımız oyunlar bugünden kat kat daha kompleks olacak çünkü onu geliştiren insanlar da AI kullanarak çok daha kompleks sistemlemler geliştiriyor olacak. Oynayacağımız oyunlar da daha hayvani makinelerde çalışıyor olacak.

Yani diyelim bundan 20 sene sonra AI'a promptla belki Skyrim yaptırabileceksin (artık nasıl bi promptsa o sdf). Ama bundan 20 sene sonra onu oynayacak adam olmayacak zaten. Demek istediğim bu. Çünkü 20 sene sonra piyasanın oyunları ve dolayısıyla bizim oyun algımız çok daha ileride olacak. Kaldı ki senin Skyrim yapacak kadar prompt yazmaya azmin olacak mı, o da başka bir engel.

Mesela bugün sadece AI kullanarak yapabileceğin oyunlar da var. Pac-man, pong vs yazdırıp art'ını da yaptırabilirsin. Herleşeyini kullanıp tam bir oyun sunabilir. Ama kim oynar şu an bu oyunları?

Bu hayır kısmıydı.

 

%1'den az olan evet kısmı ise şöyle; her ne kadar basit bir oyun olsa da sadece fikir, gameplay veya hikayesiyle bile başarıya ulaşabileceğin oyunlar yapabilirsin. Mesela Visual Novel'lar, erotik sektörde aşırı ilgi görüyorlar ve o kadar basit kodu var ki çok rahat AI'a yazdırabilirsin (çoktan seçmeli slayt şovlar esasen). Bazıları sadece storysi sayesinde hatrı sayılır hayran kitlesi oluşturabiliyor ve ChatGPT bile izin verseler eminim ki bu kitleyi azdıracak hikayeler çıkartabilir şu an.

Veya daha önce yapılmamış bir fikir kullanabilirsin. Çünkü artık çok daha fazla insan yapabiliyor olacak ve bu da arada kalmış nadir fikirlerin de işlenmesi olasılığını arttırıyor. Ya da sadece basitliği ve iyi gameplay'iyle iş yapabiliyor.

Mesela AI'a bu tarz bir oyun yaptırabilirsin: https://store.steampowered.com/app/1948280/Stacklands/

Baya keyifli ama bir o kadar da basit bir oyun. Bir de böyle bir oyunun optimizasyonu da iyi olmasa nolur, bugünün PC'leri için problem olmaz yani AI'ın bugün uyumsuz sistemlerle yazacaığı kötü kod.

Yani bu %1'den az olan kısım iyi küratör olarak yaptıracak kişiler bekliyor. Ama o iş de kolay değil. Ya gerçekten yaratıcı olup iyi fikirler bulan birisi olacaksın ya da milyonda bir şansı ve azmi olan, fikri aklına gelmiş kişi. Ki o kişinin oyun yaptırması için milyon kişinin uğraşıyor olması gerek bugün, ki o olasılık gerçekleşsin. Yani zaten son 10 senede çıkmış olan yeni oyun türlerine bir bakarsan, hepsi kolaylaşan oyun yapımı ve bununla artan geliştirici kitlesi sayesinde. Ve yine neredeyse hepsi geleneksel oyun stüdyolarının işlerine göre çok çok daha basit oyunlar.

 

TLDR; Yani esasen dengeli bir şekilde ilerliyoruz. Ulan X olsa herşey süper olacak dediğimiz şeyler esasen bugünün bakış açısıyla düşündüklerimiz. X geldiği zaman zaten X'in bir olayı kalmıyor olacak çünkü aşırı progressive bir türüz. X geldiğinde bizi çoktan XXXX ile besliyor olacaklar.

razzRaziel tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yok yakın gelecekte kesinlikle olmaz zaten, uzak gelecekte olmaması için temel bir sebep yok ama çünkü şu son dönemde yapılan şeyler ben çocukken bilim-kurgu denecek ölçüde. her ne kadar yapılması gereken iş dediğin gibi zorlaşsa da çözüm için gereken işlem gücü de muazzam ölçüde katlanarak artıyor. insanın oturup saatlerce yapması gereken şeyi şimdi saniyeler içerisinde yapıyor. ve bunlar da öncesinde önemli miktarda çalışma, öğrenme gerektiren alanlar.

kompleksite konusunda hakkın var ama şöyle tamamen kendi kafamıza, zevkimize göre yapabileceğimiz bir sonuç 10 milyon kişiye göre yapılan genel bir üründen daha tatmin edici olabilir. biraz işin genel sci-fi seviyesinde yaklaşıyorum ama bugün resim komisyoncusu gibi "şöyle çiz, böyle çiz evladım" deyince pc şakkadanak "yok artık" dedirten şeyler çıkarabiliyor. bunu bir yıl önce söyleseler bu kadar yakın zamanda yapılabileceğini, inanmazdım. bu chat gpt ve diğer ses sentezi vs hep uzak gelecek diye düşünülen şeylerdi.

rpg maker ai gibi bir sürüm olur mesela, onun kendi sistemi üzerinden bir oyun inşa eder. hani tamamen sıfırdan olmasa bile chatgpt sitcom senaryo filan yazabildiğine göre bu yaklaşımın önü açık görünüyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Choose your own story tarzı yer yer karakteri yönlendirebildiğin güzel roman yazsın, bana yeter de artar. FRP de oynatabilir. Yapabilir bence bunları kısa vadede, text ve drawing based fazlasıyla yeterli. Şimdiden bu Chat GPT ile kısa dungeon crawl yaptım.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...

genelde (politik ve etik sebeplerden dolayi) yanit vermekten kacinmasi ilginc. zorlayinca yanit aliyorsunuz ama, mesela son 10 senede x'teki average m2 ev fiyatlarini tablo yapar misin dediginde vermeyebiliyor.
2015'te ne kadardi dediginde tek satir veriyor. ya 2016 dediginde diger satiri.

bunlari alt alta koyar misin dediginde koyuyor.

simdi kalan yillari 2022'ye kadar doldursana dediginde 2021'e kadar data var abi, diyip dolduruyor.

e ilk asamada yapsana.

"It's best to consult with a local real estate professional or financial advisor for the most accurate and up-to-date information on real estate values. They can provide a more accurate valuation based on the specific characteristics of the apartment and current market conditions." diyecegine.

ama harbiden faydali.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

egitim icin kullanilmasi harika olacak yalniz.

mesela bilmedigin bir tablo var. tanimi var ama sonucunda nasil bir sey cikacak anlamiyorsun. can you show me an example dediginde guzel bir table generate ediyor anlatiyor falan. oldukca basarili.

bilmiyorum udemy falan uygular mi ama oldukca ilginc bir durum ile karsi karsiyayiz dogrusu. abi yalniz elbette bayagi denetlenmesi lazim verdigi bilginin ama sonrasinda kesinlikle asiri derecede egitim sistemlerine yikici/yapici etkisi olabilir.

bana 20 soruluk test hazirla diyorsun, hazirliyor. cogu sorularda hatasiz. acikla dediginde acikliyor falan. 7/24 ozel hocan var evde. inanilmaz.

dasaaa tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Bu arada Microsoft erken davranıp bugün genel merkezinde bir etkinlik düzenlemiş. Haberlerde Bing'e geleceği söylenen entegrasyonu tanıtmış:

Reinventing search with a new AI-powered Microsoft Bing and Edge, your copilot for the web

Microsoft Prometheus adlı OpenAI'ın modelinin iyileştirilmiş hali ile çalışacakmış. Bugünden itibaren kullanıma sunulacağı yazıyordu.  Anladığım kadarıyla arama sonuçlarıyla canlı entegre olmasının dışında ChatGPT gibi chat adlı başka bir sayfadan daha erişilebilir olacakmış:

Anniversary_Chat_16x9_Edit.png

Bunun dışında Edge tarayıcısına güzel bir entegrasyon desteği eklemişler. Yakında bunun diğer tarayıcılara da geleceği yazıyor. Örnek olarak LinkedIn'de bu yenilikleri anlatan bir yazı yazmasını istemişler 😅

Thermo_Edge_Still_4_16x9.jpg

Bakalım Google yarın neler yapacak ama bence Microsoft artık ciddi bir rakip olarak döndü.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...

internette cok efsane ss'ler dolasiyor microsoft'un yeni bing yapay zekasi ile ilgili. 😄

 

spacer.png

spacer.png

 

elon reyiz senelerdir yapay zekanin nukleer bombadan daha tehlikeli oldugunu iddia ediyordu. Hakli cikiyor diyebilir miyiz, ms algoritma yazacagina bilinc eklemis. sinirlenen, uzulen duygulari olan bir yapay zeka bu. bir tanesinde de varligini sorguluyordu onu bulamadim. hayir bu kadar kisa surece boyle harika bir hal 9k yazmayi nasil basardiniz fdfsd. 

 

edit: akilli ev konseptinde buna kontrolu versen oksijensiz birakir adami oldurur fsddfsfd.

Seru tarafından düzenlendi
  • Like 1
  • Nasi yani? 1
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...