Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yeni Donanım Soruları


deadwoll

Öne çıkan mesajlar

Bu akşam babamla oturduk kurduk PC'yi eheh. İlk basışta sorunsuz çalıştı hatta alet, bayağı şaşırttı beni. Her neyse.

1. ASUS x470pro ramleri 2133Mhz görüyor. Böyle bir problem eski donanımı ilk kurduğumda da olmuştu XMP'yle ilgili bir şeyler yapıp düzeltmiştim ama şu an o ayarları bulamıyorum. Update'le beraber BIOS değişmiş sanki geçen 4 yılda.

2. CPU temp BIOS'ta 55 derece görünüyor sürekli. Windows'ta HWInfo ve Ryzen Master kurdum idle'da 36-43 derece arası gidip geliyorlar. Maksimum olarak da 55 falan gösteriyor. Kafam karıştı, hangisine güvensem bilemedim. Nette BIOS ve Win programlarının ayrı sensörlerden bilgi aldığı falan yazıyor ama bana sanki BIOS'ta alet CPU daha serin olmalı gibi geliyor.

3. GPU idle'da 43-44 derece arası. Bu normal sanırım.

4. Sanki çok fan sesi geliyor gibi. Fanların yüzde kaçla çalıştığını görebileceğim bir program var mı? Yoksa ben bir yıldır PC'yi açmadığım için fan sesinin nasıl bir şey olduğunu unutmuş olabilir miyim?

5. Genel olarak kurulumda falan bir sorun olup olmadığını anlamak için ne yapmalıyım? Performansı ve kurulum sağlığını ölçmek için ne yapabilirim?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi oturdum Prime95 diye bir şey varmış onu  kurdum, 5-6 dk çalıştırdım başta 60 civarında giderken sonra 90'lara çıktı kapattım biraz bekleyip. Blend olan default testti yaptığım. Sonra WoW'a girdim her şey ultra'da 1440p'de sürekli 144hz sabit 55 derece civarıydı, 60 görmedi. Tabii pek de benchmark bir oyun sayılmaz eheh.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1- amd'de adı farklı xmp intel için. docp sanırım şu anki adıyla açman gereken.

2- bios niye saçmalamış bilemedim ama hwinfo iyidir. 

3- fan duruyordur zaten, normal. 

4- fanlar anakarta bağlıysa görürsün, kontrol de edersin elbette. biostan da bakabilirsin. anakartın windows yazılımı vardır muhtemelen curve falan yapmanı sağlayan. yoksa fancontrol olur, bence en başarılısı argus monitor ama paralı. fancontrol düzgün çalışıyorsa gerek yok. 

5- 3dmarkla standart benchmarkları yap, zaten karşılaştırman için sana aynı donanımla alınan skorları gösterir yaklaşık olarak. cinebench de gösterir işlemci için.

edit: yeni işlemciler sıcak, prime95'ta 90+ anormal değil. zaten 95te clock düşürmeye başlar, kendisini orada tutar sıcaklık olarak. korkulacak bir şey yok. 

edit2: fancontrol yerine speedfan yazmışım. 

PrudenT tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çok tesekkur ettim. Aksam sifir km win kurup benchmarklari oyle yaparim artik. Eski sistemde kullandigim OS’ta calistirdim sistemi.

Sicakliga takma nedenim af34’un montaj sekli, backplate’e riser vidalayip arkadan iterek fana tutturduk, biraz sacma bir dizayn secmisler. Zaten bazi backplateler de uyumsuzmus fanla, oyleyse bize yazin size ucretsiz uyumlu backplate gonderelim yazmislar manual’e lol.

Bir de not duseyim abalart bios’unu update ederken sirayla 4 guncelleme kurmak gerekti. Direk son guncellemeyi kurmaya calisinca this is not a proper bios file diye hata veriyor. Bilmiyorum Asus Prime x470’e ozel bir olay mi ama ileride arayan olursa diye dursun.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...