Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kuryelere bahşiş veriyor musunuz?


Oce4n

Kuryelere bahşiş veriyor musunuz?  

90 oy

  1. 1. Bahşiş?

    • Hayır
      52
    • Evet
      38


Öne çıkan mesajlar

11 saat önce, DoGMeaT dedi ki:

 

bonkör bir insan degilsin o kesin cunku tip vermeyi tercih etmiyorum demistin, kendi sectigim seylere para harciyorum fln diye, tip vermeyen adam pinti olur, sen tip vermiyorsun, arkasinda dur? evet pintiyim bu konuda de, niye kabul etmek zor geliyor ? rahatsiz oluyorsan tip ver ?

 

Bonkör olmayınca direkt pinti mi oluyorum ? Abi kabul edip etmememe bağlı bir durum yok istersen bana pinti de çok bişey ifade etmiyor benim için. Sen o sektörde çalıştığın için baya subjektif yaklaşıyorsun olaya, ben de çalışmadığım için sana nazaran daha duyarsız davranıyorum. Hangimizin doğruyu yaptığını sen seç istersen ama senin seçiminle tartışmayacağım. Kibar biriyim, gelenlere nazik davranıyorum, içimden gelince de tip veriyorum. Hiç tip vermiyorum demedim ama diyedebilirim niye bunu açıklamak zorunda kalıyorum ki ya. Bana pinti demek seni niye rahatlatıyor abi veya bana böyle bişeyi kabullendirmeye çalışmak. Yukarıda tip vermemekle ilgili yazılanlar ve o rezervuar köpeklerindeki sahne bile içinde çok tutarlı ve mantıklı argümanlar bana göre. Oradaki adam gibi değilim ama vicdanım yüzünden değilim. Mantığım öyle demiyor. Rahatsız olduğum şey pinti olmak değil senin olaya yaklaşımın ve açıkçası verdiğin cevaplar, o insanlar çok zor iş yapıyor çok az para kazanıyor hizmet sektörü gibi çok zor gibi subjektif yorumların. Her meslek zor ? Tip vermek isteyen bi şekilde verir. Niye hizmet sektöründen başlıyoruz, dahası işini yarım yamalak ve umursamaz yapan birine bile sırf hizmet sektöründe olduğu için imtiyazlı davranmamız gerektiğini söylüyorsun sen.

Fikirlerine katılmıyorum, yaptığı işi güzel yapana, özverili yapana elimde varsa 3 5 lira veririm. Elimde yoksa 10 lira vermem. Eğer umursamaz biriyse, geldiğinde maske takmamışsa, benim çizdiğim sınırlara saygı göstermeden hareket ediyorsa vermem. Evde olduğum halde üst kata çıkmaya üşenip kargoyu aşağı bırakan adama ve onun firmasına hiç vermem. Kapıyı açtığında sırılsıklam olmuş adama veririm varsa param. Tek tek yazayım sen değerlendir artık olmayacak çünkü böyle.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

14 saat önce, Narstil dedi ki:

 

 

@DoGMeaT Meraktan soruyorum amerikada sunduğunuz yemekten saç yada benzeri yabancı madde çıkınca durum nedir ? 

Restauran yönetiminin tepkisi ne olur ? Müşteri beklentisi nedir ? Senin çalıştığın restauran yada fastfood vari yerler için ( pizza hut , mcdonalds vb ). Benzerini yaşadın mı ?

 

bu gune kadar calistigim tum restoranlarda müşteri beklentisi saçsız kılsız yemek yemek tabiki, çikarsa saç yeni yemek yapar yollariz şayet isterlerse, yahut para iade ederiz, özur dileriz, taksimdeki pizzacıyı adam tarla satip o parayla açtigi ve elemanlarina zerre egitim vermedigi icin öküzce bi yaklaşim sergilemişler. 1 pizza maliyeti kaybettikleri, ama gelip aklimda saçlı ve ökuz garsonlu mekan olarak kaldi şimdi mesela, bence orda sana güzelce yaklaşsalar kayıplari daha az olurdu, anlatacaksin çunku su an yaptigin gibi, salak işletmecinin bir göstergesi

 

benzerini yaşadim, yeni yemek istedim, paket serviste bu durum daha farkli çunku yine 45 dakka beklemek zorundasin, 1-1-1 puan verir, restorani arar caz yaparim ne yapacam.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Akhalur abi her meslek zor diyecek kadar orta yolcu olmak kolaycilik, bence bir mesleği ekstra zor kılan şeyler:

1) muşteri-client ile muhattab olmak

2) ofiste dukkanda degil, dişarıda çalişmak(hele insanlarin kapisina gitmek zorundaysan...of)

3)fiziksel, yuksek tempolu bir iş yapmak.

 

motorcu bunlarin hepsini tickliyor. 

abi, tip vermeyen adam bonkör degildir, bonkör olmadigi icin pinti olacak diye bir kaide yok ama onu eliminate etmek istedim, adim adim ilerleyelim diye, bonkör bir insan olmadiktan sonra olabilecegin şeylerden biri pinti, eger kendince takındigin deger yargilari motorcuya tip vermeyi engelliyorsa, pinti olma ihtimalin yükseliyor, benim sektörde oldugum için objektif bakamdiğim tabiki dogru, zaten bir konuda tecrube edinince, arka planini ögrenince, cogunluk tarafindan anlaşılmayacak daha derin bir bakış açışı edinmek normal.

elinde olmayan parayi vermeni, kötü hizmet aldiginda bile tip vermeni, sadece hizmet sektorunde olduklari icin tip hakettiklerini fln hiç söylemedim, ama bu sektorde calişan insanlara tip vermemek icin beyin jimnastigi yapiyorsan pintisin, beklentilerini arşa çikarip sonra subjektif sebeplerle tip vermemeyi seciyorsan buyuk ihtimal entitledsin, bunlar sana uyuyorsa sen düşün abi, ben pinti miyim entitled miyim diye, eger hem uyuyor hem de seni düşünmeye itmiyorsa ben söylemiş olayim diyorum, forumun guzelligi o, başkasinin fikrini almak, yararlan bundan...yoksa sana kabul ettirmek gibi bir crusadeim yok, insanlar coluk cocuguna bile cok basit seyleri kabul ettiremiyor, koca koca adamlar birbirine forumdan ne kabul ettircek

bir gözlem yapiyorum sadece. katil katilma, ki tip vermen vermemen nasil beni etkilemiyorsa katilip katilmaman beni yine o sekilde etkilemiyor, sadece gozlem yapabiliyorum, kendimce mantigimi da anlatiyorum, begen begenme o senin bilecegin iş.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Tüm bu tartışma içinde tek bir objektif doğru olarak gördüğüm (kendi sübjektif görüşüme göre tabii) şey var. Bu da bahşiş olayının var olmasının bile yanlış olması. Bahşiş yerine iş verenler yeterli maaş vermeli, asıl hayvan birey bu tartışmadaki "al sana asgari ücret, diğer maaşlı insanlardan bahşiş alarak kazancını arttır" diyen patron.

Orta çağdan kalma, noblesse oblige kökenli bir eylem bahşiş verme, geçmeliyiz artık bunlar. Berber çırağı günde 20TL'ye çalışıp bahşiş beklememeli.

Sürekli, gittiğim lokantalarda, barlarda ben de bahşiş veriyorum. Ama daha iyi servis alabilmek için ya da işveren çalışanına para vermediği için bunun gerekmesi bile ortada etik bir sorun olduğunu göstermiyor mu?

Açıkça söyleyebilirim ki ama, kurye, kargo, bir daha uğramayacağım lokantalar gibi yerlerde bahşiş vermem. Benim sorumluluğum değil işverenin verdiği az maaşlara katkıda bulunmak. Örgütlenip greve gidebilir insanlar. Sürekli gittiğim lokantada en azından etik olmasa da bahşiş karşılığında benim de bir kazancım var, kendi öz çıkarımı bu durumda önde görüyorum standart bencil insan olarak, sırf o nedenle bahşiş veriyorum.

Ama görev, insanlar geçinemiyor gibi kılıflara sokmaya da gerek yok, bahşiş veriyorsam bencilliğimden veriyorum, vermediğimde de aynı şekilde bencilliğinden vermeyip etik arka plana uyduruyorsun diyebilirsiniz ama bu etik arka planın yanlış olduğu anlamına da gelmez tabii.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şöyle de empati kurabilirsiniz

o bahşişlerle kendine ya da ailesine daha iyi yaşam şartları kurabilme ihtimali

ilerde topluma daha az sağlık harcaması, daha güvenli sokaklar, daha eğitimli insanlar olarak geri döner

 

işveren çok maaş verse zaten yine fiyatlara yansıyacak

devlet bize bakmıyor

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1 saat önce, fresia dedi ki:

şöyle de empati kurabilirsiniz

o bahşişlerle kendine ya da ailesine daha iyi yaşam şartları kurabilme ihtimali

ilerde topluma daha az sağlık harcaması, daha güvenli sokaklar, daha eğitimli insanlar olarak geri döner

işveren çok maaş verse zaten yine fiyatlara yansıyacak

devlet bize bakmıyor

ben 10 veya 20 sabit bahşiş veren biriyim çok yediğim için ama şu yazdığına dayanamadım.
keşke işveren çok maaş verse de ürünün içinde 20 lira sabit verse herkes "insanca maaş" farkını.
devletin yapması gereken işi bireylere bölüştürmek sadakacı osmanlı kafası.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

3 saat önce, goldbären dedi ki:

ama işte denetlenmeli, patron ceplememeli. kemalizmde malesef mümkün değil sipeys....................

Patron sigortasız çalışan uygur Özbek vb elemanların tipini çalar ama azcik uyanik yol bilen çalışana denk gelirse, ki emin olun denk gelir, garson marson taifesi uyanık olur, o patronu  öttürürler 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Verilen hizmetten memnunsam veririm (garson ile ilgili, güleryüzlü müydü; kurye ise nazik miydi vb.), değilsem vermem.

Verdiğimde de %15 veririm fix.

Öte yandan bahşiş diye bir beklenti halinde falan elini uzatıyorsa o an 0 a iner.

 

Fistan'da çok haklı söylemiş hediye ila nezaket arasında bir olgudur bahşiş, bir hak değildir, işini layığıyla yaparak kazanırsın. Ve ortalama bir lokantadaki ortalama bir garsonunda bizim vereceğimiz bahşiş ile hayat standardınınv e refahının uzun vadede artacağına, birde bunun icin empati kurmamız gerektiğine inanan varsa da en iyi ihtimalle saftır.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 11.03.2022 at 06:05, DoGMeaT dedi ki:

@Akhalur abi her meslek zor diyecek kadar orta yolcu olmak kolaycilik, bence bir mesleği ekstra zor kılan şeyler:

1) muşteri-client ile muhattab olmak

2) ofiste dukkanda degil, dişarıda çalişmak(hele insanlarin kapisina gitmek zorundaysan...of)

3)fiziksel, yuksek tempolu bir iş yapmak.

 

Her meslekte zor bence kolaycılık değil daha ziyade mesleği bilmediğin için zorluklarını anlaman daha da zor, o yüzden sen kendince kriterler koymuşsun. Kendi meslek alanımdan örnek vermek istemiyorum ama gerçekten işin içinde değilsen zor mu kolay mı bilemeyeceğin alanlar var, ben işin içine girmeden önce bilmiyordum. Sen belki daha zorunu görmediğin için veya sadece o alanda olduğun için bir yandan daha derin bir bakış açısıyla bir yandan da farkında olmadan daha fazla hassasiyetle yaklaşıyorsun. Hassasiyetten kastım da olduğundan zor olması değil ama daha zorlarının olduğunun ve bunun çokta az olmadığına dair farkındalığının azalması gibi söylüyorum. Mesela motorcuya kendince değer yargıların diyip kesip atmışsın, benim arkadaşım ekspertizlik yapıyor, zor iş o da. Motorcu gibi yazdığın her şeyi tickliyor. Değil abi. Kolay bir iş. Yol yapıyor sadece. Eğer trafikten gerilen, stres olan biri değilsen rahat bir iş. 

Pintilik bonkörlük olayına girmeyeceğim ama sürekli böyle tartışmalarda anlamsızca bir yakıştırma veya sınıflandırma yapılmaya çalışılıyor. Buna anlam veremiyorum, ben beni neredeyse hiç tanımayan insanlardan bir tanım almaya çalışmıyorum, bu zaten benim bu forumda öğrenebileceğim bişey değil. Konuyu tartışıp konuşabilirsek benim kendi kendime varabileceğim bir sonuç olur bu eğer öyleysem. Yani konunun mantığını konuşmak yerine ( ki bu konu için neden tip verilmeli ve neden verilmemeli gibi bir soru ) pinti olduğun için vermiyorsun veya entitled olduğun için vermiyorsun demeye dönüyor. Sen kendini bu insanlara daha yakın hissedip veriyorsun abi, hala ben mantık olarak anlayamıyorum.

Fistan hediyedir demiş, amerikada %10 falan yazmış sipeys anlamsız bir şekilde. Ne alakası var konuyla anlamadım. Avrupada doğma büyüme akrabalarım var, neye göre tip verdiklerini sorduğumda hizmete göre veriyoruz eğer her şey standartsa üç beş bişey, kötüyse verme iyiyse %10-15 e kadar çıkıyoruz demişlerdi gittiğimde. 

Beyin jimnastiği yapıyorum çünkü bişeyler yapmak istiyorum ama geriye kalan her insanda niye yapmıyorum, toplum tarafından dayatılan bişeyi mi yapıyorum yoksa bana göre de mantıklı gelen bişey mi bu diye düşünüyorum. Hayatımda ki çoğu şeyde yapıyorum bunu, para harcamaktan bağımsız şeylerde de. Öğrenme konusunda zaten yazdım öğreniyorum diye, sormamın sebebi de başkalarının fikrini ve mantığını dinlemek. Benim için tip vermek değişken bişey, ezbere vermiyorum. Elimde bol bol bozukluğum olsa daha sık veririm ve muhtemelen neredeyse hep veriyorum diyecek kadar veririm ama yine de mantık olarak çok anlamlı gelmiyor. Bunu çözme yöntemim de herkese tip vererek olur. Senin yaklaşımını kayırmalı görüyorum açıkçası. Hemşirelere de tip verelim baya zor iş, kazandıkları para asgari ücret değil ama çektikleri çile kazandıklarından çok daha fazlasını hakediyor ama toplumun genelinde böyle bir uygulama veya adet yok. Yani tip verdiğimi defalarca yazdım, verme şartlarım da var tabi bunu belirttim ama ince eleyip sık dokumuyorum. Bozuk param varsa da veriyorum ama genel de olmuyor zaten. Çok nakit kullanan birisi değilim. Mantığını oturtmak için bu konuyu okuyorum ve yazıyorum. Şu ana kadar bu insanlıktır bu şöyledir böyledir gibi şeyler dışında elle tutulur bişey okumadım. Zor diyorsun da abi geçrekten zorun sınırı yok. Farklı düşünüyoruz belli ki, ben bişeyi anlamamakta ısrar ediyorum yada sen fazla katısın bu konuda ve çizdiğin kuralları çok genel geçer kabul ediyorsun veya her ikisi de.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İsini layikiyla yaptigina inaniyorsam masabasinda calisan adama da hediye veriyorum. Bunun için disarida calisan/masabasi ayrimi yapmak dogru gelmiyor. Genelde disarida calisanin az kazandigi yönünde bi algi var bizde. Hani bir miktar destek olmak icin veriyor insanlar ve fakat disarida calisan genelde masabasinda çalışanı gelir olarak katlıyor. Sadece isini guzel yapan insana minnetimi ifade etmek icin kucuk bir destekte bulunmak seklinde bakıyorum mevzuya o yuzden.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 10.03.2022 at 20:38, GERGE dedi ki:

Tüm bu tartışma içinde tek bir objektif doğru olarak gördüğüm (kendi sübjektif görüşüme göre tabii) şey var. Bu da bahşiş olayının var olmasının bile yanlış olması.

Winrar'a para veren adam bunu diyorsa, konu kapanmistir, dagilin.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 08.03.2022 at 13:42, applev0dka dedi ki:

abi çizgiyi nerede çiziyorsunuz onu anlamaya çalışıyorum. konunun vicdanla ne alakası var allahını seversen sdsafa

doktor da demedim ayrıca pompacı dedim lol. örnekler üzerinde de çok düşünmedim ilk aklıma gelenleri yazdım.

Starbucks'da baristalara veriyor musun tip? Onlar da mühendis maaşı ile çalışmıyor orada.

Bir mağazaya gittiğinde satış temsilcisine veriyor musun tip? D&R'da kitabın yerini sorduğunda söyleyen insana veriyor musun mesela? Teknosa'da telefonun özelliklerini güzel anlatan adama veriyor musun? Stadyuma girerken bilet kontrolu yapan adama veriyor musun tip ? Her gün kapının önünü temizleyen, çöplerini toplayan temizlik görevlilerine veriyor musun? Sitenin güvenlik görevlisine veriyor musun? 

Milyon tane böyle örnek çıkartırım ve hepsinin ortalama maaşı üzerine konuştuğumuz kuryelerden çok farklı değildir.

Benim burada sorgulamaya çalıştığım tip verme olayında motorlu kurye hassasiyeti ve sizin çizgiyi nerede çektiğiniz. 

-pompacı cam silerse ben de veriyorum. Burada PO'dakiler yapıyor mesela sürekli. adam yaptığı işe +1 şey katmış

konu zaten "işini asgari düzeyde yapan insana" verilen tip. bunun hiç bir ahlaki kavram ile bağlantısı yok..

 

yıllarca garsonluk yapmış, mekan işletmeciliğinin içerisinde bulunmuş birisi olarak yazıyorum. tip verip kahır çektirdiğinizi sanıyorsanız büyük hata yapıyorsunuz. Adam akıllı oturup tip vermeden giden adamı, ortamın ağzına sıçıp sana tip veren adama 100 kere tercih ediyorsun.

Ben bu işin içinden geldiğim için zaten anlam veremiyorum "kuryelere tip verilmesine"

Konu başlığı da garsona veya hizmet sektörü çalışanlarına tip veriyor musunuz değil zaten ? tüm bu asgari ücret düzeyinde çalışan insanlardan neden sadece motorlu kuryeler ?

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...