Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kuryelere bahşiş veriyor musunuz?


Oce4n

Kuryelere bahşiş veriyor musunuz?  

90 oy

  1. 1. Bahşiş?

    • Hayır
      52
    • Evet
      38


Öne çıkan mesajlar

26 dakika önce, Sam dedi ki:

tumblr_mt5p7bZuYT1shaex9o1_500.gif

hayır. şirketler zamlayıp eklesin eğer bir eksiklik varsa. bu tarz informal ritüeller bozuk sistemin bozuk gitmesini kitlesel olarak desteklemek gibi geliyor. eskiden doktorlara filan da ‘bahşiş’ veriliyordu işlerini aksatmayarak yaptılar diye. amerika’da geldiği boyuttan anlamak mümkün. restoran filan vermiyor, informal ve belirsiz bir miktar bekleniyor. faturaya yazsınlar, çalışana yansıtsınlar, standart ücret ve standart hizmet olsun. tabii ki herkes hakkını alacak ama “bana normal vermen beklenen hizmeti verdiğin için” otomatik ekstra birşey vermek o zaman kötü hizmet ve iyi hizmet diye iki ayrı tarife varmış gibi. bana eğer iş tanımının ötesinde bir hizmet yapılması gerektiyse o zaman olabilir.

migros yazıyor mesela kurye hizmeti şu kadar lira diye, şirket yazsın çeksin karttan. yol uzunsa onu hesaplayan formül koysunlar. kapıda bozuklukla filan çözülmesi beklenmemesi lazım sorun varsa.

this

razzRaziel tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

getir vs. hiç kullanmıyorum, o yüzden ona girmiyorum hiç. alışveriş yaptığım yerler eve çok yakın, evden çalıştığım için çıkıp alıyorum yürüyüş falan yapıyorum işte. lazım olmuyor. sebze/meyve kalitesini de epey kötü buluyorum.

kargoculara bir şey vermiyorum, zaten buradakiler zili bile çalmadan kapıya bırakıp gidiyor genelde.

yemek haftada 1-2 söylüyoruz, tanıdığım iyi güler yüzlü elemanlara mutlaka 5-10 TL veriyorum varsa. tanımadığım biriyse, öküz değilse yine veriyorum. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tip olayı ayrıca adamın maaşını belirsiz hale getiriyor. her hizmet aldıktan sonra hizmetin büyüklüğü / (gülücük miktarı + hız + hizmet kalitesi) hesaplaması yapmak zorunda bırakılıyorum. bi de sen adamı değerlendirdikten sonra o da senin verdiğin bahşişi değerlendiriyor arkasından. kaçında da eminim ki küfür yiyorsun. sonucu ne olursa olsun bütün çalışanlarda gereksiz moral iniş çıkışları yaratıyor.

bu hizmetler işleri kolaylaştırsın diye var. fixed fiyat olması herşeyi daha düz, kafa yormasız ve hesaplanabilir hale getirir.

 

 

yazdığımla ilgisiz skeç

 

razzRaziel tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

7 saat önce, GERGE dedi ki:

Siz bahşiş verin: 

Kovulur yarına.

 

6 saat önce, Narstil dedi ki:

Videoyu büyüttüm baktım iphone 13 pro max ve columbia mont var orjinalse bizde kurye olalım ? Somun ekmekte götürülür böyle gelire 

 

ooo bu felaketmiş ya. Beyaz Yaka tadında "9-16 arası çalışırım ama 15 bin lira maaşımı da alırım" kafasında çalışmaya heveslenen, ama 7.30'da kahvaltı yapmak için ekmek siparişi veren birisine bile küfretmeyi kendisinde hak gören tipler...

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

8 saat önce, Oce4n dedi ki:

bahşiş konusu ilginç bir şey. mesela geçen belediyede tapu ile ilgili bir işim olmuştu çalışan kişi mesai saati geçmesine rağmen yardımcı olmuştu baya, bahşiş veresim gelmişti o sırada... ama rüşvete giriyor bu olay doğal olarak... veya girmiyor bilmiyorum, versem aşırı garip olurdu...

 

"A gratuity (often called a tip) is a sum of money customarily given by a customer to certain service sector workers for the service they have performed, in addition to the basic price of the service."

ciddi söylemediğini umuyorum burada, çünkü devlet görevlileri devlet görevi için maaş alıyor zaten. "hizmet sektörü" değil "kamu görevi" yapan birisine "bahşiş" vermeyi düşünmek bile karşıdakiyle dalga geçmek gibi olurdu, rüşveti ayrı tutuyorum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir tek pandemi ilk aylarda Getir'de veriyordum (o sırada Yemeksepeti falan söylemiyordum zaten), şu zor koşulda risk alıp çıkıp dağıtıyor gençler diye. Zamanla normalleşince, hastane yatak kapasiteleri kritiklik falan bi tık rahatlayınca zamanla azaldı, biraz da üşengeçlikten pek vermemeye başladım.

Bazen pırıl pırıl çocuklar oluyor, kibar, iyi niyetli, hal hatır soran. Onlara özellikle heves edip veriyorum Getir App üstünden. Direkt eline para sıkıştırmak garip geliyor, böyle bir sosyal etkileşime bünye olarak ben uygun değilim, rahat edemiyorum.

Rewendor tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eskiden sadece restoranlarda vs iyi servis yapana verirdim ama pandemi ve kriz ile birlikte 2 senedir kapıya gelene de vermeye başladım. 5-6k maaş ile asla çark dönmez bu devirde. bu işsizlik oldukça da patronlarda daha falza vermez. evet her işini iyi yapana vermiyoruz belki ama hem hem hava şartları hem merdiven in çık yüksek eforlu bir iş.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir donem sinemalarda da bahsis olayi vardi. Yer gostericinin bahsis vermeyenleri film ortasinda fenerle taciz ettigini gordu bu gozler. Sonra yavas yavas bazi sinemalar, bahsis vermeyin, biz yeterli maas veriyoruz diyince, bilet fiyati bir tik yukarida da olsa, bahsisiz sinemalari tercih etmeye basladik.

Birisinin cikip vermeyin, biz yeterli maas veriyoruz demesi lazim.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evimin kapısına kadar gelip bana hizmet veren insana küçük kiyaklar yapmak bana çok normal geliyor, kargocu biraz farkli çünkü onunla hiç parasal bir münasebet yok, ama onlara da cukukata meşrubat meyve fln ikram ediyorum genelde

Berberde çırak vs varsa onlara da bahşiş vermeyi seviyorum keza çalışan gençleri seviyorum, şerefsiz bi tip cikmazsa (ultra rare) taksiciye de üstü kalsin demeyi seviyorum.

Sürekli 1e1 hizmet aldığım ve profesyonel sayılamayacak meslekler, misal sucu, bakkal yamağı, yemek paketcisi fln beni kafalarına bahşiş veren adam olarak register ederse, daha iyi hizmet alırım bence, 2 sipariş varsa benimki önce gelir, bazen terslik olur, siparişi verir cüzdanı bulamazsin, yahut başka bi salaklik olur, kardeş ödemeyi sonra uğrayip al fln derim, hiç hayır diyen olmadi, mahallede karda arabayi itecek manpower gerekir, bakkalin yamaklari "abi sen geç direksyona biz iteriz" diye koşar gelir ben daha sormadan, böyle bi sürü küçük quality of life upgradei olarak dönüşü oluyor bana.

Özellikle bayram vb özel günlerde daha yüklü bahşişler veririm, namim yürüsün.

Geçen aşçılık threadinde anlatmıştım, adamın biri yemeği çok beğenmiş, mutfaktaki tüm aşçılara 20şer ateşledi, teşekkürlerini yolladi, acayip mutlu oldum,

 

Bahşiş vermek tassakli, klas insanların yapabileceği ve alanın gününü birden guzellestiren bir hareket, imkanim varsa elbet yaparim, keşke daha cok imkanim olsa daha tasakli bahsisler verebilsem, bu restoranda ascilara bahşiş ateşleme olayi mesela, kafamda cok yer edindi, yapacam ilk relevant durumda.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Turkiyedeki bahşiş yaklaşımımi tarif ettim, abdde hizmet sektöründe zorunlu zaten, %10-20 arası, öyle olunca bahşiş değil , ürün/hizmetin fiyatının (gizli) bir parçası diye kabul ediyorum

 

Edit; bugün trye geldim ziyarete, havalimanindan eve geldigimizde mahallenin bakkal yamağı motorla siparişten dönüyordu heralde, sokakta tam arabadan inerken gördü beni, koştu geldi hal hatir sorup, bavullari sirtladi, sırt cantasini da ver abi yorulmussundur ben taşırım fln dedi kabul etmedim, ama bavulları taşıdı benim için, bahşiş istediğinden değil, kıyak olsun diye, 3 yıldır görmediğim çocuk, ama aklında yer edinmişim, saolsun.

 

 

 

 

DoGMeaT tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 01.03.2022 at 18:31, Shadow dedi ki:

20 mi? abooooo

 

Ben de hizmet sektorunden geldim. Karsilayabildigim kadar veriyorum. Bazen vermiyorum ya da veremiyorum. Daha da guzeli diyalog ve kibarlik aslinda. Karsilama ya da hal hatir sormak bile luks kaliyor. Default olmasi gerekenler ekstraya giriyor artik. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 2.03.2022 at 18:33, Gallant dedi ki:

Bir donem sinemalarda da bahsis olayi vardi. Yer gostericinin bahsis vermeyenleri film ortasinda fenerle taciz ettigini gordu bu gozler. Sonra yavas yavas bazi sinemalar, bahsis vermeyin, biz yeterli maas veriyoruz diyince, bilet fiyati bir tik yukarida da olsa, bahsisiz sinemalari tercih etmeye basladik.

Birisinin cikip vermeyin, biz yeterli maas veriyoruz demesi lazim.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yemek soyledigimde hava kotuyse, abuk bi saatse, eleman cok hizli getirmisse, 18-19 yasinda okuldan artan zamanini degerlendiren bi cocuksa falan evdeki bozuk miktarina gore bazen 2-3 bazen 4-5 lira falan veriyorum.

Getir kuryelerine de ilk ciktiginda veriyodum ama artik vermiyorum. Getir, Trendyol gibi yerlerin kuryelerinin gecen sonbaharda ayda ortalama 10-12k lira net gelir elde ettigini gorunce vazgectim vermekten sdfg

Kojiroh tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

her siparişte kaç lira bahşiş versem küfür yemem acaba gerilimini yaşamak istemiyorum ben. ederi ne ise ona göre fiyat koysunlar ona göre siparişimi vereyim "insan acındırması" yapmasınlar hiç bana.

- normal sipariş 3 lira
- yağmurda getirme 10 lira
- uzun yol 20 lira 

şeklinde fiyat çıkartsalar hiç hayır demem. aldığım hizmet ne ise karşılığını vereyim, "gönlünden ne koparsa" cümlesinden baya nefret ediyorum ben ya...

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben genelde 10 lira veriyorum yemek siparişlerinde. 

Bizim oradaki bakkal siparişlerinde 2 siparişte 1 10 TL falan veriyorum, yakın ve sık söylüyoruz çünkü. 

Kargoculara vermiyorum. 

Rakı sofrasında da arkadaşlarım arasında fazlaca bahşiş vermeyen hırtolar var. Günümüz şartlarında en azından 50 lira bahşiş bırakılmasına dikkat ediyorum, adam bütün akşam ayakta senin kaprisini çekiyor. 

sipeyskeyk tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 02.03.2022 at 18:33, Gallant dedi ki:

Bir donem sinemalarda da bahsis olayi vardi. Yer gostericinin bahsis vermeyenleri film ortasinda fenerle taciz ettigini gordu bu gozler. Sonra yavas yavas bazi sinemalar, bahsis vermeyin, biz yeterli maas veriyoruz diyince, bilet fiyati bir tik yukarida da olsa, bahsisiz sinemalari tercih etmeye basladik.

Birisinin cikip vermeyin, biz yeterli maas veriyoruz demesi lazim.

Şundan konserlerde ve tiyatrolarda çok irite oluyorum. Zorla yerini gösteriyorlar, başında bekliyorlar falan. Zaten bilet parası verip gitmişim, bu hizmeti konser salonu bir zahmet sunsun veya sunmasın okumamız mı yok emenike. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...