Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

patiler nasıl yatırımlar yapıyor


roket adam

Öne çıkan mesajlar

  • 2 hafta sonra ...

Ben de bugünlerde bunu düşünüyorum, bence evet.. Bir süredir ufak ufak VIT alıyorum (Vanguard Information technologies) . Apple ve Microsoft ağırlıklı bir ETF. Nvidia, visa vs. de var. Tech etflerini epey araştırdım beklentime en uyan bu oldu. Önümüzdeki dönemde sırf buradan yürürüm gibi. Diğer opsiyonların hepsi dediğin gibi aldı yürüdü zaten, bist desen çöküşün eşiğinde. Hem dolarda olmanın dayanılmaz hafifliği, hem tech’in toparlanmasını beklemem neticesinde sonuç bu oldu. 
 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
  • 1 ay sonra ...

Ne yapmalı ne etmeli diye düşünmekten sıkılıp şuan çok kafamın rahat ettiği bir yatırım yöntemi seçtim, paylaşayım;

Bogleheads 3 fund portfolio - Vanguard'ın kurucusu John Bogle abimizin büyülü portfolyosu;

https://www.bogleheads.org/wiki/Three-fund_portfolio

Şöyle bir ratio ile "long" 10+ yıl olarak yatırım yapma kararı aldım, elimde para oldukça yatıracağım;

Ben vanguard fonlarını seçtim, aynı minvalde bir sürü değişik firmanın ETF'si var, farketmiyor. Ancak yönetim ücretlerine dikkat. 

Vanguard Total Stock ETF (VTI) - 60%

Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) - 20%

Vanguard Total Bond Market ETF (BND) - 20%

Nedir avantajı bu yöntemin? 

A three-fund portfolio is a portfolio which uses only basic asset classes — usually a domestic stock "total market" index fund, an international stock "total market" index fund and a bond "total market" index fund. It is often recommended for and by Bogleheads attracted by "the majesty of simplicity" (Bogle's phrase), and for those who want finer control and better tax-efficiency than they would get in an all-in-one fund like a target retirement fund.

Unutmayın ki, fund managerların 10% kadarı 10 yıl civarı long termde total stock market'tan daha iyi performans gösterebiliyor- bizi geçtim.. 3 fund portfolyonun da mantığı bu. Ana kalem US S&P 500 veya total stock market index takip eden bir ETF, çeşitlilik için Non-US index takip eden bir ETF ve sigorta amaçlı Bond ETF - stock market çökerse etkisini azaltmak için. 100% stock da gidilebilir, ama ortalama agressive bir portfolyo için bond bence gerekli, 20% de olsa.

VOO (S&P 500) yerine VTI (Total Stock) seçtim, zaten aralarında 85% fund overlap var, performansları da neredeyse identical. Total stock daha mantıklı geldi.

Vergi konusu ise, parayı Türkiye'ye getirmediğiniz sürece vergi yok. Dividend veren fonlar veya hisseler tutacaksanız, brokerınızda mutlaka W-8BEN formunu doldurun. Normalde dividend paymentlarından ABD 30% vergi kesiyor, TR anlaşması olan ülkeler arasında, formu doldurursanız 20%'ye düşüyor vergi - ben bunu yeni öğrendim, 2 yıldır IBKR hesabım var, neyse ki dividend veren hisselerim veya fonlarım yoktu.

Onun dışında yabancılar ABD'de hisse / ETF al-sattan doğan kazançlarda vergi ödemiyor, broker bunlardan herhangi bir vergi kesmiyor. ABD'deki broker hesabınız için özel bir şey yapmanıza gerek yok. Kesmesi gereken vergi ve ücretleri kesiyor. 

Do Foreigners Pay Taxes on U.S. Investments? Foreigners who are not resident or nonresident aliens of the U.S. do not pay any taxes on their investments to the U.S. government. They will most likely have to pay taxes on their investment earnings in their home country.

Ancak, parayı Türkiye'ye getirmek sıkıntı. Hem döviz değerlemesi, hem kar üzerinden vergi beyan edip ödemeniz gerekiyor. Ben Türkiye'ye getirmeyi düşünmüyorum, getirsem de varlık barışı beklerim öyle getiririm. O yüzden s.mde değil açıkçası. Zaten parayı Türkiye'den kaçırmak için ABD'de broker hesabı açtım. Broker hesaplarındaki birikimlerimiz 500k USD'ye kadar SIPC tarafından sigortalı bu arada. 

Uzun süre ve epey araştırdım, sorunuz varsa cevaplamaya çalışırım.

Şuan benim kafamda açık kalan tek nokta, ölürsem karımın birikimlerimize erişimi. Hesap benim adıma çünkü. Bunu da araştırıyorum, benefitiary olarak eklemeye çalışacağım. Becerebilince buraya yazarım.

sipeyskeyk tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...

@sipeyskeyk

IBKR'de Trusted Person diye bir tanımlama var. Eşinizin bilgilerini oraya kaydedin. 

Sizden uzun süre haber alınamadığında o kişiye ulaşıyorlar. Bir de olası bir durumda eşinizin kendini tanıtma faslı daha hızlı olabilir belki. Zaten her halükarda evrak vs istenecektir. Mirasçı biraz uğraşır ama bir hakkı kaybolmaz, siz neyin nerede olduğu bilgisini onlarla paylaşın yeter :) 

Vergi konusunda ise can sıkacak bir durum olduğunu sanmam. Parayı Türkiye'ye de getirip götürebilirsiniz. Oo para geldi, ver bakalım vergi diye bir otomatik sistem yok. Genelde vermemek zaten hep daha avantajlı, incelemeye girseniz bile 3-5 sene sonra kim bilir hangi kur olacak, ödeyeceğiniz tutar USD bazında kuş olur. 

 

Bir ilerisi Trust vs kurma işleri olur, özellikle yurtdışı yatırım yapmaya devam edecekseniz, gayrimenkul vs

 

  • Like 1
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İngiltere'de emlak yatırımı ile ilgilenen var mı? Yakın zamanda çeşitli görüşmeler yaptım. Ayırabileceginiz her bütçeye göre emlak yatırımı yapılabilir. Bu yaz orada bir daire alacağım gibi duruyor. 

Bölge ve kiralama çeşidine göre değişmekle birlikte 6-11% arası kira getirisi (Pound cinsinden tabi) beklemek gerçekçi olacaktır. Benim gözüme kestirdiğim yer tahminen 10% getirecek. Artı, evin fiyatı da illa ki artacaktır orta vadede. Son 12 ayda 8.5% da capital gain yapmış o bölge. 

Yani aynı ortalamalarda yatırımınızı yaklaşık 6 senede 2x yapmış oluyorsunuz. 

Beni buna iten Türkiye'de evi kiraya verdiğin anda kaybetmeye başlaman. Aynı binada iki daire, biri 3000, digeri 10000 kira olabiliyor. Çünkü kiracı eski girmiş, enflasyon malum, zam limiti gelmiş, şu olmuş bu olmuş derken saçma sapan bir şey oluyor. Döviz bazında düşününce özellikle. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...