Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

patiler nasıl yatırımlar yapıyor


roket adam

Öne çıkan mesajlar

bes ile dolar karşılaştırması ne alaka? bes’e giriyorsanız hiç bozmayacaksınız emekli maaşını yaşanabilir seviyeye çeken ek gelir olarak göreceksiniz. oradaki fon portföyünüzü de kendiniz oluşturacaksınız. 3-5 sene sonrası için kullanacak bir para havuzu arıyorsanız bu bes kesinlikle değil, ürünün amacı bu değil yani.
ayrıca neden bes getirisi usd’den az oluyor ki, en basidinden eurobond fonunda değerlendirsen zaten sepet kur kadar getiriyor en az. döviz getirisi ile de yetinmek mantıksız bu arada onda da enflasyon olduğu için, bir sürü tema fon var iyi getirisi olan onlarda değerlendirebilirsiniz paranızı. 

Stringray tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Eurobond riskli bir fon, en az sepet kur kadar getirmez, zarar bile edebilirsin. CDS primi artarsa Eurobond fonu eksi yazıyor. Diyelim Euro %5 arttı ama CDS primimiz uçtu o zaman eksi olur. Eurobond için en iyi zaman CDS primimizin düşeceği, eş zamanlı olarak TL'nin de değer kaybedeceği bir süreç.

Fonlar genel olarak dövizden risklidir, getirisi de fazla, eurobond orta riskli sayılabilir sanırım.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

o durumda da döviz cinsi faizi yükseliyor eurobond'un zaten getiri hemen hemen başabaş kalıyor, kendin almak istersen kompleks bir enstrüman evet ama fon olarak aldığında profesyonel yönetildiği için ortalama getirisi uzun vadede hemen hemen aynı sepet kurla. zaten dediğim gibi sadece bunla da yatırım olmaz döviz oldukça muhafazakar bir yatırım seçeneği, 40 yaş altı için uygun değil daha riskli / getirili enstrümanlar seçilmesi daha uygun.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

48 dakika önce, roket adam dedi ki:

henüz pek bi birikimim yok bu aralar ama en sonunda artık sahibinden'de devren kiralık esnaflara falan bakmaya başladım ahshshsh. aşağıladığımız cahil cühela standart amca dayılar ellerine geçen 3 kuruşu çiğköfteci falan açarak, ufak dükkan vs açarak katlıyorlar resmen

Bir zamanlar bir arkadaşım Türkiye'nin dört bir yanından 10, 15 dönüm arsa topluyordu. Bilecik taraflarından falan aldığı arsalar şimdi organize sanayi bölgesi olmuş acayip değerlenmiş mesela. Bir ara Bayburt'ta bile yer aldım diyordu.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

arsa için ya insider bilgi, ya tapu dairesinde dayı, ya da peygamber sabrın olması lazım. hele günümüz akp şartlarında potansiyeli olan bir yeri ucuza kapatma ihtimalin yüzde 0. bu tarz başarılı arsa yatırım hikayelerinde genelde imar planı değişmiş oluyor (tarla statüsündeki yer birden sanayi sitesi oluyor vs gibi) o dayı olmadığı sürece sizde tarla olarak kalmaya devam ediyor zaten. hatta siz bıkana kadar tarla statüsünde tutuyorlar, siz lanet olsun deyip sattığınız anda hop birden statü değişmiş.

işbu başlık akpli dayısı olmayanları konu alıyor o yüzden o konuyu kenara koyuyorum ?

roket adam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mesela microacquire diye bir site var, henüz daha büyük bir traction kazanmamış erken dönem startupları satın alabilmeni sağlıyor. şu anda uygulama geliştiricilerin gelirlerine gelir vergisi ve kdv uygulanmıyor, %15 stopaj dışında bir şey ödemiyorsun. buradan recurring revenue is olan bir app satın alıp sadece gelirini yesem bile tertemiz vergisiz olacak. böyle fikirler arıyorum. yeni çiftlikbanklar değil nft gibi hdjddjd 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Her ay bi miktar dövizli hayat sigortasına çekiliyor, yaklaşık bi %5-10 arası da kriptoya sokmaya başlayacağım. Biraz borç harç vardı onları bitirdim, önümüzdeki aydan itibaren de temettü ye girmeyi planlıyorum ufak ufak. Metaverse defi dao ico ne varsa dalıyorum azar azar. Bir miktarı da babalara yatırıyorum eth falan. Bakalım 60 yaşında emekli olup 1-2 sene paraya bak be diyip ölmeyi planlıyorum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben büyük oranda BES'e yatırıyorum. Finansal okur yazarlığım iyidir ama hareketli yatırım araçları beni çok strese sokuyor, o yüzden senede 2-3 kere fonlara bakmak kaydıyla BES'e yatırıyorum. Zaten ağırlıklı olarak altın fonunda duruyor. 2-3 senedir, getirisi de gayet iyi. 

Bunun dışında eğlence amaçlı ABD'de bir brokerda hesabım var, AMC hissesi almıştım onu falan takip ediyorum, reddit vs. makara oluyor. 

Kriptom hiç yok, önümüzdeki dönemde ufak ufak girmeyi düşünüyorum düşüş devam ettikçe. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...

İş hayatına ilk girdiğim dönem dolar falan düşüktü, o aralar paraya hiç dokunmayıp tl'de erittik. Tecrübesizdik, büyük zarardayım oradan.

Şu aralar yatırımlarım şöyle:

Küçük bir miktar kripto yatırımı yapmıştım 2018'de, al-sat yaparak biraz coin erittim patlattım, keşke dokunmasaydım. Şimdi dokunmuyorum. Oradan fena olmayan bir para elde ettim gibi. O paraya hiç dokunmadan kalanlar için ve şu anki değerlerinden konuşursak:

%50 civarı dolarda eurobond'da duruyor. 2027 vadeli.
%20 civarı euro'da vadesiz hesapta duruyor (bununla ne yapacağımı düşünüyorum arada). Acil durum parası, gerekirse hızlı para gerekirse bozdurmalık harcamalık.
%25 civarı özene bezene seçtiğim 6-7 fon üzerinde duruyor. Geçen sene girmiştim. Fena da getirmediler bir tanesi hariç. Ama bu parayı komple dolara yatırsam %20 daha fazla gelir elde etmiş olacaktım. Risk faktörü yüksek ama sayıca fazla fona dağıtıp dengelemeyi düşündüm. Tabii kimse TL'nin böyle çakılacağını o sırada tahmin etmiyordu. Ama fonlara bu kadar uğraşmaya değdi mi diye şimdi moral kaçık.
%5 civarı yükseleceğine inandığım bir şirketin hissesinde hisse senedi olarak duruyor. Borsaya yeni açıldı. Maaş geldikçe buraya yatırım yaparım diyordum ama açıldığından beri dümdüz gidiyor hisse. Bilemedim. Risk yatırımı oldu biraz.

BES yok, aslında şimdi düşününce mantıklı geliyor, ama zamanında zorunlu BES ile o kadar kaşıdılar ki alerji oluştu.
Şu 12 senelik geri ödemeli hayat sigortasını bana da önerdiler bulup, ama güvenip giremedim.

Zamanında %0.67'lerden kredi çekip yatırımlık ev almadım diye çok pişmanım. Şimdi ara ara bi bakıyorum sahibinden'de falan kredi çekmelik falaan ama yok pek alınırlık ev yok gibi, fiyatlar fantastik.

@eldar Eurobond'da eğer arada çıkmayayım vade sonuna kadar bekleyeyim dersen ne riski var ki?

Rewendor tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

%100 usd gidiyorum, bu aralar vakit bulamıyorum. sepet yapmak lazım, altın ralli yapıcak gibi. rusların 71 öncesine geri dönmesi parayı altına endekslemesi, çin in bu duruma göz kırpması vs. altın şahlanacak gibi geliyor.

bi de yatırım olarak bes var. çoluk çocuk kim varsa BES yaptım. en azından ileride baba geleni yemişsin demesinler ?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

7 saat önce, vivavale dedi ki:

%100 usd gidiyorum

her yil paranin 7% erimesi seni rahatsiz etmiyor mu ?

 

On 24.02.2022 at 10:43, sipeyskeyk dedi ki:

Zaten ağırlıklı olarak altın fonunda duruyor. 2-3 senedir, getirisi de gayet iyi. 

S&P 500 2 Year Return is at 75.29% 100 dolar 175 dolar olmus, altin copu bende de var 30-40% arasi. savas cikti gene bi hayri yok. dunya bunu birakip bitcoine gececek herhalde.

*14.9% imis benim pozisyon

sardalya tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

11 saat önce, Rewendor dedi ki:

@eldar Eurobond'da eğer arada çıkmayayım vade sonuna kadar bekleyeyim dersen ne riski var ki?

Eurobond'da risk yok, ben eurobond fonunundan bahsetmiştim. Eurobond küçük yatırımcı için pek makul değil, en ucuz eurobond ne kadar, 70 bin euro mu? O kadar parayı kaç insan bağlayabilir uzun vadeli.

Geçmişe bakıp yatırım için hayıflanmak çok mantıklı değil çünkü geleceği öngöremezsin, eğer faizler normal seviyede olsa konut asla böyle artmayacaktı mesela. Hele şu anda paradan para kazanmanın çok zor olacağı bir döneme giriyoruz, şu an 3 yıl sonra şu enstrüman çok kazandıracak falan kim bilebilir?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...