Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ne kadar vergi veriyoruz


mortheria

Öne çıkan mesajlar

Freelance yazılım işleri yapıp Rimuut üzerinden (Estonya merkezli, kendi şirketi olmayan freelancerlar için müşterilerine fatura kesme platformu) müşterime döviz üzerinden fatura kesiyorum.

Hangi vergi dilimine girerim, girmez miyim, girmezmişim gibi davransam ne olur bu konulara cevap verebilecek muhasebeci nerden bulunur? 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mahallenin muhasebecisiyle görüşüp şahıs şirketi açıyorsun, vergilerini düzenli ödüyorsun. google -> 2022 vergi dilimleri diğer sorunun yanıtı. girmezmişsin gibi davranmak çözüm değil, birkaç yıl sonra kazandığının iki katı cezayı dayarlar, hele bu devirde döviz işlemleri yakın incelemedeyken. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

çıkmaz tabii. bu vergi yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz ama afsgsg. rimuut üzerinden yapsan da burada vergi ödemen gerekiyor, KDV çıkmaz ama şirket tipine göre gelir veya kurumlar vergisi ödemen gerek (hizmet ihracatı sayılıyor). şahıs/ltd açacaksın, ona da gelirine göre karar vermen gerek. ltd açarsan vergi oranı sabit ama açma ve işletme masrafları daha yüksek olacak, şahıs açarsan fazla kazanınca doğal olarak kurumlar vergisinin üstünde vergi vermen gerekecek. "hangi vergi dilimi" ne demek anlamadım, dilimler zaten yazıyor kazandığın parayı da sen biliyorsun hesapla işte. buraya gönderilen para üzerinden vergilendirilmen gerek, rimuut'tan kesilen faturanın devletin gözünde bir kıymeti yok. ha parayı tr'ye getirmiyorum veya miktar çok ufak diyorsan uğraştığına değmez. ben de yurt dışına çalışıyorum, istersen muhasebecime söyleyeyim irtibata geçin

PrudenT tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

(Yılda ne kadar kazanıyorum) - (yılda ne kadar gider gösterebilirim) = x

Google'layarak vergi dilimlerine bakacaksın, sonra x vergi dilimlerinden hangisine giriyorsa o dilimdeki orandan hesaplayacaksın ne kadar ödeyeceğini. Bence oldukça kolay bulması. Sadece bu rimuut nasıl oluyor bilmiyorum, ücretli çalışanların vergi dilimleri daha avantajlı şahıs şirketine göre.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sagolun. Rimuut uzerinden fatura kesip, gelir elde ettigimde %40 a yakın bi vergi geliyor anladigim (gelir vergisi), ama yazilim sektorunde calismanin, yurtdisina is yapmanin bi tesvigi var mi devlet tarafından? Yoksa sirket acıp faturayi kendimizin kesmesi bedelleri vs dahil dusununce daha mi mantikli oluyor gibi, direk bizim sektorden birileri varsa aramizda onlarda bisey der diye sordum bunlari.

@PrudenT  om attim, tesekkurler

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mevcut mevzuatta freelancer siteler üzerinden yasal gelir gösterip vergilendirilemiyorsun. stopaj gibi basit bir uygulama yok ya da vergi dairesine gidip faturayı gösterip vergimi alın diyemiyorsun, şahıs / ltd şirket açmak zorundasın. 30 yaş altı girişimciler ilk kez şirket açıyorlarsa 1 yıl bağkur ödemiyorlar ondan yararlanabilirsin yaş tutuyorsa. şirket açınca şahıs şirketi de olsa faturayı kendi şirketinden keseceksin freelancer sitelerden değil. 2022 kv %23, gv 250k'ya kadar %27, detaylı hesap yapmadım ama basitçe yıllık 250k net gelire kadar şahıs daha avantajlı olur ltd'yi kapatmak zor ve sürdürme maliyeti de yüksek olduğundan.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...