Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yurtdışında yaşamak öyle bir şey değil


monoscope

Öne çıkan mesajlar

Yurtdışına giderse maddi durumu kötüden iyiye evrilecek olanlar zaten tereddütte kalan değildir diye düşünüyorum.

Oski'nin örneği bence sağlıklı örnek, zaten bu tarz gidenler kendini gittikleri ülkede var edenler, oralı oluyor. X milyon servet yapmak falan onlar başka şeyler, herkesin öncelikleri farklı olabilir. Fakat Türkiye yerine İngiltere gündemini takip etmek, internette Türkçe yazıp çizmek yerine tamamen gittiğin ülkenin ortamlarında takılmak vs ideal yaklaşım. Doğru demiyorum çünkü herkesin doğrusu kendine.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

3 dakika önce, senko dedi ki:

off yine hep zenginler yazmis.

zengin olunca heryer guzel lel. birakin fakirler kiyaslasin tr mi avropa mi abd mi diye

dimi, çok standart bi yazılım dilin olunca en fazla 60-80k alıyorsun, rakiplerin bobblehead hintliler, sürekli piyasayı düşürüyorlar, evde ramen'e yumurta kırıp yiyorsun, sonra küveti bile olmayan 40m2 evde duşu ılığa getirip içine oturup antidepresanların hepsini tekte... neyse yol göstermiş gibi olmiyim şimdi

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 dakika önce, senko dedi ki:

birakin fakirler kiyaslasin tr mi avropa mi abd mi diye

Kıyasla panpa bekliyoruz. Trde çokzel işin vardı iyi kazanıyordun, sonra gittin orda süründün bol bol ağladın falan. Ha sen çukur kişiliğinden ötürü rus milyarderler gibi yaşasan yine de mutlu olamazsın da, olsun en azından iki tarafa da eşit bakabiliyorsun. O yüzden sen yaz biraz

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

13 saat önce, akirafes dedi ki:

En büyük pişmanlığım Tr'de yaptığım gayrimenkul yatırımları. Bu yatırımları Amerika - Avrupa'da yapsaydım Ah aHHH. x10 yapmıştım. Burada ki asıl en büyük + farkı söyleyeyim size dışarı çıktığım zaman mesela suadiye  veya  fatih herkes hoş geldin abi diyor yolda selam veriyor bir çok işyeri para almıyor almak istemiyor.(yemek- içme) Avrupa - Amerika da kimse suratıma bakmaz.(burada çok büyük bir saygı sevgi var) 

abi fatih de hangi iş yeri yemek için para istemiyor hele de suadiye de?  son gittiğimde arap değilsen suratına bakmıyorlardı biraz romantik bakıyorsun sanki olaya. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben iranda yaşadım (nepalde falanda yaşadım ama en uzun iran)

baya güzel kazanıyordum, ülke yapppprak gibi ama arkadaş çevresi iyi olunca iyi oluyor.

Evli çocuklu adama kendi çevresinden ayrılmak falan zor işler, bekarsan git takıl tabi nolcak. Çocuk denklemi çok değiştiriyor.

Expat olarak ama hep şeyin hesabını yapardım, akdeniz ortadoğu ülkesinde büyüdüm ben, benzer bir ülkeye gitmem lazım ki rahat edeyim. O tren 5 dakka geç kalabilmeli, yada biraz param veya çevrem varsa azcuk kayrılabilmeliyim ?

Böyle insanın kendini iyi bir analiz etmesi lazım.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu sirada ilk 1 yil cok zor. Hele ki corona durumlari flnda var. Biraz erken yilmissin sanki. Ama mucadele etmeden olacak is degil zaten bu. Kolay degil, bir ulkeden otekine gocup, tum arkadaslarini aileni tanidiklarini vs geride birakip bastan baslamak. Hele ki karin cocugun fln varsa hard mode direk. Ama bunlari oturtunca baya guzel oluyor diye dusunuyorum. TRye gittigimde icim daraliyor artik. 

 

Bu sirada %30 konusunda da, tanidigim bircok insan hicbir sikinti olmadan aldi. Bahtsizmissin sanki biraz. Hatta sirketlerimiz ayarliyor bunlari, senin mucadele etmen de garip geldi. Benim partnerimin vizesini, oturumunu, her turlu devlet kurumlariyla olan isini bile sirketim halletti, masraflari vsde onlar ustlendi tabiki. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

24 dakika önce, cicibeybe dedi ki:

Kenarda hic param olmadan hollandaya geldim. Hayalimdeki hayati yasiyorum baya baya. TR ile kiyaslamam bile yani hayat kalitesini. Ilginc geldi o yuzden. Belkide ben TRnin kotusune denk geldim, kimbilir. 

Marketteki meyve sebze kalitesi çok değişiyo türkiye ve hollandayı kıyasladığımızda. AH'den bio almama rağmen lezzetli olmuyor. Her yanı kötü demiyorum sadece başıma gelen bazı şeyler beni yıldırdı/yıldırıyor ve savaşasım gelmiyor içimden. 

 

20 dakika önce, cicibeybe dedi ki:

Bu sirada %30 konusunda da, tanidigim bircok insan hicbir sikinti olmadan aldi. Bahtsizmissin sanki biraz. Hatta sirketlerimiz ayarliyor bunlari, senin mucadele etmen de garip geldi. Benim partnerimin vizesini, oturumunu, her turlu devlet kurumlariyla olan isini bile sirketim halletti, masraflari vsde onlar ustlendi tabiki.

gerçekten o benim bahtsızlığım bence de, zamanında hollandaya freelance yaptığımı cvye yazdım diye bunlar başıma geldi yani o cvde o kısmı boş geçseydim bugün böyle bir derdim olmayacaktı. Bende de herşeyi şirket hallediyor da şirketin çalıştığı avukat hiç daha şöyle bir belge versen süper olur gibi bir yorumda bulunmadı hep ben bir şekilde sorun yaşayan ya da bir sürü belge sunan insanlar neler koyduysa onları göndermeye çalışıyorum

 

Yani baktığımızda evet bir bedel ödenmesi gerekiyor ve demek ki benim de ödemem gereken bedeller bunlar. Öyle hop diye avrupaya taşın çiçek gibi hayatın olsun hiç sorunun olmasın falan biraz sıra dışı ya da benim şans skalamda öyle bir şansım yok ? 

monoscope tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

adamın geldiği yeri unutuyorsunuz. kaş. 1 yıl boyunca çalışılıp tatil için 1 haftalık gidilen "keşke tatil bitmese" denilen mekanda adam yaşıyormuş zaten sürekli. süper zengin tatil mekanından çıkıp 3+1 şehir apartmanına ben de taşınsam ben de kötü hissederdim.

bir de kaş kalkan taraflarında yiyeceğiniz yeşillik bile çok lezzetli, hak veririm sebze konusunda. kıvırcığı bile insan soslamadan yiyesi geliyor oralarda.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet, ben dogma buyume istanbulda oldugum icin, meyve sebze zaten soylenen o tatlari hic almadim muhtemelen hayatimda. 

 

Bu sirada ozlediginiz urunler var ise: https://www.dogaltakil.com/ 

 

Burayi baya begendik biz, ozellikle salca ve peynir icin.

 

Yogurt icin de luwia: https://www.luwia.nl/

 

Istanbulda yedigim en guzel yogurttan daha guzel benim kanaatim. Hanim baya koylu, o baya begendi koy yogurdu gibi diye. 

 

Boyle baska ornekler var ise paylasirsaniz guzel olur

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

16 saat önce, roket adam dedi ki:
  Gizli içeriği göster

 

 

 

 

Haklı olduğun noktalar var hocam. Doğru, UAE'nin de öyle farklı dinamikleri var, vatandaşlık yok, tüm izinlerin işine bağlı, işverenler de bunu sonuna kadar sömürüyor, ama karşılığında da ayı gibi para veriyor. İşte hepsinin artısı eksisi var belirttiğin gibi, bana bu daha sıcak geliyor açıkçası. Sektörden sektöre, şirketten şirkete değişir ama mesela bizde çocuk eğitim ücreti ödeniyor mesela.

Para olayinda (Ust seviye yonetici kismi haric) Orta Dogu'nun rakibi yok gibi bisi. Bunun kafada verdigi enteresan bir rahatlik var. Buyuk bir odeme yapmiyorsan (Yillik kira, araba, vs.), yaptigin harcamalara cok kafani takmiyorsun. Tatilde acaba hangi memlekete gitsem, nerenin brunchi daha iyi gibi konular hayatina giriyor. Burada lukse kolay erisimin verdigi bir riskte var, cunku Dubai'de para harcamak cok kolay. Senelerce calisip 5 kurus biriktiremeden memleketine donen cok insan gordum. Bu tarz ulkelerde aylik belirli bir birikim hedefi yada aylik harcama butcesi belirlemek onemli. Bunun yanisira emeklilik primi olarak bir miktar parayi tamamen kenara ayirmak gerekiyor.

Negatif tarafi, Avrupa'yla karsilastirdiginda, calisma saatleri. Ozel sektor 48 saat uzerinden calisiyor, cogu zaman bu sureyi geciyor ve mesai odemiyor. Yerel kulturden gelen her seyi aninda isteme kafasi milleti deadline dan deadline a kosturuyor, haliyle bazen mesai kacinilmaz hale geliyor. Corona karantina donemi bunun bokunu cikaran firmalar cok oldu (Nasilsa evdesiniz, calisin diye aksam saat 7 ye toplanti koyan tipler turedi). Malesef stres faktoru Orta Dogu calisma kulturunde degerlendirilmeyen bir konu ve konu stres olunca "The bill comes due, always!".

Benim yukarida yazdiklarim genelleme, kisisel baglamda farkli deneyimleri olan vardir mutlaka. Kisacasi Orta Dogu'da maasli calisirken "The Day after Middle East" i aklinin bir kosesinde tutmak onemli.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ayrica, mucadele gerekli kismi cok dogru. Her zaman soyluyorum ydisina gelecek kisilere, ilk sene zorlu bir surec. Arkadas edinmeye calisiyorsun, is hayatina alismaya calisiyorsun (hastalikli tr aliskanliklarini geride birakman fln lazim), esinle geldiysen ve esin calismiyorsa en basta uffff acayip buyuk sikintilar oluyor sirf oradan, cocuk varsa onun hayatini duzene sokmak var daha...

 

Kolay is degil hakkaten. Ben master icin geldim, ooo partileyecegim, ufff ne eglenceli ortamlar olur simdi falan diyordum, gece 12ye kadar kutuphanede calismak zorunda oldugum bir egitim hayatim oldu 1 sene... Ustune sonra ise gir, hayatini kur falan hakkaten kasti ilk 1-2 sene. Sonrasi cok iyi ama hakkaten. O yuzden tavsiye alacak kisiler icin de uyarim olsun, ilk 1-2 senesi icindeki expatlar bence degerlendirmeyi biraz eksik yapiyor diye dusunuyorum.  

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bence konu çok kişiye özel bir konu, herkesin hayat dinamikleri farklı, hayattan beklentileri farklı. Ben mesela 9-6 işe de çok alışamamış ve zaten sonunda freelanceye dönmüş bir insanım. Şimdi bakıyorum şirket ofise gitmiyor ama ilerde bu covid durumları düzelirse ofise çağırmak isterler. 3 sene dolsa free markete düşüp freelanceye dönmeyi düşünüyorum mesela parası ne kadar güzel olursa olsun benim için ofise gidilen bir hayat güzel bir hayat sayılamaz asla. Bugün work permit olmadan hollandada kalabileyim freelanceye geçer mayıs eylül arasını deniz kenarı bir yerde geçiririm gerisini gelir burda geçiririm diyorum ama olmuyor çünkü çocuğun okulu var ? 

Yani burda biraz konu avrupa süper ötesi müthiş her şey kesinlikle türkiyeden güzel ve türkiyede kalmayı seçen yanlış yapara doğru gidiyor gibi görüyorum bence öyle değil durum yani herkesin hayattan beklentisine bağlı. 

 

Hollandada olduğumdan dolayı hollanda üzerinden yorum yapıyorum ama mesela benim için yaşayacağım ülke ve şehirde ben yılın 5-6 ayı denize girebilmeyi isterim yani. Bunu belki ispanyada yaparsın belki italyada belki yunanistanda ama hollandada yapamazsın.  Buradan green carda başvurdum mesela çıkarsa bir de Amerikayı deneyeceğim hep içimde kalmıştır orası da ?

 

Ben sosyal bi adam değilim mesela aile adamıyım ve %95 ailemle gezer ve vakit geçiririm onun dışında bilgisayar başındayım. Bu noktada benim avrupadan gelirken beklentim ekonomik olarak bir şeylere ulaşılabilirliğin daha kolay olmasıydı. Hollandada her sene %15-%20 neyse kira ve ev fiyatları artıyor. Ev satın almak istiyorsun overbid yapman gerekiyor. Kira desen zaten ayrı konu.

 

Türkiyede Türk insanından başka bir derdim yok ki benim, o sorun da zaten istanbuldan kaşa taşındıktan sonra %95 oranında çözülmüştü. Sorun büyük şehirlerde, tatil beldelerine zaten gelen bayramda seyranda geliyor onun dışında yerlisi ve turisti var hep.

 

Sonuç olarak ben de öyle ya da böyle kalacağım buraya kadar gelmişim ama eleştirmeyeceksek sadece öveceksek de sıkıntı var. Geldiğimden beri hollanda medyada gördüğüm haberlerin yarısına türkiyede mevcut düzeni sevmeyenler twitterda trend topic açar şikayet edip durur. Ama hollandada mesela ses yok neden çünkü oo avrupada oluyorsa vardır bir sebebi. Yeni gelecek arkadaşlar her şeyi bilsinler yani.

Gaz fiyatlarının metreküpünün 1 küsür euro olması, petrolün litresinin 1 küsür euro olması mesela sorun değil nedense. Birim olarak bakalım diyosun, ben türkiyede kazanıyordum 30-40bin birim burda kazanıyorum 4bin birim yani zaten döviz olarak kazanınca enflasyon cart curt çok enterese etmiyor asgari ücretle kazanan adam kadar yaralamıyor. Evimi almışım otomobilimi almışım zaten insan hayatındaki 2 en büyük ve en önemli gideri kredi ile bile alsan enflasyon sayesinde patatese dönüyor taksitlerin.

Sağlık konusu sıkıntılı bir konu hollandada ben daha sorun yaşamayanı görmedim, "avrupalı gibi bakarsak" belki çok sorunlu gelmez ama bizim türkiyede alıştığımız sağlık sistemiyle alakası yok. Arkadaşım burada fıtıktan geberiyodu ameliyat etmediler adam gitti türkiyede oldu geldi ameliyatını.

 

Burada benim hoşuma giden mesela giethoorna gittik eftelinge gittik inanılmaz güzel yani iyi ki gelmişiz dedirtircesine güzel. Delft falan keza çok enerjik çok güzel bir bölge. Scheveningen'e gittik deniz bok gibi olsa da ortam güzel kumsal görmek güzel. 27 euroya 1gbit internete sahip olmak, 20bin euroya x3 e binmek güzel şeyler. Avrupayı asla Türkiyeden kötü diyerek kötülemiyorum sadece insanın hayattan beklentisiyle alakalı konular var ve bu genelde avrupanın pozitif kısımda olduğu bir durum olsa da bazıları için ise çok da cezbedici olmuyor.

 

Bunca zengin var türkiyede çok matah bir şey olsaydı onlar gider avrupada yaşamaya başlarlardı diyip konuyu tatlıya bağlayayım ? 

 

Bu arada etleri ben https://zorgnatuur.nl/ alıyorum. Kemik falan aldık hatta kemik suyu kaynatmak falan için. Ossenhaas almıştım müthiş ötesi zaten.

Doğaltakıla direk dükkanına gidip alışveriş yaptım zaten insan içeri girince herşeyi alası geliyo alcaklarım 100 euro tutmaz bari gidelim kargo parası ödemeyiz bi de hemen elimize geçer diye bi gittim 200 euroluk alışveriş yaptım sdfsdf

monoscope tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi elestirme diyen mi oldu? Tabiki elestireceksin. Ayni sekilde bende elestirecegim. Ki benim son mesajima ithafen ise bu, henuz cok yeni oldugun icin aslinda tek tarafindan bakiyor olman. Basi ve sonu cok farkli olma olasiligi var cunku bu hikayenin. Esim ilk 2 yil bana surekli, BENI BU KODUMUN ULKESINE GETIRDIN BU NE GUNES GORMUYORUZ BU NE BICIM BI TOPLUM YA, modunda idi. Simdi TRye gidince morali bozuluyor, hemen geri gelmek istiyor.

 

Tabiki cok kisiye ozel bir konu ayrica. Ama ben 6 ay deniz kenari olmak isterim diyip hollandaya gelmen tam bir facepalm kusura bakma hahahahaha

 

Saglik konusu bok gibi bence direk. TRnin elinden operim saglik konusunda hakkaten. Istanbulda cok kotuydu, ona ragmen hollandaya basar. 

 

TLDR, senin beklentilerin ve sectigin ulke hic tutmuyor kanka. Italya'ya git rahat edersin. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yok ben genel hava o yönde gibi hissettim ondan öyle yazdım yoksa kişisel kimseye bir şeyim yok yanlış anlaşılmasın ? 

Bence de alıştıktan sonra bu sefer türkiyeye dönmek çile gibi gelicek ki aileler olmasa zaten türkiyede işimiz ne gideriz avrupanın güzide tatil beldelerine.

Ben biraz böyle yelkenleri çabuk suya indiren bi insanım bu geldiğim noktaya gelmek için çok uğraştım ve yoruldum açıkçası hayattan biraz da psikolojik olarak stabil birisi değilim. En büyük hayallerimden birisiydi avrupada yaşamak ama işte keşke gençken gelseymişim bazen kendimi durmadan motive etmek zorundaymışım gibi hissediyorum.

Buradan gençlere sesleniyorum geç olmadan gelin düzeninizi kurun ya da vatandaşlığı alıp ne bok yiyosanız yiyin sonrasında ? 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...