Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yurtdışında yaşamak öyle bir şey değil


monoscope

Öne çıkan mesajlar

Yazılımcı Boğaziçinde yüksek lisans yapmış bir arkadaşım, 2 ay önce berline gitti. İş bularak gitti. Gitmesinin temel sebebi Ekonomik nedenler, ikinci sırada ülkenin durumu. 82 li kendisi çok iyi bir firmada çalışıyordu burada, arada freelance iş de yapıyormuş. Arada konuşuyoruz çok pişmanın, keşke daha önce gelseydim dedi. Fazla mesai yok, hatta mesayi ye kalmayalım diye çaba sarfediyorlar dedi, haftada 2 gün ofis gerisi evden çalışma. Cuma günleri ofiste bira günleri (burda mentalite farkı için bira örneğini anlattım vyoksa yemişim birasını içmemde zaten) vs freelance iş alma imkanım da var dedi. Türkiyede resmen canımızı alarak çalıştırıyorlardı dedi buraya göre, mesela burdaki ahlaksızlığa en büyük örnek. Bundan başka 5 sene sonra vatandaşlığa geçince alacağın pasaport ile dünya vatandaşı olma imkanı vs. bu olayımızda mesela bir beklenti ile gidilmiş beklentiler karşılanmış yani fayda var.

Çok büyük firmalarda çalışan müvekkillerin iş akitleri ile ilgili davalar önüme gelmişti en kurumsal denen firma bile gencecik insanları fazla mesai ile çalıştırıp paralarını vermemek için işten çıkarıyorlardı. Bu ülkede ki genel ahlaksızlığa en büyük örnek ve bu değişmeyecek, burada en kurumsalım denen firma bile kurumsal değil. Yılmazlar Züccaciye kafasıyla çalışan müdürlerin dudakları arasında kariyeriniz.

Bu döngünün içinde değilseniz geliriniz iyi ise (bu göreceli tabi ne kadar gelir ?) evet burada kalmak mantıklı olabilir. Yani olay o kötü, bu iyi değil sorun senin için iyi olan hangisi, ne istiyorsun meselesi.

Bir röprtaj izledim isviçrede doğup büyümüş bir adam kendisi küçükken Türksün diye aşağılandığı için herhalde onun travması işle 30 küsür sene sorna çocukları ile buraya göçmüş ve halinden memnun. Mesela bu da bir başka örnel.

 

 

Law tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada yanlış anlaşılmasın ben Avrupayı kötülemiyorum. Sadece hayatta geldiğim nokta, sahip olduklarım, vazgeçtiklerim burda düzen kurmak için çekmem gereken çileleri topladığımda ya aslında değmiyormuş diyebileceğim bir noktaya geliyor.

İş hayatı konusunda evet kesinlikle yani mesela türkiyede hastayken rapor almak diye bir gerizekalılık var ama halbuki evde 2 gün yatsam iyileşicem zaten ama o hastalık esnasında doktora gidip onu inandırıp rapor almam gerekiyor. Burda direk sisteme ben hastayım bugün diye giriyorum kimse sormuyor bile.

2 senedir freelance yapıyorum türkiyeden avrupadaki firmalara o yüzden iş hayatının artılarını buraya geldim diye sahip olduğum artılar poşedine koyamıyorum

Mesela %30 vergi indirimine sahip olamadığımdan dolayı ehliyet sınavlarına girmem gerekiyor ve ehliyete günlük hayatımda ihtiyaç duyuyorum çünkü çocuğumu okula bırakıyorum ama ben bugün sınava girmek istesem bana yakın olan sınav merkezinde yer ancak 3 ay sonrasında var ve o sadece teorik sınav, ondan sonra bir eğitim kurumuna gidip pratik eğitimi alıp sonra onun da sınavına girmem gerekiyor kim bilir onun tarihini ne zaman bulabileceğim.

Yani baktığınızda Türkiyede zaten sahip olduğum şeyleri burda yeniden kazanmak zorunda olduğumu farkedince görünce bütün büyü bozuldu. Dönmek de zor geliyor çünkü evi buraya taşıdık şirket relocation package verdiği için şimdi geri götürmek istesem bi ton para ilk başta satmam gerekiyor eşya azaltmam gerekiyor vs. vs. 

Neyse yani bi bok yedim herşeyi düşünmeden kalktım geldim, gerçi bu düşüncelerime türkiyede otururken ulaşamazdım tecrübe etmem gerekiyordu

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

13 dakika önce, MrLevie dedi ki:

Burada Avrupa'nın sunduklarını kullanabilmek gerek. Yani Türk mantığıyla değil Avrupa hayatına uymak gerekiyor bir miktar. Bir kaç buraya gelen arkadaşlarımda da benzer sıkıntılar var şu an.

 

13 dakika önce, MrLevie dedi ki:

Dolayısıyla bu düzene adapte olamayınca sıkıntı çıkması çok normal. Dünkü biz Türkler olarak bir düzen yaşantımız disiplinli şekilde yok. Buna adapte olmaya gelince sıkıntı yaşıyoruz. 

kibar kibar aralara sıkıştırmışsın ana fikri. alkış

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir iki sene daha dayan, bu yaşadıkların üzerinde çalışılmış bir fenomen. Çoğu göçmen ilk 2-3 sene bu düşüncelere kapılıyor. Sonra eğer kalırsa alışıyor ortama. Türkiye'yi ve buradaki çevreni kafandan çıkartmak, oralarda çevre edinmek faydalı olur diye düşünüyorum bu süreçte. Sivil toplum örgütlerine, gönüllülük esaslı derneklere katılın, çeşitli kurslara gidin. Böyle şeyler Avrupa'da para harcamadan çevre edinmenin en güzel yolları.

Türkiye'ye her zaman dönebilirsin bu arada, bu kötü bir şey değil. Ancak yazdığın nedenlerden dolayı dönme, şu an çok karamsar bakıyorsun senaryoya. Bir kaç seneye cebini düzeltirsin, belki iş/pozisyon değiştirirsin, eşin iş bulur, çevre edenirsin vs. Sonra baktın hala Türkiye mantıklı geliyor o zaman dön. Hem o arada çocuğun hem dutch hem ingilizce öğrenmiş olur, belki vatandaşlık alırsınız falan çocuğun hayatı kurtulur.

Demem o ki, acele karar verme.

deadwoll tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

27 dakika önce, monoscope dedi ki:

Neyse yani bi bok yedim herşeyi düşünmeden kalktım geldim, gerçi bu düşüncelerime türkiyede otururken ulaşamazdım tecrübe etmem gerekiyordu

Boşver bence dene devam et, çocukların için en azından. Baktın olmuyor her zaman dönebilirsin.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 saat önce, MrLevie dedi ki:

Bir de Hollandalılar bir hayli cimri. İki kişi bira içmeye gittiniz mesela, biri ödediyse diğerine tikkie denilen bir link gönderiyor o linkten diğerine biranın parasını ödüyorlar. Yani bizde olsa bir biradan n'olacak ya der geçeriz. Dolayısıyla bu cimrilik de hollandalıları eve itiyor.

bu olay ABD icin de gecerli, venmo cashapp fln linki atiyorlar aninda. Cimrilik diyorsun ama bu birey olarak yetiştirilen ve sosyal harmoni değil hakkaniyeti önemseyen insanlar oldukları için yaptıkları birşey bence.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 saat önce, monoscope dedi ki:

Mesela %30 vergi indirimine sahip olamadığımdan dolayı ehliyet sınavlarına girmem gerekiyor ve ehliyete günlük hayatımda ihtiyaç duyuyorum çünkü çocuğumu okula bırakıyorum ama ben bugün sınava girmek istesem bana yakın olan sınav merkezinde yer ancak 3 ay sonrasında var ve o sadece teorik sınav, ondan sonra bir eğitim kurumuna gidip pratik eğitimi alıp sonra onun da sınavına girmem gerekiyor kim bilir onun tarihini ne zaman bulabileceğim.

peki aldin mi randevuyu? 3 ay çooook diye felçli gibi olma, al, hizla geçer 3 ay, öteleyip durma sakın.

ben yaşadığın zorlukları bir kısım anlıyorum, 2019da ABD ye taşındım, oysa Türkiyede güzel ortamım vardı, keyfim yerindeydi. 

ilk 1 yıl sudan çıkmış balık gibiydim, pot üstüne pot kıran, dile tam hakim olmayan, ney nasıl yapılır bilmemekten daralan bir haldeydim.

2. yıl yaşadığım depresyon tavana vurdu ve geri dönmeyi ciddi düşündüm, korona yüzünden bir süre işsiz kaldım , o sırada downtowni  birakip suburban bi semte taşındık iyice daraldım. 

3. yıldayız, artık amerikanlı çevrem var, dostlarım var, ev misafirlığıne gidiyoruz onlar bize geliyor, amerikan tarzı aktivitlerle vakit geçiriyoruz( harvest festivale gidip tarladan kabak seçmek, balık tutmaya, silah atmaya fln gidiyoruz), ilk başlarda nefret edip Kars'a benzettigim michigan, gözüme güzel gelmeye başladı

zaman geçtikçe oranın negatif yanlarına alışıp yontulacak, ve imkanlarına erişimin artacak. Daha iyi para kazanacak hale gelirsin, yeni iş vs, alışırsın yani, insan her şeye alışıyor.

Bence Türk arkadaş kovalama, Türk eventlerine gitme, Türk restoranlarinda yemek yeme. Oranın kendi kafasına girebilmek için şartlandır kendini. Henüz fresh off the boat immigrantsın, götün hemen rahat göremez, biraz sabret 3-5 yıla daha iyi bi hayat standardı bulacaksın.

 

 

DoGMeaT tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

 

45 dakika önce, Deathblade dedi ki:

Haftada iş için 45 saat + 10 saat yol mesafesi harcıyorum ki bu Türkiye koşullarinda iyi bir rakam.

Lucas bira ismarlamiyor, app'ten para istiyor diyorsunuz.

insanlık hali işte. beyin için sıkıntının neden dolayı olduğu, nereden geldiği önemli değil ki. sıkıldı mı sıkılıyor işte. başkalarının daha büyük dertleri var diye biz dertlerimizi küçümseyip gözmezden gelecek değiliz ya

 

Oce4n tarafından düzenlendi
ara post
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 saat önce, deadwoll dedi ki:

Sonra eğer kalırsa alışıyor ortama.

Hocam bi alışanlar var, bi de artık o istemediği hayata mecbur kalanlar var onu da hesaba katmak lazım. Çocuklar falan okula başlayınca öyle kafana göre ben dönüyorum diyemezsin. Seve seve alışırsın ama o olabilir. Bence düşünmesi gereken ana şey, "ben artısıyla eksisiyle böyle bir hayat istiyor muyum?"

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

almanlar tam anlamiyla gerizekali, e-devletten tek tikla halledebileceginiz seyleri yapmak icin kendinizi fax makinesi ararken bulunca anliyorsunuz.

Bi de dogmeat amerikalilarla irkci avrupalilari karsilastirma. ? turk restoranina gitmeyecek de karton gibi dumduz “dutch cuisine” mi yiyecek

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İlk 4-5 ay güzeldi aslında benim için yani geziyoruz ediyoruz, değişik tatlılar deniyoruz kültürü anlamaya çalışıyoruz, her gün istikrarlı bir şekilde Dutch falan çalışıyorum, alacağım evi araştırıyorum falan. Ama sonra aksaklıklar baş gösterince biraz erkenden havlu atma isteğim gün yüzüne çıktı yani en basit doğal bir hakkımı bile elde edemeyince (burda şirketin de hatası vardır, vergi dairesinin çok kıl bir şekilde belgeleri didiklemelerinde de sorun var, bende de sorun var belki daha iyi araştırıp şirketin ve şirket avukatının önermediği şeyleri de bunları da ekleyin diye vermem gerekiyordu) ister istemez biraz düştüm, ara ara kendimi motive etmeye çalışsamda zaten depresyona çok meyilli bir adamım, sonunda ne için uğraşıyorum ki sanki diye buluyodum kendimi sürekli

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

7 dakika önce, sardalya dedi ki:

almanlar tam anlamiyla gerizekali, e-devletten tek tikla halledebileceginiz seyleri yapmak icin kendinizi fax makinesi ararken bulunca anliyorsunuz.

Bi de dogmeat amerikalilarla irkci avrupalilari karsilastirma. ? turk restoranina gitmeyecek de karton gibi dumduz “dutch cuisine” mi yiyecek

Fax makinesi konusu da bence, rant bu kadar olmaması ve herkesin normal saatlerinde calışmaya devam etmesinden. Canlıya geçeceğim diye yırtındıklarını sanmıyorum asdfsf
 

Dutch cousine diye bir sey yok ki yesin asdfg, her yerde cin thai ıvır zıvır mutfağı var.

MrLevie tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada pasaportu alsam dahi hollandada kalmayı düşünmüyorum orası net benim için eşimle falan çok konuştuk bu konuyu. Bizim gibi deniz güneş seven insanlar için evin tavanına bi çengel bi halat asmaya ramak bırakıyor hollandanın havası suyu. Bence hollandalıların bu kadar spor yapmasını da buna bağlıyorum adamlar bu kadar aktiviteli yaşamazlarsa net intihar ederler.

Hollandayı bir basamak olarak kullanmaktı amacım hep. Gider ispanyada italya yunanistanda falan yaşarım türkiyede yaşamasam bile. Tabi öyle bir şey teknik olarak mümkünse onu da ayrı araştırmak lazım.

monoscope tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tabi ki spor yapmalarının nedeni o değil. cimrilik de o değil neyse… 

güneye kaç ama avrupadan ayrılma derim madem hava o kadar dert. hava da sıkıntının nedeni değil bence, italyada sahilde olsan yine  adapte olamayacakmışsınız gibi. 

Fistan tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evli ve cocuklu olarak bence yasayabilecegin en iyi yerdesin. Eger mahalle kotuyse, onu degistirmeye bak. Acikcasi 1. seneyi doldurduktan sonra ev araba her seyi elde edebiliyorsun genel olarak. TR bunu sana hicbir zaman sunmadi, sunmaz da (0 sermaye ile).

Gecmise ozlem duyma her "homesick" olanin yasadigi bir sey. Ozellikle pandemi doneminde buna kapilman cok normal. TR disinda herhangi bir yerde de olsan muhtemelen bu duygulari hissederdin. Bunlar gelip gecer. Bir de gecen sene mevsimsel olarak kotuydu. 2019 ise efsaneydi. Mart'tan itibaren piknik yapmaya basladik biz.

%30 canini sikmis. Hic mi cikmayacak, tamamen mi reddedildi basvurun?

Eger devam ediyor ve olumlu sonuclanirsa zaten geriye yonelik alacaksin tum parani. Guzel para biriktirmis oluyorsun, oyle dusun. Tabi su an bu seni motive etmez, anliyorum. Genel olarak MrLevie'nin dedigi gibi TR'deki hayatini bir kenara birakman gerek. O ortamin guzelmis, guzel paralarla 1%'lik kesimdeymissin. Haliyle cevrendeki her sey sana ucuz geliyormus. Burada o sahip oldugun bircok sey luks oluyor; temizlikci olsun, cocuk bakicisi olsun vs. vs. Ama buranin sana sundugu stabil bir hayat. Aklindan her "su an tr'de olsam soyle olurdu" diye gecirdiginde "ama tr'de olsam 2 yil sonra, baskalarinin basina gelenler, benim de basima gelip tum duzenim bozulabilirdi" de demelisin. Insanlarin sansa yasadigi, adaletin olmadigi bir yerden geliyorsun.

Baska firmaya ziplayabilirsin bu arada. Aran biraz; maasini yukseltebilirsin bu sekilde. Ilk ziplamanda istedigin seviyeye gelmez belki ama 2. 3.'den sonra olacaktir. Meslek neydi?

Genelde senin durumunda olanlara tavsiye olarak 10 gunluk Istanbul oneriliyor. Azinin payini alip donuyorsun.

Amsterdam Anneleri'ne falan yazip arkadaslar bulun. Dunya kadar insan var size eslik edebilecek veya arkadas olmak isteyecek.

riglous tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ha bir de ev aldiktan sonra 30 yil demissin de, bunu yatirim olarak dusuneceksin. 5 yil sonra satip, kenara koydugun parayla istedigin yerden ev de alirsin. Genelde mortgage anlasmalarinda odediginin yarisi faizden yarisi ana paradan dusuyor. 2 yil sonra bile sattiginda az bir birikim oluyor. Su an ev piyasasi yukseliste ve yukselecek de. Ev alirsan, uzerine koyacak parayla guzel para da kaldirabilirsin.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

6 dakika önce, riglous dedi ki:

%30 canini sikmis. Hic mi cikmayacak, tamamen mi reddedildi basvurun?

Baska firmaya ziplayabilirsin bu arada. Aran biraz; maasini yukseltebilirsin bu sekilde. Ilk ziplamanda istedigin seviyeye gelmez belki ama 2. 3.'den sonra olacaktir. Meslek neydi?

%30 reddedildi şimdi avukat itiraz için başvuru yapacak, 6 hafta içinde başvuru yapması gerekiyor fakat 4. haftadayız yeni yıl izinleri falan sağolsun hiç aceleye getirmiyorlar böyle şeyleri ? Yani verebileceğim her dökümanı verdim zaten bu noktadan sonra da olmazsa demek ki haketmemişim derim.

Full stack developerım, permanent contractım var çok bırakasım gelmiyor bir de konfor alanımı oluşturdum şirkette, yani en nihayetinde sınırsız oturumu falan alıp komple freelanceye dönmek istiyorum amsterdam da olsa masa başı iş beni hiç sarmıyor gerçi daha gitmedik hiç ofise ama ilerde gideriz falan deniliyor.

monoscope tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

6 saat önce, roket adam dedi ki:

Abi çocuk için de yine belirttiğim gibi expat memleketleri daha ideal değil mi? çocuklar o yaşlarda inanılmaz acımasız oluyor. kendi aralarında gruplaşmalar olacaktır. sırf türk diye oradaki dandik türklerle gruplaşıp ismail yk dinlerse ya da fetöcü, islamcı falan olursa (gerçekten var böyle bir risk şu an hollandada) o hayal ettiğin "avrupalı iyi eğitimli çocuk" profili oluşacak mı? 

o yüzden homojen nufusa sahip memleketlerdense herkesin farklı ırktan olduğu expat ülkeleri çok daha iyi. mesela dubai evet çok pahalı ama en azından bu sorunun yok, herkes yabancı. kim kime ırkçılık yapacak. hollanda okuluna giden çocuk lan sen müslümansın, onun babası türko, bunun babası suri diye ayrışır mı? bu ayrışma çocuğun psikolojisine etki eder mi? çocuk tamamen oranın kültürüyle mi, türk kültürüyle mi büyüyecek, yoksa ikisinin arası bir almancı mı olacak?

Roket Alamanci kavramina fazla takilmissin. Bir tarafta 1960-70 lerde, egitim seviyesi dusuk, dil bilmeyen koyunden gelip Almanya'nin bagrina yerlesen ailelerin, devletin verdigi toplu konutlarda buyuyen, gittigi okulda tek tuk Almanin oldugu cocuklar, oteki yanda 2020 lerde dogan, annesi babasi sehir kulturuyle yogrulmus, dil bilen, egitimli beyaz yaka ailelerin cocuklarin ayni kaderi paylasacagini var saymissin.

Expat ulkeleriyle ilgili de gittigin is seyahatlerinden olsa gerek bir pozitif bir onyargin var. Bende her seyin gorundugu kadar toz pembe olmadigini yazmaya geldim. Dubai tarzi yerlerin cocuk gelisimdeki en buyuk avantaji suc oraninin neredeyse sifir olmasi ve kanunun alkol ve madde kullanimi gibi konulardaki kati yaklasimi. Multi kulturel cevre avantaji genelde ailenin bakis acisi ile alakali (Or. Ingiliz aileler yine Ingiliz aileler ile takilir. Bu konuda nufus olarak daha azinlikta olan Guney Avrupa aileleri mesela daha multi kulturel davranir), cocukta haliyle aileden gordugunu kopyaliyor. Bir yandan da Dubai'de acimasiz bir kapitalism var. Lokal araplar piramidin tepesinde, sonrasinda Ingiliz-Amerikan i Bati Avrupalilar, Turkler, diger araplar ve en altta Hint-Pakistan-Nepal-Filipin kadrosu. Bu sistemde yetisen bireyin irkci onyargilara sahip olma ihtimali Avrupa'da yetisen bireyden az degil.

Ucretsiz egitimin olmamasi cok buyuk sikinti. Normal okul ucretleri yurtdisi universite seviyesinde, egitim kalitesi below average-average arasinda, iyi egitim veren okullarin ucretleri ucmus. Sadece tutition degil, sosyal ve spor akviteleri icinde ayri para aliyorlar. Ilkogretimden sonra haliyle TR'de uni okutamiyorsun bu cocuga, egitim sistemi Ingiliz yada Amerikan sistemi agirlikli oldugu icin ya ABD'ye yada UK'ye yolluyorsun. Vaktiyle bu sistemden yetismis yakin bir arkadasim, babamin benim ve abimin egitimi icin yaptigi masraf bugunun parasiyla 1-1.5mil USD den fazladir demisti. Gecmis yillarda firmalar, calisanlarin cocuklarinin kres ve ilkogretim seviyesindeki okul ucretlerini karsiliyordu. Ancak okul ucretlerin son yillarda acayip artmasi, Asya kokenli calisanlarin daha kalifiye islerde kabul gormeleri (Ki haklari adamlarin), batili expatlerin paketlerine yansidi. Cogu ozel firma okul ucretlerini (ust duzey yonetici filan degilsen) artik odemiyor. Tabii yine eski sistem giden bazi sirketler mevcut.

Diger bir sikinti sosyal haklar. Oturum izninin sponsoru calistigin sirket oldugu icin, isini kaybetmen durumunda, cok kisa surede baska is bulamazsan ulkeyi terk etmek zorundasin (Bu durumda aileninde vizesi gidiyor). Omrunu adasan, vatandasi olamaman, cok ciddi bir saglik sorununda ozel sigortanin limitini maxleyip, devlet hizmetlerinden faydalanamayip got gibi ortada kalma riski de var. Cocuk acisindan butun hayatini gecirdigin, evim dedigin ulkenin, egitimini tamamladiktan sonra is bulamazsan seni kapinin onune koymasi riski var.

Ha gidilir, 3-5 sene kalinir, para yapilir, fistik gibi yasanir ayri. Bende arada ozluyorum bazi seylerini. Ama maasli calisan olarak 20 sene yasayip cocuk yetistirmek, bilemiyorum Altan.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

En büyük pişmanlığım Tr'de yaptığım gayrimenkul yatırımları. Bu yatırımları Amerika - Avrupa'da yapsaydım Ah aHHH. x10 yapmıştım. Burada ki asıl en büyük + farkı söyleyeyim size dışarı çıktığım zaman mesela suadiye  veya  fatih herkes hoş geldin abi diyor yolda selam veriyor bir çok işyeri para almıyor almak istemiyor.(yemek- içme) Avrupa - Amerika da kimse suratıma bakmaz.(burada çok büyük bir saygı sevgi var) 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

10 dakika önce, µh dedi ki:

Fatihte herkesin selam vermesi gerçekten müthiş bir yaşam kalitesi parametresi.

Ah var yine burada eskiler merak etme. gerçi çok az bir azınlık kalsak da varız. Selam verme olayını yaşam kalitesi olarak algılama da çok üzüldüm. Ben bu muhitler de yaşadığım için örnek olarak verdim. Genelde yurdum insanımdan bahsetmek istedim. Yoksa çık bir taşraya londranın dışına bak sana karşı nasıl insanlar. Git bir American kasabasına bak sana nasıl davranıyorlar. Ben hepsini gördüm yaşadım. 

akirafes tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...