Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

James Webb Space Telescope


MrLevie

Öne çıkan mesajlar

zaten webb'in asıl amacı galaxy'leri araştırmak ve farklı dalga boylarıyla gezegenlerin, karadeliklerin yapılarını incelemek. infrared olmasının nedeni de o, önüne bi toz bulutu çıksa da aşabiliyor ve daha uzaklara gidebiliyor.

STScI-01G7NB1CDSVTJ1MB8TX0404JT7.png

yani bu tarz bilgiler çok şeyi genişletecek. daha derinde, daha engelsiz ve daha hızlı görebiliyoruz artık.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_gravitational_lens

exoplanet için şöyle güneşi lens olarak kullanacak fantastik projeler var ama onlar için tüm ülkelerin savaş bütçelerini sıfırlaması falan lazım heralde.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

20 saat önce, razzRaziel dedi ki:

eğer bu durum oluyorsa bile bu tam olarak düşündüğün gibi süper extra paralar kazanmak için değil, dolaylı yoldan karı düşürmesindendir. ya da böyle bişey zaten rekabet nedeniyle mümkün olamaz.

dolaylı yoldan zarar: adam bi gelişim yapmıştır ya da yapabilecektir, ama yeni tech'i üretmek zarar ettiriyordur yeterince talep/üretim kapasitesi olmadığı için o yüzden de dolaylı yoldan karı düşürecek bişeydir ondan yapılmaz. herkesin elektrikli araçları 10 sene önce falan üretebilecek olması gibi mesela.

rekabet olayı da sen elindeki gelişimi sırf milleti sağmak için gıdım gıdım veriyorsan, rakip firma kafana verir. çinli kafana verir. rekabetten düşersin. anca, gruplaşacaksın ve hep birlikte aynı kararı alacaksın ki o da bahsettiğin kadar yaygın değil ve aşırı büyük firmalar arasında olan bişey. zaten illegal de. ya da rekabetin olmadığı bir sektör olacak, o zaman istediğin gibi at koşturursun.

Belirli sektorler asiri buyuk firmalarin elinde tekel gibi (Or. beyaz esya, biraz kel alaka ornek ama olsun), kimse risk almak istemedigi icin cok oyle kafana veren cikmiyor. Dunya son yillarda kuresellikten tekrar bolgesellige kaymaya basladi, Cin'e de kapilarin yavas yavas kapanmasi soz konusu. Bu noktada startuplar ya da jobs/musk gibi adamlar risk alip hem talep yaratip, hem de rekabet edebiliyor. Basarili olmalarinin sebebi tech i marketingle harmanlamada iyi olmalari.

20 saat önce, µh dedi ki:

Bu dediklerinizi zaten yapıyor gelişmiş ülkeler, roket haline getirip kafanıza atmadığı için farkında değilsiniz aşlskdsddf

Açıp bakabilirsiniz Avrupa birliği hangi araştırmaları fonluyor, güneş enerjisi panellerini daha verimli hale getirmek için sadece araştırmaya son 20 yılda kaç yüz milyon dolar harcanmış, füzyon için ne kadar harcanmış, enformasyon projeleri için ne kadar harcanmış vs.

Savaşlar motivasyon, bütçe ve iş gücünü biraraya getirdiği için bazı süreçleri hızlandırıyor tamam da totalde harcanan insan gücü ve para müreffeh bir düzende çok daha fazla geri dönüş sağlıyor.

Arastirmadan ekmek yemek sureklilik isteyen isler. ABD'nin yillardir yaptigina, EU anca 2010 larda uyandi, 2014 te arastirma butcesini 2 ye katladi. 2021-2027 butcesi 100bil eur civari. Bunun icinde kulturel arastirmalar gibi sosyal konularda var (Yeni Fuzyon butcesi 1bil eur civari, yesil enerjiye kiyasla dostlar alisveriste gorsun butcesi). Bunun etkisini anca 20 yil sonra goruruz. EU cok gec uyandi bu islere, EU fonluyor yeaaa demek icin son 50 yilda Avrupa'nin neyi fonladigina bakmak lazim. Bu konuda en sabit yatirim yapan ulkeler ABD ve Israil. Gerci Trump ABD arastirma butcelerini tirpanladi diyorlar ama rakamlarina bakmadim.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...

bi kaç gün önce ben de çektim demek ki webb ile aynı anda bakıyomuşuz çok romantik.

ama bence benimki daha güzel

jup.png

dalga geçecek olan çıkarsa saturn'ün halkasını vururum masaya çıkartıp. düz foto makinesiyle çekiyorum bu arada, 65x optik zoom var sadece.

sat.png

bi de ay koyayım adettendir

moon.jpg

razzRaziel tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...