Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

James Webb Space Telescope


MrLevie

Öne çıkan mesajlar

1 saat önce, Norak dedi ki:

bizim galaksi bize yeter ya, gerisi biraz fazla olmus sanki. 2, hadi bilemedin 5 galaksi iyi iste en fazla.

ya onlar hep 2d emissive texture zaten, böle uzakta bişiler varmış havası vermek için. dibine gidersen de işte procedurally generate oluyolar ama içleri hep aynı. tek simulate edilen yer bizim sistem. cpu, memory mi yeter lan bu kadar galaksiye.

razzRaziel tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

100 sene belki mars bile guc olacak...

ne yazik ki gelisim cok cok cok yavas ilerliyor 70lerden beri.

 

webb dahi, "hey 1970lerde ilk adimlari baslamis hubble teleskopunun biraz daha iyisi!!" seklinde bir proje.

kotu demiyorum ama sene 2022 lan, wowzers!!! degil ilk hedeflendigi 2007-2010lar icin "wow!" denilebilir.

dasaaa tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bazen innovasyonun daha guclu bir elle tesvik edilmesi gerekir. Internet cagindan beri malesef industrial alanda ziplamalar yeterincr olmuyor, next dating app yapip milyari vurmak kolay cunku. 1985 te cekilen back to future bile ucan kaykay araba hayal ettiriyodu geldigimiz nokta 140 karakter sddfs. 
 

elon biraz bundan pohpohlaniyor cunku adam en azindan industrial bisiler deniyor. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

elon da baska bir bok, tam bir 1900 yillar evil industrialist. carnegie falan gibi robber baron. devletin hayvan gibi yardimini aldi adam. yardim aldigi sektorlerden space-x ile gelisim oldu.

tesla acikcasi eh seviyesinde. 30% sirket, 70% hype-hava ve toz bulutu.

ancak halen uyduruk uyduruk seyler soyleyip destek gormeye devam edebiliyor. hyperloop mesela tam bir gerizekalilik abi. lol. boring company ayni sekilde. solar roof vardi.. ne oldu ona?

simdi atiyor tutuyor, robot yapicaz bilmem ne.

3. dunya savasi olursa, arkasindan eger rahat ve huzurlu bir donem gelirse ancak gelisim hizlanir.

neden bilmiyorum, iq seviyelerinde bile dusus var tum dunya genelinde.

son 30 yilda gercekten farkli olan hicbir sey yok... mrna vaccine var diyecektim ama o bile 1960larin tech. fringe gibi durumdayiz. walter bishop gibileri hepsini 60-70lerde yapmis. simdi sadece iphone 11 degil de, iphone 12 var. ama ayni geyik aslinda.

 

mesela;

jetpack 1965

fuzyon reaktoru 1950 -1960...

bunu "low hanging fruit kalmadi" diyebiliriz ancak sorun daha derin bence.

dasaaa tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu gelişim hızı yavaşladı, yavaşlamadı ile ilgili arada bu tarzda başlıklarda konuşmalar dönüyordu, buna özel bir başlık açalım da konusalım ya, ben yavaşlamadığını savunanlardanım sdf

Uçan araba kaykay vs. yapmada bir sorun yok, yapılıyor zaten bütün mevzu maliyetler. jetpack bile yaptılar işte. Olabilecek en büyük zıplama füzyon reaktörü başarılabilirse olacak, ona da uğraşıyorlar bakalım 20-30 seneye olur diyorlar.

µh tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

lel. elimizide saniyede milyarlarca hesap yapan CPU lar, complex algoritmalari zort diye cozen  GPU lar var. Quantum bilgisayarlara hic girmiyom (cunku cok bilmiyorum asdf) ancak makalelere gore Intel vs CPU lar ile yillar alacak islemleri saniyelere indirebiliyor. neredeyse dunyanin (ve evrenin guzel bir kisminin) tum mekanigini simule edebiliyoruz. unlu bir soz var gelecek burada sadece esit sekilde dagilmamistir diye. fazla ucundu dunya ulkeleri belgeseli izleyip gelismiyiz yeee mi diyonuz napiyonuz asdf

reyou tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

burada kastettigim nokta 1903 de ilk kez ucabilmis insanin 1969 da aya gidebilmesi gibi bir leap. Dusununce bir insan omru bile olmayan bir zamandaki inanilmaz atlama. Bunu triggerlayan ne diye baktiginda savasin ne kadar onemli oldugu ortaya cikiyor.

Buyuk ziplamalar gelismeler genelde sinir durumlarindan ortaya cikar hem kisisel hayatta hem kolektif hayatta. Mrna asisi bunun diger bir ornegi belki.

yoksa ilerleme elbette oluyor. Ama konformist duzenden cikacak gelisim her turlu daha yavas ilerler.

Sotto tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kalan resimler 20dk ya geliyor:

https://www.jwst.nasa.gov/content/webbLaunch/countdown.html

 

33 dakika önce, dasaaa dedi ki:

3. dunya savasi olursa, arkasindan eger rahat ve huzurlu bir donem gelirse ancak gelisim hizlanir.

2k-3k nuke'tan sonra baya huzurlu olacagi kesin ?

Norak tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

asdf, 30 sene alacak covid asisini adamlar 2 senenin altinda buldu. bunu da onceki teknolojinin ustune katarak yaptilar. cascading bir ilerleme soz konusu. tip teknolojilerini bakin, belki de 10-15 sene once oldugun kalp tikanikliklarini, beyin enfeksiyonlarini mikro robotlarla gideriyor adamlar. DNA analizi ile hangi hastaliklara yatkin olup olmadigini goruyorlar, hatta cinliler adini unuttugum bir hastaliginin genini modifiye ederek bagisiklik kazanmis bebekler dunyaya getiriyor. insansiz araclar, robotlar, GPT-3 gibi supersonic seyler fazla iyi.

 

sadece AWS nin islem gucu ve bunlar kordine etmesi bile mukemmel bir altyapi. gir bak AWS nin sayfasinin aklina hayaline gelemeyecek AI temelli teknolojiler var. Bunlara sporculari izleyip analiz eden ve performanslarini sana bildiren seyler bile dahil. yani her alanda ucuk teknolojiler var ama konyaspor bunu kullanmiyor diye yok yeaa diyemezsin.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Buyuk leapler genelde savas sonrasi donemde ve soguk savas doneminde hukumetlerin yaptigi yatirimlarin(yada sidik yaristirdiklari) meyvesi. Biz kalkmis kapitalist sistemin yarattigi ozel sirketlerden teknolojik atilim bekliyoruz. Adamlarin butun derdi karlilik. Arge de calisan tanidiginiz varsa cogu sirketin elinde piyasada sattigi urune gore 5-10 sene ileride teknoloji oldugunu, ama her sene yeni model cikarmak derdiyle gidim gidim halka sattiginin farkina varmistir. Devletler teknoloji gelisimin sorumlulugu ustune almak zorunda, ama en vasifsiz insanlari politikaci diye basimiza getiriyoruz, onlarda konjuktur geregi kendi gotunu saglama alma derdinden anca populizm ruzgari dogru yerden esince bisiler yapiyorlar (Or. Rusya olayindan sonra birdenbire yesil enerjiye yatirimi yapalim, nukleeri degerlendirelim. Demek ki Putin Ukrayna'ya girmese, adamlarin umrunda degil dunyanin gelecegi)

Kismeti cikan gote y.rrak Bagdat'tan telgraf cekermis misali, Elon Musk gibi sistemi biraz sarsan birisi cikinca millet saldiriyor.

Gallant tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cok nokta atisi bir konuya (Or. F1'da araci nasil guvenli yaparim, motor verimini nasil arttiririm) yatirim yapmadigin surece (onda da garanti degil), Arge'den ne zaman ne sekilde donus alacagin cok net belli degil. Civilization daki gibi 15 turn de gunpowder bulacam diyemiyorsun gercek hayatta. Amerikan savunma bakanliginin arpanet i bugunun interneti oldu, kemoterapi hardal gazindan cikma,...

Bence efficiency olayina cok takilmadan her sene belirli bir butcenin egitim ve arastirmalara gomulmesi lazim. Orta yol, ozel sektorde ozellikle yeni firmalara belirli konulara (mesela robotik) ozel tesvik verilmesi olabilir.

Bu arada medikal sektoru haric tutuyorum, isin ucunda acayip paralar dondugu icin ilac sektoru arge ye epey para gomuyor yillardir.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 dakika önce, Gallant dedi ki:

Bence efficiency olayina cok takilmadan her sene belirli bir butcenin egitim ve arastirmalara gomulmesi lazim. Orta yol, ozel sektorde ozellikle yeni firmalara belirli konulara (mesela robotik) ozel tesvik verilmesi olabilir.

 

Bu dediklerinizi zaten yapıyor gelişmiş ülkeler, roket haline getirip kafanıza atmadığı için farkında değilsiniz aşlskdsddf

Açıp bakabilirsiniz Avrupa birliği hangi araştırmaları fonluyor, güneş enerjisi panellerini daha verimli hale getirmek için sadece araştırmaya son 20 yılda kaç yüz milyon dolar harcanmış, füzyon için ne kadar harcanmış, enformasyon projeleri için ne kadar harcanmış vs.

Savaşlar motivasyon, bütçe ve iş gücünü biraraya getirdiği için bazı süreçleri hızlandırıyor tamam da totalde harcanan insan gücü ve para müreffeh bir düzende çok daha fazla geri dönüş sağlıyor.

µh tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

18 dakika önce, Gallant dedi ki:

Adamlarin butun derdi karlilik. Arge de calisan tanidiginiz varsa cogu sirketin elinde piyasada sattigi urune gore 5-10 sene ileride teknoloji oldugunu, ama her sene yeni model cikarmak derdiyle gidim gidim halka sattiginin farkina varmistir.

eğer bu durum oluyorsa bile bu tam olarak düşündüğün gibi süper extra paralar kazanmak için değil, dolaylı yoldan karı düşürmesindendir. ya da böyle bişey zaten rekabet nedeniyle mümkün olamaz.

dolaylı yoldan zarar: adam bi gelişim yapmıştır ya da yapabilecektir, ama yeni tech'i üretmek zarar ettiriyordur yeterince talep/üretim kapasitesi olmadığı için o yüzden de dolaylı yoldan karı düşürecek bişeydir ondan yapılmaz. herkesin elektrikli araçları 10 sene önce falan üretebilecek olması gibi mesela.

rekabet olayı da sen elindeki gelişimi sırf milleti sağmak için gıdım gıdım veriyorsan, rakip firma kafana verir. çinli kafana verir. rekabetten düşersin. anca, gruplaşacaksın ve hep birlikte aynı kararı alacaksın ki o da bahsettiğin kadar yaygın değil ve aşırı büyük firmalar arasında olan bişey. zaten illegal de. ya da rekabetin olmadığı bir sektör olacak, o zaman istediğin gibi at koşturursun.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...