Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

James Webb Space Telescope


MrLevie

Öne çıkan mesajlar

21 dakika önce, Laorx dedi ki:

büyük hayal kırıklığı ilk foto

Daha etkileyici görsel secilebilirdi ama bu da cok basarili. Ufak bi kum tanesini kol mesafesinde tutup gökyüzüne baktığında kapladigi alan kadar o foto. Baya baya küçük yani. Bunun daha long exposure’u var ne detaylar göreceğiz, cok heyecanli. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

daha önce hiç göremediğimiz galaksilerle dolu 4.6 milyar yıllık bir görüntü.

dediklerine göre derinliği yüzünden görselde bükülme oluyor (gravitational lens), görseldeki fisheye benzeri efekt. yani o kadar çok galaksi bulunuyor ki gelen ışık genel kütlenin yerçekiminden etkileniyor. black hole gibi ama onun yerine galaxy cluster.

hubble haftalarca uğraşsa bu kadar derine gidemiyor ki zaten bunun gibi infrared de değil. webb ise bunu sadece 12.5 saatte çekmiş. düşün ne kadar data gönderecek önümüzdeki yıllar içerisinde, ne kadar çok şey keşfedicez.

 

şu görselin scale'i için de elinle havaya doğru bir kum tanesi kaldırdığında kapladığı alan demişler. bakalım yarın neler gelecek.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

39 dakika önce, Akhlaur dedi ki:

Abi bence bütün göreceklerimiz aynı olacak. Ben hiç bişey anlamıyorum bu fotolardan falan. Gidemediğimiz yerlerde ki olayları düşünüp heyecanlanıyoruz. Ben stanislaw lem okurken daha çok heyecanlanıyorum valla.

Haklisin, insan bir noktada hayal etmemis oldugu seyi gormek istiyor, isin altindaki teknoloji ve yapilanlar akil almaz olsa da, gordugumuz seyler zaten hayal etmedigimiz/az cok bilmedigimiz seyler olmuyorlar genelde.

Ha isin felsefesi uzerine kafa yorunca affaliyorsun tabii ki de bir noktada insan ister istemez yasamina direkt etki edebilecek bir gorus/vizyon istiyor.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Isin sikintisi biraz da uzay kavraminin, mesafelerin, boyutlarin filan bizim algimizla abzurd boyutlarda olmasi. 13 milyar isik yili yerine 1 milyar isik yili ya da 1 milyon isik yili aslinda hicbirseyi degistirmiyor algida, inanilmaz boyutlarda oldugundan. Dunyaya hapsolmus bir insanin mesafeleri ve zamani bu kadar farkli algilamasi elbette neden sorusunu ortaya cikariyor bir yerden sonra resim veya isin fiziki boyutu onemini kaybediyor. Milyonlarca yil tapilan ay'in herhangi bir olayi olmayan basit bir tas parcasi olmasi gibi.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Onemi daha eski galaksilerde neler oldugunu gozlemleme imkani, bu da galaksilerin ve evrenin olusumu hakkinda fikir veriyor. Birde ucubik uzay olaylarini (super nova, kara deligin bisileri yutmasi, vs.) gozlemleyebiliyorsun. Yakin mesafede gezegenlerin atmosferleri ile ilgili daha net sonuc vermesi bekleniyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dendiği gibi mesele uzaklık değil, geçmişi gözlemleyebildiğimiz yegane alan. geleceğe yönelik de projeksiyon yapabilmemiz açısından kritik öneme sahip. gidip yerleşeceğimiz yerler değil zaten milyarlarca yıl önce yokolmuş şeylerin kalıntısını inceliyoruz paleontoloji gibi. dinozor kemiği vs nasıl bize dünya ve yaşamla ilgili bilgi sağlıyorsa bu da öyle.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...