Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Domuzdan insana başarılı bir şekilde böbrek nakli gerçekleştirildi


korro

Öne çıkan mesajlar

Amerika Birleşik Devletleri’nde tarihi bir operasyon gerçekleştirildi. ABD’li cerrahlar genetiği değiştirilmiş bir domuzda bulunan bir böbreği bir insana başarılı bir şekilde nakletmeyi tarihte ilk kez başardı. 

New York Üniversitesi’nden bilim insanları bu operasyonu gerçekleştirmek için genetiği değiştirilmiş bir domuzu kullandı.

Bu domuzun genetiği,  insan bağışıklık sisteminin saldırdığı ve vücudun organı reddetmesini tetikleyen alfa-gal isimli şekerin üretilmesini engelleyerek değiştirilmişti. 

Domuzdan alınan böbrek, beyin ölümü gerçekleşen bir hastaya nakledildi ve 54 saatlik gözlem yapıldı. Alıcının vücudu böbreği reddetmedi ve böbrek bağlı olduğu saatler boyunca normal bir şekilde çalışmayı başardı.

Bu durum daha önceki denemelerin hiçbirinde başarılamamıştı. Önceki denemelerde insan vücudunun bağışıklık sistemi domuzdan gelen şeker sebebiyle bu tarz nakilleri reddediyordu. 

NYU Langone Nakil Enstitüsü’nün müdürü Robert Montgomery de New York Times’a verdiği bir demeçte, “Domuz böbreği ve insan vücudu arasında herhangi bir uyumsuzluk gözlemlenmedi. Böbrek vücut tarafından hemen reddedilmedi” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, bu başarılı operasyonun hayvanlardan insanlara organ nakli için oldukça önemli bir adım olduğunu ve gelecekte birçok hastanın hayatını kurtarabilecek bir gelişmeye ön ayak olabileceğini düşünüyor.

Domuzun üreticisi olan Revevicor isimli şirket de geçtiğimiz nisan ayında yaptığı açıklamalarda hayvanların önümüzdeki birkaç yıl içinde nakiller için kullanılabileceğini ve klinik deneylerin başlayacağını söylemişti.

e8537db8277ee3c8a8ed7dc03c8c66ed.jpg

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

taaa 20 yıl önce bir ally mcbeal bölümü vardı, kadının biri domuz karaciğeri nakledildi diye dava ediyordu hastaneyi. john cage'in en efsane argümanlarından biriydi "bu nankör kadın için o domuz canını verdi, yazık" diye ahah.

1934640_56665698923_4433261_n.jpg?_nc_ca

bu kadar horgörülen bir hayvan insanların hayatını kurtarmaya başlarsa gerçekten ironi muazzam olacak.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yeri gelmişken, e-nabız üzerinden organ bağışı  onayı verebiliyorsunuz, noolur noolmaz.

Alıntı

E Nabızdan organ bağışı yapılır mı?

Hizmet ile organ bağışı da online ya da cepten yapılabilecek. Kalp, akciğer, kıkırdak, karaciğer, kornea, tendon, üst solunum, ekstremite, böbrek, kemik, ince bağırsak, üst sindirim yolları, pankreas, kas, yüz, saçlı deri ya da bunların hepsi bağışlanabilecek.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1 saat önce, Sam dedi ki:

bu kadar horgörülen bir hayvan insanların hayatını kurtarmaya başlarsa gerçekten ironi muazzam olacak.

Alıntı

In the 1960s, chimpanzee kidneys were transplanted into a small number of human patients. Most died shortly afterward; the longest a patient lived was nine months. In 1983, a baboon heart was transplanted into an infant girl known as Baby Faye. She died 20 days later.

Pigs offered advantages over primates for organ procurement — they are easier to raise, reach maturation faster, and achieve adult human size in six months. Pig heart valves are routinely transplanted into humans, and some patients with diabetes have received pig pancreas cells. Pig skin has also been used as temporary grafts for burn patients.

The combination of two new technologies — gene editing and cloning — has yielded genetically altered pig organs. Pig hearts and kidneys have been transplanted successfully into monkeys and baboons, but safety concerns precluded their use in humans.

“The field up to now has been stuck in the preclinical primate stage, because going from primate to living human is perceived as a big jump,” Dr. Montgomery said.

The kidney used in the new procedure was obtained by knocking out a pig gene that encodes a sugar molecule that elicits an aggressive human rejection response. The pig was genetically engineered by Revivicor and approved by the Food and Drug Administration for use as a source for human therapeutics.

sadece böbrekte değil, daha neleri kullanılıyormuş bakınız domuzun...

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...