Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kış Lastiği?


ZaugnaKhaldun

Öne çıkan mesajlar

  • 2 ay sonra ...
  • 9 ay sonra ...

Konuyu tekrar hortlatıyorum sdf

Geçen sene bu işi gerçekleştirmedik, bir iki yere kontrol ettirdim bir kış daha kurtarır demişlerdi. Artık bu sene değiştirmek lazım

 

Görece makul fiyata daha önce buraya yazdığım Bridgestone Blizzak'tan buldum yine; ama bu sefer 2021 üretimi. Temelde sorum da şu şekilde: Üretim yılının geçen sene olması bana sıkıntı yaratır mı? 2022 modelini muhtemelen şu an bulduğumun iki katı fiyata almak zorunda kalırım çünkü, malum Türkiye şartları 

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Degistirme kriterleri genelde iyi kosullarda kullanilmis ve saklanmis ise  80-100k km, veya 6 sene hangisi once gelirse. Kullanilmasa bile her gecen sene daha kotu performans gostericek onu da not dusmek lzm. 

Ben sahsen 60k km & 4 sezon & 5mm dis derinligi hangisi once gelirse degistiririm. Genelde 3 senede bir e denk geliyor benim icin. 
 

Aracin kullanimina gore lastik uretiminin 1 yil gecmis olmasi iyi iskonto varsa cok dert degil ama az kullanilan bir aracsa (ornegin annemin araci km den once sene doldurur) bu durumda 1 sezon daha az kullanilacagi manasina gelebilir. 
 

sezon basina kullanim maliyeti ustunden iskontosu mantikli mi diye dusunmek lzm oyleyse. 


Tekere gelince;tek basina blizzak yeterli bilgiyi vermiyor. Hangi deseni olacak? Lm005 disindakiler siniflarinda o kadar da iyi degil. 
 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...

up up

nissan qashqai 2016 model arabamıza lastik gerekiyor. Sizlere danışayım dedim, anladığım bir şey değil. Arabayı aldığımızdan beri aynı lastikler takılı. Geçen hava bastırmak için lastikçiye gittiğimde bunlar bitmiş artık dedi çocuk. Bakınca çatlamaya filan başlamış harbiden.

sonuçta yeni lastik gerekiyor. Kış lastiği değil de direk 4 mevsim alalım diye bakıyorduk da, öneriniz nedir. Annem başta kış lastiği istiyordu da sonra birda yaz seti almamız gerekecek 3-4 aya bu sefer. Biraz tuzluya geliyor gibi. Ben direk 4mevsim dedimde, size de sorayım işte. Bide 4mevsim ses yapar diyorlar da o kadar fark eder mi gerçekten ses? Kullanım olarak da İstanbul içi işte. Dağ filan gittiğimiz yok. Gerçi Çekmeköy de oturduğumuz için karda da kullanmamız gerecek biraz da.

https://www.lastikcim.com.tr/continental-allseasoncontact-225-45-r19-96w-xl/?dot=2023

şunu buldum da, bu siteyi de bu topicten görüp baktım. Lastikçileri arayıp sorduk da hep yok diyorlar stokta. Burda var bi. Continental iyi marka diye duyduğum için baktım. Bide fiyat olarak da 8-9k ya çıkmak istemiyoruz. Petlastan 3.5k ya kış latiği alıcaktık sonra yorumları görünce vazgeçtik direk sdf.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

normalde senede 15-20k km yapan ve bunun dagilimi yaz/kis esitse ayri takimlar almak makul bi yatirim olabilir. Sahsen benim 20-30k km civari bi yolum oluyor senede. Yazliklarim biraz daha fazla yol yapiyor, yazliklarimi 3 senede bir 40-50k kmde bir, kisliklarimi 4. sezonun sonunda yenisini alacak sekilde yapiyorum. Bunun yerine ayni km yi yapan birisi 4 mevsim lastigi 2 senede bir degistirmesi gerekecekti, 4 mevsim lastiklerin de hem yaz hem kisliktan biraz daha pahali olduklari dusunulunce hesapta zarar ediliyor. Boyle bi durum varsa ayri lastik almayi degerlendirin.

Fakat daha az km lerde 4 sene boyunca 40-50k km gecilmeyecekse ve sert kis kosullari olmuyorsa, cok da performansli surus gibi bi durum yoksa 4 mevsim lastikler ekonomik olarak mantikli secenek. Performanslari da eskisi kadar kotu degil, yazin ortalama bi yaz lastigi, kisin da orta/vasat bi kis lastigi gibi davraniyorlar. Sundugu versatilite ve ekonomiyle cok asiri performans beklentisi yoksa tercihi mantikli. 

ben kendi aracim disinda mich. crossclimate in 1 ve 2 versiyonunu, falken euroall as210, hankook kinergy 4s2 ve gy vector4 kullandim. Hem kendi tecrubeme gore hem de testleri bunlarin iyiydi. fiyat perf olarak hankook ve falken baya iyi seceneklerdi.

testlerine tyrereview, adac gibi yerlerden bakabilirsin. 

direkt kendi olcunde o desende lastik bulamazsan da ayni jant ve boyutta max 1.5% diametre farkina kadar alternatif olculu lastik bakabilirsin. mevcut taban 245[edit ben nedense 245 okudum link 225 mis, ona gore okuyun burayi]  oldugu icin kisin da kullanilacagindan 315 vs gibi alternatifler degil de daha dusuk 240, 235 olcu, ya da biraz ustu 255 gibi bakmak lazim . 

olcu girip alternatiflerine tiresize.com a kendi lastigini girip gorebilirsin. elle hesaplamaya gerek yok.

kolay gelsin

Kharon tarafından düzenlendi
duzeltme , 245 > 225
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

M+S lastikleri kastederek mi söyledi? Yoksa all-season lastikleri mi? Tartışmalı bir konu, lastikten lastiğe değişiyor.

Yakıt performansı, yol sesi, lastik ömrü konularında genelleme yapılabilir, çoğu zaman dezavantajlı olabilir ama yol tutuşu ve güvenlik konusunu marka/model olarak karşılaştırmak lazım.

Açıkçası İstanbul için düşünürsek kış lastiği çok limitli bir zaman için gerçekten ihtiyaç oluyor. Hava 16-20 dereceyi geçince her seferinde değiştirme imkanım açıkçası benim yok. Kış lastiğinin dişleri 2 yıldan sonra kolayca parçalanmaya başlayınca enteresan durumlarla karşılaşmanız çok olası, ilk günkü gibi güvenmek hata olur.

Bir öneride bulunulacaksa "kışın ve soğuk havada kış lastiği kullanın, sıcak havada yaz lastiği. lastikleriniz hep sağlıklı olsun" demek daha doğru tabi

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Liebe, 30.11.2023 13:14 tarihinde dedi ki:

Geçen hafta şirket güvenli sürüş eğitimine gönderdi bizi, sağlam bilgili bir abi verdi eğitimi. Zaten duyduğum bir konuydu ama sakın 4 mevsim lastiği almayın hem yazın hem kışın kötü diye üstüne basa basa söyledi. 

bence bu guvenligin para karsiligi olmaz. ben de boyle dusunuyordum, ama birkac karsilastirmaya baktim 4 mevsimler baya iyi sonuc veriyor. rigged arastirmalar mi bilmiyorum. simdi ne alayim bilmiyorum 😄

 

xaty, 30.11.2023 13:58 tarihinde dedi ki:

Açıkçası İstanbul için düşünürsek kış lastiği çok limitli bir zaman için gerçekten ihtiyaç oluyor. Hava 16-20 dereceyi geçince her seferinde değiştirme imkanım açıkçası benim yok.

 

naptin kis lastikleri benim bildigim 6 derece alti icin mi ne, 15'te kis lastigi tutulmaz.

sardalya tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sardalya, 30.11.2023 16:54 tarihinde dedi ki:

bence bu guvenligin para karsiligi olmaz. ben de boyle dusunuyordum, ama birkac karsilastirmaya baktim 4 mevsimler baya iyi sonuc veriyor. rigged arastirmalar mi bilmiyorum. simdi ne alayim bilmiyorum 😄

 

 

naptin kis lastikleri benim bildigim 6 derece alti icin mi ne, 15'te kis lastigi tutulmaz.

Aynen, ben daha hızlı parcalanacak ve eskiyecek durumu için dedim zaten. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...