Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kış Lastiği?


ZaugnaKhaldun

Öne çıkan mesajlar

Diğer başlıklar eski gibi gözüküyordu, hortlatmak yerine yeni açayım dedim 

 

2016 Ford Fiesta var elimizde, bu seneye kadar çok km yapmadık (29K'da şu anda). Bu sonbahardan itibaren ayda 1000 KM kadar yolum olacak işe gidip gelirken, köprü vs. geçmeli; lokasyon İstanbul. Şehirlararası yol pek yapmıyorum, senede toplamda 1000 - 1500 KM olur, o da Ege/Marmara'ya falan. 

Aldığımızdan beri aynı lastikleri kullanıyoruz, artık değiştirmek lazım sanki, ancak karar veremedim. Sorular şöyle:

  • Yukarıdaki şartlara göre dört mevsim lastiğine mi geçmek lazım, yoksa doğrudan kış lastiği ile mi ilerlemeli? 
  • Lastik başı maksimum 1000 TL'ye kadar gidebiliriz ama daha aşağıda kalırsa da tatlı olur; buna göre marka model tavsiyesi olur mu acaba? 

 

Teşekkürler! 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Ben de kışlık ve yazlık olarak 2 set öneririm. ADAC'ın bu 4 mevsimlerle ilgili testleri vardı; mantıklı seçimler değil bol yağış alan ve don olayları yaşanan yerler için.

ADAC 2020 kışlık testlerinde 205/55R16 için Bridgestone Blizzak LM005 değerleri iyi:
https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/tests/reifen/winterreifen/205-55-r16/details/4433/bridgestone-blizzak-lm005/

Ölçün ne olursa olsun T değil, H sınıfı lastik al ama.

Fiyatlar:
https://www.n11.com/arama?q=Bridgestone+Blizzak+LM005&srt=PRICE_LOW
https://www.hepsiburada.com/ara?q=Bridgestone+Blizzak+LM005&siralama=artanfiyat

Saygılar.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam, bende sorayım denk gelmişken. Yukarıda söylediğin blizzak lm005 istanbul için yeterli midir? Benim ölçülere göre şu fiyat çıkıyor. (https://www.hepsiburada.com/bridgestone-225-45-r17-94v-xl-blizzak-lm005-oto-kis-lastigi-uretim-yili-2021-p-HBCV00000C1XBS) Birde hangi ay kışlığa geçmek lazım? Daha acemiyim en azından lastik mümkün olduğunca tutsun istiyorum. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Hava soğumaya, yağmurlar inmeye başladığında geçiyorum ben. Yola çıktığım sabah saatlerini referans alıyorum ben.

Benim orijinal lastikler 205/55R17 gibi abuk bir ölçü. Kışlıklar için 16" jant aldım, 205/55R16 takıyorum; yere daha yakın oluyor ama sert rüzgarlarda daha stabil de oluyor.

@df

Gayet güzel yeterli gelir. Islak performansı oldukça iyi. Kuru performansı çok iyi. Kar performansı rakipleriyle aynı veya daha iyi. Buz için Alpin bi' tık daha iyi frenleme sunuyor sadece. Michelin ve Dunlop'un aşınması biraz daha iyi. Ama kışlık olarak kullanıldığı için ve yapılan km'e bağlı olarak genelde aşınmadan çok sertleşmeden ötürü değişiyor lastikler 5 yıl sonunda.

Saygılar.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

lastik her sene güneşin ve havanın etkisiyle özelliğini yavaş yavaş kaybediyor. O lastik zaten 4 mevsim ki maça 2-0 yenik başlıyor performans olarak. Bir de buna kışın soğuk koşulları da eklenince diş ölçüsü bence referans olmamalı.

Ben de geçen sene Continental TS850'den Bridgestone Blizzak LM005'e geçmişim. Kış geliyor, değiştirmem gerekir mi diye kontrol edince fark ettim :P

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir ara yazlık lastiğe de 4 mevsim diyorlardı ondan bahsetmiyorsun heralde.   .  4 mevsim lastik almayın pişman olursunuz.  Kış lastiği yumuşak olur , yaz lastiği sert . İkisinin arası bir şey yapıyorlar kışın işinizi görüyor ama yazın asfalta yapışıyor, çabuk bitiyor,   tüketim arttırıyor.   Avrupa'da iş yapar  ama tr gibi sıcak yerlerde  tasarruf yapıyım derken daha çok masrafa sebep olur.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bir lastik fabrikasına taşeron yazılımcı da olsam "bu kapıdan giren herkes bunu bilecek!!!" diye uzun uzun lastik yapımı, kimyası üzerine dersler verdiler, hoşuma da gitti zevkliydi dinlemesi. öncesinde discovery how it's made'de izlediğimde bir kulağımdan girip öbüründen çıkmıştı. hele ki lastikle yol arası molecular adhesion olması baya ilginçmiş. meraklısına full guide:

http://www.dimnp.unipi.it/guiggiani-m/Michelin_Tire_Grip.pdf
 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...

Ben daha önceden aldım Lastikcim'den, bir sorun yaşamadım. Yakındaki anlaşmalı bayilerinden birini seçiyorsun, oraya lastiği gönderiyorlar, onlar da takıyor lastiği.

Hatta anlaşmalı bayisinden ekstra memnun kaldım, artık yaz/kış değişikliklerini onlara yaptırıyorum.

 

Kış lastiği alacaksan orta sınıf kuzey lastikleri gayet iyi iş çıkarıyor, ADAC testlerini inceleyebilirsin.

Ama sürekli dağa falan çıkmayacaksan 0'ın altına çok da inmeyen yerlerde kış lastiğine ihtiyacın yok. Arada kayağa giderim, gezerim diyorsan 4 mevsim diye geçenlerden veya M+S al.

Benim eski araçta arkalar 4 mevsim, önleri yaz/kış değiştiriyordum, o da bir opsiyon. Daha bütçe dostu oluyor.

xaty tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

8 saat önce, xaty dedi ki:

Benim eski araçta arkalar 4 mevsim, önleri yaz/kış değiştiriyordum, o da bir opsiyon. Daha bütçe dostu oluyor.

bu bir opsiyon degil. Iyi tutan lastik her daim aracin cekisinden bagimsiz arkaya takilir. Degistiriyorken de canini malini koruyup etrafa tehlike teskil etmemek icin dordunu birden degistiriyor olmak gerek. 

Kar buz vs degil direkt 7-10C lere geldiginde hava (ki hava alacakaranlikta bu sicakligi gordugu an gun icerisinde 15C olmasina falan bakmadan) hemen kislik lastiklere gecmek gerekir. 

 

Lastik olculerini de yeni gordum. Ara olcude alisveris yapacak olanlar sanssiz baya, fiyatlar cok ciddi oynuyor 40-50% artabiliyor ana olculere kiyasla. Hem kotu desen, belki eskimeye baslamis lastik(surum olmadigi icin), hem de pahaliya alinmis oluyor. aracin davlumbazi izin veriyorsa jant offseti de kabul ediyorsa hesaplayip 1-2,5% farki kabul edip ana olcuye gecmek mantikli hareket olur, ozellikle kis lastiginde. 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bi takım yol lastiği al michelin pilot gibi, bi takım yağmur lastiği al uniroyal rain expert gibi, bi takım kış lastiği continental wintercontact gibi , bi takım da çivili kış lastiği al nokian hakkapeliitta gibi. ara sokağa girersin mazallah 30cm kar olur çiviliyi kullanırsın. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

20 dakika önce, KHaRoN dedi ki:

. Iyi tutan lastik her daim aracin cekisinden bagimsiz arkaya takilir.

istisnalar var, eski bi kullandığım araç arkadan kayıyordu sürekli, arkaları diri tutuyordum bu yüzden . mazda 626 uzay kasa ?

Fistan tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...