Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

MikroTik wAP AC (ilk nesil) 5GHz için efektif kaplama alanı nedir?


paramecium

Öne çıkan mesajlar

Selam,

Evin antresine koyduğum router tepki görünce(!) ben de farklı bir çözüme yöneldim. wAP ile MESH yapmaya karar verdim. Dandik ZTE modem'i Draytek 2760Vn ile değiştirdim. MikroTik wAP AC ile de MESH yapmaya karar verdim.

Soru 1: Bu cihazlar tavan montajında mı yoksa duvar montajında mı daha verimli oluyor?

Soru 2: Tavana monte MikroTik wAP için efektif etki alanı nedir veya 5GHz için alınması gereken sağlıklı sinyal gücü kaç dBm dir?

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Bizim ofiste her odada şundan var: https://www.ruijienetworks.com/products/wireless/indoor-access-point-series/rg-ap820-l-v2

Epey iyi alet, tek bir CAT6A ile çalıştıklarından kurma işi çok kolay olmuştu. Teklif, proje vb. ofiste tek anlayan olduğumdan ben ilgilenmiştim. Ev için pek uygun bir sistem olmayabilir ama tabii.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Daha önce söylemiştim:
ZTE'nin başı kıçı oynuyordu ısınma yüzünden. PCB'i ortaya çıkartıp heat sink yapıştırmıştım işlemci üstüne ve o şekilde de NAS'ın arkasına koyunca üflenen hava ile stabil hale gelmişti.

Router'ı evin girişine koyunca hanım 'kaldır şu çirkin şeyi' dedi. Ayrıca arka odalara sinyal güzel gitmesine rağmen, kullanılan cihazların TX değerleri düşün olunca router'a seslerini duyuramıyorlardı :\ Bir arkadaşta da projesinden kalma ürünler olunca gaza gelip aldım.

Ben de wAP ile daha lokal çözüm arayışına başladım. Bunları -artık karar verdim- tavana monte edeceğim ve değişik konumlara yerleştirip kritik noktalardaki wifi sinyal güçlerine bakacağım. 2.4GHz fazla ön planda olduğu için onun gücünü düşüreceğim biraz. Böylece olur da evde birinin canı elinde cihaz dolaşmak isterse 2.4GHz sinyale takılı kalmayacak cihaz. AP'lerde düşük hızlı bağlantı olunca bağlantıyı kopart diye bir ayar da varmış, bu da cihazın hemen güçlü bağlantıya geçmesini sağlayacak. 

@KHaRoN hafta sonum Draytek ve MikroTik ayarlarını çözmekle geçti. Asus veya Netgear ne ki ayar konusunda; onlar plug&play miş! wAp'i tanıttım sisteme, modem'i de bağlayabildim VDSL'e çok şükür. ZTE'e oranla çok daha hızlı VDSL bağlantısı kuruyor gibi geldi.

Güvenlik ayarları için rahatsız edeceğim seni @KHaRoN :)

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2 saat önce, KHaRoN dedi ki:

Homelab a dogru gidiyor ev, incrementler ise muthis. 

ZTE den draytek vigor a, onunla birlikte mikrotik ?

hahah ben de aynı şeyi yazacaktım. homelab iyi de bi yerden sonra her şeyiyle uğraşmak gerçekten bayıyor. evi consumer ürünleri ile çözmek her zaman en temizi.

onun dışında soru için anten pattern'ine baktım ama hiç bir yerde yayınlamamışlar niyeyse. ama gördüm ki cihazın duvar ve tavan mount'u var, karşıya doğru yayın yapıyor olsa gerek. o yüzden tavana takmak uygun olur gibi görünüyor.

eğer evi 5ghz ile full kapsayabiliyorsan 2.4'ü sadece eski uyumsuz cihazlar için sakla derim (ben öyle yapıyorum). ama 5 ghz ile kapsamak yetmiyorsa mecburen 2.4 - 5 arası gidip geleceksin sürekli. açıkçası bu roaming olayını da controller'sız basit cihazlarla çözmek zor, ancak işte dediğin gibi şu dbm'in altına düşersen bağlantıyı kes, 5 ghz çekiyorsa 2.4'ü düşür gibi basit seçeneklerle yapabiliyorsun.

roket adam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Asiri kalabalik bi 2.4ghz bandi yoksa ben 5ghz performansini biraz zayif buluyorum dogrusu. Belli bir mesafe icinde elbette kiyas goturmuyorlar ama ne kadar mesh, repeater vs olursa olsun kor bi nokta kaliyor, veya 2.4ghz performansinin one gectigi durumlar oluyor. 

Bu sebeple ben sadece stream , veya hizli dosya transferi istedigim cihazlarin cok bulundugu noktalarda 5ghz kapsami ustune kafa yorup geri kalan yerlerde 2.4ghz yi dert etmiyorum. 

Gonul band steering daha iyi calissin istiyor ama maalesef her zaman tam performansini alamiyoruz, yine de ben bu noktada en cok kullandigim cihazlarin band-steering performanslarini begendigim icin kendi networkumde 2.4ghz ve 5ghz ssid ve encryptionlarini ayni yaptim. Cihazlar yakinlik/uzakliklarina gore bant degistiriyorlar. Simdiye kadar 1-2 defa yavaslayan 5g den kopup da 2.4 e gecmedigini vs gordum, onda da aktif transfer oldugu icin boyle bir tercih yapiliyor olsa gerek. Hic ayarlanmis olmasaydi da ayni dusuk performans senaryosu olmus olacagi icin cozumune kafa yormadim. 

Kisacasi benim oyum tum evi 5ghz kapsayabiliyor olsaydin dahi kullandigin clientlarin iyi cihazlar oldugu tezinden yola cikarak ayni ssid ve sifre ile 2.4ghz yi de aktif kullanip band steering yapmalarini saglamaya olurdu. 

Bu arada yerlesim ve anten durumunda tek dogru ve guideline olmamasi normal bence. Kat dosemesine ( kirisli, kirissiz, asmolen v.b.) kalorifer , elektrik v.b. tesisati her turlu sinyali etkiliyor dogal olarak. Bu engellere minimum takilarak antene perpendicular yerlesimi olan herhangi bi client iyi performansa calisacaktir. Tavan  veya yuksek yerlesimler haliyle line-of-sight in daha temiz olma ihtimalini arttiriyor ama antene olan aci da degisiyor haliyle ve kor noktaya gelme ihtimali artiyor. (cubuk omni directional antenler icin konusuyorum, tavan icin ozel olan antenler de mevcut)

Radiation pattern lar, db artinca kapsam degisiklikleri vb konusunda giris seviyesi nerd-out materyali >

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Asla vaz geçmeyeceğim uygulama 2.4ghz ve 5ghz için aynı SSID kullanımı olacaktır. Daha kullandığım mobil cihazlarda sinyal gücü yeterli gelince 5ghz'e geçmeyene denk gelmedim.

Netgear router sinyalde aşırı güçlü:
2.4ghz için 6 metrede -24~-28dBm (min -36dBm)
5ghz için 6 metrede -26~-31dBm (min -38dBm)

Daha yakın mesafedeki tavana monte AP:
2.4ghz için 4 metrede -38~-44dBm (min -53dBm)
5ghz için 4 metrede -42~-49dBm (min -55dBm)

Evde 2.4ghz çok kalabalık (pazar yeri gibi), yaklaşık 25 sinyal var;
5ghz için ise 4 tane sinyal var ve seçtiğim kanalın yakınında olan yok.

Netgear arka odalara sinyali gönderiyor ama arka odadaki mobil cihazların sinyal gönderim güçleri zayıf olunca olay tırta bağlıyor. Kullanılan laptop daha şanslı oluyor diğerlerine göre.

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2.4'deki problem congestion olayı, malum 3 kanal var sadece. benim oturduğum bina 41 katlı bir sürü ufak ufak evden oluşuyor, 2.4'ü kullanamıyorsun bile. 5'i açıyorum cayır cayır gidiyor.

bi de 2.4 ve 5'i aynı isim yapınca benim clientlar hep 2.4'de takılı kalıyor. ap'de band steering ayarı varsa hem 2.4 hem 5 varken 5'e geç gibi bi ayar yapılabilir. bu 2.4-5 arası deauth-auth olayı gecikme yaratıyor sinir oluyorum. ben her yerden 5 ghz kapsaması yaptığım için (ev çok büyük sayılmaz ? ) sadece 5 yayınlıyorum artık. 2.4 sırf uyumlu olmayan ıvır zıvır cihazlar için.

roket adam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Benim evin çevresinde Superbox fazlasıyla var, onlar da 2.4ghz'de 2-3 kanala yığılmış durumda.
Dün geç vakit kabaca ölçüm yaptım AP'i takıp:

2.4GHz için:
lwowmr1.PNG

5GHz için:

ldqtcod.PNG

 

Küçük siyah dikdörtgen AP'nin konumu. Uygulama üstünden yerini düzeltmeyi öğrenememiştim daha :)
Salon kapısının oradaki sarı çizgili antenli şey de Netgear router'ın konumu. Kablolamanın kolay olacağı yerler seçmeye çalışıyorum, işin bir de bu yanı var ?

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

51 dakika önce, serjuhan dedi ki:

Bu arada Draytek Vigor bende de var işyerinde, güzel alet. Ama WAF kısmı için lisanslamak gerekiyor ki, çok sağlıklı kategorizasyon yaptığını da söyleyemem. 2-3 yıl önce almıştım WAF lisans belki düzeltmişlerdir biraz diyeceğim ama sanmıyorum da bir yandan ?

Draytek ile VDSL bağlantısını yaptım ya şimdilik bana yeter :) Wifi da kapatmak için çok şükür arkasına düğme koymuşlar, oradan halledebildim :)

AP'leri konumlandırdıktan sonra eski sistemi kenara alıp yeni sisteme geçeceğim. Ancak ondan sonra onu kurcalarım.

WAF dediğin şey firewall olsa gerek diye düşünüyorum ve dediğim gibi güvenlik ayarlarına hiiiç bulaşmadım, Beni neyin beklediğini de bilmiyorum :P

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...

Selam,

Desktop'a iki tane Windows 10 kuracağım. İlk Windows'un sorunsuz olarak ağa ve internete bağlanmasını istiyorum. Ama ikinci Windows'un sadece ağa bağlanmasını, internet çıkışının olmamasını istiyorum. Bunu DrayTek üstünden hangi bölümden yapabilirim? Wifi kartın MAC adresi aynı olacağı için MAC adresi ile sınırlamam yapamam sanırım. Acemisi için anlatacak biri var mı?

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...