Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Animeye Karşı Ön Yargı


bugr4

Öne çıkan mesajlar

@Sacros 
Gerçekten haftalık slot dolsun diye konan fiiler bölümü atlamayı anlarım, Recap sahne atlamayı anlarım (hatta birkaç animeye öyle recap sahnelerinin atlandığı fanedit'ler yapmışımdır, sırf arşivde o haliyle dursun diye), hatta OP - ED şarkılarının atlandığı versiyondan izlemek için özellikle ordered chapter rip arayıp arşivlemeyi bile anlarım. Bunların hiçbirisine itirazım yok. Öte yandan ileri sara sara, hızı bilmem kaç yaparak izleme kısmında ayrışıyoruz. Çok niş örnek olacak ama Iron-Blooded Orphans izlerken bir noktadan sonra Atra'nın gözüktüğü her sahnede, Build Divers Re:Rise'i izlerken de Freddie'nin çıktığı her sahnede ileri sara sara izlemiş birisiyim, birşey kaybettim mi, sanırım hayır, ama öte yandan bunu yapmayı 3. bir seri için tahayyül edemiyorum şahsen. Bu sene en son Your Lie in April'e başlamıştım, karakterlerden birinin kezban rage'ine girip pencereden koltuk attığı sahne itibariyle izleyen pek çok kişinin "hayatımı değiştirdi, yavru köpek gibi ağladım vs" tepkiler verdiği seri o an itibariyle gözümde YouTube'daki chopper fight videosunun seviyesine indi, ama ona rağmen bile ileri sarmadım, ne o bölümü, ne sonrakini.

Kitaplar üzerinden örneklemek gerekirse, Prequel'ler üzerine 6 kitaplık Dune ana serisinin 5'ini okudum, 6. kitap olan Chapterhouse'da (şu çiftlik muhabbetleri olan kısım tam olarak) tıkandım, ne kadar kastıysam da boğuldum, nefes alamadım, devam edemedim, soran olursa, okuduğum kısım itibariyle artıları şu, eksileri şu derim, Chapterhouse'u hiçbir şekilde dahil etmem konuya. Ha, şu var: Herbert 7. kitabı yazabilmiş olsaydı, ne yapar ne eder, gerekirse özel olarak yıllık izin yazdırır, yine de bitirirdim 6. kitabı. Eğer metin hikaye arc'ı anlamında anlatabildiğini anlatmışsa, ne yapar ne eder, tüm metni taramaya çalışıyorum. Çocukken Jules Verne kitaplarını "acaba atlanan bir kısım olabilir mi, her yayınevinde sayfa sayısı farklı" diye her yayınevinden çıkan versiyonunu ayrı ayrı okumuş olmamın başka da bir sebebi yok. 

Her genelleme yanlıştır, bunun da farkındayım ama yeri geliyor birkaç saniye kadraja girip çıkan şey bile altmetni tüm hatlarıyla değerlendirmeyi engelleyebiliyor (misal: Evangelion) yani özetle, eğer bir izleyici sınırlı vaktinden yatırım yapıp birşeyi izleme eşiğindeyse, ya "harcayacak sonsuz zamanım mı var?" diyerek o şeyi izlemeye hiç geçmemeli, yada en azından o seçimini anlamlı hale getirebilmek için harcayabileceği kadar efor göstermeli o şey için. Dizi, anime, film, kitap, artık adını her ne koyuyorsan. Hani belki forumda daha önce de belirtmiş olabilirim, bende düşük tansiyon sorunu var, body horror bir sahne değil, sadece onun iması bile (bkz Lost 1. sezon finali, çöp konteyner sahnesi) tansiyonumu düşürmeye yetebiliyorken Blade Runner gibi bir filmde 30 saniyelik bir kısmı atlamış olmak, buna zorunda kalmaya rağmen bile pişmanlığını yaşadığım bir olaydır.

Hiçbir şey olmasa, eksilerini artılarını tartıştığın bir başlık olur, onda sayarsın "ya şu şu şu yönlerden takdrimi kazandı ama şu şu şu yönlerden olmamıştı" dersin, artı yönleri eksi yönlerini ezecek denli iyiyse, zaten bunu konu oraya gelmedikçe belirtmenin iyi niyetli bir anlamı yok, madem konuda değinildi, ona bakarsan -üzerinden çok zaman geçti, net hatırlayamıyor olabilirim- LOGH'da gazino gibi bir yerde masanın üstünde çıplak kadın oynattıkları kısımlar da vardı diye biliyorum, tam bir utanç vesikası, seri için mi utanç vesikası, hayır, sadece serinin anlattığı şeylerle pek de iyi uymadığı için, ama gidip de şahsen seriyi özel olarak eksilemem o kısımlar için. Yapılabilecek en mal tabirle "dev robotlar birbirini beyinsizce yumrukluyor" serisi olan Fafner'in son sezonu The Beyond'de karakterlerden birinin çamaşır makinesine çorapları iç çamaşırlarla giysileri karışık koyduğu için imouto'sunca azarlandığı bir sahne vardı mesela, Fafner atıyorum 150 bölüm bir seri olsa, hani derim, ne gerek vardı diye, ama aynı bölümde yaşanan bir olay bile bu sahnede karakterin tepkisini anlamlı kılabilmişti. Gibi gibi. Anlatmaya çalıştığım, bölümde yaşanan olayın atlanıp atlanmaması kararının hikayenin uzunluğuna göre göreceli olabilmesi. Ama istisnalar (fiiler'lar, recap'ler vs) haricinde sahne atlayan/ileri saran birisi ile sarmayanın aynı eserden beklediği şeyleri aynı oranda alabileceğini -şahsen- düşünmüyorum.





 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İlk paragrafı kahkaha atarak okudum, eline sağlık :D Şahsen herhangi bi anime izlerken ileri sarmışlığım yok, ama izlemeye dayanamayıp bıraktığım onlarca vardır herhalde. Genellikle yayın süresi 40 dk ve üzeri olan şeylerde, gerekirse, ileri sarıyorum, sıkıyor bi süre sonra çünkü hep aynı sahneleri duygu versin diye eklemeleri, bi yerde izleyiciyi aptal yerine koymak gibi geliyor bana. Onun dışında zaten atlayarak izlemek ya da okumak herhangi içerikten aldığın ya da alabileceğin doyumu azaltabilecek bi hareket. Sam'in dediği gibi wiki özetlerini okumak ya da youtube özetlerini izlemek daha mantıklı, sahne atlamaktansa (Hazır izlenmişi/okunmuşu var misali).

DogMeaT'in örneği inanılmaz özgül bi durum, yorumunu yapmak bile istemem açıkçası, şapka çıkarır saygı duyarım. Rewendor'un örneği de Oce4n'ın dediği gibi speedrun olmuş, ona da şapka çıkarıyorum.

Fafner örneği güzel olmuş, ama anlayabilmek için herhalde hem fafner'ı hem oreimo benzeri bi seriyi izlemiş olmak lazım. 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

En fazla alt-tab yapar reddit gezerim abi anladığım bir dilse, ama anime gibi altyazı gereken bir dilse (iyi kötü %20 filan çözdüm ama, arada en azından neyden bahsettiklerini anlayabiliyorum) kapatmam, ne kadar kötü olsa da bakarım, eğer bakamıyorsan droplarım o anda. Bu sezon Joran'ı dropladım öyle mesela.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...