Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Higrometre ve Alın Termometresi seçmek


Bone

Öne çıkan mesajlar

uzun bir süredir bu konuyu deşelemeye çalışıyorum ama, @paramecium ve @Khar0n gibi kişilerin bilgi ve deneyimlerini öğrenmek için böyle bir başlık açmak istedim.

genelde Çin'den gelen ürünler satılıyor Türkiye'de, hangi ürüne hangi satıcıya nasıl güveneceğiz, hangi ürünü alacağız felan kararsız kalıyor insan.

 

1- Alın Termometresi:

pandemi ile popülerleşen bu ısı ölçerler, aslından alından değil bilekten ölçmeyi öneriyorlarmış. bazıları infrared, bazıları lazer kullandığını söyleyen bu cihazlar, beyne zarar verebilir diye alından ölçmeyin diyorlar.

ortalıkta sürüsüne bereket Çin malı var, sırf birisini denemek için gözüme güzel gelen bir tane seçmiştim, Buyfun'un şu modelini almıştım:
https://www.hepsiburada.com/buyfun-termometre-kizilotesi-dijital-lcd-vucut-olcum-alin-yurt-disindan-p-HBV00000WC0US

kullandığım sürede Body ve Surface ölçümleri çalışıyor diye gördüm, sadece çalışıyor. ne kadar keskin sonuç veriyor onu bilemiyorum. ama Room ölçümü çalışmıyor bile, soğuk ve sıcak odalarda denememe rağmen alakasız değerler çıkartıyor.

yüzey/sıvı, oda/ortam, ateş ölçer olduğunu iddia eden şu ürünleri gördüm Hepsiburada'da
Beurer FT-100: https://www.hepsiburada.com/beurer-ft-100-led-ekran-temassiz-termometre-p-HBV00000IASL7
Medisana 48620: https://www.hepsiburada.com/medisana-48620-tabanca-tip-infrared-uzaktan-ates-olcer-ftg-p-HBV00000EY21K
Saubern Baby BNT9608: https://www.hepsiburada.com/saubern-baby-bnt9608-temassiz-vucut-ve-alindan-ates-olcer-p-HBV00000W4OEF
Medisana'da Oda modu, Saubern'de Yüzey modu yok herhalde, Beurer'de hem Oda hem Yüzey modu ayrı ayrı var.

burada merak ettiğim, hadi bunlar ateş ölçer için isabetli sonuçları veriyor desek bile, Ortam veya Nesne derecesi ölçmek için (Su ısısı veya Bilgisayar ısısı gibi) illa şu aşağıdaki teknik ürünleri almak mı zorunda kalacağız? yukarıdaki cihazların Ortam ve Nesne modları ne kadar güvenilir?
Fluke 561: https://www.hepsiburada.com/fluke-561-infrared-termometre-40-550-fluke561-p-HBV00000C3X1W
Uni-T UT309E: https://www.hepsiburada.com/uni-t-ut309e-infrared-lazerli-termometre-p-HBV000012C2LJ
Bosch PTD 1: https://www.hepsiburada.com/bosch-ptd-1-lazerli-termometre-isi-dedektoru-p-HRENSARPTD1

bunları araştırırken şöyle ilginç bir şey farkettim. UNI-T'nin UT300R modeli 100 liraya, UT305H modeli 780 liraya satılıyor.
UT300R: https://www.hepsiburada.com/uni-t-ut300r-kizilotesi-temassiz-ates-olcer-termometre-p-HBV000012C29Z
UT305H: https://www.hepsiburada.com/uni-t-305r-temassiz-ates-olcer-kizil-otesi-vucut-ve-alindan-termometre-p-HBV00000WPQUK
bu kadar farkedecek ne var anlamadım.
böyle fiyat farkları, Türkiye'de bir ürün alırken "acaba salatalık mı yollayacaklar" diye güvensizlik duymama neden oluyor.

 

2- Higrometre:

higrometre meselesi de yukarıdaki konuyla alakalı aslında. Türkiye'de bir ürün alırken neye güveneceğiz, kime güveneceğiz, nasıl alacağız, kafayı çok karıştırıyor.

"ucuz" diye üç tane ürün aldım
DC102: https://www.hepsiburada.com/medisana-hg100-oda-ici-dijital-termometre-p-HBV00000EY1ZF?magaza=HopYanımda
TH108: https://www.hepsiburada.com/anymetre-manuel-termometre-ve-nem-olcer-higrometre-thr178-p-HBV0000024VXM?magaza=Ehediye
WS-A5: https://www.hepsiburada.com/weather-forecast-manuel-termometre-ve-nem-olcer-higrometre-thr226-p-HBV00000681OH?magaza=Ehediye


"Medisana HG100" diye aldığım ürün, takliti DC102 geldi. odadaki klasik duvar tipi termometreyle kıyaslayınca, DC102 ve TH108 çok yakın sonuçlar veriyor, WS-A5 daha yüksek bir değer gösteriyor.
nem ölçümünde DC102 ve WS-A5 biraz yakın sonuçlar veriyor, ve bu sefer de TH108 kafasının dikine göre bir değer gösteriyor. ikisinin ortası diye referans olarak DC102 alıyorum.

biraz daha paraya kıyıp doğru düzgün bir şey almak istiyorum.

TFA bu konuda ne kadar tatmin edici bir firmadır? internet sitesine baktığımda farklı kalitede farklı stilde farklı tarzda bir çok ürün olduğunu gördüm, mesela:

https://www.tfa-dostmann.de/en/product/wireless-weather-station-with-anemometer-spring-breeze-35-1140/
https://www.tfa-dostmann.de/en/product/wireless-weather-station-gallery-35-1126/
https://www.tfa-dostmann.de/en/product/wireless-weather-station-with-wifi-view-meteo-35-8000/
https://www.tfa-dostmann.de/en/product/wireless-weather-station-with-colour-display-primavera-35-1136/
https://www.tfa-dostmann.de/en/product/wireless-weather-station-elements-35-1158/
https://www.tfa-dostmann.de/en/product/wireless-thermo-hygrometer-with-ventilation-recommendation-bel-air-30-3045/
https://www.tfa-dostmann.de/en/product/wireless-weather-station-spectro-35-1089/
https://www.tfa-dostmann.de/en/product/digital-thermo-hygrometer-cosy-30-5019/
https://www.tfa-dostmann.de/en/product/digital-thermo-hygrometer-exacto-30-5047/
https://www.tfa-dostmann.de/en/product/analogue-thermo-hygrometer-with-metal-ring-45-2033/

TFA vereceği sonuçlar açısından güvenebileceğimiz bir firma mı? yoksa onun yerine Beurer veya Loobex almak daha mı mantıklı olur?

Beurer: https://www.hepsiburada.com/beurer-hm-16-isi-ve-nem-olcer-termometre-p-AILEWELCOBEU15620
Loobex: https://www.hepsiburada.com/loobex-htc-2-dijital-nem-ve-sicaklik-olcer-higrometre-termometre-saat-p-AILETDR195313

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

olm onların görüşlerini merak ediyorsan özel mesaj atsaydın böyle konu mu açılır sdfg

bu tarz ölçüm aletlerinde şirketin uyduğu kalite standartlarına falan bakacaksın, alman şirketin bu standartlarına uyduğunu, çinli markaların uymayabileceğini düşünebiliriz heralde

ürünleri kullananlara da bakılabilir, referanslar yol gösterecektir, milyon dolarlık tesislerde tfa kullanılıyorsa tercih nedenidir haliyle. 

Fistan tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

once mentiondaki ben degilim, birisi almis uyelik daha 0 mesajla duruyor. 

Ikincisi bu aletleri nerede kullanacaksin, amac nedir, birincil hedefimiz ve bu bilginin ne kadar kritik oldugu sorusunun cevabi onemli. 

Ornegin bir sut isleme tesisinde inkubasyon odasinda 0,1C urun kalitesi ve bakteriyel aktivite acisindan cok sey degistirebilir, ama salonda film izlerken sirf oda soguk mu sicak mi anlamak istiyorsam isterse yarim derece yanlis gostersin. Ne kadar spesifik ve genel bilgiye ihtiyac var, bu hangi standartlarda calisacak buna gore fiyatlar oynuyor. 

Birinci soru IR termometre, buradan baslayayim. Ben mesela nitro yakitli RC arac/ucak v.b. yaparken heatsink, silindir basi, sanziman, egzos cikisi v.b. bunlarin olcumlerini yaparken bunlarin ilk nesillerini kullanirdim. su sogutmalilarda 50-150C arasinda isabetli olmasi yeterdi fakat egzos sicakliklari bazi durumlarda 200 leri gordugu icin onlari olcemezdik. Veya tam tersi aralikta buzdolabini olcemezdi. O aletler o is icin kullanisliydi sadece. 

Veya baska bir ornek;  saunaya tutup gidip -20  +50 rangeli civa termometre koymuyoruz, mesela 35 - 110 koyuyoruz. 

Ama yok ben -50 den baslarim, +500 e kadar olcerim, alan ortalamasi da alsin, hotspot analizi de yapsin v.b. diyince, bir de bu olcumler ciddi isabetli olsun, yanilgi payi 1% in altina dusmesin , hem de hizli olsun ben bekleyemem denirse fiyatlar artar. 

Kisacasi "ne kadar guvenilir?" sorusunun cevabi "ne kadar guvenmen lazim?" 

Son olarak HB fiyat karsilastirmak icin dogru bir referans degil, o uni-t 305 fiyati falan sacmasapan bisey. alt ustu 10-15C aralikta calisan alete kim 800 lira para vermis? etse etse 350 liradir o, klasik alt vendor HB oltasi. Ya tutarsa?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

5 saat önce, Fistan dedi ki:

olm onların görüşlerini merak ediyorsan özel mesaj atsaydın böyle konu mu açılır sdfg

 

ne güzel işte sen de yazmışsın, güzel bir yere değinmişsin, fena mı? ?

 

5 saat önce, KHaRoN dedi ki:

Ikincisi bu aletleri nerede kullanacaksin, amac nedir, birincil hedefimiz ve bu bilginin ne kadar kritik oldugu sorusunun cevabi onemli. 

 

ısı ölçer'i ateş ölçmek için, yemek yaparken ve elektronik cihazların ne kadar ısındığını görmek için istiyorum. 0.1 C ve altı hassasiyetin çok büyük bir önemi yok. vücut ölçerken 36.3-36.7 arasında gidip gelebilir mesela, sıkıntı olmaz. ama 37.5 dereceyi 36.0 gösterirse o sıkıntı yaratacaktır. en azından bu kadar bir hassaslık bekliyorum.

higrometre de aynı şekilde aşırı hassas olması gerekmez. öncelikli sağlık amacı, ikinci olarak bitkilerin ortamını görmek için istiyorum. bazıları kuluçka, kümes vs için probe gibi ek özelliklere ihtiyaç duyuyormuş sanırım, o tip şeylere benim ihtiyacım yok. oda ısısını ve nemi higrometre'ye bakarak ayarlamak istiyorum.

TFA'da dışarıya da bir parça koyup dışarının da ısısını ölçmeyi sağlayan modeller varmış ama her böyle ek özellik ekstra para anlamına geliyor tabii, o yüzden sadece iç mekan ısısını ölçse bile yeter.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Termometreden baslayayim o halde tekrar. Bu iste para eden sey IR sensor ve kullanılan optikler. Lazer isin aim alma tarafini kolaylastiran bir gimmick, lazerle olcum diye bir durum yok yani, yine IR sensor yapiyor isi. Bu kullanılan optiklerle ilintili. Cogunda 15:1 , 12:01 gibi oranlar gorursun. Bu olcumun ne kadar uzaktan odaklanabilecegini soyler. Daha uzaktan olcebilmek daha hassas sensor ve daha iyi optikler manasina geldigi icin bu kabiliyet arttikca fiyat ciddi artmaya baslacak. Ornegin 2-3 metre uzakta tavandaki bi menfezde olcum yapacak olsaydin evet lazer destegi, spot ortalamasi alma, ve daha uzun menzil gibi seylere ihtiyac olabilirdi. 

İsabetli olcume etki eden ikinci onemli etken yansitici yuzeylerde olcumun koyu ve mat yuzeylere gore daha fazla oynamasi. Bu bazi alan ortalamasi alan sensorlerle nispeten asilabiliyor ama yine de ayni zayif nokta onlar icin de gecerli. Soyle yemek yaparken parlak yuzeyli bir tencerenin sicakligina bakayim dedigin zaman olcum reele gore cok ciddi farklilik gosterebilir. Ornegin bu sebeple genelde RC araclarda falan heatsinkler polished degil anodize koyu renkli mat yuzeylerdir. Olcum yapacagin yerlerin bu kriterlerini goz onunde bulundurmak gerek. 

1 saat önce, Bone dedi ki:

ısı ölçer'i ateş ölçmek için, yemek yaparken ve elektronik cihazların ne kadar ısındığını görmek için istiyorum. 0.1 C ve altı hassasiyetin çok büyük bir önemi yok. vücut ölçerken 36.3-36.7 arasında gidip gelebilir mesela, sıkıntı olmaz. ama 37.5 dereceyi 36.0 gösterirse o sıkıntı yaratacaktır. en azından bu kadar bir hassaslık bekliyorum.

Bu kadar hassasiyeti 10-100C araliginda herhangi bir sensor sagliyor cok ciddi bir uretim hatasi olmadigi takdirde. Hatta genelde 0,2-0,3C civari bi yanilgi oluyor daha profesyonel kalibrasyonlu aletlerle kiyaslandiginda. Tabii bu ideal olcum sartlarinda gecerli bir onceki paragrafta degindigim gibi. 

Ates olcmek icin yalniz literaturde birsuru sey yayinlandi son 6 aydir, alin ve bilekten yapilan olcumler oral/anal olcumlere gore 15-20% lere varan farklarda sonuc verebiliyor, aletin hassasiyetinden ziyade yapilan olcum ne kadar guvenilir sorusu geliyor bu noktada. Bunun icin yine de cok ciddi ucuz termometlerden bulundurup suphe durumunda oral yoldan olcum bence daha iyi bir yaklasim. Yuklu bir miktar daha hassas cihaza verecegime bana bayrak kaldiracak kadar yeterli bir cihaz + daha hassas geleneksel yontemi kullanirdim vucut isisi icin. Olcum hizi onemli olan senaryolar icin medikal seviyede onayli ve kalibrasyonlu kulaktan v.b. temassız olcum yapan cihazlar var tabii, fantazi icin onlar da degerlendirilebilir. 

Yemek yaparken de yuzey sicakligi, taban ve ic sicakliklar hepsi tamamen farkli seyler. Ozellikle et yemeklerinde vs et ici probe lar en etkili yontem. Bazi IR termometreler seffaf hacimlerde olcum de yapamayabilirler bahsettigim optik engeller yuzunden, ornegin bir sut veya corbayi olcmek de problem olmaz ama su net olculemeyebiliyor. Bunun icin guzel probe lu kablolu/kablosuz secenekler var. Mangal, tava yuzeyi v.b. seyler icin de yine basit 15-20cm den olcum yapabilen 3 haneli olcum yapabilen (genelde 300-400C arasina kadar cikabiliyorlar) cok basit araba anahtari kadar olan modeller var. Mutfak cekmecesine atmalik.

Eller yagli yemek yparken kullandigim cihazi sonra medikal amacla tekrar kullanayim, sonra odada bilgisayar parcasina bakayim gibi bisey ben ustune para verseler yapmazdim zaten. O da isin farkli bir boyutu.

Higrometre icin de bu basit bir teknoloji. Zaten olcum isabeti aranacak bir nokta da degil gida endustrisi v.b. olmadikca. Bende beurer ve idewelt (rossman in markasi olan) hafizali modelleri var. Ana ekranda sicaklik ve bagil nem gosteriyor, ayrica saati var. Arkasinda min ve max veya cycle tuslari var, son resetten itibaren aletin icinde bulundugu ekstrem durumlari kaydediyor en soguk, en sicak, en yuksek en dusuk nem gibi. Hic yetmedigini hissetmedim. Belki ev otomasyonu icin wifi veya bt li modellerle klima v.b. programlanabilir ama oyle bir ihtiyacim da olmadi klima ustunden bunu ayri programlayabildigim icin. Bunlarin tek eksisi belki cok cok asiri hizli olmamalari. Tutup buzdolabina sokun, 15dk sonra cikartip odaya koyun, oda sicakligini ogrenmek icin aletin kendisinin o sogugu kirmasi ve olcum yapabilmesi icin bir sure gecmeli. Kisacasi elimde gezeyim koydugum yeri olceyim o anda diye bir durum yok. Hangi aleti aliyorsan o odanın esyasi olmus oluyor. Yanlis olcum yaptiklarina henuz sahit olmadim, elimde daha profesyonel olcum cihazi veya civali termometre ile hep aynisini gosteriyorlar. Dolayisiyla kiyaslamayi da uzun sure once biraktim. Calisiyor gayet. Xiaomi nin falan bt li modelleri 2-3-5 li bundle lar halinde satiliyor ben bu is icin oyle bisey dusunur yatak odasi, calisma odasi , salona onlardan atardim tekrar aliyor olsam. Beurer e gore 0,2 yanlis gosteriversin xiaomi ne olacak? 2 kat fiyat farkina degen bir konfor farki gormuyorum yine. 

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

%15-20 değildir o, 0.5oC fark var alın-oral arası ama 36.5’u 42 gösteren alet de ne bileyim asds

sıcaklık ölçmek de öyle süper teknolojik bişey değil anasını satiyim, 90 larda ölçtüğün aletle çok fark yok, az düzgün bi ülkede üretilen, düzgün bi marka bulur alırsın madem çok yanılmak istemiyorsun vericen az çok parayı. 2021 olmuş hala santigrat dereceyi hassas ölçen alet peşinde de koşulmaz ya.

Fistan tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

14 dakika önce, Fistan dedi ki:

%15-20 değildir o, 0.5oC fark var alın-oral arası ama 36.5’u 42 gösteren alet de ne bileyim asds

Kusuratli sallayim ekolune girmisim istemeden haklisin. Normal olcumlerde timpanik, oral ve anal ile alindan yapilan olcumlerde 0,8-0,5C lere varan fark oluyor orasi dogru. Bununla ilgili okudugum kaynagi bulamadim ama en yakini soyleydi; https://link.springer.com/article/10.1007/s00508-020-01754-2

35-42 rangede olcum yapan cihaz vucut sicakligi 36,5-37 arasi olan birini olcup `LO` yaziyorsa 35 alti olcum yapiyor, bu da 15% civari yanilabilir manasindaydi bu. 

Gectigimiz aylarda arabaya binip torpidodan termometreyi cikartip kendini olcen paranoyak bir tanidigimiz vardi, LO ne demek diye sorunca uyanmistik ?

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Abi evde civalı ile oral ölçüm yapmayı tercih ediyorum ben. İşin içine elektronik girdiği zaman sensör kalitesi, kalibrayon ve komponent toleransları girmeye başlıyor ki sıkıntı :\ Evet, oral ölçüm zaman alıyor ama en azından kafam daha rahat oluyor. Tıp fakültesinde bir öğrencinin çalışması vardı kullanılan cihazlar, teknikler ve ölçüm noktalarının kıyaslanması ile ilgili. Oral ölçüm en isabetli yer olarak bahsedilmişti ama kendinde olmayan hasta ve termometrenin kırılması gibi riskler de mevcut. KHaRoN'un dediği gibi sihirli değnek yok bu işte. Amaca ve kullanım şekline en uygun yöntemi ve ürünü seçmek gerekli.

Oda sıcaklığını ölçmek için SP Bel-Art'ın termometresi var bende. -35 ile 50°C arasında ölçüm yapıyor ve 0,5°C hassiyetle 0,5°C çözünürlükte ölçüyor. 30cm civarında olduğu için okuması rahat, şu tip:

B60302-0000_Series_52.jpg

Çok daha hassas ölçüm arzun varsa termokupl kullanan sistemlere geçmen gerekli. Aralık büyüdükçe hata oranları da artıyor ?

IR ölçüm için basit bir cihazım var 12:1 değerlerinde ve sırf elektrik panosunda malzeme sıcaklık kontrolü için almıştım. Şimdiki aklım olsa FLIR One alırdım, çok daha işlevsel olurdu.

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 10.04.2021 at 22:10, KHaRoN dedi ki:

İsabetli olcume etki eden ikinci onemli etken yansitici yuzeylerde olcumun koyu ve mat yuzeylere gore daha fazla oynamasi. Bu bazi alan ortalamasi alan sensorlerle nispeten asilabiliyor ama yine de ayni zayif nokta onlar icin de gecerli. Soyle yemek yaparken parlak yuzeyli bir tencerenin sicakligina bakayim dedigin zaman olcum reele gore cok ciddi farklilik gosterebilir. Ornegin bu sebeple genelde RC araclarda falan heatsinkler polished degil anodize koyu renkli mat yuzeylerdir. Olcum yapacagin yerlerin bu kriterlerini goz onunde bulundurmak gerek. 

 

bu aletleri kullanırken kabın dışını değil de içindeki maddeyi ölçeceğim için bahsettiğin sorunları yaşamayacağız yani. insan cildi mat olduğundan yine aynı durum.

hani şu pahalı termal kameralar var ya, onlar için de geçerli mi bu yansıma mevzusu? yoksa sadece IR ateş ölçerler için mi?

 

On 10.04.2021 at 22:10, KHaRoN dedi ki:

Ates olcmek icin yalniz literaturde birsuru sey yayinlandi son 6 aydir, alin ve bilekten yapilan olcumler oral/anal olcumlere gore 15-20% lere varan farklarda sonuc verebiliyor, aletin hassasiyetinden ziyade yapilan olcum ne kadar guvenilir sorusu geliyor bu noktada.

 

şu dediğini doktorlar bilmiyorken senin bilmene hayran oldum (scientia potentia est). bu mevzu uzun süre popüler bilim sitelerinde yayınlanan bir haberse, hiç gözüme çarpmamıştı. ama dereceleri araştırırken bir yerde böyle bir şeyi ima eden bir nota rastladım.

farklı bölgeler ve farklı yaşlarda ölçümler için farklı "ideal vücut ısıları" değerleri belirlenmiş. bahsettiğin ölçüm farkları da hesaba katarak çıkarılmış bu değerler herhalde.

 

temperature-range-chart-2.png

 

On 10.04.2021 at 22:10, KHaRoN dedi ki:

Yemek yaparken de yuzey sicakligi, taban ve ic sicakliklar hepsi tamamen farkli seyler. Ozellikle et yemeklerinde vs et ici probe lar en etkili yontem. Bazi IR termometreler seffaf hacimlerde olcum de yapamayabilirler bahsettigim optik engeller yuzunden, ornegin bir sut veya corbayi olcmek de problem olmaz ama su net olculemeyebiliyor. Bunun icin guzel probe lu kablolu/kablosuz secenekler var. Mangal, tava yuzeyi v.b. seyler icin de yine basit 15-20cm den olcum yapabilen 3 haneli olcum yapabilen (genelde 300-400C arasina kadar cikabiliyorlar) cok basit araba anahtari kadar olan modeller var. Mutfak cekmecesine atmalik.

 

mantıklı.

 

On 10.04.2021 at 22:10, KHaRoN dedi ki:

Higrometre icin de bu basit bir teknoloji. Zaten olcum isabeti aranacak bir nokta da degil gida endustrisi v.b. olmadikca. Bende beurer ve idewelt (rossman in markasi olan) hafizali modelleri var. Ana ekranda sicaklik ve bagil nem gosteriyor, ayrica saati var. Arkasinda min ve max veya cycle tuslari var, son resetten itibaren aletin icinde bulundugu ekstrem durumlari kaydediyor en soguk, en sicak, en yuksek en dusuk nem gibi. Hic yetmedigini hissetmedim.

 

basit cihazlar da, sürekli kalibre edilmeye ihtiyaç duyan ve kalibresiz gönderilen ürünler de sıkıntı yaratıyor. evde civalı termometre olunca ısı ölçümlerini kıyaslayıp kalibre yaparsın da, hepsi farklı nem derecesi gösterince bu sefer bir şeyle kıyaslama şansı olmuyor.

ideenwelt diye bir marka olduğunu şimdi öğrendim. şık da bir higrometresi varmış ama herhalde satılmıyor Türkiye'de ya da ben bulamadım.

https://www.discounto.de/Angebot/Rossmann-Ideenwelt-digitales-Hygrometer-1959040/

 

On 12.04.2021 at 13:04, paramecium dedi ki:

Selam,

Abi evde civalı ile oral ölçüm yapmayı tercih ediyorum ben. İşin içine elektronik girdiği zaman sensör kalitesi, kalibrayon ve komponent toleransları girmeye başlıyor ki sıkıntı ? Evet, oral ölçüm zaman alıyor ama en azından kafam daha rahat oluyor. Tıp fakültesinde bir öğrencinin çalışması vardı kullanılan cihazlar, teknikler ve ölçüm noktalarının kıyaslanması ile ilgili. Oral ölçüm en isabetli yer olarak bahsedilmişti ama kendinde olmayan hasta ve termometrenin kırılması gibi riskler de mevcut.

 

oral ölçüm herhalde en son 3-5 yaşımdayken yaşadığım bir olay. üç ayrı civalı termometre var evde, üçüyle de denedim bugün, üçüyle de farklı sonuç aldım. cıvalı termometrelere de güvenemiyoruz demek ki.

 

On 12.04.2021 at 13:07, paramecium dedi ki:

Selam,

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2009; 11(3):5-10
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/793288

Saygılar.

 

güzel bir makaleymiş, sağol.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Civalıların bir ömrü var. Ben genelde sonbahar gibi yenilerini alıyorum; malum hastalık mevsimi :)

Ama pandemiyle maskenin önemini gördük; Asya ülkeleri gibi çocukları okula gönderirken taktırırım ben artık. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından kırılıyorduk okulan eve taşınan hastalıklardan ötürü.

Saygılar.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

10 saat önce, Bone dedi ki:

basit cihazlar da, sürekli kalibre edilmeye ihtiyaç duyan ve kalibresiz gönderilen ürünler de sıkıntı yaratıyor. evde civalı termometre olunca ısı ölçümlerini kıyaslayıp kalibre yaparsın da, hepsi farklı nem derecesi gösterince bu sefer bir şeyle kıyaslama şansı olmuyor.

ideenwelt diye bir marka olduğunu şimdi öğrendim. şık da bir higrometresi varmış ama herhalde satılmıyor Türkiye'de ya da ben bulamadım.

https://www.discounto.de/Angebot/Rossmann-Ideenwelt-digitales-Hygrometer-1959040/

Bendekilerden birisi bu linkteki alet iste. 4-5 senedir tertemiz calisiyor. Komik bir paraya tr de rossmandan almistim. Ekran biraz silik guneste okumasi falan zor ama alet olmasi gereken gibi calisiyor. su an aliyor olsam xiaomi alirdim muhtemelen. 

Kalibrasyonu falan da biz yapmiyoruz bu arada. Oyle bir dunya yok. Adamlar yapmislar biz pilini takip kullaniyoruz. Cok merakliysan bir kere olcum kiyaslamasi yapmak icin bildigin biraz enstrumanla bakarsin o kadar. Kalibrasyonsuz gonderilen olcum enstrumani diye bisey de yok dunyada, olcum araligi ve hata payi bellidir.

Zamaninda birisinin hacdan gelip de getirdigi garip hediyelerden biri var yine cin harikasi garip bi bisey, ayakli casio saatlere benzeyen; o saatte termometre ve nem olcer var, ideenwelt ve beurer ile olctugu neredeyse ayni. Bagil nem hesabi yaparken biraz sasiyor %2-3 kadar onu da zaten odadaki doymamis nem miktarini olcup (misalen) hava miktarini tamamen bilip kagit kalem kullanarak hesaplasan her 1-2 dk da bir ayni farkla sonuc bulursun zaten. 

Iyi bir markanin fiyat/perf urununu bulup basicaksin siparis cok buyutmeye gerek yok bunu. 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 15.04.2021 at 12:36, paramecium dedi ki:

Selam,

Civalıların bir ömrü var. Ben genelde sonbahar gibi yenilerini alıyorum; malum hastalık mevsimi ?

Ama pandemiyle maskenin önemini gördük; Asya ülkeleri gibi çocukları okula gönderirken taktırırım ben artık. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından kırılıyorduk okulan eve taşınan hastalıklardan ötürü.

Saygılar.

 

Cıvalının neden ömrü var? Kapalı cam içerisinde değil mi bunlar yıllarca kullanılır sanki ilk bakışta?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Benim bildiğim civadan ötürü değil de camdan ötürü belli bir sürenin sonudna değiştirin deniliyor. Tam sebebi nedir soruşturmadım.

Şimdilerde elektronik bir ürüne geçmem gerekiyor; çocuklar hastayken bile anında oyun moduna geçmeye çalışıp riskli anlar yaratabiliyorlar :\

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de şu var inanılmaz memnunum. 

https://urun.n11.com/akilli-ev-modulleri/xiaomi-mijia-pro-bluetooth-akilli-saat-isi-nem-termometre-P437151357?gclsrc=aw.ds&&gclid=EAIaIQobChMI3aTwsM-M8AIVjc13Ch0StQJWEAQYASABEgLaRPD_BwE

 

Buzdolabının üzerine yapıştırdım, magneti var. Çok şık duruyor .  E-ink ekran pili ,uzun gider sanıyorum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...