Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Pacific Rim Black (2021)


Akuma_Blade

Öne çıkan mesajlar

What-To-Expect-From-Netflixs-Pacific-Rim
 

Bölüm Sayısı: 7
Tür : ONA
Senaryo: Greg Johnson, Craig Kyle, Paul Giacoppo, Nicole Dubuc
Yönetmen: Hiroyuki Hayashi, Jae Hong Kim

Pacific Rim’i konsept olarak ilk duyurulduğu zamandan beri severen takip eden ve pek de matah olmayan devam filmine rağmen lore’unu elden geldiğince takip etmeye çalışmış birisi olarak 2014’de Guillermo Del Toro’nun bizzat haberini verdiği, “Pacific Rim evrenini genişletecek bir Anime” haberini ilgiyle karşıladığımı ve o zamandan beri sabırsızlıkla beklediğimi söyleyebilirim. Tam da iptal edildiğini düşünmeye başlamışken 2018’de “Netflix’in bir Pacific Rim Anime’si yaptığına” dair bir haber alışımızla birlikte bekleyiş yerini geri sayıma bıraktı ve bu hafta itibariyle seriyi izleyebildik.

Pacific Rim: The Black bir Polygon Pictures prodüksiyonu, yani daha önceden en azından Knights of Sidonia ve Ajin’i izlememişseniz bu stüdyonun CGI tarzı muhtemelen ilk başta bir yadırgama yaratacaktır. Şahsen animasyonların 2014’deki Knights of Sidonia kadar detaylı olduğunu düşünmüyorum, öte yandan Berserk reboot yada Souten no Ken’deki gibi seviyeyi tümden düşürmemişler. Bu pandemi koşullarında buna da şükretmek lazım gerçi. Knights of Sidonia’da kalkış yapan birimlerin kokpit titreşimlerinin Sidonia’nın yerçekimi alanından çıktığı an kesilmesi gibi dikkatli bakılmadığında farkedilmeyecek birçok ince detay vardı ve bu da seçilen CGI animasyon yöntemini bir anlamda doğruluyordu. Pacific Rim Black ise kesinlikle bu seviyede olmasa da referans verilebilecek bir kalitede görsellik de barındırmıyor.

Guilermo del Toro’nun herhangi bir şekilde projeye dahil olmamış olmasına karşın onun Uprising’de de kullanılan fikirlerinin bir şekilde değerlendirildiğini görebiliyoruz. Thor Ragnarok’un senaryo yazarlarından olan ve 2006-2011 arasındaki Marvel animasyon serilerinden sorumlu olan Craig Kyle’in Pacific Rim lore’unu iyi okuduğunu ama öte yandan bu lore’u genişletmek için biraz şüpheli bir yol çizdiğini söylemek mümkün. Spoiler vermeden de olsa, hikaye ilk filmden daha fazla Evangelion göndermeleri taşıyor ve üzerine biraz Ultraman sosu, -son saniyede de olsa- biraz mistisizm katılmış.

İnternette bunun hala tartışıldığını gördüğümden söylüyorum, Pacific Rim Black muhtemelen filmlere canon değil. İlk sahnede Avustralya’ya yapılan Jaeger saldırısıyla açılıyor ve 5 yıllık bir timeskip’e giriyor, ardından Uprising savaşlarından bahsediliyor. Evet, Uprising filminde enkazı bulunan Jaeger’ları da görüyoruz ama Avustralya’ya yapılan Jaeger saldırısı ile Uprising’deki drone Jaeger olayları arasında 10 yıldan uzun bir zaman var. Zaten riske girmemek için hikayenin hiçbir yerinde yıl belirtmemişler. Yani continuity’e çok kafayı takmayan bir seri var karşımızda.

Hikayenin başrol karakterleri Haley ve Taylor Travis’in ebeveynleri Brina ve Ford, Avustralya’nın tahliye harekatı sırasında geride kalıp diğerlerine zaman kazandırmaya çalışıyorlar fakat Black operasyonu gerçekleşiyor ve ateşlenen nükleer silahlardan ötürü bulundukları kıta sahanlığı ile diğerleri arasında temas kopuyor. Brina ve Ford çocuklarının da içlerinde bulunduğu bir öğrenci grubunu gözlerden uzak bir yere saklamayı başarıyor ve yardım çağırmak için onlardan ayrılıyor. 5 yıl sonra ebeveynlerinin artık geri gelmeyeceğini düşünen Taylor ile tartışan Hayley kampı terketmeye yelteniyor fakat yeraltına gömülmüş silahsız bir eğitim Jaeger’i olan Atlas Destroyer’i bulup aktive ediyor. Fakat bu onları son bölüme kadar ölümüne takip edecek bir Category IV Kaijuu’nun peşlerine takılmasına sebep oluyor. Yarattıkları yıkımdan sonra enerjisi tükenen Jaeger’e batarya bulmaya çalışırken dilsiz bir çocuğu kurtarıp yanlarına alıyor ve Black sonrası geride kalanları yağmalayan karanlık bir tip olan Shane’in kampına esir düşüyor ve onun yetiştirdiği bir tetikçi olan Mei ile tanışıyorlar. Hikaye onların Shane’den kaçma ve peşlerinde onları takip eden Kaijuu’ya karşı hayatta kalma çabalarından oluşuyor.

Açıkçası Pacific Rim Black hiç de 7 bölümü dolduracak bir seri gibi gözükmüyor. Daha çok tek bir filmin 7 bölüme sündürülmüş hali gibi. İlk bölümün ilk yarısı itibariyle hızlı bir giriş yapan seri, bunu 4. bölümün sonuna kadar hızla seviye düşerek devam ettiriyor. Sonrasında sadece Shane’in mafyatik varlığı ve Mei’nin karakter gelişimi serideki düşüşü ve tek boyutluluğu bir nebze engelliyor. Öte yandan ilk bölümden son bölüme dek başrol karakterlerimizin herhangi bir skor elde etmemiş olması, devamlı birilerinin araya girip bu arkadaşların bir gün daha hayatta kalmalarını sağlamaları, yayan şekilde Kaijuu’dan kaçan karakterlerin adeta ışınlanarak Jaeger’a ulaşmaları gibi bir dizi durum var ki bu özellikle ilk bölümlerde hayli can sıkıcı bir hal alabiliyor.

Seri bir Anime olarak lanse edilse ve Japon bir ekiple yapılsa da senaryo ekibinin batılı olması seriyi daha çok batılı animasyon çizgisine çekiyor. AnimeNewsNetwork yada IMDB’ye girseniz bile, yönetmeni hakkında bilgi sahibi olamıyorsunuz, muhtemelen ilk yönetmenlik denemesi olacak birisine aceleden paslayıp çektiler diye düşündürtüyor. Ayrıca seri zaten ücretli bir platform olarak yapıldığı ve yetişkin bir izleyici kitlesine hitap etme amacına sahip olduğu halde gereksiz yere bunun gereklerini yapmaması çok bariz bazı sonuçlara yol açıyor. Birisi vurulduğunda yara izlerini görmüyorsunuz, birisi ezildiğinde/patladığında bilin ki kadraj dışı ölüyor. Bu ve bunun gibi faktörler +16’lık yaş sınırının +13 gibi gözükmesine yol açıyor. Hakeza ilk bölüm haricinde sadece drift kısımlarında görünen ebeveynleri saymazsak tüm seride figüran olmayan 4-5 kişiden fazlasını görmüyorsunuz. Hikayenin kaç yılında geçtiğini bile bölümlere serpiştirilen lore parçacıklarından çıkartmanız gerekiyor ki, ben bile bir noktadan sonra pes ettim diyebilirim. Zaten Shane ve Loa dışındaki karakterlerin seslendirmesi de pek iç açıcı olmayınca karakterleri de çok umursayamamaya başlıyorsunuz.

Pacific Rim Black kesinlikle tümden çöp bir seri değil, öte yandan çok matah da değil. Pacific Rim lore’una cesur bazı eklemeler yaptığı ve belki de bu evrene yeni bir geri dönüş ivmesine katkı sağlayabilmesi ihtimali olası. Fakat dürüst konuşayım, Netflix serisi olmasa kesinlikle yerden yere vurulur, 2. sezonu göremezdi. İkinci sezon onayını ilk haftasında almış olması çok da önemli değil zira son bölüm cliffhanger şekilde bittiğinden ne olacak ne bitecek şeklinde zihinde tek bir fikir bile yaratamıyor. İkinci sezonda sadece karakterlerin en azından onarım vs verecek bir üsse filan ulaşması ve onları kollayacak başka bir Jaeger tanıtılmasını umuyorum aksi halde ilk sezondaki bir gün daha yaşamak için durmadan kaçma hikayesi ikinci sezonda da tekrarlanırsa seri gerçekten de fazla olmayan albenisini kaybedecek.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...