Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Eski Bilgisayardan NAS olur mu?


ghaldszar

Öne çıkan mesajlar

Merhaba

SLR ile olsun Cep telefonuyla olsun goPro ile olsun çekilen fotograflar biriktikçe birikiyor. Daha onca yıllarca çektiğim fotoğraflar uçunca ağzımız yandı tabii şimdi uçmayacak alternatif bir yol arıyorum.

Bir tane Western Digital'in NAS cihazlarından almak vardı ama nasıl o parayı vereceğiz derken aklıma evdeki eski bilgisayar parçalarım geldi.

Şimdi elimde neler var?

MSI K9A2 CF Bir Mainboard (Raid 1 destekliyor)

AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5400+, 2800 Mhz,

4 GB Ram

ATI Radeon HD 4850 512mb Ekran Kartı

Samsung 160 GB bir hard disk üzerinde Windows 8.1 kurulu.

Ayrıca evde 

1 adet 40 GB IBM Hard Disk (emektar IDE)

1 adet 500 GB Samsung SATA Hard Disk

1 Adet 1000 GB Samsung SATA Hard Disk var.

Bunların hepsi çalışıyor. Aslında br tane daha 1000 GB Seagate Barracuda bir SATA Hard Diskim var ama onda bir sıkıntı var, bağladığımda bilgisayar komple açılmıyor.

Şimdi bunlardan 500gb ve 1000gb olan 2 Hard Diski sisteme bağladım. BIOStan da Raid 1 ayarı yaptım. Tabii artık 2 tane 500 GB hard disk görüyorum. Hafızada küçülme sorun değil Eğer becerebilirsem bir tane 1000gb bir hard disk alırım.

 

ilk sorunum aslında şu:

Raid ayarlarını BIOStan  yaptıktan sonra Windows tarafından gördüğüm görüntü şu:

Xkr8VK.jpg

Raid'in çalışması için Disk2 için burada ne yapmak lazım? Simple Volume yapıp format atmak yeterli mi? Yoksa Dynamic Diske çevirmek falan mı lazım?

Sonra 2. sorunuma gelirsek:

40gb hard diske Linux tabanlı bir NAS yüklesem nasıl olur? 

Böyle bir yazı gördüm Linux NAS çözümleri hakkında

Buradakilerle ilgili tecrübesi olan var mı?

Biraz karmaşık olmuş olabilir. Umarım anlaşılmıştır. 

 

 

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Disk 2'yi formatlaman yeterli. OS olarak da Windows değil, UNRAID tarzı bir storage işletim sistemi kurmanı öneririm.

Lakin aklında olsun, RAID backup demek değildir. Ben yerinde olsam bunun elektriğiyle, derdiyle uğraşacağıma cloud servislerine yedeklemeyi tercih ederim. Ayı gibi cereyan yakacak bu eski bilgisayar, üstelik eski olduğu için de patlama ihtimali her zaman daha yüksek. Bir de standard HDD'ler 7 24 çalışmaya uygun olarak tasarlanmamıştır, 7 24 çalıştırdığında yine patates olma ihtimalini artırmış oluyorsun (NAS HDD diye aratırsan o özel modelleri bulabilir,in)

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Disk 2 yi formatladıktan sonra Raid'in çalışıp çalışmadığını nereden anlıyorum. Belki diğerine kopyalamıyor. Onu kontrol etmenin yolu var mı?

Patlama konusuna gelince yıldırım falan çarpmadığı sürece kolay kolay patlamaz. Bilgisayar sadece kullanılacağı zaman açılacak. Arada kırk yılda bir oyun oynuyorum windows üzerinde onda kullanılıyor zaten. Normalde Mac Book kullanıyorum. Bu bilgisayarın malzemeleri ve RAID kurulan diskler çok çok az kullanıldı.  Yani 24 saat çalışmayacak. Yoksa ne elektirik parası ne de fan seslerini kafam götürmez.

Fotoğrafların yedeği external 2,5 bir hard diskte zaten. 2,5 hard disklere güvenemiyorum. Çok başım ağrıdı. Ama aynı anda 3 ayrı hard diske bir şey olmayacağını düşündüğüm için bu sistemi düşündüm. Evi barkı yakmazsak.

Cloud mantıklı aslında ama maliyetleri şu an bana yüksek ve fotoğraflar üzerinde çalışmam gerektiğinden bir süre çok download upload yapmama neden olacağından evin içerisinde bir yedek daha hızlı ve maliyetsiz. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

 

40 dakika önce, Lancelion dedi ki:

gpuyu cikarabilirsin sarfiyati azaltmak icin en basta. zaten dedigin gibi stabil bir linux dagitimina gecip raid yapmak mantikli, eger linuxa cok asina degilsen surada guzel tutoriallar var 0'dan baslayarak. 

https://linuxhomeserver.com/server-setup/install-server-raid/

Linux ile pek, 

Raid ile de hiç tecrübem yok aslında. Anlaşılıyordur zaten.

Linux Server ya da FreeNas vb. gibi yine Linux tabanlı bir şeye geçmek bana hem veri güvenliği açıısndan daha sağlıklı hem de network üzerinde daha hızlı olur gibi geliyor. Windows baş ağrısıdır bana göre hep.

Linux'a da alışırız MacOS 'a da alıştığımız gibi.

Burada senin gönderdiğin link ile gördüğüm kadarıyla bir seçim de yapmak lazım. Raidi hardware olarak mı kurmak daha mantıklı yoksa Linux üzerinden software olarak mı?

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2tblık alan yıllık 300tl google drive ile, avrupa ve amerikaya göre kur üzerinden baya baya ucuza geliyor, 100€ civarı avrupa için aynı plan.

ihtiyacın olan alan 2+tb ise işler değişir ama 2 tb ve altı için, >google drive

gene de nas diyorsan, şöyle bir çözüm var, çok flexible :https://unraid.net/pricing 60 dolar yalnız, 

şöyle de bir kanalı var. ama yeni hardware daha iyi olabilir bu setup için, tam orta yaş beyaz erkek hobisi bu media server, NAS, gaming cloud vm olayları. baya da hoşuma gitmeye başladı ben de öğrenciliğim bitince yardırıcam 40-50 tb seed etmeden rahat edemiyorum

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...