Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Deflasyon neden kötüdür?


Gizli

Öne çıkan mesajlar

Biraz bakındım ekonomi küçülür, işsizlik artar, üretim azalır, malların fiyatı düşer falan deniyor. Malların fiyatı düşerse tüketim artmaz mı? Tüketimin artması para döngüsünü ve piyasaya duyulan güveni arttırır?

Benim kafamı karıştıran asıl nokta enflasyonun canavar olarak lanse ediliyor olması. Ee enflasyon canavarsa deflasyonun iyi bir şey olması gerekmiyor mu? En ideal ekonomi ne enflasyon ne deflasyon yaşayan sabit duran ekonomi midir nedir yani???

Göring üstadım cevaplarsa sevinirim.

4103_3.jpg

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

E bakmışsın. Ekonomi küçülür, işsizlik artar, üretim azalır. Bunlar yetmedi mi?

Şu ana bak, Türkiye'de malların reel fiyatı düştü, tüketim artmadı gördüğün gibi, çünkü insanların parası yok.

Deflasyonun olumlu olacağı bazı durumlar olabilir herhalde ama ona goering de cevap veremez, iktisatçı olmak gerekir.

eldar tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet ama sen fiyat düşerse nolur diye sordun diye ona cevap verdim.

Şu an Türkiyede TÜFE ÜFE'nin gerisinde geliyor, yani maliyet artışlarının ancak bir kısmı malların fiyatına yansıtılabildi. Talep bıçak gibi kesilmediği sürece enflasyon sürecek, ama reel fiyatı düşük şu an bir çok ürünün. Zaten düşük olmasının sebebi insanlarda alacak para olmaması, satacağını bilse üretici fiyatları daha da artırır. Fiyat düşüklüğü prensipte talep düşüklüğünü gösterir.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

enflasyon büyümeyle ilişkili ya, deflasyonda bu mantıkla küçülmeyle ilişikili.

ama ben olayın psikolojik boyutunu düşünüyorum açıkcası, araba alıcam mesela, eğer araba fiyatları sabit kalıcaksa, kredi çekip araba almam, bekler biriktiririm boşuna faiz ödemem bu da benim harcamamı azaltır --> durgunluk getirebilir.

Eğer fiyatlar azalıyorsa, daha ucuza alabilirim diye beklerim, HİÇ almam neden? çünkü alınca zarar edicem. Kredi asla çekmem çünkü para kıymetleniyor, elimde avucumda ne varsa harcamam tutarım, çünkü bir şey yapmadan da param değerleniyor --> ekonomiyi daraltabilir. Bir nevi kapitalist sistemde kriz ortamı yani, kimsenin para harcamaması kapitalizmin kabusu.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

enflasyon para miktarı arttıkça paranın değerinin düşmesi, deflasyon düşen demand (talep) sonrası fiyatların da düşmesi, stagflasyon ise durgunluk (stagnation) sırasında enflasyonun artması. deflasyon zayıflayan ekonominin getirisidir. düşen fiyatlar tüketicinin "nasılsa fiyatlar daha da düşecek" diyip alışverişi azaltmasını getirir.

türkiye'de vergiler çok fazla ve yeni vergiler ile yeni zamlar talebin azalmasına neden oluyor. ancak talebin azalmasına rağmen fiyatlar azalmıyor, deflasyon olmuyor. bizdekini stagflasyon olarak tanımlıyorlar. işsizlik olmasına ve talebin azalmasına rağmen enflasyonun devam ediyor olması.

suni olarak şişirilen fiyatlar (vergiler ve zamlar) indirilirse bizim ülkede talep artmış olacak. bu para miktarı arttıkça para değerinin de artması anlamına gelecek. bu sayede deflasyon'un düşük fiyatlarla işsizlik ve talep azalması getirmesine karşın, düşük fiyatlarla işsizliğin azalması ve talep artmasıyla piyasaya canlılık gelmiş olacak. buna da reflasyon deniyor.



1*M1eiAxoVpWABbYIKSk1vTg.png

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...