Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çinin hemen her konuda batıdan üstün olması


Loex

Öne çıkan mesajlar

yahu insanlar 1984 gibi toplama kamplarına götürülüp indoktrine ediliyor, bu sırada neler yapılıyor muhtemelen yaşlılığımızda filmlerini izleyip ağlayacağız. gelecek nesiller bizim nesle bakıp "kimse niye dur demedi amca" diyecek. bunu gidip de sağı solu rastgele bombalayan pkk'ya karşılık vermekle bir tutmak nasıl bir gaflettir. 1,4 milyarlık çinliler gidip 20 milyon uygurları kendi topraklarında seyreltiyor kaldı ki, tersi değil. gidip de pekin'de otobüs filan mı bombalanıyor, büyük türkistan emelleri filan mı var? benzetmenin de bir dirhem elle tutulur bir temeli olsun.

batı kötü diye çin kötü olamaz diye birşey yok, ikisi de aynı anda kötü olabilir. birisi eleştirmek de öbürünü tutmayı gerektirmiyor. "taraf tutma" düşünce yapısından kurtulmak lazım. şu yaptığı yüzünden amerika çin'e ne çelme takarsa ayağına sağlık. amerika'ya da ortadoğu'da kim çelme takarsa ayağına sağlık. birbirlerini çökertseler de dünya kurtulsa keşke.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

başa bir daha yazayım ki, sonradan "ama toplama kampları" diye gelinmesin. évet! toplama kampları bir insanlık suçudur.

Dediğim gibi maocu çin iktidarı eline geçirince o toplama kamplarına ilk önce kendi çinli halkını doldurmakla başladı işe, devrimin kültürel ayağını gerçekleştiriyoruz diye iddia ederek. ölen yetişmiş, aydın insanın haddi hesabını tutan var mı bilmiyorum.

bu durum avamların komünizm bayrağı altında iktidarı ele geçirmesinin sonucu gibi bir şey. bu yüzden kültürel ve dinsel asimilasyona önce kendi milletinden başlamış bir rejime niye falancaya da kültürel ve dinsel asimilasyon yapıyorsun denmesi, başlı başına oksimoron bir durum. zira adamların ana yasası gibi bir şey bu.

uygur işi karışık bir konu ve batıya kaçan ayrılıkçı solculardan veya pkklılardan "türkiye gerçekleri dinleyen" masum batılı durumuna düşmemek için itimatla yaklaştığım bir durum.

öncelikle ilk yazdığım yazıda dediğim gibi çinin tibet ve kendi kültürel devrimde ve sonrasında yaptıkları ortada iken, çinliler böyle şeyler yapmaz diye bir iddia ile ortaya çıkmak mantıklı bir düşünce değil, en masum şekilde cahillik olabilir.

ama, benim yaptığım okumalardan anladığım kadarı ile uygurluların gerek fakirlikten veya dışlanmışlıktan, yer altı işleri ile oldukça içli dışlı oldukları ve bununda sorun çıkardığı yönünde. Bunun dışında dinsiz bir ülkede müslümanların oldukça kolay radikalize edilebileceği gerçeğini de unutmamak lazım. üstelik pakistan ve afganistan gibi bu işin membaına bu kadar yakın bir yerden bahsediyorken.

mesela, uygurlular "çinliler genç kızlarımızı toplayıp fuhuş yaptırıyorlar." diyor, çinliler de kızları kendileri pazarlıyor" diyor.

bu durumda kesin olan "pazarlanan kızların" varlığı ve egemen bir devletin kendi sınırları içinde bu duruma engel olmadığı için her koşulda suçlu olduğu durumu.

ama bu durum bizim "çinliler uygurluların kökünü kazımak için genç kızları kaçırıp fuhuş yaptırıyor." iddiasına koşulsuz inanmamız gerektiren bir durum değil.

ha bana sorarsan ortalama bir çinli böyle bir iş yapar mı? daha fazlasını bile yapar derim ama yine objektif yaklaşmakta fayda var diye düşünüyorum. çünkü biz biliyoruz ki "tc doğuya yol, okul, hastane gibi alt yapı hizmetleri getirerek, kürt halkına asimilasyon yapmıştır." diye her gittiği yerde bunu inanarak anlatan bir insan zihniyeti ortaya çıkabiliyor, aynı zihniyet sonra "tc doğuya yol, okul, hastane gibi altyapı hizmetlerini özellikle bölge geri kalsın diye götürmüyor" da diyebiliyor ama şöyle düşünelim, ben türkiyeyi ve türkleri hiç görmemiş biriyim. kafandaki türk imajını tarihsel olarak anlatan menkıbelerden ve gördüğüm bok püsür göçmenlerden ibaret olan bir fransızım ve komşum olan kürt sığınmacı ile iyi anlaşıyorum ve onun bu anlattıkları ile türkiye karşı tavır takınıyorum.

bu fransızın neden bu kadar aptal olduğu yönünde şikâyet ederken aynı duruma düşmek istemiyorum açıkçası.

Turkistan-Asya.jpg

bu arada çin içinde türk ve müslüman varlığı doğu türkistan sınırları içinde kalan bir şeyde değil, lanzhou ve çevresine kadar varlıklarından bahsedilebilir.

bütün bu olayları değerlendirirken doğu türkistanın coğrafi konumun çin için oldukça önemli olduğunu ve o bölgenin stabil olmasının gerekliliğini de atlamamak lazım.

ipek yolu Bir Kuşak Bir Yol projesi, çinin amerikanın denizlerdeki hakimiyetini kırması adına oldukça önemli ve hayati bir proje ve bu proje için doğu türkistan oldukça önemli.

one-belt-one-road-One-Road-One-Belt-OBOR

buranın karıştırılması bu proje için oldukça sıkıntı çıkartacak bir durum olduğu için bölge üzerinden yapılan farkındalık çalışmalarına birazda bu gözle bakmaklazım.

son olarak tarihi bir not düşeyim. çinin ipek yolu projesi benzeri bir arkadan dolaşmayı birinci dünya savaşı öncesi almaya denemişti. Projenin adı da, Bağdat Demiryolu.

images?q=tbn:ANd9GcTt_bVIruoDcsjCIaMlKY6

sdcds.jpg

daha büyük formatını bulamadım ama (şöyle bir makale buldum, https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/652573 içinde görselleri var nereye bağlıyor diye okumadım içeriğin bilmiyorum) projenin neye hizmet etmek için tasarlandığını göstermek için yeterli diye düşünüyorum.

bu proje ile almanya, ingiliz deniz gücünün arkasından dolaşarak, hint denizine inebilecek ve ingiltere karşında büyük bir avantaj sağlayacaktı ama proje tamamlanmadan çıkan (çıkartılan) balkan karışıklıkları ve sonrasında yaşan 1. dünya savaşı sonucu proje Almanların istediği gibi sonuçlanamadı. 

yani, o zaman bu projeyi engellemek için balkanları altüst edip üstüne dünya savaşı çıkartmaktan kaçınmayan bir zihniyetin bugün de devam etiğini düşünmek gerekli.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

 

14 dakika önce, Loex dedi ki:

batının lgbtq yu normalleştirmesi falan çok hoşunuza da gidiyodur bazılarının. Şu görüntü olmayacak inşallah hiçbir zaman ülkemizde

i-think-my-child-is-lgbtq-today-main-191

Doğal bir şeyin normalleştirilmesi de doğaldır. İnsan haklarının gelişimi tabii ki hoşuma gidiyor, bu görüntü zaten oldu ki Türkiye'de. Şimdi hükumet otoriterleştiği için anayasal hakları kısıtladığından göremiyorsun. Otoriterleşme defedilince yine olacak. İnşallah sen de katılırsın.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

doğal falan değil ben eşşeğim olmak queer olmak saçmalama doğada yeri yok. Zevk için yapana en ufak lafım yok bunu normal karşılamak SAÇMALIK travestiler queerler bi araştır bakalım akıl sağlıkları ne kadar yerinde. Araştır bakalım intihar oranları ne kadar yüksek.

zevk için ardını dövdürüne veya damacana ile ilişki gireni suçlamak yanlış bence ama bunu normalleştirmek.

Tamamen batının doğum kontrol oyunu başka bir şey değil

kadınla erkek bile seks dışında bir arada olmamalı bence.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

28 dakika önce, Feamer dedi ki:

yemek yiyordum, o arada yazım. ama o şekilde yazınca bir sürü hata oluyor

eline sağlık iyiki yazdın benzer düşündüğümüz yerler var ve kesinlikle doğru düşünüyosun. Avrupadaki kürtlerin türkiyeyi kötülemesinden hiç bir farkı yok şu an uygur türkleri ile olanın.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

para saçma bi kavram zaten ya. sen çiftçinin 1 sene suladığı, ilaçladığı, yetiştirip topladığı, emek verdiği inciri yazıcıda 2snde basılan kağıt parçasıyla değişiyosun. sonra canın sıkıldıkça gene basıyorsun. milleti enayi yerine koymaktır para.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

BTC'nin kağıt paradan bi farkı yok ya, sonuçta tüm finansal sistemler insanların toplumların karşılıklı birbirine inanmasına bağlı. Sen bi devletin bastığı kağıt paranın karşılığını yerine getirebileceğine inanıyorsan, diğer insanların da cryptocurrencylerin karşılığında mal/hizmet tedarik edeceğine inanabilirsin. Zaten bu ortak inanç olmasa ticaret olmazdı.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...