Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Osmanlı Hanedan Sürgünü


sipeyskeyk

Öne çıkan mesajlar

5 yaşındaki çocuğuda sürgün etmesen, birisi çıkar onu başa geçirmeye çalışır.Burda suçlu o çocuktan ziyade onu başa geçirmeye çalışacak olanda. E onların hepsini kesemiosun, çocuğu sürgün ediosun.

Bizde devrim biraz tepeden.

O çocugunda yükü o, çokta üzücü değil bugünün dünyasında bir çok 5 yaşında çocugun  neler çektiğini düşününce.

Birde politik olarak hep bir risk oluşturdukları için mutlaka beslenmiş olduklarını düşünüyorum. Adamın claimi var sonuçta dünyanın yarısında

 

Suark tarafından düzenlendi
devam
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu model Avrupa'da tuttu ne yahu. Tutsaydı herkes monarşi olmaya devam ederdi 200 yıl önceki gibi. Avrupa'da sanki halkoylamasıyla monarşi kalsın mı gitsin mi diye tek tek karar verdiler. Avrupa ülkelerinin çoğunda krallık mı var? Fransızlar zar atıp monarşiyi kaldırdı falan mı sanıyorsunuz? Ya da Almanya kapris yüzünden akıllarına estiği için mi kaldırdı monarşiyi? 

Sizin hayal ettiğiniz şey İran devrimi sonrası mollaların molla şah göreve getirmesi gibi bir absürdlük, böyle bir seçenek yoktu zaten. Cumhuriyet devrimi başarılı olduğu için hanedan tarihin çöplüğüne gitti, başarısız olsa daha kalacaklardı ama bugün hala kalabilirler miydi emin değilim. Çünkü Romanov, Habsburg, Hohenzollern hepsi 1. Dünya Savaşıyla tarihe karıştı. Osmanlıyla aynı zamanda yok olmaları tesadüf değildi. Bunları hayatta kalma şansı yoktu o dönem ve koşullarda. 1. Dünya Savaşı ve 2. Dünya savaşının kazanan tarafında kalan Avrupa monarşileri anomali olarak devam etti.

Hadi bu fantezi gerçek olsaydı diyelim. Sizin istediğiniz rejim bugün Suriye ve Azerbaycan'da ayakta hala, "modern" bir hanedan ülkeyi yönetiyor. Oradan hesap edin nasıl bir şey olacağını.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Eldar, yanlış bilgiler veriyorsun. 
 

Saydığın hanedanlardan yalnızca Romanov’lar tarihe karıştı. Diğerlerini araştırmanı öneririm, hala saygın aileler olarak malları mülkleriyle hayatlarına devam ediyorlar. Habsburglardan aktif siyasette olanlar da var.

Dediğin gibi “kazanan” ülkelerdeki yani İngiltere, isveç, ispanya vb. ülkelerde ise monarşi hala sembolik olarak var. Var diye iyi demiyorum, zaten ülke kamuoylarında epey tartışılan bir durum. İngiltere’de genç kesim hiç sevmez royal family muhabbetini. 

Burada sıkıntı, Avrupa’da kaybeden monarşiler yalnızca yönetim görevlerinden alınırken (habsburglarda yalnızca imparatorun kendisi sürgün edildi), bizde topyekün sürülmüş ve tüm haklarına el konmuş olması.

Bunun da ana sebebi olarak bu coğrafyada henüz dinde rönesans yaşanmamış olması, ve hanedanın ruhani ünvanlarının yarattığı endişe olduğunu düşünüyorum. Halifeyim diye çıkacak birinin Türkiye’de bırak 1920’leri, hala bir karşılığı var. İkinci sebebi de bizdeki devrim halktan gelmedi, bizde devrimi Osmanlı burjuvazisi tepeden indirdi. (Evet, Atatürk de seçkin bir Osmanlı idi). Halkta karşılığı yoktu. Aynı Osmanlı hanedanının son dönemde giriştiği modernleşme çabası gibi. Bu da işin ironisi oluyor. 

Dediklerinin son kısmına katılıyorum yani. Bir şekilde sembolik de olsa yönetimde kalmaları halinde en iyi ihtimalle Ürdün gibi olurduk, örnekler ortada. 

Zaten söylemiştim, neden böyle bir karar alındığını anlamakla birlikte, öyle ya da böyle bu  toprakları yüzlerce yıl yönetmiş bir ailenin avrupa sokaklarında 5 parasız sürünmesi içime sinmiyor. E ne yapsaydık dersen cevabım yok, hayatını savaşarak geçirmiş sıfırdan bir ulus kurmuş bir adamdan iyi bilecek değilim. Şöyle olsaydı keşke ya diye emin konuşabileceğim bir çözüm yok. 

 

sipeyskeyk tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yok, dalga geçmiyorum. her mesajı tek tek okuduğundan şüphem yok ama. verilen cevaplar arasından cımbızlayıp kendi mesajlarında kullandığın yerler de var. konu sahibisin. direkt senin mesajına yöneltilen, senin fikrinin sorulduğu mesaja cevap vermeme hakkın da var elbette. sen cevap vermemeyi seçtiğinde benim de "vanish atıyor" yorumu yapma hakkım olduğu gibi. dalga geçmiyorum yani inan

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

13 saat önce, Archangel_ dedi ki:

Pekala, sence; buranın dinamiklerinde bakacak olursak, milli mücadeleye karşı çıkmamış, yollanmamış olan hanedan üyeleri bile bir şekilde (dış mihrak etkisi, milli mücadele karşıtlarının dolduruşları, paralel(!) yapılanma arayışındakilerin güdülemeleriyle vs) ayaklanmaya sebebiyet verir ve/veya sonu darağacında biter miydi?

Bunu diyorsan şimdi gördüm. Dolaylı olarak cevap vermişim aslında. Bu sayfada yukardaki mesajda. Alıntılamayayım şimdi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

19 saat önce, bLackcha0s dedi ki:

 

...Bizdeki en büyük hata bir taraf "biz hala osmanlı'yız allah allah" ...

 

bunu diyenlerin büyük çoğunluğu osmanlıdan mamalanan kesim, bunların başında tekke ve zaviye takımı geliyor. nitekim yarın "cumhuriyet bütün tekke ve zaviyeleri" açıyor dersek en büyük osmanlı düşmanı bunlar olur. 

zaten osmanlıcıların tekrar hortlamalarının bir nedeni de anadoluda sömürecek mama alanlarının kalmamış olması, tekkeler de kapatılıca ortaya bir şey kalmıyor. ingilizlerden falan para alan karşı devrimcilerin dışında, bazı imam ve şıhların fişeklediği sıradan halk dışında bir ağırlıkları da yoktu 1990 lara kadar

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

18 saat önce, Sotto dedi ki:

Ben bu konuda biraz degisik dusunuyorum, daha dogrusu gercek olmayan seylerden senaryo/fikir uretiyorum. Ben bir sekilde, monarsinin sembolik olarak durmasinin ulkenin imaji acisindan cok da kotu olmadigini dusunuyorum. Bunu soylerken ki kastim elbette, bu isin gercekten bir Ingiltere, Isvec vs gibi tamamen sembolik olarak kalmasinin ilk nesillerden itibaren kabul gormesi uzerine.

 

 

işin dini liderlik ayağını ve osmanlının bile cesaret edemediği ama tc nin yaptığı en büyük devrimin olan tekke ve zaviye ve onlara bağlı sürülerin ortadan kaldırılması sürecini atlıyorsunuz bence.

osmanlının sırtındaki en büyük kambur bu tekkeler. onlara harcanan tonla para, onların işgal ettiği topraklar ve kendilerine tabi olan hiç bir işe yaramayan insan kalabalıkları yetmezmiş gibi her yenilikçi icraata karşı başlattıkları isyanlar.

tc bunların kökünü kazıdı, bunların artıkları da o zamandan beri muhalefet adına dini bir sembol olarak kullandıkları padişahlık makamını insanların gözüne soktular. halbuki "3 dileğin var padişah ne dillersin?" diye her hangi bir duraklama dönemi ve sonrası padişaha sorulsa, bu tiplerden kurtulmak isterim diyecek adamları, senelerce kendi davalarına bayrak yaptılar ve bu zamana kadar belirli bir seviyeye geldi.

böyle bir durumda, padişahlık makamının her hangi bir şekilde var olması ciddi sorunlara yol açar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...