Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ofise NAS yedekleme


GERGE

Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici

Ofiste Onedrive'dan çıkıp buna gireceğiz, bu işlerden en iyi anlayan olarak da işlem bana kaldı tabii ki ben de anlamıyorum aslında bu ölçekte olunca ?

Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum, evde kendime yedekleme sistemleri kurdum daha önce ama 40 kişi var burada yedeklenecek. Stajerleri filan yedeklemeyeceğim.

Nasıl bir cihaz almak gerekli, toplam kaç TB veri var ofiste bir stajere hesaplatıyorum şu anda HDD'ler için ama mesela şunu alsam 40 kişiyi kaldırır mı: https://www.hepsiburada.com/zyxel-nas542-4-disk-veri-depolama-32tb-destekli-p-HBV00000DAECX

Evde Raspberry Pi 3 ile yaptığım 3 cihazı sorunsuz kaldırıyordu mesela.

Nextcloud kurayım diyorum bildiğim o olduğundan, başka tavsiye var mı? 10 tane eski versiyonlar filan sync olayı daha mantıklı geliyor bana, herkes dizüstü çalıştığından gece yedekleme gibi şeyler uygun değil. Manual yedekleme de yapılmaz.

Kısaca, ne yapmak gerek? Farklı fikirlere, önerilere açığım. Maliyeti de düşük tutmak istiyorum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

DIY cozum dusunursen openmediavault debian tabanli surekli guncellenen guzel bi cozum. 

Bunu da butceye ve gereksinime gore bi built yapip deploy edersen hazir satilan herseye gore daha fazla f/p sunar diye dusunuyorum. Surda guzel bir server kurma (hardware olarak) guide i var, nas killer v4.0  olarak. Tablodan prebuiltlari da inceleyebilirsin. 

Ne kadar enerjin olduguna gore degisir tabii. 

KHaRoN tarafından düzenlendi
duzeltme
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Sunucuyu kurarım, Debian da her zaman tercihimdir zaten. Headless kurarım zaten. Ama ben yokken de kimse kullanamaz, öyle bir sorun olacaktır. Zaten ofiste çok yoğunum, bir sürü görevim var.

Kurayım, sonra kendi halinde bırakayım mümkün olduğu kadar.

NAS alacağım bu nedenlerle. 40 kişi için Nextcloud ile bu çalışır diyin, alayım. Ya da Nextcloud'u boşver, bunu kullan diyin. Tek gereken dosya yedekleme zaten, Nextcloud overkill olacaktır.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bende ofis için NAS kullanımı için yardım istemiştim, @paramecium'un yardımı olmuştu.

QNAP kullanıyoruz biz, küçük bir ofis olarak 4 diskli.. Gayet tatminkâr fakat, ne olursa olsun cloud yedek almanız şart. Yedeğiniz cloud olsun.

NAS cihazını ise, ortak klasör olarak kullanabilirsiniz.kablolu ve kablosuz oalrak( wifi ac (5ghz) 1000mhz+) sorunsuz bir şekilde ortak dosya paylaşımı olarak kullanılabilir. Ortak klasördeki dosyalar ise otomatik olarak istediğiniz cloud servisi ile eşitlenebilir. Intel işlemcili ve 6 yuvalı NAS cihazları işinizi görecektir.

Ofisteki upload hızları iyiyse, plex sayesinde, evde bile NAS cihazındaki filmleri izleyebilirsin ?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Synology DS415play var bende; memnunum. Kullanım yoğunluğuna ve dosya boyutuna bağlı olarak daha üst seviye cihazlar gerekebilir; daha yüksek ram, ssd cache, çift LAN falan gibi. Synology'nin RAID 5 dengi RAID çözümü de güzel, disklerin aynı boyut olmasına gerek yok ileride upgrade falan yaparken.

Atlamayacağına eminim ama diskleri de NAS'a uygun seçmeyi unutma diye belirtmek isterim yine de :)

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Örneğin bizim iki ayrı lokasyonda da SYnology var ve bunların bir klasörleri ortak. Acayip pratik ve güzel bir çözüm. Zaten DDNS ile haberleşiyorlar ille statik IP masrafına da gerek kalmıyor. Kendi cloud servisleri veya diğer cloud çözümleri ile de istenirse bağlantı kurulabiliyor vb. Cidden kullandıkça insanın kurcalayası geliyor. Çok yetenekli aletler esasında. Eve de alıp boş zamanlarda kurcalayasım var aslında.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Şunu alıp Synology'nın kendi Synology Drive'ını kullansam 40-50 kişi kaldırır mı? Eğer kaldırır gibiyse alalım.

https://www.synology.com/tr-tr/products/DS420j

Nextcloud filan aşırı, gerek yok diyorum. 40-50 kişi ama hukuk bürosu olduğundan burası onun %95'i Word dosyası yani. 4-bay yetecektir.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

@GERGE bence o 40-50 kişilik kullanımda sıkıntı verebilir. Sonuçta ev kullanıcısı hedefli yedekleme amaçlı. Gerçi aynı anda kaç kişi kaçar MB'lık dosyalarda çalışacak ki onu da bilmiyorum :\

Benim DS415play ile 4-5 kişi aynı anda farklı videoları izleyebiliyorlar. Bu bir referans olabilir mi bilemedim.

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Üzerinden çalışma yapmayacağız. Sadece yedekleme amaçlı. Dosyalar üzerinden kendi bilgisayarında çalışacak insanlar. 50 kişiye Dropbox kuruyoruz gibi düşün.

Sync için kullanılacak sadece yani. Eski 10 versiyonu filan tutsun, bilgisayarın harddiski çökerse, çalınırsa vb. dosyalar kaybolmasın yeter.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4-5 kişi aynı anda video izliyorsa word, pdf vb dosya transferleri olacağını düşünürsek sıkıntı olmaz sanki.

Bu arada konuya mesaj geldikçe alasım geliyor. Düşeş ikinci el vb düşürsem de 2 diskli ufak bir şey alsam eve ?

Aşağıda Kharon da yazmış gerçi ama daha üst storage çözümlerinde fiyatlardan birden bire artıyor. Support ıvır zıvır bir çok masraf girebiliyor işin içine. 

 

serjuhan tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hem roketin, hem senin hem de para'nin bahsettigi tum modeller soyledigin senaryo icin isinizi cok rahatlikla gorur. En kotu durum senaryosu aylar yildizlar siraya girer de tum ofis ayni anda farkli 200mb+ pdf ler acmaya karar verirsiniz, bi yarisi kadar kimse de ayni anda bi docx falan savelemeye kalkar o zmn belki bir kac kisi timeout olur o kadar. 

Daha gelismis birsey ihtiyacina bu ayarda biseyi 6 ay - 1 sene kullanmadan karar vermek de cok dogru degil bence. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

OneDrive tutuyorduk ama hem interneti epey epey götürüyor (ofiste 100 mbps alıyoruz ama upload tıkanıyor birkaç kişi büyük bir şey yüklerken), üzerine bir de KVKK nedeniyle verileri yurtiçinde tutmak ve mümkün olduğunda aktarmamak gerekli. Ofiste KVKK işlerinden sorumlu olan benim, tüm müvekkil şirketlerin tüm metinlerini hazırladım, organizasyonlarını kanuna uyum için düzenlemelerine danışmanlık yaptım; sizin ofiste veriler nerede diyince Microsoft demek olmaz tabii. Adamlara verileri mümkünse yerel, değilse Turkcell gibi yerli firmalarla yedekleyin diyorum sonuçta ve verileri adamların bizde de var.

Üstüne bir de OneDrive Word ile entegre çalışıyor ve ofistekiler sürekli dosyam üzerine yazdı vb. cahilliklerle başıma geliyorlar ?

Çalışır diyorsanız söyle yapayım:

https://www.hepsiburada.com/synology-diskstation-ds420j-4-yuvali-nas-kisisel-ag-veri-depolama-cihazi-p-HBV00000TI3RS

https://www.hepsiburada.com/wd-red-intellipower-3-5-4tb-5400rpm-sata-3-hard-disk-wd40efax-p-HBV00000UK574?magaza=OVY

RAID olarak ne yapmak gerek? Synology Hybrid RAID güvenilir mi? RAID5 yapayım diyordum ben.

Bir de bu Synology ile ofis için gruplu yazışma ve dosya paylaşımı var mı? Slack gibi işte? Onu da kaldırır mı bunun üzerine?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

27 dakika önce, GERGE dedi ki:

RAID olarak ne yapmak gerek? Synology Hybrid RAID güvenilir mi? RAID5 yapayım diyordum ben.

SHR aslinda RAID 15 , SHR2 ise RAID6 ; tek fark farkli kapasitelerdeki disklerde optimizasyon yapiyor. Temiz kurulumla tek seferde disklerini satin alacaksan kullanmak icin ozel bir sebep yok. Ama kullanmamak icin de ozel bir sebep yok. 

2 disk alacaksan ve geri kalan 2 bay i ilerde lazim olur diye bos birakacaksan ztn tek alternatif raid 1.

3 disk ile kullanilacaksa raid 5 en makul alternatif olur 75% kullanilabilir alanla birlikte. Fakat birden fazla disk bozulursa ve cloud backup yoksa datayi geri almanin yolu yok. fakat secondary backup varsa fiyat/perf cozumu bu. ayrica bozuk disk degistirecegim derken hot swap da destekliyor, operasyonu durdurmadan cikar tak muthis bi olay. 

4 disk i de alayim hemen diyorsan raid 10 vs raid 5 ya kaliyor secimler. daha fazla redundancy ve hiz icin raid 10, belki bi 10-20% (salliyorum bunu,controllera, disklere ve datanin yapisina gore degisir) daha az redundancy ve hiz ile 25% daha fazla storage icin raid 5 secilir. Hem 10 hem 5 ikisi de hot-swap destekleyecek.

Benim gidecegim yol 4 disk alip, raid10 kurup bir de cloud a incremental backuplar aldigim yol olurdu. Artik hangi servisi kullanirsaniz orasi ayri. Raid 6 kullanmak icin makul bir sebep gormuyorum. 

Diger alternatifler de soyle; 2 diskle raid 1 kurup performansina gore +2 disk ile sonra raid 10 a cevirmek de guzel bir alternatif olabilirdi. Datanin off-site backuplarina erisim kolaysa hiz, maliyet ve kapasite avantajlari yuzunden raid 5 kurana da niye boyle yaptin diye sorulmaz, o da guzel. 

p.s. hb linkteki 420j fiyati pahali, 3000 ler seviyesinde hatta disklere de indirim alarak edinilebilecegini dusunuyorum. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...