Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

2020 ve sonrası için programlama dilleri trendleri


Bone

Öne çıkan mesajlar

C, C++, C#, Java, Python, Ruby, CGI, XML, SGML, Visual Basic, Prolog, Objective-C, Swift, Go, Perl, Ada, Lisp, Delphi... gibi uzun bir liste var.

2020'deki trendleri düşünürsek, bunlar arasındaki fark nedir, bunları öğrenmemiz veya kendimizi geliştirmemizin ne gibi bir anlamı vardır? eski dönemlerin programlama dillerinin bize bir faydası var mı?

Ya da şöyle sorayım, JavaScript kullanıp, React ile Web Development, React Native ile Mobile App Development yapabiliyorsak, başka bir dil öğrenmek ve birden çok dil arasında sıkışıp kalmanın bize ne getirisi oluyor?

Günümüzde Hepsiburada, Yemeksepeti, Facebook, Twitter gibi hem internet sitesi, hem cep telefonu uygulaması gibi çalışan sistemlerin yaygınlaştığını görüyorum. Bu tip sistemleri JavaScript temelli hazırlayabiliyorsak, ve bu şekilde sistemler iyi para getiriyorsa, oturup her platform için başka bir programlama dili ile uğraşmanın bize bir getirisi oluyor mu?

Unreal Engine C++ kullanıyor, Unity C# kullanıyor, Godot Python kullanıyor, bunlar gibi spesifik alanları hariç tutuyorum. sormak istediğim şey, sıfırdan başlanılan projeler. atıyorum, yeni Spotify yapacağım, yeni WinAMP yapacağım, yeni WhatsApp yapacağım... bunun gibi konular. böyle bir durumda neden JavaScript? ya da neden değil?

legacy sistemler dışında C, C++, C#, Java vs ölmüş diller haline geldiler gibi iddialı bir şey ortaya atabilir miyiz?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sifirdan basladigin projede ne kullandigin tercihine bagli. Cogu developerin dil ogrenme sebebi calistiklari firmanin/projenin o dilde yazmis/yazilmis olmasi.
 

O zamana kadar sirf Java yazmis, ona gore eleman toplamis firma da kalkip hadi Rust ogrenip yeni projeyi onla yazalim demez. 
 

Ote yandan oturmus dillerden birini iyice kavrayan icin diger dillerde yazmaya baslamak cok zaman almiyor. Isin 80%i problem solution, gerisi kodlama ve diger konular.

 

en iyisi isini gorecek dille baslamak.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yazılım dili dediğimiz araç bir projeyi en hızlı ortaya çıkartabilmek için seçtiğimiz tool aslında. X işi için şu dilin içinde hazır toollar var ve çok hızlı yapıyor demek bile yeterli olabiliyor seçmek için. DoruK'un da dediği gibi şirketin elindeki yazılımcıların profili ne ise buradan devam ediliyor teknoloji olarak bu da çok önemli. 2015 senesinde düz asp kullanmaya devam eden adam görmüştüm mesela...

JS bir çok alanda kullanılabildiği için otomatik olarak full stack gibi bir şeye dönüyor çalışanlar. Ve şirketlerin de her işi yapan eleman sevdası var sonuçta. Ve hatta C# Java bilen adamın bile JS bilmesi gerekiyor front end işlerini yapmak için. En popüler dil olması çok normal https://insights.stackoverflow.com/survey/2020#technology-programming-scripting-and-markup-languages-all-respondents 

Artık gelişen projelerde tek bir dil kullanmak zorunda da değiliz. Microservice yapısındaki projelerde 4-5 farklı dilde proje yapıp kullanabiliyorsun. O yüzden legacy oldu demek çok zor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...