Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ev tapu üzerinde yazan No ile daire No uyuşmuyor.


knox

Öne çıkan mesajlar

Annemin evinde, tapu yazan numara ile, daire no uyuşmuyor. eve müşteri bulduk,  kredi ile alacaklar, numaralar uyuşmadığından sebep, eksper problem çıkrar krediye ret verirler dedi.

apartmanda başka mülk sahibine sordum, onunkide tapuda yanlış yazıyor . sanırım komple apartman o şekilde.

bunu nasıl düzeltebiliyoruz? bende satış vekaleti var, bunun ile tapuya gitsem işlem yaparlar mı?

tapuyu aradım cevap veren olmadı...

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Zor. Bir kere satamazsınız böyle, kimse de aklı başındaysa almaz yani. Şu anda sen kendi evinde oturmuyorsun, işgalci pozisyonundasın. Kendi tapundaki numara nereyi gösteriyorsa orası senin. Hata denemez burada, tapu kayıtları kesindir.

Detayları bilmiyorum, ama düzeltmek için şu işlemler gerek. Aralarında yapılacak bir sürü şey vardır.

  • Düzeltilecek evlerdeki kat malikleri oy birliğiyle karar alacak ve düzeltmeyi talep edecek.
  • Kadastro gelip kontrol edecek, rapor yazacak. Tüm projeyi ve binayı inceler burada. Eğer bu arada imara aykırı durumlar çıkarsa epey farklı yerlere çekilebilir bu iş bu. Olmaz ama en kötü durumda binayı mühürlemeye kadar gider bu. Sorun varsa para cezası çıkması daha olası, sonra da masraf yapıp düzeltmek gerekir aykırılığı.
  • Belediye raporu onaylayacak.
  • Eğer düzeltilecek herhangi bir bağımsız bölümün üzerinde herhangi bir şerh, ipotek vb. varsa hak sahiplerinin rızası alınacak. Noterden filan yapman gerek bunu da. Bankalar sorun çıkartır, kavgalı bir alacaklı varsa sorun çıkartır. Kimse bu rızayı vermeye zorlanamaz hiçbir koşul altında.
  • Yeni proje hazırlanması gerek bir aşamada, bu da sanırım tüm kat maliklerinin onayıyla olabiliyor, sadece etkilenenler değil.
  • En sonunda yeni projeye göre düzeltme yapılır, bunu da tüm kat maliklerinin talep etmesinin gerekli olması büyük ihtimal.
  • Tapu her aşamada ücret alır tabii.

Çok yazdım böyle ama korkma, yapılıyor bu. İşi bilen bir avukat bulun ama kat malikleri kurulu kararı ile, o yapsın.

Kısaca, durum kötü. Baştan bu evi almayacaktınız. Ya da arsa sahiyseniz, kentsel dönüşüme girdiyseniz takip edecektiniz.

PS. Evi bu durumu farketmeyen birine satarsan dolandırıcılıktan dava açılır bir şikayetle.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bina  çok eski, 20-25 yaş arasında olması lazım belki dahada eskidir. kentsel dönüşüme girmedi. diğer ev sahiplerinden, bir kaçı satış yapmış  ancak banka kredisi ile değil,  nakit parayla ya da takasla satış vermişler.

annem bu evi, vaktinde yatırım amaçlı almış. hiçte tapu no ile daire no farklı gözükmesine dikkat etmemiş.

senin yazdığın gibiyse durum, süreç epey uzun ve uğraştırıcı gözüküyor, diğer ev sahiplerinden onay almak gerekiyor, bu durum epey güç yani yurtdışına yerleşenler var aralarında. onlara bir şekilde ulaşılması gerekiyor.

 

bilgilendirdiğin için, teşekkür ederim.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
46 dakika önce, Sturgian dedi ki:

Sonuç olarak o eve gelip biri hak da iddia edemez, tüm apartman öyle ise zaten hep beraber bu işi halledeceksiniz..

Biraz başınız ağrır masraf çıkar falan hallolur..

Edebilir, durum tehlikeli aslında. Knox’un kapıda 7 yazıyor diyelim, ama 7 numaralı tapu üst kattaki tacir dayının aslında. Tacir dayının işleri kötü gitti, bankalara, alacaklılara borcunu ödemeyedi. Sonuç olarak icra dairesi dayının tapuyu haczetti ve sattı. Bunu alan kişi tapuda yazan 7. numarada oturan Knox’u işgalci olarak evden attırabilir. Attırana kadar geçen süre için zorla kira bile ödettirir. Knox bu durumda kendi tapusunda yazan daireye oturmaya çalışacaktır, o da yan dairedeki olaylarla ilgisiz emekli albay olsun mesela. Devamı için hayal gücünüzü çalıştırın biraz. Tapu bir bankanın eline filan geçerse hiç dinlemezler, dinleyemezler dinlemek isteseler bile.

Sorunu anlatabildim mi?

Mümkün olan en kısa sürede Fistan’ın dediği gibi bir şirketle anlaşıp düzelttirmeye bakın.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dükkan falan mı var. bi kere başıma geldi bizzat kendim yaptım hatayı. dükkan olunca numaratajla tapudaki numaralarda hata yapılabiliyor detayına girmiyorum şimdi. kısaca daireler bir numara geriden geliyor numaratajda tapuya göre.

ama eğer tamamen dairelerden oluşan bir apartmansa, numaralar dairelerin saat yönüne göre değil de mesela tersine göre verildiyse bu tarz bi sıkıntıyı numaratajda çözebilirsiniz bence. bir dilekçe verirsiniz tüm maliklerin imza attığı, numarataj değiştirilir tapuya uydurulur. dükkan oldu mu sıkıntı şundan çıkıyor dükkanların numaratajda numarası olamıyor ama tapuda da numara hariç bir şey olamıyor. o yüzden 15 daire varsa dükkana tapuda 16 no giriliyor ama numaratajda XA (x apartman nosu) gibi bir şey yazıyor. imar barışı kat mülkiyetlerinde en çok yaşanan sıkıntılardan.

eğer bu kadar kolay halledilmezse;

@GERGE binanın komple projeye uyumluluğunun kontrolü falan oralara gitmez abi iş. kat mülkiyeti kurulur en fazla yeni bağımsız bölüm listesi hazırlanır bir mimar tarafından numaraja göre ve mimariye yapıştırılır. tapular da en baştan o bağımsız bölüm listesine göre çıkar işte. bağımsız bölüm listesi hazırlandı diye hiç bir şeyi kontrol etmez belediye. ben 30 yıllık iki üç binada kurdum kat mülkiyeti. yapıştırdık 30 yıllık mimariye listeyi, yeni hisseleri oranları vs belirledik tapu da kontrol etti iş halloldu.

hangi şehir izmirdeyse ben yardımcı olayım direk.

 

Black-ice tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

inanılmaz sıkıntı durum bu, bizim binada da var. allahtan bizim daireyi ilgilendirmiyor ama. öyle karışmış ki, hiçbir tapuda ismi olmayan komşumuz 20 yıldır kira alıyor başka bir daireden. asıl daire sahibi üst kattaki başka bi komşu. acayip karışık durumlar yani. e tabi anlaşılmıyor da, bakalım 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@GERGE binayı yapan müteahhit toprak sahibiyle anlaşamadığı ve toprak sahibinin payına, daha çok daire düşsün diye aynı adlı iki apartman A ve B blok olarak yaptırıyorlar. bizim tapuda yazan; arsa paylı 18 nolu meskende ''annemin'' lehine katirtifakı yazıyor. bizim daire no normalde 12. apartmanda 9 nolu dairenin tapuda da 15 nolu mesken diye belirtmişler. A bloktan mı başlayıp numaraları vermeye başlamışlar acaba?

ikisinde de bodrum katları var, altta dükkan falan yok.

@Black-ice apartman bursa'da.  ben bu işi nasıl çözebilirim abi? @Fistan ın dediği gibi yapı denetim şirketine mi gideyim. tapu ya mı gideyim? yoksa belediye ye mi? annem kalp hastası covid-19 pandemi sürecinde onun koşturması mümkün değil. bende satış vekaleti var, bu yeterli olur mu tapu ve belediye de bu işlemleri yapabilmek için?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yapı denetimle alakası yok pek. bilmiyorum bu işi alacak yapı denetimler de olabilir tabi ama bence gerek yok.

tapu, kadastro, belediye takibi yapan kişiler var. onlarla görüşebilirsin onlar halleder. mimar gerekebilir yeni bağımsız bölüm listesi hazırlanması için. onu da onlar halleder ya da genç bi mimar falan da işi direk kendisi alabilir. ilgili ilçenin belediye binasının çevresinde mimarlık, tapu takip vs. ofisleriyle görüşebilirsin. bir kaçından fiyat alırsın nasıl yaparız nasıl düzeltilir dinlersin ona göre karar verirsin. bana yazabilirsin yine konuştuktan sonra yardımcı olurum.

ya da direk kendin koşturabilirsin. vekaletsiz işlem yapmanda sıkıntı olmaz dilekçe vs. gerektiğinde annen imza atar olur biter. satış vekaletinde sadece satış yoktur bence belediye tapu vs. işlem yapma hakları falan da vardır?

şimdi duruma bakarak çok emin olmamakla bi tahmin yürüteyim çözümü için: sen ona göre bak. kat irtifaklıysa bina kat mülkiyetine geçiş yapılabilir. kat irtifağı arsa paylarının paylaşımı oluyor. kat irtifaklı bir yerin tapusunda arsa yazar daire olup olmadığı yazmaz. bir adamın bir tane tapusu vardır ama o tapu yerinde 5 daireye denk geliyordur mesela. kat mülkiyetinde ise tapuda direk "5. nolu daire" gibi konut-daire olduğunu belirten ifadeler yazar. böylece herkes tapusunu ayırabilir. ya da tek mal sahibi 5 dairesi için ayrı ayrı 5 tapu çıkarabilir.

kat mülkiyetine geçiş için projeyi çizen mimarla anlaşırsınız. projenin başına bir liste hazırlar mimar, mühürler ve yapıştırır. (mimar ölmüşse ya da işi fln bıraktıysa sizin bulacağınız yeni bir mimara muvaffakat verir o yapar. para isteyebilir bunun için. ben bunu 500-1000 tlye falan yaptım bi kaç kere ucuz bişey)

o liste de bildiğin excel listesi, her daire numarası sıralanır. dairelerin nitelikleri metrekareleri arsada genelinde payları eklentileri vs. ve sonunda sahibi yazar. sahibi imza atar onun yanına. bu listede verilen daire numaraları numaratajdan bağımsızdır. istediğin numarayı verebilirsin. (önce dediğim gibi dükkana XA yazamadığın için genelde daireler bittikten sonraki numarayı atarsın mesela.)

sonuçta bu mimari belediyeden onaylanıp tapuya gider. tapu da herkese yeni tapusunu verir. numaralar da listeye göre belirlenir. anlaşacağınız mimar o numaraları numarataja göre belirler. böylece bundan sonra birbirine uyar. 

neyse bu kadar yazdım gereksiz detay olayı bil diye ama gereksiz de olabilir işte bunları yapmak. kat mülkiyeti kurarak çözme fikri bu. bütün bu yazdıklarımı fln boşver ve sen bi belediyenin numaratajına gidip konuşarak işe başla bence. zaten onlar sana napacağını da söyler.benim anlattıklarımla da birleştirirsin işte.

kat mülkiyeti kurmak harcı masrafı olan bir şey. benim aklıma gelen bir çözüm. başka daha kolay çözümleri olabilir. bu işler tamamen belediyeye tapuya vs olayın detaylarına bağlı. numarataj al değiştirdik diye direk tapuya da uydurabilir numaraları mesela. o kadar kolay bile hallolabilir. yeni bi numarataj hazırlanır imzalanır olur biter.

 

Black-ice tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Tapuda daire no yazıyor, kat mülkiyeti olmalı.

En kötü olasılıkları düşünürek anlatıyorum ben bunları ama tüm maliklerin onayı ve varsa irtifak hakkı olanların onayı olmadan yapılamamalı ya? Yapılıyor mu abi?

Uygulamayı bilmiyorum, doğrudan mevzuattan konuşuyorum tabii ben.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

doğru evet. kafa gitmiş. çok özet olarak yeni kat mülkiyeti kurulucak o zaman ya da numaratajın değiştirilmesinde bi engel yoksa direk kat hali hazır mülkiyeti numaralarına uydurulucak. her halükarda bi gidip numaratajla görüşerek başla abi işte.

buraya topic açanlarda ortak gördüğüm bi çekince var gidip belediyeyle görüşmüyorlar hiç asdf ya da benim ömrüm oralarda geçtiği için çok normal geliyor bana. çekinilecek bir şey yok yani ne mal sahipleri var kapıya kafa atarak giren birimlere. gidip bi konuşmak lazım en ufak sıkıntıda türkiyede kötü sistem olayları çok boktan yerlere sürükleyebiliyorken tam tersi bazı şeyler 3 dakikada da çözebiliyor.

10 dakika önce, GERGE dedi ki:

En kötü olasılıkları düşünürek anlatıyorum ben bunları ama tüm maliklerin onayı ve varsa irtifak hakkı olanların onayı olmadan yapılamamalı ya? Yapılıyor mu abi?

yapılamıyor abi tabi ki. kat mülkiyeti bağımsız bölüm listesinde imza hanesi var. herkes adının-dairesinin yanına imza atmak zorunda. başka türlü almaz tapu. ama arsa paylarıyla vs. oynayarak anlamadan oraya imza attırıp insanların ağzına sıçabilirsin tabi yine.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

böyle bir işte ilk gidilecek yer yapı denetim değil. adamların ana işleriyle hiç alakası yok tanıdığın fln vardır yapı denetimde çalışan takip işi yapan ona kitlersin en fazla. tapu takipçiliği yapanlar var ana işleri o en iyi onlar bilir bu işi daha önce yapmamış olma ihtimali yok. ya da serbest çalışan daha kodoman olmamış mimarlar benim gibi. kat mülkiyeti kurulacaksa zaten en mantıklısı mimara gitmek bi de takipçinin parası kitlenmesin araya.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ilk gidilecek yer değil ama en net yer ?

çünkü tapu takipçisi yapanlar mevcut 

mimar mevcut

belediyede ayakçı evrakçı mevcut ?

parasını verince nasıl hallederler ben niye sıkıntı yapmışım dersin.

tapu civarındaki takipçiler de ilgilenir dediğin gibi, mimarı da bulurlar falan. ama korkulacak bir durum yok, zaten nette aratırsan gırla bu sorunu yaşayıp düzelttirenler var.

şehir semt söyle ayarliyim telefonla, kanundur, yasaydır okumayın yormayın forumlarda kendinizi

 

Fistan tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...