Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Full Stack Developer konusu


Bone

Öne çıkan mesajlar

eskiden front-end dediğin zaman ağırlıklı css-html yazan arada interaktif elementler veya animasyonlar için basit js kullanan adamlar akla geliyordu. browser farklılıkları vs ile uğraşırlardı en karmaşık. business tarafı pek yoktu. İnsanların çok kalifiye olması gerekmiyordu.

şimdi react, angular vb frameworklerinde yetenekleri ile business, güvenliğin el verdiği ölçüde front-end e yıkıldı. Daha kalifiye adam ihtiyacı doğdu. Bu durumda business back-end ile front-end arasında çok koldan bağlandığı için farklı adamlar ile yapıldığında iletişim sorunu oluşabilmeye başladı. Bunun sonucunda da fullstack kavramları oluştu.

web ve mobil bi arada olması gerekmiyor fullstack denmesi için. db, server ve client tarafını yapıyorsan fullstack sayılıyorsun. client ister browser olsun ister mobil. özünde ikisi de front-end.

pwa olsun, hibrit mobil diller olsun web bilenlerin mobile kolay geçmesini sağlayan teknolojiler geldikçe basit işleri kendi yapar hale gelen çok kişi var orası ayrı.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bana full stack kavramı hep komik gelmiştir. Backend olan adam fındık kadar react yazıyo diye kendine full stack diyor ama ne cssden haberi var ne responsive tasarımdan, datayı verdim ui kit kendisi render etti diye olay bitti sanıyo. Front end olan adam fındık kadar nodejs yazıyor diye kendine full stack diyor ne database bilir ne micro service ne pattern. Full stack kavramı iki tarafa da saygısızlıktır benim gözümde. İki tarafta da o kadar çok öğrenecek şey var ki çok no lifer birisi değilse herşeyin anca 101'ini öğrenir benim gözümde. 

Zaten front end dünyası salatalık tuzluk ilişkisiyle hareket ediyor her önüne gelen ben framework çıkardım diyo geri kalan da koştur koştur o frameworkün ilk sempatizanlarından olmak için kendini paralıyor. Mesela şimdilerde NodeJS bitti Deno diye birşey çıktı herkes çıldırmış gibi oraya yöneliyor.

Ama dünya düzeni herkesin herşeyi bilmesi yönünde evriliyor ve rekabet fena derecede artıyor. Yeni mezun yazılımcı ya da bundan 4-5 sene sonraki yazılımcılardan olmadığım için seviniyorum. İnşaata işçi alır gibi yazılımcı yetiştiriyor her ülke.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eskiden fullstack olabiliyordu. Çünkü web tarafı çok basitti. Mobil yok, dataların uçtuğu siteler yok. Düz table ile siteler yapılabiliniyordu. Fakat web tarafı fazla ilerledi, sadece web içerisinde oyun bile yapabiliyoruz artık... Kendini kandırmak isteyen full-stack developerim ben diyebilir, ama son teknoloji kaliteli bir ürün çıkartamaz bu devirde.

Web designer ile web developer mesleklerinin birbirinden ayrıldığı bu devirde, 2-3 uzmanın yaptığı işleri tek başıma yapabiliyorum diyebilen olacağını pek sanmıyorum. Bilgi sahibi olabilinir ama uzman olamaz her alanda.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

monoscope dedigin dogru, 1 sirketin 2 tane adam alacak parasi yoksa zaten orada calismam :))

daha backendciler bile relational db nasil calisir bilmezken, fullstack tehlikeli.

kendi kisisel hayatinda yazarsin o ayri, ben BE’im ama react bile yazmamisken oturdum kurdum 1 gecede react native uygulama yazdim kendi hobi projem icin.

Onun disinda yillardir xplatform olsun (Ionic + Angular), swift olsun birsuru uygulama yaptim.

ama gidip para karsiligi bunlari bi sirkete yapmam, en iyi oldugum isi yaparim ki en iyi rate’i charge edebileyim.

ha bi bug cikarsa navigate edip duzeltebilirim debug edebilirim ama fullstack isine basvurmam.

mikrostartuplar icin mantikli olabilir belki..

sardalya tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sorun 2 tane adam alacak parası olmadığı için değil ama çoğu zaman. Ben 1 sene sadece react-native yazdım tek sorumluluk olarak. Lanet ettiğim bi yıldı. Servis istiyosun sıraya giriyo geç geliyo. 3 kere git gel oluyo kesin yanlış anlaşılma oluyo. 2 saatte hem be hem fe yapabileceğim basit bi iş bi haftaya yayılıyo. 2be 2fe alacağına 3-4 fullstack daha çok işe yarıyor o noktada. Bi tarafın ağırlığı fe bi tarafın ağırlığı be olabilir çok uzmanlık gereken spesifik iş için sorulabilsin diye ama çoğu zaman iki tarafı da yüzde 90 bilmek yetiyor. Kafan biraz çalışıyosa zaten gereken noktada araştırmanı yapıp kalan spesifik şeyleri de uygulayabiliyorsun.

Türkiyede her kavramın içi boşaltıldığı gibi bununda boşaltıldı. Kurumsalların çoğunda altyapı ekipleri mimariyi kuruyo, componentleri hazırlıyo fullstack diye aldığı kişileri domainlere dağıtıp hazır şablon ekran yaptırıyo. fe tarafı uzmanlık noktasında olsun diye değilde ben yapmam demesin diye adı fullstack ilanın. Size saçma gelen bu büyük ihtimalle ve o konuda haklısınız. Ama bunlar yüzünden gerçekten fullstack elemanlar yok diyemezsiniz.

Bana kalsa be ağırlıklı fullstack ile fe ağırlıklı fullstack iki kişi ile pair programming yaptırırım.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...