Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Darwin'in Evrim Teorisi


akirafes

Öne çıkan mesajlar

yani diyorsun ki insanlar aptalca şeylere inanıyor diye ben ona göre yaklaşayım insanlara evrim anlatırken.

dogmatik inancı olan insanlara evrimin gerçeklerinden bahsettiğimde bu onların aptalca dogmatik inançlarıyla ters düştüğü için, herşey tersine dönüyor ve ben mi dogmacı oluyorum lol. abi ne kadar saçma bir şey söylüyorsun. gerçeği söylemek dogmaya dönüşüyorsa bu karşımdakinin sığlığıdır. gerçekten bahsedilen yerde dogma lafı kullanmak bile saçma ya. bu kadar basic bir şeyi nasıl açıklattın bana.

ayrıca insanların aptallığını neden umursamam gerektiğini düşünüyorsun ki? aptal kalmak istiyorsa kalsın ben gerçekleri söylemeye devam ederim yine. gerçekler hoşlarına gitmiyorsa aptal kalmaya devam edebilirler.

Black-ice tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2 saat önce, reyou dedi ki:

icinde rastgele bir parametrenin oldugu (mutasyon) herhangi bir doga olayinin kanunlasmasini ben dusunemiyorum.

zaten teoriler kendilerini baska teorilere birakiyor

https://en.wikipedia.org/wiki/Superseded_theories_in_science

hele ki canli formunun baska bir canli formuna donusmesindeki asamalar tekrar edilemiyorsa. hadi bir sekilde fosil kalintilari vs geriye donuk ongorude bulunabilir, ama su kesisim bolgesini saglamak icin, ya sonsuza yakin islem gucune sahip CPU lar olacak da, teee ilk organizamanin yasam sartlarini saglayan bir simulasyon uzerinden gidilecek, ya da atom carpistiricisi gibi fantastik olaylarla fiziksel degisim hizlandiralacak (burayi gotumden attim sdf)

su ortadaki kisim var olmadikca, zor ustadim cok zor. ama inanmayanlarin argumani da "kusursuz tasarim" sa orda tartisma bitmistir zaten. bu ne bilimsizlik?

Scientific_law_versus_Scientific_theorie

 

 

evrimle ilgili yapılan en büyük hatalardan birini yapıyorsun. bu yüzden düşünememen normal.

evrimin tamamen rastgele çalışan mutasyon sistemiyle yürüdüğünü sanıyorsun. insanlar evrimi anlayamıyorsa bu yüzden anlayamıyorlar. bunun bir tık ötesi de mutasyonların rastgele olmasından dolayı evrimin de rastgele olduğunu sanma kafası. ama sen bu kadar bilgisiz değil gibisin bu konuda anladığım kadarıyla.

canlıların farklılaşmasını sağlayan tek yol mutasyon değil. gen çeşitliliğine yol açan çok farklı yöntemler var. bunların bir kısmına mutasyon dahil de olsa ana mekanizmaları rastgele mutasyonlar değil. mesela aynı türlerin farklı coğrafyada yaşayan bireyleri arasındaki çiftleşme yani göç. yatay gen transferi, viral enfeksiyonlar. daha küçük popülasyonlarda etkili olan genetik sürüklenme diye adlandırılan tesadüfi ölümler. bu gen dağılımlarını matematiksel formüllere oturtabiliyorsun.

bütün bunlar evrimin ilk kısmını yani genetik çeşitliliği oluşturan mekanizmalar. ikinci kısım ise yine sadece doğal seleksiyon olduğu düşünülen seçilim mekanizmaları. oysa birsürü seçilim mekanizması var. seleksiyon yapay da olabilir, cinsel de olabilir vs.

teorilerin kendilerini başka teorilere bırakmasının bir önemi yok. istediği kadar teoriye bırakabilir çünkü yasa sabit. attığın venn şeması da savunduğun şeyi yalanlıyor buradan yola çıkarak. ortadaki kısım olmazsa olmaz üstad demişsin ama sağdaki kısım zaten evrimin kendisi. ortadaki kısım olmazsa da sağdaki kısım yani evrim olmaya devam ediyor. soldaki değişkenle kesişmemesi onu yalanlamıyor. soldaki değişkeni değiştirip yeni bir deney yapabiliyorsun.

her şeyi geçtim geriye dönük analiz ve gözlem yapabiliyor olmamız evrim için yeterli bir kanıt. ortada olan şeyleri tekrar canlandırma ihtiyacı yok. genetik teknolojimiz evrimin sebep olduğu şeyleri %100 accuracy ile analiz etmeye yetiyor. canlıların arasındaki yapısal benzerlikleri gösterebiliyor. özellikle embriyo dönemlerinde canlıları takip ettiğinde hepsinin nerdeyse aynı olduğunu kabak gibi görüyorsun.

bilim dünyasında evrimin gerçekliği vs. tartışılan bir şey değil bu yüzden neden bunu paticik forumlarında yaptığımızı anlamıyorum. dünyadaki bütün bilim adamlarının ortak olarak kabul ettiği şeylere resmen ben kanıt görmeden inanmam diyorsun. bütün bilim adamları diyorum çünkü çok çok az bir kısmı (yüzde 1'e denk gelen bir kısmı olduğu düşünülüyor) evrimi reddediyor. bunun da zaten en büyük sebebi dini görüşler. en azından ortada bu kadar büyük bir kabul varken biraz kıllanıp neden bunun kabul edildiğini araştırmak da mı gelmiyor içinizden.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

rastgele çalışan mutasyon sistemiyle yürüdüğünü sanıyorsun demissin, oyle sanmiyorum. 

Rastgele mutasyon teorinin bir parcasi, olmazsa olmaz diyorum. Yani mutasyonlar canli istedigi icin degil, canlinin kontrolu disinda gelisiyor ve canliya etkisi rastgele, ve beneficial olanlarin (adaptasyon) zararli olanlarina orani cok fazla. 

ana mekanizmaları rastgele mutasyonlar değil demissin, ama mutasyon olmadan da sinifdan sinifa gecis imkansiz. Illa ki bunu hesaba katman gerekiyor. Ve bahsettigin etkileri matematiksel formule oturtman gunumuz itibari ile imkansiz. Ne yeterli processing power var bunu simule edecek, ne de hizlandirilmis lab ortami.

Secilim mekanizmalari evet daha guclu genin aktarilmasini saglar (mi)? Burasi da aslinda tartismali bir konu, cunku guclu gen, kime gore neye gore belirleniyor? burada aslinda goreceli tersine evrim de soz konusu olabilir, gel gor ki bir sebepten laktoza karsi olumcul hassasiyeti olan bireylerin, sitmaya karsi direncli olmasi gibi birsey soz konusu ise, kim ayakta kalacak? Tabi ki sansli olan (daha dogrusu hesaplanamayacak kadar farkli olasiliklarda sansli olan), yani illa ki dogal secilimdeki guclu kazansin olayi kadar sans faktoru de etkili.

atalarimizin afrikadan kuzeye goc ettikten sonraki derideki renk degisimi yine goreceli olarak basarili mutasyona (adaptation) a ornek. gerci bunun da basarili oldugu soylenebilir mi bilmiyorum, cunku benefitial mutasyon baskilamasina gore belki de bukelamun gibi gece, gunduz gecislerinde deride renk degisimi adaptasyonu gelistirmemiz gerekiyordu, eger isin icinde sans olmasa tum siniflarin surekli olarak birbirlerine benzer adaptasyonlari  gelistirmeleri gerekiyordu, kartal gibi goren, baykus gibi duyan, cita gibi kosan insanlar gibi, cunku bulundugumuz doga onu baskiladi milyonlarca yildan beri.

$emadaki ortadaki kisim tekrarlanamadiktan sonra nasil ortaya cikacak yasanin kesinligi? özellikle embriyo dönemlerinde canlıları takip ettiğinde hepsinin nerdeyse aynı olduğunu kabak gibi görüyorsun demissin. Harika, e bir fare embriyosunun ilk a$amalarinda yapilacak genetik mudahalelerin, nasil insana dogru evrildigini, dogal yasamdaki karsitligini lab ortaminda ispatlarlarsa al sana evrimin kaniti. Benim de demek istedigim bilim bu noktaya gelene kadar, ve $emanin orta kismi bu sekilde dogrulanana kadar, bu tartismalar bitmez.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yaw her yazdığın şey nasıl yanlış olabilir bu kadar anlamıyorum. kelime seçimlerin yanlış, savundukların yanlış. sürekli bi konuştuğumuz konulara "bunlar tartışılan şeyler bitmez bu tartışmalar" yaklaşımın bi kere anlamsız evrimin yasa olup olmadığını kimse tartışmıyor bilim dünyasında. bu çoktan kabul edilen bir şey.

40 dakika önce, reyou dedi ki:

Rastgele mutasyon teorinin bir parcasi, olmazsa olmaz diyorum.

böyle bir şey yok. olmadığını söylememe ve diğer çeşitlilik mekanizmalarını anlatmama rağmen aynısını yazıp paragraf döşemişsin yahu bi google'a falan da mı sormuyorsun yazmadan önce. evet mutasyon ana yapısı gibi bir şey. ama sadece tek olmadığını bilmen için belirtiyorum bunu.

Her şeyi geçtim cümle zaten kendini haksız çıkaran bir cümle. Rastgele mutasyon teorinin bir parçasıysa zaten evrimin gerçekliğine bir etkisi yok ki. Başka bir teoriyle devam ederiz yani. Evrim yine sabit kalır. Teoriler değişiyor. Evrimin genel geçerliğini zaten canlıların anatomilerini, fosilleri, embriyolarını incelediğin zaman görüyorsun. Attığın venn şemasını anlamamışsın. Attığın venn şeması teori ve yasalar arasındaki bağı açıklıyor. Evrim tartışmaya açık mı değil mi bunu destekleyen bir şema değil.

40 dakika önce, reyou dedi ki:

Secilim mekanizmalari evet daha guclu genin aktarilmasini saglar (mi)? Burasi da aslinda tartismali bir konu, cunku guclu gen, kime gore neye gore belirleniyor? burada aslinda goreceli tersine evrim de soz konusu olabilir, gel gor ki bir sebepten laktoza karsi olumcul hassasiyeti olan bireylerin, sitmaya karsi direncli olmasi gibi birsey soz konusu ise, kim ayakta kalacak? Tabi ki sansli olan (daha dogrusu hesaplanamayacak kadar farkli olasiliklarda sansli olan), yani illa ki dogal secilimdeki guclu kazansin olayi kadar sans faktoru de etkili.

Kim tartışıyor yahu bunları. Şu paragraf tam bir katliam. Güçlü gen diye bir şey yoktur bir kere evrimde ortama iyi adapte olan gen vardır. Bütün hatan genleri kendi arasında kıyaslamandan çıkıyor ve bütün yazdıkların boşa gidiyor. Güçlü gen dediğin şey ortama göre değişen bir şey. Kendi başına bir genin güçlü ya da güçsüz olması gibi bir şey imkansız. Laktoza dayanıksız gen laktozun çok olduğu ortamda güçsüz, laktozun az olduğu ortamda güçlüdür.

Seçilim mekanizmaları asla şanstan etkilenmez her şey ortama bağlıdır. Ortamın değişmesi şanstır ya da seleksiyondan başarılı çıkabilecek gene sahip bireylerin kara bahtlı olup alakasız bir sebepten ölmesi durumu olabilir ama bu da evrimin seleksiyon kısmını değil genetik çeşitliliğini ilgilendirir zaten. ölür ve gen yok olur. sadece küçük popülasyonları etkileyen bi mekanizmadır.

40 dakika önce, reyou dedi ki:

$emadaki ortadaki kisim tekrarlanamadiktan sonra nasil ortaya cikacak yasanin kesinligi?

ay bayılazam. sürekli aynı şeyi konuşmaktan sıkıldım. sen gözünle görmeden inanmayacaksın buna belli oldu. bilim dünyası bütün canlıları sınıflandırıp ortak özelliklerini, embriyoyken hepsinin ilk başta aynı şey olduğunu ve daha bunun gibi baya fazla genetik, biyolojik, fizyolojik özellikleri falan ortaya sürerek evrimi kabul ediyor varsın paticikten reyou kabul etmesin. benden bu kadar.

 

Black-ice tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

? ben inanmiyorum demiyorum ki, matematiksel formulu olmayan, ama potansiyel matematiksel aciklamasi olacak (kimyasal ya da fiziksel yani formuluze edilebilecek) birseyin tartismasi bitmez diyorum. Sen agresifsin, sinirlisin, pati sozluk yazarisin. Cool down ? 

reyou tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

24 dakika önce, reyou dedi ki:

? ben inanmiyorum demiyorum ki, matematiksel formulu olmayan, ama potansiyel matematiksel aciklamasi olacak birseyin tartismasi bitmez diyorum. Sen agresifsin, sinirlisin, pati sozluk yazarisin. Cool down ? 

inandığını biliyorum öyle dramatik sonlandırmak istedim mesajımı.

agresifleşmemin sebebi topicteki insanların evrim hakkında hiçbir şey okumadığını mesajlarından çok rahat görebilmem ve bu insanların bu bilgisizlik ışığında bir şeyler savunmalarına şahit olmam. ben evrimi çok iyi bildiğimi iddia etmiyorum buraya yazdığım şeyler okuduğum kitaplardan, evrim ağacından aldığım bilimsel verilerin özetleri. bazen direk açıp oradan kopya çekiyorum. richard dawkinsin bütün kitaplarını okudum. evrim ağacının çıkardığı kitapları, darwinin türlerin kökenini, okudum. internette casual okunabilecek okuduğum makalenin zaten haddi hesabı yok. tüm bunlara rağmen evrimin heralde çeyreğini falan biliyorumdur. burada evrimi 100 yılda olan bir şey sanan, insanın evriminin genel evrimden ayrılabileceğini ve marstan geldiğimizi sanan bir adam bana laf edince haliyle biraz sinirleniyorum. sinirlenmemin sebebi şahsıma laf edilmesi değil hiç bir şey bilmediklerini çok açık bir şekilde görebilmem ve bunu asla ve asla kabul etmemeleri.

son yazdıklarıma tek bir cevap bile vermemeni nasıl yorumlayayım bilemedim. sen de bu insanlar kadar saçmalamıyor olsan da kendi kafandan ürettiğin bir problemle evrimin tartışmaya açık olduğunu öne sürüyorsun. üstelik bilim dünyasında olmayan bir tartışma. evrimin matematikle olan bağlantıları üzerine milyon tane çalışma var. evrim ağacının bununla ilgili makale serisi var. buraya da linkliyorum. belki okursun.

https://evrimagaci.org/yazi-dizisi/matematiksel-evrim-3

bu da evrim neden yasadır üzerine bir yazı

https://evrimagaci.org/evrim-teori-mi-kanunyasa-mi-5547

Black-ice tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Guzel makaleler zinciri, okumaya basladim ? ilk makale bitti.

Dolayısıyla evrim, özü itibariyle matematikle ilişkili bir bilim sahasıdır diyebiliriz. Ancak yine de, bu sahada çok sınırlı sayıda araştırma yürütülüyor olmasından ötürü, henüz baş döndürücü keşiflerin yapılması mümkün olmamıştır.

diye bitirmis. Umarim sonraki bolumlerde tatmin edici yerlere varir, guzel basladi ☕

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yukarida italikledigim kismi bir daha oku istersen dartanyan, ben degil bilimin kendisi o sekilde diyor.

hali hazirda evrim disinda kanunlanmis hic bir teori tartismaya bu denli acik degil. 

neden? cunku deneysiz bir kimya D-U-S-U-N-U-L-E-M-E-Z!

DclO5saWsAAqdFN.jpg

yine donup dolasip ayni konuya denk geliyoruz, zaten  evrimagaci ilk makalesinde de deginilmis, ellerini birbirine surttugunde cikacak olan enerjiden tut, ne kadar kizaracagina kadar bile tahmin yurutmen neredeyse imkansiz. cunku lineer degil. bu kadar karmasiklik icinden evrim gibi her katmani kaotik, ama buyuk resme baktigin zaman lineer olarak gelisen sistemlerin ortaya cikmasi ilginc geliyor sadece. makalenin 3. kismina geldim, enteresan arastirma referanslari var bakalim sonu nereye varacak hehe.

bir kac calisma fln buldum adamlar graph-theory ile yaklasmaya calismis ama o da okyanusta damla etmeyecek kadar sig bir yaklasim sergiliyor (baska bir makalede dendigine gore)

soyle birsey de var, yeni denk geldim bakalim, kanalin sahibi katolik mollacilar mi onu bilemicem ama hehe

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 03.07.2020 at 20:55, reyou dedi ki:

yukarida italikledigim kismi bir daha oku istersen dartanyan, ben degil bilimin kendisi o sekilde diyor.

hali hazirda evrim disinda kanunlanmis hic bir teori tartismaya bu denli acik degil.

mesajını yeni okudum videoyu görüp bırakmışım. 10 kere yazdım tekrar yazıyorum. evrim yasasının %100 geçerliliği, sandığının veya sanmak istediğinin aksine tartışmaya açık bir konu değil. tartışılmıyor. bunu iddia eden sadece sensin bir de bir kaç yaradılışçı.

bunu nasıl bir motivasyonla yaptığını anlamış değilim. çünkü bununla ilgili elinde hiç bir veri yok. veri olsa bile bilim dünyası tarafından kabul görmeyen kişi-kişiler tarafından üretilmiştir. dediklerini destekleyen bütün linkleri buraya ateşleyebilirsin.

bilim camiasında böyle bir tartışma yok. bununla ilgili bana bir şey sunamadın, sunamazsın da çünkü yine yazıyorum öyle bir tartışma yok. bilim dünyası bu tartışmaları yapalı çok uzun yıllar oldu ve çoktan bir sonuca vardı bayağı geriden geliyorsun.

bilim dünyası (saygıdeğer olan büyük kısmı) evrimi yasalaştıralı çok oldu.

elektrik teorisi, atom teorisi, kütle çekim teorisi neyse evrim teorisi de aynısıdır. sadece evrim teorisi "biyolojik bir yasa"dır ve her yasa kendi alanında farklı yaklaşımlarla okunur. zaten dediğin gibi bir tartışma olsaydı yasa olarak kabul görmezdi. aşağıdaki google scholar'a sadece kaş evrimi yazdığında çıkan 2015 yılından beri yazılmış makale sonuçları. bu filtreyi kaldırırsan 1909'a falan kadar uzanıyor makaleler. senin mantığın %100 geçerliliği kabul edilmeyen bir bilim dalının bu denli detaylı araştırmalara girebiliyor olduğunu alıyorsa sende bir sorun vardır.

434334432.png

kısaca dediğin kendi içinde bile tutarsız.

senin sorunun bilim metodolojisini ve bilimsel yöntemi bilmemek ve kendi çapında anlamsız arayışlara girmek. burada iki sayfa boyunca yazdığın şeyler hep bu eksikliğinden kaynaklanıyor. daha da kötüsü yazım tarzına bakılırsa bunları çok iyi bildiğini sanıyorsun.

neyse durum bu. yo dostum evrimdeki bu tartışma bitmez bunlar kesin şeyler değil benim aklım almıyor zatenden öteye giden verilerle destekleyebilecek iddiaların varsa devam edebiliriz tartışmaya.

Black-ice tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi hepsini izledim. sövmemek için zor duruyo çoğu yerde. o kadar kötü ki yobazların videosu. bu tarz lakayıt cevap fln tarzı şeyler yapmazlardı ben de yeni gördüm heralde baya bi sabırları taşmış en sonunda. iyi yapmışlar ama.

ahahahasdf şurası müthiş

abi çok üzücü halleri ya

 

Black-ice tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...

Serkan M.1 saat önce

Alıntı

Bence bu tür tartışmalara, bilgisayar mühendisleri dahil olmalıdır. bu yalnızca biyologların anlayabileceği veya anlatabileceği bir konu değil... biyologlar analiz yapıyorlar, deney gözlem, vs... deneyde şunu gördüm, bunu göremedim diyorlar. sonra da sentezliyorlar, bir yorum üretiyorlar... ama bilgisayar mühendisleri, bütün bu dinamikleri inorganik maddelerle üretiyorlar, gerçekliyorlar... dna dizilimleri üretiyorlar, hücre diyebileceğiniz çipler üretiyorlar, robotlar üretiyorlar, vs... yani bu konunun felsefesine hakimler. size samimi bir gerçeği itiraf edeyim, ben 20 yıldır mikrochip programlayan bir mühendisim. elektroniğin bazı alanlarında ileri bilgiye sahibim ve bu videoda söylenen bir çok şeyi duyduğumda, biyologların halen gerçeklerden çok uzak olduğunu düşünüyorum. naçizane fikrim, kesin ifadeler kullanmak için metodunuz yeterli değil... ama bunu anlayabiliyorum, çünkü teknolojimiz yeterli değil. deney ve gözlem yapıyorsunuz ama yeterince veri üretemiyorsunuz. bir bilgisayar, yazılım veya elektronik mühendisinin size katılmayacağı nokta burada başlar, benim anladığım kadarıyla, bazı biyologlar yeterince bildiklerini zannediyorlar... ama hücre oluşumundaki o yazılım süreçleri, yazılımın çalıştığı donanımlar, organeller, dna-rna oluşumları, o dinamikler, evrim, vs... bir biyoloğun anlattığı şekilde olur mu??? bence bu yük, tek başına biyologları aşan bir yük...

Şunu evrim ağacından aldım.  Sizce yazdıklarında doğruluk payı var mı? 

bahsedilen video bu

 

akirafes tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...