Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

gitar mevzusu


Bone

Öne çıkan mesajlar

20 seneden de önce gitar kursuna gitmiştim bir ara, o zamandan beri çalmayınca her şeyi unuttum. tekrar başlamayı düşünüyorum, o zamanki klasik gitar hala duruyor, ama birkaç sorum olacak.

kitaptan mı çalışmak daha mantıklı, yoksa YouTube, Udemy, Skillshare gibi yerlerde görerek öğrenmek mi daha faydalı olur?

acemi birisi için akustik gitar ile klasik gitar arasında çok fark var mı? ikisinden de almak mı lazım, yoksa flamenko çalmıyorsak klasik gitar gereksiz midir?

elektro gitarlarda amfiye ihtiyaç kalmadan direk olarak audio interface üstünden PC'ye bağlayabilir miyiz? bu gitarların ihtiyacı olan enerjiyi, USB bağlantılı audio interface'ler karşılayabiliyor mu, yoksa illa prize takılan modeller mi gerekiyor?

gitar pedalı denilen şeyler tam olarak ne? bunların yaptığı işlevi bilgisayardan yapamaz mıyız?

 

 

Pastoral Tones diye bir şey varmış, Ableton Live, Cockos Reaper, Steinberg Cubase, FL Studio, Traktion, Mixcraft, Sony Acid, Presonus Studio One, Cakewalk Sonar, Apple's Logic Pro ile uyumlu çalışıyormuş. yukarıdaki pedal cihazı yerine geçer mi mesela o?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kitaptan youtubedan yada başka yerlerden farketmez önemli olan gitarda ne öğrenmek istediğini bilip o amaca göre çalışmak. Gitarda öğrenebileceğin 3 şey var

Skill - notaları yeterli hızda ve birbirine bağlı çalabilmek, hammer on pull off slide bend gibi teknikleri oturtmak. Yani parmak egzersizi yapmak. 

Dizi bilgisi - dizilere çalışmak. beraberinde armonide öğrenmiş olursun. Doğaçlama çalmak yada şarkı yazmak gibi amaçların yoksa temelini öğrenip bırakabilirsin. 

Şarkı - seviyene uygun şarkılar bulup onları çalmaya çalışmak. 

Bu üçünü dengeli bir şekilde ilerletmelisin. Sadece birini yapıp diğerlerini es geçersen tıkanırsın. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben forumdan sevgili bleeding'in ( deniz sayman) sitesine üyeyim, 11-12 yıl aradan sonra gitara sıfırdan başladım şu an bıraktığım noktadan daha iyiyim sanırım. gerçekten çok faydalı bir iş çıkarmış, corona sürecinde indirimi de mevcut baya. aradığın tüm sorunların cevapları orada vardır, olmayanları da facebookta grubumuz var orda sorduğun gibi anında cevap alırsın.

 

www.muzikuniversitesi.com

 

deniz ibanı gönderiyorum kıps

Liebe tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Rocksmith 2014 al, oyun oynayarak ogrenirsin calmayi. Yaninda real tone cable geliyor, her sarkinin orjinal effectleri, amfiler, pedallar, kabinler vs. ne ararsan var. Aklina gelebilecek hemen her parca customsforge'da yer aliyor. Rocksmith'te bu arada jam ozelligi, egzersiz oyunlari (arcade oyunlari gitar egzersizi haline getirmisler, rocksmith guitarcade games diye aratirsan gorursun) ve bayagi bir ders var. Customsforge'da bayagi egzersiz de var bu arada, oyuna yukluyorsun, egzersizleri caliyorsun. Aslinda bayagi dolu dolu bir oyun Rocksmith, bayagi bayagi ogreniyor insanlar. Ben arcade oyunlari oynuyorum ve parca pgreniyorum senelerdir. Orjinal dlc'ler bayagi accurate ve riff repeater'la sarkinin istedigin bolumunu istedigin hizda calabiliyorsun. 

Rocksmith yaninda youtube'daki sebil gibi videodan teknik ogrenirsin, oralarda gosterdikleri egzerizleri falan yaparsin. Scaleleri, patternleri falan ogrenirsin, zaman icerisinde de muzik teorisini oturtur her seyi birbirine baglarsin. Sadece tabdan calmak istiyorsan olsan bile scale ogrenmek onemli, cunku tum sarkilar scaleler uzerine kurulu ve elin alisti mi, calmak kolay ve mantikli gelmeye basliyor.

Yalniz tavsiyem 20 yildir gitar calmadiysan iyi bir gitar egitmeninden 4 5 ders alman olur. Dogru teknikle calmayi ogrenmek cok onemli, dogru oturmak/durmak, gitari/penayi dogru tutmak, parmaklarini dogru kullanmak falan cok onemli, tuseni ve beden sagligini dogrudan etkiler. Ders al dememin nedeni hocanin yanlislarini gorup sana feedback verebilecek olmasi. Internette saydiklarim detayli anlatilsa da feedback imkani yok.

Isin para harcama kismina gelirsek;

Elektrik ya da elektro gitarda usb uzerinden cozumlerde temel sorun lag ve sinyal kalitesi. Rocksmith'le gelen kablo bu sorunu bir nebze cozse de ben yine de lag hissediyorum mesela. Hatta o is icin oturdum basit bir pedal yaptim kendim, gitardan gelen sinyali hem bilgisayara hem amfiye ayiriyorum. Oyunda gitarin sesini kistim, amfiyi duyuyorum. Gecikmeyi azaltan baska cozumler de var tabii, hatta mac'lerde calisan adini unuttugum bir aparatin bayagi basarili oldugunu soyluyorlar da bilmiyorum. Bir kez bilgisayara bagladiginda pek cok kayit programinda sinirsiz effect pedali var, ancak analog bir pedalin tadini ne kadar verirler bilmiyorum. Bana kalirsa pedalin kendisi kadar organik olmuyor ton. Eger uzun vadede calarim dersen pedala, amfiye, kabine parayi firlatacaksin zaten.

Bence ilk olarak hangi gitari calacagina karar verip, butcen dogrultusunda alabildiginin en iyisini, gozune hitap edenini ve calmak istedigin seylere tonal olarak en yakinini alman. Iyi gitar ve kotu gitar arasindaki fark cidden buyuk ve calma istegini etkiliyor dogrudan. Bu arada bu farklar sadece tonla falan ilgili degil, mesela ben 6 7 senedir falan laklandin bass gitarini caliyorum, zaman icerisinde bakim ve bir iki tweak yaptirdim. Baska bir bass caldigimda rahat edemiyorum tondan bagimsiz olarak. Fodera falan iyi aletler caldim tabii, o ayri mevzu skgl. Ayni sey elektro icin de gecerli, grubun gitaristi benim evde takilmak icin kullandigim elektroyu ne zaman eline alsa sovuyordu, gercekten de onun gitariyla solo calmak cok daha kolay oluyor, klavyesi cok rahat.

Gitardan sonra para bayilacagin ikinci sey amfi, yine butcen dahilinde alabilecegin en iyi amfiyi al. Sonra ihtiyaclarin dogrultusunda pedal toplarsin ufak ufak. Sebil gibi pedal cesidi var, hangisine saldiracagini sasirirsin. Ben bu konuda yine Rocksmith'ten faydalaniyorum, orada kendi donanimini sanal olarak olusturup ton denemek mumkun oluyor. "Oyuna" verdigin paraya gore kalite tatmin edici.

Bleeding liebenin de dedigi gibi bu isin kompedani senelerdir ugrasiyor, bildigim kadariyla da Ankara'da yasiyordu, dogrudan ders bile alabilirsin belki.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ek olarak iyi ses kartı ve yazılım üzerinden yürümek istersende bias fx 2 bu aralar herkesin üzerinde hem fikir olduğu en iyi amfi pedal simulatörü. İlk postta görmeyince duymamış olabilirsin dedim. 

Birde hangi ağaç, nasıl saplı gitar felan diye de sorsaymışsın gitarla ilgili sorulabilecek bütün soruları tek postta sormuş olurdun ? 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

40 dakika önce, deadwoll dedi ki:

Rocksmith 2014 al, oyun oynayarak ogrenirsin calmayi. Yaninda real tone cable geliyor, her sarkinin orjinal effectleri, amfiler, pedallar, kabinler vs. ne ararsan var.

Valla ben aldım kablosuyla , rocksmith'e en uygun gitarı ile  fln. ama öyle yatıyor kenarda.  0 gitar bilen biri olarak söylüyorum bunu tabi. Acaba diyorum gitar ayarsız mı ?  manyetik mi bozuk ? Bazen algılamıyor gibi geliyor. fln. 

İlk başta bir canlı ders almak lazım. Korkuyorum şu an ilerlemeye.  Baştan yanlış gidersem  hiç iyi olmaz.    Gitar nasıl tutuluruna kadar   2-3 ders alsam gerisini getiririm ama o 2-3 dersi alamiyorum adsf Bakırköy civarlarında tanıdığı hoca olan var mı ? 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir iki ince ayari var menuden (gitarin sesini falan aciyorsun aslinda cok bir sey degil), onun haricinde soyle bir mevzu var, real tone cable'i rocksmith mikrofon olarak taniyor ve bazen ne alakaysa mikrofon degistirince real tone cable'in sesi kisiliyor (bende ilk aldigimda olmustu bu olay, sonra tekrarlamadi), dolayisiyla seste sorun oluyor. 

Bir de gitarla ilgili ayarlar var, gitar uzerinde eq, manyetik switch vs. var mi sende bilmiyorum da oyunun menusunde en sorunsuz sesi elde edene kadar kurcala.

Son olarak tusen ya da gitarin sap ayari (bu her seyi bok ediyor, gitar calan kulagina guvendigin birisi kontrol etsin ya da dogrudan bir luthiere gotur, 70 80 liraya hallediyorlar) ya da  kotu olabilir, duzgun calamazsan oyun algilamiyor. Aslinda o acidan iyi bayagi, zorla tuseni duzelttiriyor haha.

Ders onemli bence de, ben klasik gitar egitimi almistim universiteye girdigim yil, bir kez dogru duzgun ogrenince insan istese de yanlis calamiyor. Ancak tam tersi de gecerli. Mutlaka 4 5 ders alin iyi bir hocadan. Verdiginiz her kurusa deger.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

24 dakika önce, deadwoll dedi ki:

Bir de gitarla ilgili ayarlar var, gitar uzerinde eq, manyetik switch vs. var mi sende bilmiyorum da oyunun menusunde en sorunsuz sesi elde edene kadar kurcala.

Son olarak tusen ya da gitarin sap ayari (bu her seyi bok ediyor, gitar calan kulagina guvendigin birisi kontrol etsin ya da dogrudan bir luthiere gotur, 70 80 liraya hallediyorlar) ya da  kotu olabilir, duzgun calamazsan oyun algilamiyor. Aslinda o acidan iyi bayagi, zorla tuseni duzelttiriyor haha.

Valla abi  işte  hiç bilmiyen birisi için bunlar cok zor. Bir hocanın güzelce anlatması lazım.   Bir de gitarı 2. el aldım  (yamaha pacifica 112v )    İkilemde kalıyorsun  bozuk mu degil mi.  Dediğin gibi luthiere'e götürmek lazım.   Tellerini fln. değiştirdim Elixir Optiweb Light  (10-46) taktım.  

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben bu Guitar Hero gibi oyunları sevemiyorum ya. nota üstünden bir şeyler çalmak daha kolay geliyor nedense. bir enstrüman çalıyormuş gibi değil de, Whack-a-mole oynuyormuş gibi hissediyorum. Rocksmith farklıdır belki ama yine de nota üstünden gitmeyi tercih ederim.

 

3 saat önce, Liebe dedi ki:

deniz ibanı gönderiyorum kıps

 

ooo komisyon diyorsun, iyi madem öyle bakarım oraya

 

2 saat önce, deadwoll dedi ki:

Gitardan sonra para bayilacagin ikinci sey amfi, yine butcen dahilinde alabilecegin en iyi amfiyi al. Sonra ihtiyaclarin dogrultusunda pedal toplarsin ufak ufak. Sebil gibi pedal cesidi var, hangisine saldiracagini sasirirsin. Ben bu konuda yine Rocksmith'ten faydalaniyorum, orada kendi donanimini sanal olarak olusturup ton denemek mumkun oluyor. "Oyuna" verdigin paraya gore kalite tatmin edici.

 

peki esas soru, bunları bilgisayar üstünden halledemez miyiz? illa amfi ve pedal mı almak gerekiyor?

 

1 saat önce, Mal dedi ki:

Birde hangi ağaç, nasıl saplı gitar felan diye de sorsaymışsın gitarla ilgili sorulabilecek bütün soruları tek postta sormuş olurdun ? 

 

bunların üstüne bir de "en iyi DAW hangisi" diye sormak lazımdı bak, onu unuttuk ?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Masticore

Tutuş açısından o kadar ölümcül bir hata yapacağını düşünmüyorum. Mesela en üst mi teline ulaşamadığında bileğini biraz daha ileri götürmen gerektiğini, bir notaya basarken alttaki teli engellediğinde parmağının daha ucuyla ve dik basman gerektiğini kendi kendine  anlayıp yapacaksın farketmeden. 

Gitar konusunda da tellerin klavyeden yüksekliğini bir ölç, internette bulabilirsin optimum olması gerkeni. O tamamsa cızlama gibi bir sorunda yoksa çalınabilir haldedir zaten gitar. Sonra entonasyonu kontrol edersin, manyetiklerin yüksekliğine felan bakarsın. 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

17 dakika önce, Bone dedi ki:

üstüne bir de "en iyi DAW hangisi" diye sormak lazımdı bak, onu unuttuk ?

Oraya girersen zaten çığrından çıkar, kendi bactrackimi nasıl yaparıma kadar gider ama yakın zamanda araştırdığım için cevap veriyim mac kullanıyosan zaten onun kendi daw ı var en iyisi o, windows için benim ulaştığım sonuç reaper. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Rocksmith'le guitar hero ilgisiz oyunlar. Rocksmith oyun degil hatta, simulasyon gibi daha cok ama puan icin oynarsan dedigin dogru. Ote yandan sarkiyi calmayi ogrendiginde notalari gostermedigi ghost mode falan aktif oluyor. Tamamen parca uzerine kendin caliyorsun. Yine jam session modu var, sen dogaclama caliyorsun sectigin enstrumanlar caldigin scale, tempo ve ture gore seninle jam yapiyor. En sahane ozelliklerinden bir tanesi oyunun.

Su tatlislar da babalarinin eve getirdigi rocksmithle bebek yasta gitar calmayi ogrenip youtube stari olan canavarlar haha, ben ufakligin faniyim.

Amfi ve pedala gelirsek, o is icin cesitli cozumler var, ismini unuttum simdi, Nurkan Renda'nin youtube kanalinda gosterdigi bir kac program vardi. Yalniz pek ucuz degiller ve yine amfi vs. lazim o sisteme de. Genellikle kayit icin kullaniyor insanlar. Yani once caliyorlar, caldiklari amfiden cikan sesi kaydediyorlar ve daha sonra efekt, eq, amfi simi falan duzenliyorlar.

Youtube'da cok guzel kaynaklar var, bir de multi instrumentalist youtuberlari izlersen neler yapilip neler yapilmadigini, yazilimlarla beraber ihtiyac duyacagin cihazlari falan gorursun.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

34 dakika önce, Masticore dedi ki:

Valla abi  işte  hiç bilmiyen birisi için bunlar cok zor. Bir hocanın güzelce anlatması lazım.   Bir de gitarı 2. el aldım  (yamaha pacifica 112v )    İkilemde kalıyorsun  bozuk mu degil mi.  Dediğin gibi luthiere'e götürmek lazım.   Tellerini fln. değiştirdim Elixir Optiweb Light  (10-46) taktım.  

Tellerini degistirirken tum telleri bir kerede sokup oyle mi taktin, yoksa sirayla tek tek mi degistirdin? Eger ilk dedigimi yaptiysan sap ayari bozulmustur kesinlikle. Sap, action ayari falan kendin ugrasma, cunku dogrusunu ya da sana uygun gelenini bilmiyorsundur muhtemelen. Su an neck'e yakin perdelerde ses komple bozuktur, olu perdeler falan vardir gitarda muhtemelen, bastigin zaman ses vermiyordur, bazilari da zingirdiyordur.

Test etmek icin yapabilecegin en guzel sey, aleti amfiye falan takmadan sessiz bir ortamda tum perdelerde tek tek nota basmak.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@deadwoll       Temizlemek adına  rahat olsun diye hepsini söktüm galiba ya ama 10 tane youtube videosu izledim ipneler hiç böyle bir şeyden bahsetmedi.     Bende anfi yok zaten   rocksmith  vardı sadece.    Anfi vs ses kartı alcıların arasında kalmıştım adsf.  Yoksa blackstar fly 3 alıcaktım 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şu videoyu izle ama yine sen oynama, çünkü ayarı hassas. Sapı eline alman mümkün. Zaten her gün bozulan bir şey değil, düzgün saklayıp telleri doğru şekilde değiştirdiğinde hiç bir şey olmaz. Benim senelerdir hiç sıkıntım olmadı.

Edit: Bir de çalmaya gerçekten niyetin varsa güzel bir amfi al.

deadwoll tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

12 dakika önce, deadwoll dedi ki:

Bir de çalmaya gerçekten niyetin varsa güzel bir amfi al

Var mi kucuklerden tavsiyen ? 
 

Benim cevremde  yetkili bir abi, arkadas olmadigi icin gitarla ilgili anfi, ses karti, ayarlari iviri ziviri her seyi ile ilgili birinden bilgi,ders almam sart gibi hissediyorum. Bir adim atamadim o yuzden .  Gitarim 2. El oldugu icin zaten hep bir celiskideyim , erteliyorum.

Masticore tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Elektro amfilerini pek bilmiyorum açıkçası denemediğim alete şu iyidir demek istemem.

Amfi konusunda genel olarak verebileceğim en iyi tavsiye iyi bir ikinci el yakalaman olacak. Çünkü iyi amfiler saçma derecede pahalı (kendi bas amfimi zamanında sıfır fiyatının 1/3'üne falan almıştım sanırım).

Ha bir de adında mini vs. geçen cep amfilerini alma, cidden gitardan soğuturlar seni. Onlar yerine real tone cable'la PC'ye bağlayıp çal daha iyi sdf

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bende bırakıp 10 yıl sonra başlayanlardanım fdsf, geç değil keyiflide oluyo, başları sıkıcı tabi parmakları doğru basabilmek için 1 2 3 4 ler vs angarya işleri var, pes etme derim.

pedal işi yavaş yavaş başta çok önemli değil şu an idcore 10v2 öneririm, eskiden tonla ekipmanı pedalı olanı biri olarak bayıldım alete fiyata göre mükemel. ilk başlayınca tekrar bende 2.el aldıydım kendilerini, hala duruyor lambalı amfi almama rağmen, ses kartı görevi görüyor extradan ve sesi fazla açıp komşuları öldürmeden ufak çalışmalar yapabiliyorsun geceleri, öneririm.

 Selim ışık udemy kursuda çok önerildi aldıydım, temel olarak yardımcı oldu ama biraz geliştirince John Petrucci - Rock Discipline olayına geçtim, orada insanı zorlayan egzersizler var, zorlandıkça gelişme olayı adına önerilebilir. Selim ışığın kursunu tam bitirdim denemez ama oraya koyduğu en zor parça örneklerini o tempoda olmasada biraz çalmaya başlayınca dur dedim, birazda globale bakalım bu adamlar napıyor, milyon tane gitar kanalı var youtube da derya deniz.
 Akabinde youtubedan beğendiğim adamların egzersizleri ve taktikleri ile harmanlıyorum çalışma işini. Ekipman tanıtım kanallarıda var ayrı deryalar.
  En temizi iyi bir hocaya gitmek tabi vakit ve bütçe varsa, kendi kendine daha sonra fark ettiğin hataları adam ilk günden göreceği için direk müdahele edebilir baya vakit kazancı olur.

Misal alternate picking çalışacaksın ve biryerden sonra upstroke ile tel geçerken bazı tempolarda tıkandığını hissedeceksin, bu adam sayesinde o olaydan kurtuldum denebilir,
 

dakika 6:40 gibi başlıyor egzersiz.

gerisi klasik abi minor pentatonic öğreneceksin biraz parmakların istedikleri yere gitmeye başladıktan sonra, sonra major sonra minor ve major naturel sonra diğer modlar derken bir bakmışın malmistin halt yemiş libliblib diye takılırsın bir kaç yıla ?

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Deniz sayman'ın eğitimlerini bende öneririm. Hatta sadece youtube daki videolarının bile baya faydası olur

Covid salgınından önce ders alıyordum, şuan Deniz'in online derslerine kayıt olacağım sanırım.

Yalnız en başlarda pena tutuşu, gitar pozisyonu, bileğin pozisyonu gibi hayati derece önemli konularda karşınızda birinin olması, sizi uyayması falan çok faydalı olur

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2 saat önce, Masticore dedi ki:

Biri şöyle yazmış mesela  nocablefix diye bir addon'la işini halletmiş hem de rocksmith kablosuz   ama gitar öğrenmeye gelen   newbie  bir bebe'nin işleri degil bunlar.  

https://eksisozluk.com/rocksmith-2014--4065890?p=11

Abi real tone cable olmadan çalıyormuş bu adam, ses kartı falan da pahalı, muhtemelen kayıt da alabilmek için öyle bir yol izlemiştir. Oyunla beraber gelen real tone cable'ı kullan mutlaka (ben sende vardır diye düşünmüştüm), başka bir şeye gerek yok. Eğer real tone cable yoksa bir tane al 40 dolar falan oyunla beraber.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...