Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Artificial Intelligence (AI Thread)


razzRaziel

Öne çıkan mesajlar

baya ilgi duyulan ve en çok yeniliklerin olduğu alanlardan olduğu için bi ai başlığı açayım dedim. gelişme videolarını atarız buraya. hem zamanla daha da çok konuşulacak o yüzden kendi topiği iyi olur.

 

 

henüz dünyaya hükmedecek ai liderimize çok var ama şöyle buralardan yürüyecek işte heh.

bu arada ikinci videonun kanalı tavsiye, hem ai hem cgi alanlarında falan sürekli akademik çalışmalar yayınlıyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Lex Fridman'in podcasti bence iyi.

Eleman MIT'de AI arastirmacisi. Sesi biraz bayik ama degisik alanlarda cok iyi konuklar cikartiyor. Podcast tam olarak AI ustune degil aslinda, hatta ben genelde AI kismini dinlemedim. Calisma alanim fizik oldugundan Stephan Wolfram, Roger Penrose'un ciktigi bolumler hosuma gitti baya.

Simdi videoliste bakarken MIT'den Sertac Karaman'i da misafir ettigini gordum.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 7 ay sonra ...
  • 1 yıl sonra ...

aha AI konusu açmışım ben. az önce AI music generator gördüm bi tane. son 1-2 yıldır ai generation çok hızlı ilerledi ve sektörlerini genişletti. içerik üreticiler, özellikle de sanat üzerine çalışanlar bu durumdan çok rahatsız. deviantart'ın ve sonra artstation'ın ai bölümü eklemesi 2d-3d camiasını çıldırttı mesela. haklı olarak.

ai generation hitap ettiği pastalarda büyük bir dilim ayıracak kendine, özellikle kaliteden anlamayan veya buna önem vermeyen kitle kendine ücretsiz veya çok düşük fiyatlarla içerik üretmeyi tercih edecektir. bu da bu alandan para kazanan ama pek isim yapmamış kişilerin boşa çıkması demek.

mesela müzik üzerinden gidelim. sen düşük bütçeli bir film çekiyorsun ve filmindeki sahneler için müzik ihtiyacın var. normalde düşük bütçe işler için gideceğin adamı es geçip https://soundraw.io'ya gidiyorsun ve deneye deneye işini görecek bişiler çıkartıyorsun. işin görülüyor ama müzisyenin işi görülmüyor. bu olay tabii ki hans zimmer'ı bağlamıyor çünkü onun müşteri kitlesini tatmin edecek bir ai yok, henüz. ama o da olacak yakın gelecekte olmasa da. ai senin tüm filmini izleyip bir insandan daha iyi analiz yapabilir, ona göre de insanın en beğeneceği, dönemin trendlerini de göze alarak isteğe göre orijinal/yenilikçi isteğe göre de daha geleneksel/geniş kabul gören müzikler yapabilir. bunu sanatçılar da kullanabilir tabii ki, yani hans zimmer da gayet ai'a bişeyler yaptırıp onu ilhamlanmak için kullanabilir.

hatta bunlar muhtemelen bugünün kafasıyla küçük olaylar. ai'ın açtığı skill tree'nin ilerisi henüz görünmüyor bile. neyse sonuç olarak merak ediyorum bu ai olayı nereye evrilecek, neler getirecek ve neler götürecek. ai'ı insan için geliştiriyoruz ve gelişimi tamamen insan odaklı ilerleyecek. binlerce yılda kurttan evrilttiğimiz süs köpeği gibi çoğunluk ne istiyorsa(ya da ne istediğini sanıyorsa) ona göre şekillenecek. ama bu sefer hazırda olan bişeyin değil tamamen kendi yarattığımız makinelerin gelişimini gözlemliyecez.

razzRaziel tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

başlığın açıldığı 2021 ile 2023 arası gerçekten de çok büyük bir devrimin başlangıcına tanık olduk. hep bilim-kurgumsu addettiğimiz, uzak geleceğe ötelediğimiz bazı şeyler günlük yaşama girmeye başladı kıyısından. bu ai çizim meselesi bence 2022’nin en çarpıcı gelişmesi. ben daha ilkbaharda “çok yolu var, bu mu rakip olacak” derken sonbaharda çok ciddi gelişme katedilmişti sadece 6 ayda. ben bile pc’ye stable diffusion indirip denedim geçen ay, hakikaten inanılmaz potansiyel.

maalesef şu anki sohbet hemen para eksenine kaydı gene, aman kim para kazanacak, kim işsiz kalacak. taksi şöförleri dellenince gülenler şimdi sanat ruhundan bahsetmeye başladı. hakikat o ki zaten karın doyurmak için yapılan komisyon vs işleri sanat değil zanaat efektif olarak. gerçek anlamda sanat yapmak isteyeni veya sanatı desteklemek isteyeni önleyecek birşey değil. 200 yıldır makineler yapıyor herşeyi, gene el yapımı işler parayla destekleyeni olduğu takdirde yaşamaya devam ediyor. kıymet veriliyor.

benim tahminim en çok komisyon vs’ye parası olmayan insanlar için anlamı var ki bunlar zaten ya müşteri değildi çizerlere, ya da büyük payları yoktu. kendi kafama göre birşeyler çizdirdim mesela deneme yanılma ile, bunu bir çizere yaptırmak istesem tonla para ödeyip, bekleyip belki de tatmin etmeyecek bir sonuçla karşılaşırım. ha ai da her bir düzgün sonuç için on kere saçmalıyor belki, onları elemek, hatta belki eğitmek lazım istenen sonuca göre veya spesifik modeli yakalamak lazım ama nihayette bence çizime erişimi daha önce olmayan insanların işine yarayacak. endüstri devriminin insanlara daha önce sahip olmadıklarına eriştirmesi gibi.

burada tabii ai yapımı ile insan işi olanları net ayırması lazım sitelerin. ama training’i çalmak olarak tanımlamayı isabetsiz buluyorum. sonuçta çalışma sistemi insanların gördüklerini algılayıp sonra bunu ilham olarak kullanmasına benziyor, kopyalanan ya da üstünden geçilen bir durum yok. bir insana tasvir edilip çizilmesi istenince o da hayatı boyunca gördüklerini bir eğitim modeli olarak kullanıyor istese de istemese de. biz ileride genel yapay zeka yaptığımızda “hayır bu bilgileri kullanamazsın, onları bilim insanları üretti sen çalıyorsun” deyip bloke mi edeceğiz? gerek yok o zaman yani cahil bırakılacak bir zeka üretmenin.

ama evet tabii ki bunlar geliştikçe etkileyecek çeşitli iş kollarını. bence daha ciddi konuşulması lazım o nedenle ömür boyu ‘emeklilik’ sistemlerinin. kol gücünün yanında beyin gücünü de otomatize ettiğimiz zaman yerine alternatifi konulamayacak fazla birşey kalmayacak zaten, o noktada karın doyurmak için çalışma konseptinin bitmesi lazım. ondan sonra isteyen sanat için sanat yapar, ister elle çizer ister “çiz gpu” der çizdirir. gerçek anlamda sanat zaten o zaman olur bana göre, para için değil, insan içinden geldiğini rahatça çizebilince. bu dediğim yarına olmaz tabii ama konuşulması lazım bugün, yüzyıl bitmeden olabilir. emeklilik de sanayi devrimi ertesi çıktı.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1 saat önce, razzRaziel dedi ki:

oyumu ekrana atıyorum ama hiç bişi olmuyor

 

güzel video. ?

evet yapay zekaya verilebilir yönetim ileride belirtilen sebeplerden ötürü. insan denetçiler olduğu sürece her bakımdan daha güvenilir olacaktır.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

20 saat önce, orc_lord dedi ki:

Donanımhaber'de denk geldim, enteresan ama yapay zeka hızla yayılıyor:

Avukatlar endişelenmeli mi? İlk kez bir yapay zeka avukatı gerçek bir davada görev alacak

 

dh diye tıklamamıştım ama şimdi ben de gördüm bi yerde, adamlar her boku yapıyo lan features liste bak lol.

https://donotpay.com

bizdeki "sıkça sorulan sorular"dan evriltilmiş çakma müşteri hizmetleri botlarından kurtuluş vakti. hatta edevlet'ten tut tüm çağrı merkezlerine alayı level atlar bununla, bir sürü kişi işten çıkarılır heralde.

önümüzdeki ay trafik davalarına bakacakmış botları ama supreme court davası için ai defansı kabul edene $1m teklif ediyolar.

U6rOpLY.png

razzRaziel tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

isten cikartilmalara sebep olacagi bir gercek. ancak universal basic income gibi seyler gelecegini ben kesinlikle sanmiyorum. sadece zenginler ile cok cok cok fakirler arasindaki ucurumu arttiracaktir, politik baski kurulmasina yardimci olacak, tekellesmeye cok buyuk hiz kazandiracak, dolandiriciligi hizlandiracaktir.

mesela scam call'da siz saniyor musunuz ki ai kullanilmayacak?

ne yazik ki ai kusursuz harika bir sey degil, distopya doguracak.

gecen sayfalarda galiba bayagi aptalca bir yazi vardi (ai umarim bu yazilari engelleyecek gerci swh)

"olayi paraya endekslediniz, sanatin ruhu geyigi yapiyorsunuz" icerikli... icinde vizyonsiz bir "tekstil - sanayii devrimi" karsilastirmasi olan.

haci olaya o yonden bakarsak normalde bu sekilde abuse edilmeyecegi icin open source olan seyler bu "sanat eserleri" ya da mahkeme kayitlari. bunlarin training olarak consent olmadan kullanilmasina karsi cikmak son derece normal. ancak daha da normali, bu kontrolsuz gelismenin yaratacagi anlamsiz guc farkindan rahatsiz olmamak.

cok hizlica gelisen bir alan, hicbir regulasyon yok. donotpay sitesinde sunu soyluyor, sue anyone...

ingiltere'de geyigi yapilan "suradan atla gecerken siyah elbise giyemezsin" falan gibi seyleri dahi denetleyecek bir algoritma obeginden bahsedecek olursak, kontrolsuz ilerleyecegi acik oldugu icin tekellesmenin onunun alinamayacagini soylemek cok kolay.

midjourney, dall-e falan harika. iste abcd ile muzik yaptiriyoruz, aracilar ortadan kalkti falan diyorsunuz da, abi adobe bugun bunlari toplamaya baslasa, aylik creative_ai paketi ile3 dolara veriyorum dese gene tekel loopu altina giriyorsunuz abi. kimse bu teknolojileri "don't be evil" diye cikartmiyor. satmak icin yapiyor. buyuk firmaya verecekler kisa sure icinde.

atiyorum kontrat inceleme icin legal firmalar, ai firmalarini (bugun, su anda da) satin aliyor. cunku yuk olarak agir ve uzun suren tasklar. harika... simdi bu gucu olan legal firmalar tekellesmeye sebep olmayacak mi saniyorsunuz?

ya da herhangi bir firma kotuye kullandirtmayacak mi saniyorsunuz? "abi ben verdim ai'a tum gazeteleri, simdi bize opposing olan su adama 120 mini ve orta seviyede dava acacak konu buldu 1 saatte. baskiyi kuralim, batirana, bastirana kadar" demeyecekler mi saniyorsunuz. (standard turk kafasi ile mal geyik yapmayin "abi simdi de aciyorlar" diye. simdi de resim yapan var, ai ile saniyede resim yaptirabiliyorsunuz 10 saat calisarak yaptirdiginiz yerine)

baska bir yerde, baska birisinin yorumunu okuyordum, "chatgpt google'in yerini alir!!!" falan gibi bir seyler. abi chatgpt internette buldugunu getiren bir kod obegi. internette ataturk'un gercek adi yossi kohen'dir diye cok yazi varsa, yanlislikla bunu getirebiliyor. bunlar iyilestirilecek zamanla belki ancak demek istedigim ai'in tek yonlu calisabildigi gercegidir.

ya da kisa surede irkciya giden ai gibi, "ipini cektiginde istedigin yone gelen" ai ornekleri de bol bol var.

sanatta ve diger taraflarda elbette ki bu "gem" cekilecek, siradanlik artacak abi. birisinin cikarina gore o ai yol alacak. tekellerin cektigi yerlere giden bir at olacak ai. bunlari gorememek korluk lan bildigin. sdfsdfsdf ai bile adam edemez.

ya da mesela sadece X icin gelistirilmis ai'in hizlica Y,Z,A,B,C icin kullanilmayacagini sanip "abi ben sadece sanat ve resim icin diyoruum" falan diye dusunmenin miss model 2023'te "dunya barisi icin aslinda hepimiz soya sutu icmeliyiz" diyecek bos kafali guzel sozunden farki yok haci.

daha da berbati, cambridge analytica olayinda oldugu gibi aldigin her bilgi sizi yonlendirmeye, terzi usulu, suphelenmeden dusuncelerinizi degistirmeye kullanilabilecek. malin onde gideni elon musk "ai bizi zukecek" derken low level ai'dan bahsetmiyordu ancak low level ai ve dev sirketler kesinlikle cok cok gelismis ai'dan daha az korkutucu degil. (elon musk'in teslalarinin ai'inin hata yapmasi sonucu yaralanan, olen insanlarin olmasi da mesela bu low level "asistan" sistemlerle yasanacak sorunlara guzel bir ornektir mesela)

bir kere sunun farkinda degilsiniz abi, en guldugum nokta da bu aslinda, bir kara kutunun varliginin farkinda degilsiniz.

inek veriyorsunuz, sucuk aliyorsunuz. harika. cok mutlusunuz. cunku bilmemek cok guzel bir sey lan ?

abi bu kara kutu icinde, kontrol edemediginiz, nasil bir sistem dondu bilmiyor, kontrol edemiyorsunuz.

seven gibi "what is in the box!!" demiyoruz, sucuk geldi diye mutlu oluyoruz mal gibi lan. cok guzel bir sey. negzel ai overlordlarimiz geliyor lol...

mesela hukukta kullanildi. herhangi bir taraftarlik gozetti mi? bilemezsiniz, kontrol de edemezsiniz. ai'i kontrol edecek ai yapmis olsaniz dahi yeterince data toplayana kadar bu bias'i olcemesiniz.

diyelim bir bias cikti. suclusu kim?

"ben generic datasetleri aldim egittim aga. halka acik kaynaklar" mi diyecek engineer?

can of worm abi ai.

faydasi olmayacak degil ama o kadar kontrolsuz ki, bu tum durumu tehlikeli kiliyor. olumsuz etkisi, olumludan fazla olacagi kesin.

cok cok abartarak soyluyorum, yoksa bu derecede degil ama asiri abartiyorum... kanser gibi.

"ay kanser olduk, cok hizli kilo verdik be. cok sukur veremedigim 9 kiloyu verdim" gibi sevinmenin luzumu yok.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi salin AI yonetsin dunyayi, oylesine optimize eder ki, asiri tuketimi engeller, suclari azaltir, maximum konfor icin elinden geleni yapar. hatta ayni AI yonetimini paylasacak ulkeler sinirlarini bile acip birlestirebilir, cunku kaynaklari vs hepsine AI karar verecek, bunun ucu tum ulkelerin open source katki yapacagi universal bir AI sistemine kadar gider, tek bayrak tek millet, tek AI!

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

iste bu olmayacak lol. asiri tuketimi arttiracak, suclara ve parasi olan suclulara yardimci olacak. sadece zengin gruplarin maksimum konforu hedeflenecek. hatta ai ile belki de belli insanlara sinir olmayacak ama bu azinligin aksine cogunluk mahallesinden disari ciktiginda kameralardan "haci yuruyusunden tanidim, reyou patternlerini bozuyor" diyecek.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@dasaaa Dünyada altta yatan sorun zaten gelir dağılımı adaletsizliği panpa. Hani ai evet big brothera, corpo dystopia'ya hizmet edecek bi araç tamam da, ai olmasa da oralara doğru gidiyoruz zaten? Senin argümanlarının çok basit karşıtı bıçağı ekmek kesmek için vs cinayet için kullanma geyiği işte, yani tonla yazdığın şeyin çözümü "yalnızca" ai ı regüle etmek değil tüm sistemi regüle etmek. Uzundan dava istemiyorsak datacenter bonbalamadan önce demokrasi getirelim.

Böyle demokrasi falan yazınca komik geliyor ama 1700lerde de eminim fransız aristokrasisinden dini kurumlarına ardlarıyla gülerken halk da fakirlik içinde çözümsüzce sürünüyordu. Büyük değişimlere neden olan toplumsal baskıları ve patlamaları öngörmek zor, daha olumsuz bi senaryoya gittiğimiz sürece büyük konjonktürel değişimlerin de ihtimali artıyor bir taraftan. AI'da gördüğün tehlike direk matrix senaryosu değilse, ben dünya sorunlarının gidişatında ek bi olumsuzluk görmüyorum sırf kendisinden kaynaklı.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

11 saat önce, dasaaa dedi ki:

gecen sayfalarda galiba bayagi aptalca bir yazi vardi (ai umarim bu yazilari engelleyecek gerci swh)

"olayi paraya endekslediniz, sanatin ruhu geyigi yapiyorsunuz" icerikli... icinde vizyonsiz bir "tekstil - sanayii devrimi" karsilastirmasi olan.

tek sayfadayız ve zaten senden önce iki kişi var uzun yazan, "isim vermeden aptal diyeyim" diye loophole mu kasıyorsun bilmiyorum da asgari seviyeyi koruman için uyarayım. ai uyarmadan gelişine çakar.

emeklilik konsepti sanayi devriminin hem sayesinde hem de neticesinde, marx vs ortaya çıkınca "bunlar zenginleri yiyecek" diye korkan yönetici kadroların başlattığı bir konsept. UBI zaten var yani ama hayatın son döneminde. nüfusun %90'ının hobo olup %10'un köşklerde yaşadığı bir noktaya gelinmeden önce insanlar ayaklanır ve yıkılır o sistem zaten tekrar tekrar test edilip onaylandı. insanlar hobo olmuş veya evinde çalışmadan basit tüketim maddeleriyle oturmuş top %1 için farkı yok. o insanlar için önemli olan düzenlerinin bozulmaması. hayli hayli razı gelirler yani onları nihai sonuçta etkilemeyecek ölçüde servet bölüştürülmesine. yok razı gelmezlerse zaten devrilir o düzen belli bir süre sonunda. insanların kayabilecekleri işkollarının belli bir sınırı var otomasyon genişledikçe.

vizyonsuz olan ai işleyen modern sci-fi'ın %99'undan çalınma "herşey çok kötü olacak" yaklaşımı. forumda mesaj okumadan rastgele birini açsam zaten bu yazdıkların var. otomasyon sayesinde insanlık tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir sanat üretimi patlaması yaşanıyor halihazırda. bu sanat patlaması ai destekli veya desteksiz olarak azalmayacak, artarak devam edecek. bu noktada sanat denen konseptin nerede başlayıp nerede bittiğiyle ilgili, temellerini sorgulayan yeni bir tartışma yaşanması mümkün. sanat zihinde mi yoksa parmakta mı mesela, kafasında sanatı oluşturup bunu kağıda dökemeyen insanın önü mü açılıyor? para için eğitimli parmağı kullanabilmek sanat mı yoksa zanaat mi? burada tartışılabilecek, sorgulanabilecek derin bir konu var.

esas stable diffiusion harika. open source ve lokal makinede kullanılabiliyor 5 kuruş verilmeden. model training gene lokal olarak yapmak mümkün. ai art zaten şirketlere para yedirmek değil, insanların bağımsız olarak kullanabileceği bir durumdayken heyecanlandırıcı ki ben zaten cloud konseptini evvelden beri eleştiriyorum. internet'i tarayıp internet'ten hizmet satanlar değil bu işin gitmesi gereken yön. insanların kendi modellerini yaratabildiği, kimseye hesap ve para vermeden kullanabildiği ölçüde bu olayın özgürleştirmesi mümkün. sanat üretimi ve tüketimini desteklemesi ancak o sayede olur. yoksa para falancaya değil de filancaya gider şeklinde etkiler, bu tartışmalar da çıkar ekseninde döner insan hayatını zenginleştirme yerine.

valla cepte akıllı telefon da beyinleri köreltti, kerrat cetvelini büyük ölçüde unuttum. kendi telefon numaram hariç telefon bilmiyorum, çekirdek aile hariç doğumgünü hatırlamıyorum. bilgisayar benim yerime hesaplıyor, hatırlıyor, uyarıyor. bunu alanı genişleyecek şekilde yaparak devam edecek. ben evvelden beri transhümanizm konseptine gideceğini anlatıyorum zaten, insanlığın geleceği beynimizde bizgi ezberleyip bunu analog hızlarda aktarmak olmayacağını söylüyorum. bütün bilgilere düşünce hızında direkt ulaşıp, bunun işlenmesi ve sunulması için de yine makine işlem gücünden faydalanacağız. chat gpt filan halen bizim dünyayla olan bağımızın parmak, text, görsel, ses gibi düşük hızda analog olması yüzünden düşük hızda harici bağlantıyla bağlandığımız bir depolama aygıtı gibi aslında.

o yüzden bütün bu o öyle mi bu böyle mi olacak diye konuştuğumuz şeyler muhtemelen 2100'e kadar filan önemli büyük ihtimalle, sonrasında kendimizi hibrid canlılar olarak sentezleyeceğiz. o noktada beynimizin içinde bizle chat gpt veya clippy mi konuşur, veya direkt bunları bilincine özümsemiş ve birleştirmiş mi oluruz bilmem. ai art diye birşey de kalmaz, düşüncemizdeki eseri direkt dökeriz istediğimiz şekilde arada parmak filan olmadan. ha yok isteyen gene parmakla yapar daha otantik diye. ben dall-e çıkmadan onyıllar önce oyuncular ve teknik ekip olmadan zihinde film çekmeyi düşünüyordum ki gits sac'ın bir bölümünde vardı bu. herşeyin kötüye gitmesi yerine iyiye giderken yeni sorunlar ve yanında kötü sonuçlar doğurması teknolojinin gidişatının özetidir zaten tarih boyunca. otomobil yapılır, hem yolculuğu kısaltır hem de trafik kazası ve sıkışıklığı konseptlerini başlatır. nükleer füzyon bulunur, hem bomba olur hem enerji üretilir. dinamit bulunur, hem madenciliği geliştirir hem savaşları daha kanlı yapar vs.

bunun yararlarını arttırmak ve zararlarını arttırmak için bilinçli olarak tartışmak ve çalışmak lazım. teknolojiyi saldım çayıra mevlam kayıra, herşey güzelleşecek olarak bırakmamalıyız ve bırakılmıyor da gördüğüm. ama buradaki tartışmayı "bunun kaymağını kim yiyecek"de sündürmek çok tali. şirketlere bağlı olmak istemiyorsak bunun çözümü var: open source yerel kullanım. teknolojik olarak bu mümkün ve mevcut. büyük yatırımlar da gerekmiyor. bunun geliştirilmesi ve rekabetçi kabiliyette kalmasına odaklanmak lazım. pandora'nın kutusu kapanmayacak, dünyanın yeni halini herkes için daha iyiye götürebilmek için tartışılmalı.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...