Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bootcamp Konusu


DoruK

Öne çıkan mesajlar

X yasindayim cok mu gec basligi buna biraz deginmis ama kendi konusu olsum istedim. Cunku ciddi dusunuyorum bu aralar baslamayi.

 

Benle ilgili, zamani olana.

TLDR; alakasiz bolum universite mezunu, gecmiste hobi olarak web sitesi tasarlayan, oradan buradan baslangic seviyesinde bilgisi olan biri.

 
 
 
 
Spoiler

Benim gecmis CS ile alakasiz. Turizm. Isin iyi yani genc yasta (genele oranla) cok hizli yukselip Amerika'nin buyuk sehirlerinden birinin onemli bir otelinde departman direktoru olabildim. Liderlik, yoneticilik, musteri memnuniyeti tecrubesi ilerde herhangi bir alanda avantajima calisir diye dusunuyorum.

En son otelde Arjantin pembe dizisi kivaminda olaylar donunce dedim zamani geldi, yollar ayrildi, sonra da COVID-19 isine girdi oteller tumden kapandi. Yani benim sektore geri donusum bir 6-8 ayligina yalan gibi. Cok da geri donmek istemiyorum o ayri. Turizmin bana katacagi cok bir sey yok gibi bundan sonra.

Bunun yaninda 10 yasindan beri hobi olarak web sitesi yaptim habire. FM'nin rakibi TCM ciktiginda sifirdan HTML/PHP kodlayarak eklenti/tema indirebilen bir site yapmistim. Sonra kuyumcu bir akrabanin internetten stoklarini musterilerine sunabilecegi web sitesini yaptim, yine PHP/HTML/MySQL kullanarak. Arada bir-iki Wordpress projesiyle ugrastim ama pek sayilmaz. En son da bir job board actik iste, Wordpress ve parali tema olarak. Ancak arka planda plugin ve tema uzerinde bayagi degisiklikler yapmam gerekti. Olan CSS/PHP/JS kodlari uzerinde.

Bir yandan da az bucuk Phyton ogrendim. Bundan turemis GDScript dili ile bir oyun yapmaya basladim. Cok basit seviyede algoritmayi bu sayede kavrayabildim.

Kodlamadan genel olarak zevk aliyorum ve buyuk ihtimalle bu alanda calismak beni mutlu edecek.

 

 

Bootcamp olayi hala oluyor mu?

Ilk soru bu. Simdi nette 3 ayda full-stack developer olunmaz diyenden full-stack developer diye bir sey yok diyene, bootcamp'ler yalan internetteki yorumlari daha da yalan diyenden o isler 3 sene once iyiydi simdi olmaz artik diyene kadar cok negatif gorus var. Ote yandan o yasina kadar Subway'de sandvic yapip bootcamp'e giren, sonra da su kadar maasla ise giren adamlarin yorumlari var. Tek ortak gorus bootcamp olayinin haftada 70-80 saat gunde 6 gun oldugu icin oyle kolay ekmek olmadigi. Burada benim icin bir sorun yok.

 

Full-Stack Developer vs. Data Scientist

Bu iki alan revacta. Yalniz cogu kisi Data Scientist olarak gercek bir is bulabilmek icin CS ile ilgili bir Master derecesine sahip olunmali diyor. Ote yandan sektordeki Full-Stack Dev'lerin yarisina yakininin CS undergraduate derecesi bile yok. Machine Learning cok ilgimi cekmisti, ozellikle Phyton'un ne kadar guzel oldugunu gorup SQL ile biraz oynadiktan sonra. Genel matematik bilgim pasli olsa da fena sayilmaz, fakat 1 yilimi ogrenmeye adayip is bulamadiktan sonra bir manasi yok. O yuzden Full-Stack Developer'a kaydim.

 

Deger mi?

En basta cogu kisi gibi, internette sonsuz open source materyal var, kendim ogrenemez miyim demistim. Self-disiplin konusunda bu derece asmis biri zaten bootcamp falan ugrasmaz, ogrenip gidip kendi Snapchat'ini yapardi diye dusunuyorum. Bir de iyi kotu bir networking, yari-resmi bir sertifika, ve en onemlisi ortaya konmus bir portfolyo olacak isin sonunda.

 

Secenekler

coursereport.com adresinde listelenmis sirketler var. Genel olarak en iyileri Hack Reactor ve App Academy denmis. Ikisinin de degisik odeme planlari var ama yillik $50k maasli is bulma garantisi ya da geri odeme garanti ediyorlar. Benim icin bu saatten sonra $50k biraz ciddi bir geriye donus olacak ama ote yandan bu sadece minimum, ortalama maaslar biraz daha ic acici. Kurs rakamlari da $15-20k civarinda, normal okula gitmekten cok daha ucuz. Bunlar 3-6 aya kadar prep + immersion ve sonrasinda 3-6 ay is arama olarak 1 yillik bir surec diye nitelendiriliyor yorumlarda.

 

Ote yandan The Odin Project diye kafami karistiran bir olusum da var. Son olarak da, daha once Phyton ogrenmek icin baktigim Freecodebootcamp sitesi var fakat portfolyo olusturma ve is bulma konularinda ne kadar yardimi olur bilemiyorum.

 

Bu konularda benden once kafa patlatmis olan birileri varsa goruslerini rica edecegim.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

para kazanıcak işini bırakıp buna girişme, özellikle tr'de.

benim ny'de avukat arkadaş columbia unv. bootcamp'e yeni kaydoldu ama usa dışı almıyorlar ve telefon mülakatı var.

aynı arkadaşı coding (python ve sadece numpy/pandas) bildiği için legal counsel yaptılar.

full stack öğrenen elbet vardır ama ben mesela 2-3 senede sadece pandas öğrenebildim, baby steps yani fazla gaza gelme...

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İste hep bu kafalarla comfort zone'umuzda siıkısıp kaliyoruz ?

Bana bu tarz bootcampler guven vermiyor ama parali olanlara bakiyorum, adam once is bul sonra ode falan demis. Oyle bir garantisi varsa 15 20bin dolar para degil kariyer degistirmeyi dusunen birisi icin.

Ben arada yurtdisinda is kovalamak icin dusunuyorum bu tarz bir ise girismeyi ama udemy ve turevleri yalan direk. Ben 2 3 tane ders aldiydim gunluk kullandigim dilleri daha iyi anlayabilmek icin ama hali hazirda bilmedigim hic bir sey yoktu ogretilenler arasinda, ustelik sunu yazinca soyle olacak, bu da bizim 3 kurusluk basic datasetimiz tadindaydi.

O yuzden paraya kiymak ve mumkumse derslere fiziksel katilim saglayabilecegin bir yer bulmak onemli bence. Egitimciye soru sorabilmek ve bir yere gidip gelerek isi rutine bindirmek oldukca onemli. Oteki turlu parasini verip remote derslere katilsan bile motive olamayabilirsin.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Goering Amerika'dayim

 

@deadwoll Evet kesinlikle katiliyorum kampus konusunda fakat virus yuzunden hemen hemen tum sirketler remote-only oldu belirsiz sureligine. ben de cok beklemek istemiyorum issiz gucsuz. olsa cok guzel olur da hem zamanlama acisindan hem de sehir tasinmak istemeyecegimden online daha mantikli gibi duruyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

udemy’den internetten ogrenirsiniz ne olacak

ben mesela django yaziyorum, ne lisansta ne yuksek lisansta bununla ilgili tek kelime etmediler, yani alayli sayilirim.

cisco’da router dizayn yapsaydim kendimle karsilastiramazdim ama suanda yaptigim web developerlik internetten cok rahat ogrenilir ?

full stacke girismek mantikli degil yeni basliyorsan, sonra mecbur bulasiyorsun ama her seyi 10% yapan bir adami sirket ise almaz, biseyi 50% yapsan daha iyi, pilav yapmayi bilen garson yerine 1 garson 1 asci ise aliyorsun yani normal.

bence hic zaman kaybetme udemyden kursa basla. kesinlikle basarirsin.

Us’te olmasan maas avantajin olurdu o biraz kotu olmus sadece.

 

bootcampin avantaji etrafindaki insanlari gorup suru psikolojisinde seni motive etmesi, bu cok onemli bisey, kendi basina o ortami yakalamak imkansiz gibi. 3 arkadasin kosmaya baslasa 1 haftaya sen de kosarsin gercekten yeni gozlemleye basladigim super onemli bi faktor. o yuzden bootcamp yararli olabilir etrafinda developer arkadaslarin yoksa veya bisekilde o online commmunitylere giremeyeceksen. 

sardalya tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

amerikadaymissin, link burdan:

fintech bootcamp

developer versiyonlari falan da var.

basvurmadan arayacaklarini bilerek basvur 30-40dk konusuyor en azindan job interview gibi ve diger adaylar bo$ adam degil (no surprise).

haftada min 30 saat ayirmani bekliyorlar, normalde NY'de normal sinif kuruluyor:

COVID-19 Update: We want to ensure your safety. All of our cohorts will be conducted online via virtual class sessions.

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sagolasin.

sanirim bizim buradaki SMU ile birebir ayni sirket yapiyor bootcamp egitimlerini, Trilogy Education Services.

financial tech egitimleri nasil bilmiyorum ama webdev ve ds egitimleriyle ilgili pek iyi seyler okumadim. tabii universiteden universiteye degisebilir de anladigim kadari ile instructorlar ve curriculum sirketten geliyor. bir de kurs saatleri rakiplerinin yarisi nerdeyse; haftada 5 gun, gunde 4,5 saat. bir kac ayda o kadar konuyu kapsamalari cok zor gibi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@DoruK selam, tek farkımız benim TR'de oluşum ? belki bir de yaş. Sektör Turizm. Aslında son 2 yıldır kariyerimin en rahat işi ve pozisyonundayım ancak sektörün durumu belli. Her olayda ilk etkilenen ve son düzelen sektör. Ben işe devam ediyorum. son birkaç yıldır da bunu kurcalıyordum. Yaklaşık 3 aydır düzenli çalışıyorum. Epey yol kat ettim açıkcası ancak çok disiplinli olmak ve bol bol proje yapmak lazım o kısımda biraz eksiğim.

Neyse;

Bootcamp'leri hiç incelemedim. Çünkü TR'de pek yok ve olan da yeni mezun veya okuyanlara yönelik. 
Şu an için kaynaklarım;

Codecademy (edu uzantılı bir mail ile ücretsiz Pro üye olabiliyorsun. Herhangi bir edu uzantısı sallasan da oluyor) 
Freecodecamp 
The Web Developer BootCamp (Colt Steele Udemy) 
Modern JavaScript BootCamp(Colt Steele, Steven Gridder Udemy) 

udemy kursları hariç hepsi ücretsiz(kurslar da ücretsiz gibi ucuz zaten). Reddit üzerinden de çok kaynak bulabilirsin.

 https://www.reddit.com/r/learnjavascript/comments/g98rvt/spent_the_last_101_days_learning_to_code_and_told/

https://zerotomastery.io/blog/learn-to-code-in-2020-get-hired-and-have-fun-along-the-way/

Medium üzerinde yüzlerce roadmap bulabilirsin. 

 

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@bLackcha0s lanet olasi turizm ? kendine boyle bir yol cizmene cok sevindim

aslinda buradan kendi bootcamp'imizi olustursak ne guzel olur merakli olanlarla. bi tane master developer'i ikna etsek bin dolar ateslerim ben. 5-10 kisi olsak TA da ekleyebilecek para cikar TR standartlarinda.

self-learning guzel ama bi konuda duvara carpinca tutoring, bi schedule olmasi, bunun icin sunu kullanman lazim siradaki sey bu seklinde duzenli ogrenmek, best practice olayi, hadi simdi bu projeyi yapalim tarzi yonlendirme olmasi onemli gibi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben de bu tarz bi kafayla siber güvenlik için kendimi geliştiriyorum hedefim pen. test işlerine bulaşmak 29 yaşındayım ama o kadar sıkıldım ki herkes her şeye olmaz vs, yok ne yapıcan yok şöyle böyle diyor ki gözü kararttım hayatta başka engel çıkmazsa kendimi getirebileceğim en üst noktaya getirip kendim göreceğim. Zaten hali hazırda mesleğim var bi şekilde para kazandırırsa ne ala (corona bitirdi.) . Ama böyle hep bi negatiflikten kendimi sıkıştırılıyormuş gibi hissettmekten yoruldum, en fazla ne kaybedebilirim diye düşünüyorum.  Bir şey olursa olur, olmazsa sürekli hayıflanmak yerine denemiştim derim.

Hatta bu süreç şuan ki psikolojime iyi geldi araştırmayı ve öğrenmeyi seven biriyim, uzun zamandır bu denli bir şeyler öğrenmeye kasmamıştım, geçen gün phyton'da aptal bi port scanner yazıp mutlu falan oldum. Genel için hiç bir şey ifade etmesede beni motive etmeye yetti :d. Diyeceğim o ki aklında kalacağına keyiflerinden biraz kısıp zaman yatırımı yapmaktan hiç bir şey kaybetmezsin.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@bLackcha0s 900 kurs saat iyiymis he. gerci 360 saati ruby on rails.

bir cok bootcamp bu tarz odeme plani oneriyor. ama bunun odemeleri aylik $1,000 kazaninca basliyormus. Ote yandan Hackreactor'de yillik min $50k kazanirsan odemeye basliyorsun. General Assembly'de $40k. Bu rakamlar normal developer'in kazandigindan cok daha az tabii de, $1k baya dusuk bi rakammis. US disi hedefliyor olabilirler.

Bir de isverenlerin iki uc yorumunu okudum da adamlarin agzi cok yanmis bootcamp mezunlarindan, cok tereddutlu yaklasiyorlarmis is basvurusunda bootcamp gorunce. Sebep de bootcamplerin eskiye nazaran daha az secici olmasi ve mezunlarinin genelde calismaya hazir olmamasi. Bir de ise alan adam universite mezunuysa "onun dengi bilgiyi 3 ayda ogrenmeye gittim" kafasina sinir-olma/kucumseme durumu olabilir. Gorunuse gore cv'sine bootcamp yerine self-taught yazan, portfolyosune 5-10 tane demo koyan, 10-15 open-source projeye duzenli commut yapan adam daha cok saygi goruyor.

Bakalim simdi Hack-reactor'un bedava prep kursuna basladim. Iyi gidiyor gibi. Onu bitirdikten sonra karar verecegim buraya da yazarim.

@Fin bu da acayipmis. bi bakayim.

DoruK tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Geçen sene hobi olarak başlamıştım. Karantina da baya hardcore başladım. Colt steele in bütün kurslarını satın aldim. Web dev bootcamp ile advanced bootcamp i bitirdim. Adamin tarzına alistim güzel öğretiyor. Baya bir şey öğrendim sağolsun. Java kurslarıyla devam ediyorum şimdi.  Başka tavsiyelere de açığım. Öğrendikçe daha da sevdim bu zimbirtiyi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben baya limoniyim bu ara, sifir motivvasyon var ozellikle

bilmeyenler icin bootcamp tarzi baya intense bir kurs sureci tamamladim son 1 senede, iste klasik javascript/node/databaseler/react gittik ancak corona krizi cikmadan once papaz oldum is bulma surecinde. 

bitmeyen, zerre haz almadigim monoton projeler, biri bitiyor digeri basliyor mezun oldugum halde. ustune essek gibi calistiktan sonra butun herkes siniftaki en iyi 3 ten biri oldugumu kabul ettigi halde co kdaha vasatlarin is bulmasi, benim o interview sureclerine "bireysel" niteliklerim sebebi ile gonderilmemem filan.

ustune kriz cikmadan 1 hafta once  2. defa mockup a girdim bizim gerzek director ile

 

Alıntı

We have discussed the interview results from Sunday in the team.Basically we are pretty impressed by both your soft and technical skills. You worked hard during the course and you have a lot of experience already. Although better than during our interview, both Tim and Alejo did notice you seem to be quite down and exude a lack of self confidence. At times it felt as if you did not want to be there.

evet, hayalini kurdugum sirkete is gorusmesi icin daha mezun olmamis ve kesinlikle oyle bir sirkette calismaya hazir olmayan cokta sevdigim bir arkadasimi yollarsaniz boyle oluyor. 

neyse bunun ustune birde dahada kafa karistirmak icin "QA automation intern alicak 4 tane buyuk tanidik bir sirket, senide referledik. ogrendiklerinle alakasi yok gerci ama yaparsin yeaaa" tarzi

 

simdide mesaj atmislar "sana hoca bulduk, 4 haftalik post graduation pack versiyon 3.bilmemkaca giricen, gunde 8 saat assignmentin olacak hadi gogo" diye, sanirim kendi ozguven sorunlarim disinda bu adamlarin isyapis biciminden dolayi sogudum olaydan, reddettim katilmayi baya kallavi bir mail ile. bir sonraki round ile yeniden baslarim belkide problem MOTIVASYON

QwANOwS.jpg

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...