Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

2k - 4k monitor tavsiyesi


df

Öne çıkan mesajlar

evet 20'lerde çıkarlar herhalde, çok fazla rakamlar. $ olarak da çok ama kur nedeniyle malum çok fazla. indirime girene kadar kur daha da uçar zaten, 2020 g7 27" 4500'dü mesela 8500 olmuş. 20'den açılıp 40'a çıkarsa neo şaşırmam. bu yazdıklarım 7500-10500 arası diye makul göründü. dolar bazında makul fiyatta şu an g7 28".

yabancı videolar mesela daha ucuz diye gigabyte m28u öneriyor ama buradaki fiyatı iki katı g7 28"'in, haliyle mantıksız.

Sam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yok bayağı uzaklaştırdım monitörü kendimden zaten 21,5"'tan 27'ye geçince, gözümü kafamı döndürüp çevirmeden sol alt köşede can nedir, sağ alt köşede mermi nedir görebilmek istiyorum. 30" civarı (+-2) ideal bana. 40'lara gelince artık tv gibi oluyor, telefondan tablete geçiş gibi adeta. masa mesafesinde böyle beyaz ekranda dot pitch farkedemediğim uzaklığa gelince bence optimale ulaşmış olurum herhalde. o yüzden ppi 100'lerden 150'lere gelirse herhalde iphone ekranı kadar tatmin eder monitör tahminimce.

daha ucuz diye gigabyte'ı önermiş ama samsung daha ucuzsa onu tercih edin demiş ikincide.

Sam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tabiki tercih senin ama 4k macerasina girişmezdim. Kendini yok yere 60fps ve altına mahkum etmiş olacaksın resmen. Oyunlardaki fps inanılmaz düşecek eski oyunlar harici. Yeni gelecek güzel grafikli oyunları konsolda 4k 30 fps için üretecekler sen de anca dlss destekli falan gelirse 60 fps civarlarında takılıcaksın. Gerçi sen bunların hesabını uzun yapmışsındır fakat yine de hatırlatmak istedim. Ben de geçen hafta monitör aldım o samsung fiyatı uygun diye bir acaba dedirtti ama işte alıcagım fps leri düşününce vazgeçtim , bende 3080 var. Insan yüksek fpsye alışınca hiç gelemiyo 60 fps altına.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yani evet öyle düşününce de gidip geliyorum, hala karar veremedim. gerçi şu anda bile yapabildiğim oyunlarda hem dldsr ile 4k’ya çekip hem dlss performance açıyorum üstüne. görüntü daha güzel oluyor %10-15 filan performans kaybı olsa da. dldsr yokken veya çalışmıyor quality dlss açıyorum ama o kadar iyi gözükmüyor. bu seçeneklerin olmadığı oyunlar daha çok düşündürüyor, mesela asscreedler. oyunların çoğu native’de taa filan zorla açıyor, dlss+dldsr kadar iyi görünmüyor onlar. hiç aa açtırmayacak (bunu yapabilen modern oyun kalmadı gördüğüm) bir oyunda da ppi hala yetmiyor 1440p 27” için, tırtık görebiliyorum.

3070 için 4k testlerine baktım, 60 civarı testler ama dediğin gibi düşecektir zamanla yeni oyunlarda. ama bu yeni çıkan oyunlar da dlss veya fsr2 içermeye başlıyor, özellikle grafikte iddialı olanlar. 4k’ya geçince işte bu seçenekler elzem oluyor, gidip geliyorum karar veremedim. oyun harici zaten no brainer ama, tablette forumu okumakla monitörde okumak bambaşka. neyse daha düşünüyorum yani önerilerinize açığım.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bana piksel tırtığı hayatım boyunca takıldı, taa c64 vaktinden beri görmek istemediğim şey. 8-bit retroya acayip triggerlanıyorum o yüzden bilerek yapılınca. tv ve mobil aygıtlarda bitirdim çok şükür, son monitörde de bitirince rahat bir nefes alacağım. 1440p bitirir sanmıştım ama tam bitiremedi, bl3 loading logosu tırtıklı dönüyor böyle oyun herhalde ona aa uygulamadığından, delirtiyor.

ultra performance mode bile var en kötü ihtimalle lol. 720p to 4k. cidden şu teknolojiler 8k’nın bile önünü açtı artık.

Sam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dolar hareketlenince cyberpunk77'de dldsr ile performance ve ultra performance benchmark'ları yapıp bastım aldım 28" g7'yi. napalım artık birşeyleri kısar mısar gene oynarım öyle. hiç olmazsa nvidia integer scaling filan da var en kötü durum senaryosu. 27'den 28'ye geçeceğimden herhalde sırıtmayan çözümler üretebilirim sanıyorum. monitör elime geçip biraz test edip kullanınca paylaşırım deneyimimi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 20.06.2022 at 01:42, Dark_Soul dedi ki:

Bende var, çoğunluğu karanlık siyah sahneleri baya leş gösteriyor, birde kalibrasyon yapmadan önce renkler baya saçmalıyor. Onun dışında mis gibi cillop bir monitör. Hele o ergo standı efsane iş görüyor

Kalibrasyon nedir nasıl yapılır? Biraz bahsedebilir misin? Ben monitördeki hazır modları kullanıyorum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@karatan kalibrasyon alet ile yapiliyor, bu dedigi normal settingler.

her panelin kendine has "setting" ayari var, illa istiyorsan kullandigin odanin isik sartlarina gore prof. aletlerle kalibrasyon yaptirabiliyorsun. dark_soul'un dedigi ayar, kalibrasyon degildir...

ama genel her panel'e uygun settingler rtings.com da var:

misal: https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/eg9100-oled/settings#general-settings

tv icin ornek verdim ama monitor icin de ayni, uretim yilina vs. gore ayni setting tutmayabilir - yine de 'genelgecer' ayar default'tan hep iyi...

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

g7 28" (g70a) bugün geldi, bir saattir kullanıyorum ve kelimenin tam anlamıyla CAM GİBİ. 30 yıllık piksellerden, ekranda çapaklardan kurtulma hayalim nihayet gerçek oldu. hayatıma pikselsiz devam edebilirim artık. test ediyorum ve gerçekten de 4k dlss performans modu inanılmaz yani görmek lazım. gerçekten de high input ve high output çok farkettiriyormuş görselin başarısında. lakin tabii dlss vs olmayan oyunlarda borderlands 3 gibi ciddi fps düşüşü var ancak ilginç şekilde 1440p'de açıldı oyun mesela ve önce 4k sandım. 1440'da 1080p açınca mesela düzgün durmuyor aynı şekilde. her neyse bütün yeni oyunlarda zaten dlss/fsr2 filan olacak artık.

oyun harici zaten mükemmel gözüküyor. şu yazıları bu kadar keskin ve net görebilmek şahane. bunu gördükten sonra geriye gidilmez yani.

bir diğer ilginç husus, rtings'de benim eski monitörün hdr skoru daha yüksek ama bunda çok daha iyi sonuç aldım hdr'dan. şu anda windows içinde bile hdr açık mesela ve renkleri öldürmüyor önceki monitör gibi. lakin cyberpunk77 benchmark'ta o parlaklığı veremediği için çok güzel görünmedi ama o efekt zaten pek istediğim birşey değil anladığım kadarıyla, güneş parlamasından ağaçlar filan görünmüyordu yani gerçek hayatta güneş gözlüğü takıyorum onu yaşamamak için lol. neden oyun içinde yansımalardan filan kör olmak isteyeyim bilemedim. neyse gene daha denerim ayar vs. en azından renklerin canlılığı kaybolmuyor.

bir de kesin ikna oldum artık ips renklerini tercih ediyorum. va'ya geçince sorun bende mi demiştim ama değilmiş.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bütçesi olanlar mini ledlileri beklesin evet, neo g7 msrp 1300$ (g7 28” şu an burada 500$ kabaca) olmasaydı onu beklerdim birkaç ay daha.

bu arada cidden 8gb vram tökezledi breakpoint gibi bir oyunda, textures ultimateden mediuma çekmek zorunda kaldım. dlss/fsr bu devirde koymayanı dövsünler.

güncelleme: aptal bir vulkan bugıymış, dx11’e geçince ultimate textures takır takır çalıştı sorunsuz. 8gb vram’i 9gb görmüş aptal oyun, olmayan vram’i varmış gibi dokuları ram’e koydu kesin. pci swap öldürüyor fps’i.

4k 60+ tutturabildim mevcut oyunların hepsinde. inanılmaz görünüyorlar cidden, 1080’den 1440p’ye geçtiğimde bu kadar etkilenmemiştim görsel olarak.

Sam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

lg c2 ile g9 neo arasında kararsız kaldım ben de.

ikisi de harika seçenekler olduğunu biliyorum. ama g9 da illaki bilgisayar başında kullanılır c2 ise koltuğa geçip de kullanabilirim düşüncesi var. fakat diğer sıkıntı sadece oyun için kullanmayacağım, ofis için de kullanacağım için c2 burn-in yapar mı düşünesi biraz üzüyor.

diğer yandan yorumlara bakıyorum. burn-in yapmıyor diyen var yapıyor diyen de var. ama komple yeni bir teknoloji içinde renkler içinde kaybolmak da baya eğlenceli geliyor kulağa. hayvan gibi pahalı olmasalardı keşke deneyebilseydik.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

optix'in 34 uw olanı var bende, çok seviyorum. LG ips 34'ten geçtim, VA'in renklerini çok daha başarılı buldum. msi'in standı aşırı başarılı ayrıca, taş gibi duruyor alet wobble sıfır (bu da aynı stant). yalnız büyük ihtimalle bunda da VA/freesync flicker vardır. nvidia kartlarda 70-80 fps arası oluyor genelde LFC sebebiyle, bazı oyunlarda epey rahatsız edici ama ben freesync'le zaten pek ilgilenmiyorum, kapattım geçtim. amd kartlarda da oluyor ama onlarda fps'i 50 üstünde tuttuğun sürece sorun yok (diye duydum). temel sebebi VA monitörlerin düşük hz'de daha karanlık olması, freesync ve LFC'nin de ikiyle çarparak eşlemesi belli aralıklarda. yani diyelim ki monitör 144hz, 72 fps alırken freesync/LFC monitörü 144hz yapıyor, 73 fps alınca üst limite takıldığı için birden 73 hz'e düşüyor ve VA doğası gereği bir anda parlaklık düşüyor. çeyrek saniye sonra fps 70e iniyor, bu sefer 140 hz'e çekiyor. fps o aralıkta oynadıkça böyle sekip duruyor. ya kapatacaksın ya da bunun olacağı aralıktan uzak duracaksın (60 ya da 80+ya sabitleyebilirsen, her zaman kolay olmuyor). freesync'siz yapamam dersen uğraşma derim, onun dışında dediğim gibi mükemmel bir monitör benim için. 

PrudenT tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de MSI'ın nispeten eski serisi var 1440p 144hz 27". Bir tanesinde en başta ölü pixeller çıkınca hepsiburada üzerinden değiştirmiştim. Yeni yolladıkları ve şu an kullandığım üst modelinde de 1 sene sonra falan 2 tane mi ne ölü pixel çıktı, 1440p olunca hiç anlaşılmıyor da tatsız işler. Siyahta çok fazla ışık sızıyor arkadan. Hatta bir kez bir fotoğrafa denk gelmiş siyah ekranda 6-7 tane mi ne daha açık yuvarlak bölge var kenarlara yakın yerlerde.

Bunları göz ardı edince iyi monitör. Ben bayağı ucuza almıştım bahsettiğimi, o yüzden memnunum her şeye rağmen. Zaten MSI alan da ucuza spec almak için alıyordur muhtemelen f/p aletler. Yalnız aldığın gibi ölü/takılı pixel kontrolünü yap zamanla yayıldığını falan söylüyor millet (benim yıllardır değişen bir şey yok).

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...