Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Old World


Komutan

Öne çıkan mesajlar

  • 3 hafta sonra ...

Bugün Epic'de early accesse girdi. 

Civilization'a direk bir rakip olarak görülebilir mi bilemiyorum, çünkü sadece Antik Çağ'da geçiyor. Elbette her 4X'in diğerlerine rakip olduğu da söylenebilir.

Ama neticede bu oyun olmuş. 4X ve Antik Çağ seviyorsanız tavsiye ederim. Bu senenin strateji kategorisinde sürprizi denilebilir.

 

Komutan tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bi kaç saat boyunca oynadım. sonuç: bi dünya yeni fikir eklenmiş civilization.

oyun zaten direkt civ klonu. evet ilk era'ya kadar ama sanırım erken erişim olduğu için (o da pikeman'a falan denk geliyor sonrası civ'deki future tech gibi military, political ve economic reforms olarak ek puan kasmaca). bence ilerletirler o kısmını.

 

oynarken hem direkt civ oynuyomuş hem de yeni bi oyun oynuyomuş hissiyatı var. ana gameplay'i aynı tutmuşlar yabancılık hissettirmemek için o yüzden tutorial ihtiyacı duymuyosun ama aynı zamanda da sanki paralel evrende geliştirilmiş civ gibi geliyor. 

 

Yes, Your Grace'deki gibi sürekli popup seçimler spam'liyor. bunların sık sık ya diplomatik ya da kaynak bazında sonuçları oluyor. işte şu millete şöyle yardım edersen unutmayacaklar diye ve gerçekten de unutmuyorlar memory olarak geçiyo ve civ'dekinden çooook daha tutarlı. 

 

Unite hareketleri de order pool'dan çekiliyor. Her şehrin belli bir katkısı var bu poola. O kısmı da baya farklı. Scout'lar Worker'lar falan baya güzel yardırabiliyolar ama unite sayısı arttıkça nasıl olur bilmiyorum. limitlerine ulaştıklarında da limitin ötesine pushlayabiliyosunuz ama penalty falan var (military points olarak).

 

Evlilikler ve halefiyet en süper şeylerden biri. Civ'deki gibi Gandhi'nin tarih boyunca hükümdar olup en sonunda nuke atması en absürd noktalardan biriydi. Tamam karakterler ikonik ama hiç bi millet tarihi boyunca aynı çizgide ilerlemiyor, bu da büyük bi negatif oluyodu gerçekçiliğe. Burda çocuklarını başka milletlerle veya kendi içinde evlendiriyor, onlara büyüdükçe yön veriyor (military, diplomacy, economic vs) ve 30-40 sene sonra ölüp yönetimi devrediyosun. Bunun diplomasiye etkisi aşırı büyük. Sen hayatın boyunca yaptığın kararlarla belli sıfatlara erişiyosun işte Nebuchadnezzar the Explorer veya the Strong vs şeklinde. Tüm diplomasi ilişkilerin ve sıfatın bu karaktere bağlı. Ölünce tüm güç dengeleri değişiyor haliyle. Mesela şu çok tatlıydı, Alexander babasına laf ediyor sen kime destek vereceksin, bugünü mü kurtarıcan yoksa gelecek dönemi mi.

vKS9yH.jpg

Ben kral Philip ile ilişkiler bozulmasın diye aklı ermiyo onun diyip destek çıktım ama ölüp de tahtı oğluma verdikten sonra Alexander hüküm kurduğunda geldi bana savaş açtı sdf. Mesela yine Nebuchadnezzar zamanında tüm ilişkilerim pozitifti ama öldüğü gibi hepsi değişti, hem bazılarının oğluma güvenmemesinden hem de bazılarının yeni genç hükümdarlarının denyo olabiliyo olmasından. 

1FasPb.png

 

Religion kısımlarına bişey diyemicem Civ'de de %100 science giderdim. Onun dışında border'ları genişletme yok sanırım para basıp, o zaten civ'de hile gibi bişeydi, güzel kaynak varsa tünel kazar gibi direkt ona genişletiyodum. Kanunlar diye bi ekran var, bura biraz sığ geldi henüz çok bızıklamadım ama. 

jlNvXU.png

 

Bura da inheritance ekranı, şimdilik dediğim gibi baya sevdim bunun olayını (biraz Total War'daki gibi) ama aile sürekli aynı çocukları veriyorsa tekrar oynamalarda sıradanlığa binebilir. Kraliçe şehir dışında bi evde gününü gün ediyor sen de hizmetçiye yavşar mısın falan diyebiliyo sdf. Sonra bi bakıyosun bastard çıkıyor oradan, o da ilerde kanunsuz işlere karışıyor bu sefer cezalandıracak mısın falan diye adalet temalı popup çıkartıyor falan. Ama işte bu popup ekranlar civ'de bile bayabiliyodu aşırı çeşitli olmasına rağmen.

PlGJm4.png

Savaş konusuna da girmedim Greece savaş açtı en son ama daha karşılaşmadık sdf. 2-3 saat falan oynadım umut vadediyor, özellikle civ seviyosanız mutlaka denenmeli. Şöle 2-3 tam oyundan sonra belli olur oyunun akibeti tam. Civ'in en uyuz olduğum yeri diplomasinin tamamen saçmalık olmasıydı (benim başladığım Civ2'den beri aynı bok), sadece onu çözmüş olsalar baya büyük puan.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

8 saat önce, razzRaziel dedi ki:

oyun zaten direkt civ klonu. evet ilk era'ya kadar ama sanırım erken erişim olduğu için (o da pikeman'a falan denk geliyor sonrası civ'deki future tech gibi military, political ve economic reforms olarak ek puan kasmaca). bence ilerletirler o kısmını.

Hiç zannetmiyorum. Oyun sadece Antik Çağ odaklı ki adından da belli zaten.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...
  • 1 yıl sonra ...
  • Genel Yönetici

Hafta sonunu bu oyunla geçirdim, hayalimdeki 4X olmuş. Abartmıyorum, direk hayalimdeki 4X olmuş.

https://store.steampowered.com/app/597180/Old_World/

Oyun Civilization'ın benzeri bir 4X deneyimi sunuyor ama micromanagement daha az. Daha küçük bölgelerde, daha az şehirle oynuyorsunuz. Ama oyunu daha iyi yapanlar Civilization'ı Crusader Kings ile birleştirip 4X üzerinden öyküler yaratmaları. Şu anda oyunu 4X yanı kadar hanedanımın kaderini yaşamak için de oynuyorum. 

Oynayın derim.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 6 ay sonra ...

Bu oyuna bayağı zaman gömdüm bu aralar. 4x severim diyenin kesin oynaması gerek. Epey yenilikçi, Civ'e üstün olduğu yanları da var. Tabii Civ serisinin oyuna girişi çok kolay o kadar detaya rağmen. Onu hakikaten iyi kotarıyorlar. Bu oyunda o yok, dolayısıyla hardcore oyunculara hitap eder daha çok. 

Civ serisine göre en büyük farkı savaş odaklı olması, oyun savaşmak üzerine tasarlanmış. Yok ben duvar çekip uzaya roket yollarım falan yok. Şehir yapılacak yer sayısı sınırlı o yüzden sürekli agresif olmak gerekiyor. Savaşı da bence Civ'den daha zevkli. Oyunda order diye bir mekanik var, genel tasarımında en üstün olduğu yer bu. Order sayısının sınırlı olması tercihleri anlamlı kılıyor. Ayrıca  hem ülke içinde hem ülkeler arasında hakikaten bir diplomasi var. Hem zevkli hem anlamlı. Yeni Civ bazı şeyler kopyalarsa şaşırmam bu oyundan, o kadar iyi. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...