Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

EKMEK topiği


fresia

Öne çıkan mesajlar

On 15.04.2020 at 09:47, Mal dedi ki:

ekmek yalan ya, covid tr de başladığı gün bi yaptım doyurmadı, sonra hep bulgur pilavı yedim. o gün bugündür öğlen 250 gr akşam 200 gr dümdüz haşlanmış bulgur yiyorum. kahvaltıyada paketli lavaşlardan 1.75 tane.

ekmekle doymuyosan ekmeksiz nasi doyacan

bak ben bi ekmek yatim mesela dün üƒ

jlNBA0y.jpgs

FOGnKWO.jpgBdWsBdz.jpg

 

 

önceki sayfadaki tarife benzer bi şekilde yaptım,tam buğdaylı

DoGMeaT tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

8 dakika önce, DoGMeaT dedi ki:

ekmekle doymuyosan ekmeksiz nasi doyacan

yaptığım ekmekle doymadım çünkü sırf tam buğday unuyla yapmıştım. markette satılan tam buğday ekmekleri hep yüzde 60 tam buğday yüzde 40 normal un oluyor, malzemeden çalmak ucuza kaçmak için öyle yapıyorlar sanıyordum. meğer olmuyormuş sırf tam buğday unuyla. tadı güzeldi ama yedim yedim yememiş gibi doymadım hiç.

karadeniz ekmeği gibi olmuş ? aslında mısır unu ekmeği yapmak lazım yemiştim bi kere onun tadı çok değişik oluyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tam buğday unu zor yükseliyor evet, o yüzden fırın ya da marketten aldığımız çoğu ekmek %100 tam buğday değildir genelde, içlerine beyaz un ekliyorlar. %100 tam buğday unundan ekmek yapıp beyaz unla yapılmış ekmek gibi kabarmasını sağlamak mümkün mü bilmiyorum açıkçası. Vardır elbet bir püf noktası.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kabarıyor da içi hamur gibi oluyor ne kadar pişse de

bu http://www.ihe.istanbul/u/tam-bugday-ekmegi-13 yükseliyor mesela katkı maddesi ile alakalıdır

walla önemli olan faydalı olması bence hem de az yiyorsun tadı kötü olunca ?

--

fırının alt ızagara ve turbosunu açsak daha iyi pişer mi acaba

1kw elektrik ve hamur harcamak istemiyorum denemek için

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

geçen gün ben de yapmıtım, kabarma derdi yok daha güzel oluyor ama hamuru iyi ayarlamak lazım fazlası yenmiyor ısıtınca

--

yaş maya olayı nasıl

15dk suda bekletirken tuz+şeker atanlar var

 

üretici firma atılmaz diyor ama bazı tariflerinde atıyor (pakmaya)

 

hamura zeytinyağı tereyağı katmak iyi midir

 

tuzu şekeri yağı 1 saat mayalandırdıktan sonra katmak daha mantıklı sanki

 

su yerine süt kullanımı?

--

alt ısıtıcı+turbo yaptım kabardı ama içini iyi pişiremedi 35 dk yetmiyor  

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...

eline sağlık,nasıl memnun musun? kabuğu istediğin çıtırlıkta oldu mu? Hava kabarcıklarına bakınca maya işini yapmiş gibi,ama kabarmaması acaba neden,yoğurma-dinlendirmeyi nasıl yapıyorsun? Yoksa ramazan pidesi gibi düz olmasini sen mi istedin?

ben şöyle yapiyorum kabaca:

Spoiler

 

Bir kapta su-un az karıştırıp 1 saat rest,

başka kapta maya-su-az unu karıştırıp onu da 10-15 dakka rest

bekleyen karışımları birleştir,az yoğur-katla,tuz ekle,1saat daha rest.

hamuru böl-somunlara şekil ver-son kez 1 saat rest ve sonra pişir.

 

son bekleme hamurun yumuşaklığına göre,çok sertse daha uzun da bekliyebiliyorum,ama özellikle oda sıcaksa,30 dakkaya gluten yavşağa bağlıyabiliyor,o zaman kendini salıyor ve kabarmiyor,en azından benim tecrübem öyle oldu.

~

çok fazla genel geçer,doğru kabul edilen şey var ekmek pişirirken,ama bi o kadarda durumsal şart,suyun kalitesinden unun tipine,odanın sıcakliğindan firin ayarina,o yüzden yukarda sorduğun soruların hepsine iç rahatliğıyla cevap veremiyorum. Deneme yanılma yapmak iyi bence,misal 2 somun yapip birini turbolu birini turbosuz ayarda pişirmeyi deneyebilirsin,turboyu açtiğinda firinin üst kısmı daha sıcak olur genelde,ama ezberden konuşuyorum,her fırın farklıdır.

Mayayı su-şeker ile karıştırıp aktif hale getirmek genelde yapılan birşey,tuza ise hayır,mayayı öldürür. Bu olayın da çok püf notkası var,suda çok bekletirsen gazı kaçar mayanın,tam aktif hale gelmeye başladığında hamura katmak gerek.

of yazdıkca daha yazasım geliyor çok fazla püf noktası var,burden of knowledge devasa ve ben de henüz usta-uzman değilim,aklıma geldikce daha yazarim

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

teşekkürler son vidyodakini yapmaya çalıştım sadece son dinlenmeyi 2 saat yerine 1 saat yaptım

bekledikçe daha fazla kabarıyor

hamurun son şekil vermesini beceremiyorum, sönmesin diye fazla müdahale etmedim, o yüzden pide gibi yayıldı

bir de fırın tepsisine alıyorum taşıma olmasın diye daha pratik bence

güzel bir ekmek kalıbı sorunu çözer gibi

-

mayayı senin gibi sonradan ekleyen videolar var

ben baştan eklemiştim (su+maya+tereyağı karıştırıp beklettim önceden) tuzu şekeri sonradan hamura ilave ettim 

yaş maya kullanıyorum son 2  seferdir, 1 kilo una 10 gram yetiyor gibi fazlası kötü kokuyor zaten

 

%90 tam buğday deniycem bakalım

 

şu da bulunsun

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...