Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Karantina sürecinde şirket politikaları


monoscope

Öne çıkan mesajlar

söylediklerimden yanlış anlam çıkarmışsın mokoko 

arkadaşın eğilip bükülmemesi, kanunlara uymayan bir şirkette devam etmemesini söylemek seni bu şekilde bir yanlış anlamaya sokuyorsa burada komple bir sistem sorunu vardır burada tepki gören bu fikri söyleyen olmamalı. arkadaşın ihtiyacı varsa yardım edebiliriz bu yapıcı bir çözüm olur ama  “mecbur domalıcan yapacak bişey yok” tavrı daha kolayınıza gidiyor demek ki. bazı insanlar eğilip bükülmeye müsait ne desem boş.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sistem sorunu olduğunda hemfikiriz zaten. ama yazılan 3 satır yazıcan insanların hayatı ile ilgili bu kadar geniş yorum yapabilmek için senin gibi ekmek elden su gölden bi hayat yaşıyor olmak lazım heralde. türkiye'de milyonlarca insan yarın yiyecekleri yemek için bugün çalışıyorlar. yaptığın yoruma uyamayacak insanlar da vardır burada. böyle yüksekten atmak çok kolay insanlara.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

öncelikle sandığın gibi biri değilim

insanların yarın yiyecekleri için bugun çalıştığını da biliyorum

sorulan sorunun da 2 cevabı var zaten, ben ezilip bükülmeyin tarafındayım, bu cevabı kabul etmiyorsanız ne diye ağlıyorsunuz o zaman, başka seçenek yok ki, toplanıp birbirimizi teselli edelim diyorsan o baska.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Başka iş bak, bulursan ayrıl. Onun haricinde devir "hakkımı yediniz, iznimi kullandırdınız, maaşımı azaltınız" devri değil. Özellikle de borcun var ama birikmişin yoksa.

Daha iki hafta önce Türkiye'deki şirketlere köpek çekiyodum. Geçen perşembe itibariyle yarı eski şirketim şirketin yarısını şutladı (transition sürecinde amerikalılara iş aktarıcam diye 6 ay daha mayışlı çalışanım hala).  Şimdi nereye başvursam alımları durdurmuş vaziyetteler.

 

Phoenixlin tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan'ın söylediği kısmı teoride haklı olsa da pratikte TR'de işlemez. Günümüz yasalarında firma en kötü, e iyi o zaman karşılık olaraş iş sözleşmesi feshi, ahanda bu da tazminatın" deyip görece küçük bir paraya işten çıkartıverir (ki zaten yasal olarak tazminatla beraber iş sözleşmesi feshi bu işin sonucu da), bu zor dönemde (ki birkaç ay daha sürecek gibi duruyor) ve tam kriz arifesi gelirsiz dımdızlak ortada kalırsın. 

Bunun uygulanması için önce son dönemde işveren leyhine ardarda değişikliklerin geri alınması, çalışanın korunması, beyaz yaka sendikalaşmasının önünün açılması gerekiyor işte. Türkiye'de o bakımdan hayal bunlar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

20 dakika önce, Valvyn dedi ki:

Devlet dese ki ben isten cikana 6 ay kendini geçindirecek kadar yardimci olucam o zaman herkes o dediğini yapar. Adam simdi şirkete gider yapsa yarin parasız kalicak.

Öyle boktan bir zamanda yaşıyoruz ki işte iki özel zevkin için para harcasan, ulan ben de insanım şunu istiyorum desen para biriktiremeyip şu resti çekemeyecek durumda kalıyorsun.

Monoscope özelinde değil yazdığım tabi bilmiyoruz niye borcu var ama genel durum bu memlekette, az düzgün bi telefonum olsun diyorsun hop 2-3 asgari maaş, en basiinden gidip stadta dandik bi maç izliim takımımım diyorsun gittisi geldisi kartı bileti 250 lira . 

Cebinde 5 kuruş yok,  kafan attı istifa ettin kalifiye adam bile olsan soktumunun memleketinde düzgün iş bulman en az 4-5 ay, bir de işsizsin diye öyle üzerine %20-30 koyup gidebileceğin yere daha az paraya gitmek zorunda bile kalabilirsin.  Devlet de yanında değil kendi isteğinle ayrıldın işsizlik maaşı da vermiyor duvarları yersin artık açlıktan. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

6 dakika önce, roket adam dedi ki:

Hükümet işverenlere "işçi çıkarmadığın sürece" x y z desteği vereceğim deseydi bir çok ülke gibi böyle bi sıkıntı yaşanmazdı. Amma velakin şu an tam patates olmuş durumdayız.

%11 yerine 9,5 ile kredi veriyor işte allah razı olsun asdasfsd

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

11 saat önce, Aceace dedi ki:

Mühendis bir arkadaşım da benzer bir durumdaydı. Önce zorunlu yıllık izin kullandırdılar, sonra kçö ile yarı maaş vermeye ama full çalıştırmaya kalktılar. Ama (bunu yazarken ben bile inanamıyorum) nasıl olduysa 40 küsür mühendisin tamamı ortaklaşa "Ya kçö'ye göre çalışıp ona göre para alırız  ya da full çalışıp full para alırız" diye patrona çıktılar.

Sonuç? Adamlar başardı. Salgın bitene kadar az çalışıp az para kazanacaklar. Bir sorun var sadece. Patron, bu olayı organize eden 1i yüksek 5 mühendisi bulup, tazminatlarını verip işten kovmuş. sdfsdfdsf

işten çıkarırsa bu kısa çalışma ödeneğinden yararlanamıyor olması lazım

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

6 saat önce, roket adam dedi ki:

Hükümet işverenlere "işçi çıkarmadığın sürece" x y z desteği vereceğim deseydi bir çok ülke gibi böyle bi sıkıntı yaşanmazdı. Amma velakin şu an tam patates olmuş durumdayız.

öyle zaten. 

 

"İşyerinde kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı Kanunun 25/II bendinde yer alan sebepler
hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerekir."

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Devlet desteği veriyor, ancak bazı işletmeler bunun çakallığı peşinde. Hem yarım gösterip devlet desteğiyle cebimden az vereyim hem de full time çalıştırayım kafasındalar. Bu işletmelerin sahip ve yöneticilerinin ne soyu olduğu aşikar. 

Bu arada Corona'ya özel ek destek paketi çıkartıldı bu tür durumlara.

Öte yandan bu tür durumlarda devletin eli de çok sıkıdır. Olur da bir şekilde kazıklanmaya çalışıldığını görürse hiç affetmez. Eğer böyle bir şeyle karşılaşırsanız en güzeli birkaç gün çalışıp yasal kanıt topladıktan sonra el altından devlete gizlice şikayette bulunmak. Böyle çalıştırılan tek kişi siz olmayacağınıza göre anonimlik sıkıntı olmaz heralde. Herhangi bir şekilde denetime adam yollarlar da çalışmamanız gerektiği bir günde çalıştığınız kanıtlanırsa (o gün takvimde toplantı olması, mail atmış olmak, iş telefonu kullanımı vb.) devletin o desteği kanırta kanırta cezasıyla şirketten alma durumu da var. Bu yüzden benim şu aralar gördüğüm kadarıyla aklıbaşında büyük şirketler tam tersine "aman diyim bak bu günler kesinlikle bilgisayarı açman bile yasak, ona göre. Sakın açayım deme, en ufak bir mail atma, başımızı yakma" diyorlar kısa çalışmaya yollarken.

Ha bu söylediğim tabii kısa çalışma durumu için geçerli. Yoksa zorunlu olarak izin kullandırıp izinde çalış diyorsa adamın izinde çalışma talebini yazılı falan olarak kanıtlamadıkça onu çok iplemez devlet tahminen.

Rewendor tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2 saat önce, Aluriel dedi ki:

öyle zaten. 

 

"İşyerinde kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı Kanunun 25/II bendinde yer alan sebepler
hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerekir."

Destek denilen, asgari ücretin %60'ına kadar. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bence OP yanlış anlaşılmış.

yıllık izinlerinin bitmesi ile KÇÖ'ye geçip ondan iş beklenmesi farklı zamanlar sanki. 2 hafta yıllık izin yemiş şirket(bu sürede iş vermemiş), bu hafta da KÇÖ'ye geçmiş ve iş bekliyor gibi anladım.

öyle ise şirket haklı yapacak bir şey yok, kısmen ücreti kabul edip ona eş değer saatini işe ayırman gerek. sana  %60 verip üstüne %100 çalıştıramaz tabi ki.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ankara'da yazılım sektöründe çalışmaktayım. 2 hafta uzaktan çalıştıktan sonra ücretli izine çevirdiler fakat şubat ve mart maaşlarını yatırmadılar. Noterden ihtar çektirerek bütün haklarımı talep edip işten ayrıldım(maaşlar 20 gün içerisinde yatmazsa tek taraflı sözleşme feshi hakkın oluyor) yeni işe başladım. Gerge'nin dediği gibi bütün alacaklarımı(maaşlar,kıdem/ihbar,mesai vs.) 1-2 yıl içerisinde anca alırım. Şirkete bütün alacaklarımı ödemesi için 14 günlük süre tanıdım ama yatırmayacaklar. Bu süreç sonrasında arabulucu durumları olacak fakat mayısa kadar kapalı olduklarından süreç uzadıkça uzayacak. 

Tek şansım hazırda bekleyen iş teklifleri vardı, onları değerlendirdim firmalar işe alım süreçlerini durdurmadan.  

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

malum süreç başladığında bizim şirkette herkes pazartesi iş başı yaptı patrona gidip home office çalışalım dedik. kendisi yogh öyle bişi biz güvenlik yazılımı firmasıyız kod dışarı çıkmaz dedi(bu arada istanbulda evinden çalışan arkadaş var). Sonrası 1 saat içinde herkes 2 haftalık izin yapıştırdı patron bey 1. hafta sonunda herkese openvpn verip şirket pclerine rdp yaptırıp çalışmaya başlattı.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

17 saat önce, cicibeybe dedi ki:

Gecen migros 2k kisi icin alim baslatmisti 60k kisi mi ne basvurmustu abi. Acik olacagindan tam emin degilim ben. 

Migros ve alternatif online teslimat yapan marketler kısa zamana sipariş yetiştiremiyor, çok fazla hata yapıyorlar yoğunluktan dolayı. Stok ve tedarik sorunları yok ama müşteriye yetişemiyorlar. Kontrollü şekilde istihdam devam edecektir bu alanda. Yatırım için hiç doğru zaman olmayabilir ama elde biraz sermaye varsa tam içine girmelik alan. Geçici bile olsa kısa dönemde hem gelir kapısı hem istihdam kaynağı olacak bir konu. 45 gün sonra açılacak koca koca hastaneler yaparken kısa zamanda bitmez bu sıkıntılar, kartopu gibi büyümeye devam edecek. Maaş alamıyoruz, işten çıkarılıyoruz diyen insan belki elini taşın altına koyamaz ama işim bozuldu, maaşları ödeyemiyorum, sektör battı, müşteri yok vb diyen işveren bu tip durumları değerlendirmeli ama malesef etrafta böyle girişimler göremiyorum pek.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...