Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Karantina sürecinde şirket politikaları


monoscope

Öne çıkan mesajlar

Merhabalar,

Yazılımcı olarak çalışmaktayım ve çalıştığım şirket korona sürecinde yıllık izinlerimi tüketti ve kısa çalışma ödeneğine başvurdu yaklaşık ayın yarısını kçö ile ilerliyor. Buraya kadar herşey normal ama bir de benden bu süreç içerisinde çalışmamı bekliyorlar.

Malum borçlar falan derken biraz alttan almak zorunda kaldım ama içime oturdu kendime böyle bir saygısızlık yapmam. Süreçte o kadar kötü ki iş miş aramak bulmak iş değiştirmek falan bu kadar bilinmezin içerisinde çok riskli görünüyor.

Ne yapmam gerekir sizce ? Şikayetle falan olcak iş değil, sırf kaba et korkusuna şirket sevicilik yapan yüzlerce insan var bir de şu anda bana karşı parasal bir kötülük yapılırsa (maaşı geç yatırmak, yokuş yapmak gibi) baya batarım. Düşünceme göre mayısta böyle geçecek ve ben o saatten sonra işten çıksam bile ihbar sürem içerdeki eksinin dibine vuran yıllık izinleri sıfırlamaya yarayacak.

Şu süreçte öğrendiğim tek birşey varsa o da nakitin ne büyük bir kral olduğu. Şu an bu borçlarımı karşılayacak nakitim olsa ağzıma gelen o kadar çok şey var ki yapılan haksızlıklarla ilgili, hepsini bir bir söylerdim içimde stres olmazlardı.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Baska cikis yolun yoksa sineye cekeceksin mecbur. Elinde bi kaldirac yok cunku; imkanlarin belli baska is bulman lazimsa eger bir ay maas almayinca batarim diyorsan sesini cikartmayacaksin. Yapacagin sey bu durumdan ders cikarip ileride ayni seyler olursa diye hazirlikli olmak. Gecmis olsun.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Bu durumda yıllık izin kullandırabilirler, o konuda yapacak birşey yok malesef. Ama yıllık izin kullanıyorsun diyip bir de üzerine çalıştırdılarsa işte bu haklı fesih nedeni olur. Kazanırsın davayı avukat tutarsan, fakat parayı alman şirkette para varsa istinaf, salgın sonrası çıkacak iş davası yoğunluğu filan 3 yılı geçer.

Kıdem, ihbar, fazla mesai ve çalıştırdıkları ve gitmediğin yıllık izinlerini alırsın. Fakat işte 3 yıl beklersin, işsizlik maaşı da alamasın, istifa durumunda haklı olduğunu ispat etmeden alamıyorsun onu ki 3 sene sürer o da işte en iyi ihtimal.

Durum bu abi, elinde e-postalar filan varsa yıllık izin verip çalıştırdıklarına dair kazanırsın işte.

Bu dönemde iş bulmak diyorsan, unut onu. Aşırı kalifiye bir eleman olsan dahi zor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şirket itibarı çokta önemli bişi diil. fakat ben kendi ekibime kendi hazırlığımı, ön görüsünü ocak ayında yaptığım için nisan ayınıda çıkarabilirim ama sonrası devam ederse bir şey diyemem dedim. ne yıllık izni karıştırdım ne başka bir şey. ben de neticede fedakarlık yapıyorum. sonrasında ise devletin sunmuş olduğu alternatif çözümler dışındada haliyle başka bir seçenek yok. çalıştığın şirket ve bugün ki durumu genel olarak ele alırsak doğru türkiyede zaten bi sektörde şişme var diğer patilerin dediği gibi sineye çekip. beklemekten başka bir çare yok haliyle.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

çalışan değil tüketici için. aklımda örnek mado var mesela gezi döneminden kalma. başka alternatifim varsa madoyu tercih etmiyorum mesela bilnçsiz şekilde. çoğu kişininde zihnine kazındı. etkisi olup olmaması önemli değil itibarı düştü mü düştü. gezi dönemi - corona dönemi gibi hassas dönemlerde daha etkili our böyle şeyler.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yapacak bir şey yok. evden çalışıyorsan çok da zorlamamak lazım. Biatçı ve şükürcü kültürde olduğumuz için...
Ben de global bir otel zincirinin (en kötü etkilenen sektör :D) merkezindeyim. Nisan ayı itibari ile kısa çalışmaya başladık. %40 şirket - % 60 devlet şeklinde gidecek 3 ay boyunca.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mühendis bir arkadaşım da benzer bir durumdaydı. Önce zorunlu yıllık izin kullandırdılar, sonra kçö ile yarı maaş vermeye ama full çalıştırmaya kalktılar. Ama (bunu yazarken ben bile inanamıyorum) nasıl olduysa 40 küsür mühendisin tamamı ortaklaşa "Ya kçö'ye göre çalışıp ona göre para alırız  ya da full çalışıp full para alırız" diye patrona çıktılar.

Sonuç? Adamlar başardı. Salgın bitene kadar az çalışıp az para kazanacaklar. Bir sorun var sadece. Patron, bu olayı organize eden 1i yüksek 5 mühendisi bulup, tazminatlarını verip işten kovmuş. sdfsdfdsf

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1 dakika önce, Aceace dedi ki:

Sonuç? Adamlar başardı. Salgın bitene kadar az çalışıp az para kazanacaklar. Bir sorun var sadece. Patron, bu olayı organize eden 1i yüksek 5 mühendisi bulup, tazminatlarını verip işten kovmuş. sdfsdfdsf

Hukuk, adalet ve ahlak nedir ve neden farklıdır cevabı resmen son paragraf. Yapılan hukuki mi? Evet. Adeletli mi? E evet, tazminatlarını vermiş. Ahlaki mi? Sanki hayır ?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Önümüzdeki aylar maddi açıdan hepimizi zorlayacak, şimdilik ayıya dayı demek durumunda herkes. Şirketler açısından da çok zor, bir çoğu batacaktır. Böyle zamanlarda doğal olarak insanların tutumu biraz da iyi zamanlarda şirketin çalışanlara nasıl davrandığıyla alakalı. Şirket eğer iyi zamanda maddi-manevi hakkını veriyorsa, zor zamanında sana yardım ediyorsa şirket dara düştüğünde sen de idare etmeye çalışırsın ama normalde zaten şark kurnazıysa kimse idare etmez istemez.

µh tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yanlis mi anlamisim acaba. Maas kesintisi yapmamislar. Isler azaldigi icin izinlerini kullandirmislar. Calistigin süre de is yapmani bekliyorlar. 

Sen is az oldugu kriz zamani calismayip maasini almak. Hayat normale dondugunde tatile cikip tatil yapmak istiyorsun.

Kriz olsun olmasin izine cikma sadece calisana bagli bisey degil sirketin öngördügü zamanlarda cikilan bisey zaten. Neye sinirlendigini bile anlamadim.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Adamın iznini yemişler, niye sinirlenmesin. Zorunlu izin kullandırmak bu gibi durumlarda işverenin hakkı, ama zorunlu izin kullandırırsa çalışacaksın diyemez. Adam madem zorunlu izin kullanıyor, hem parasını alacak, hem de evinde yatacak.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu dönem ayıya dayı deme zamanı. Şu anda maaşları %20 düşüreceğiz ama işsiz kalmayacaksınız deseler üst düzey beyaz yaka dahil %90 kabul eder çok net. O yüzden idare edin abi. Şu an çalışanların eli çok zayıf.

Ha tazminat alıp çıkarılmak istemek de bi seçenek olabilir. Tazminatınız iyi bi rakamsa ve çalıştığınız firmanın da batma riski vs varsa gemi batmadan terk etmek çok mantıklı geliyor. 

Edit: Bu mesajı tabii ki borcu harcı olan standart türk insanı için yazdım, paticik eliti için değil. Paticik elitleri viskilerini yudumlamaya devam edebilir.

roket adam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...