Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

hava temizleyici zımbırtı cihazı


roket adam

Öne çıkan mesajlar

3 saat önce, paramecium dedi ki:

Bulundukları odadaki toz miktarını ne derece azaltıyor bunlar? Kitaplıklar ve raflar toz oluyor sürekli, çok el oyalıyorlar ? Böyle bir cihaz ile dertlerim azalır mı acep?

 

İngiltere'deyken aldığım bir cihaz vardı. küçük bir odada kalıyordum ve havalandırsam bile çok feci alerji yapan bir ortam vardı. normalde toz böyle alerji yapmaz bende, ama o odada nefes alamaz gibi hale gelebiliyordum. cihazı alıp kullanmaya başlayınca o bahsettiğim etki tamamen gitti. daha kolay nefes almamı sağladı.

ama masaların tozlanmasını tamamen kaldırdı diyemem. hafta bir toz almam gerekiyordu. tabii şöyle bir kıyaslama yapmadım, makinesiz 1 hafta tozlanma oranı nedir, makinesiz 1 hafta tozlanma oranı nedir... muhakkak bir katkısı oluyordur. ama odanın tozunu hiç almaya gerektirmeyecek kadar radikal bir etkisi olmadı.

belki Klima + Hava Temizleyici kombinasyonuyla o da hallolabilir. Mitsubishi Electric klima konuşuluyordu forumlarda, sadece onun sağlayacağı hava ile odaya gelecek yeni tozların da önünü almış olabiliriz.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

44 dakika önce, Goering dedi ki:

 

@Bone sıcak olmaya başlıyor akşamları, ufak bir odadayım ve kuzeydoğuya'e bakıyor ev.

tek kişi yaşadığım evde ztn 2 tane klima var. soğutmak için alıyorum, soğuturken de sigara dumanı alsın.

nemlendirse de çok iyi olur, 15-20 tane bitki var acı çekiyorlar 30-40% nemde

 

bu cihazlar klima yerine geçmiyor. sadece serinletebiliyor, o da tabii oda ısısına ve neme göre değişebilir. eğer Ankara gibi düşük nem oranlı bir şehirde yaşıyorsan, nemlendirici spreye sahip olan (su tanklı) vantilatörlerden almak lazım (UFO vs). bu sayede odadaki nemi arttırıp serinletme etkisini güçlendiriyor. tabii Antalya gibi nemi yüksek bir şehirde yaşıyorsan, bu sefer tam tersine nem alıcı bir alet kullanman gerekiyor, klima gibi.

hava temizleyici makinelerde bir tek Dyson'un nemlendirici özelliği olduğunu gördüm, o modeller de ne yazık ki artık satılmıyor Türkiye'de. satan yer görmedim.

hava gücü açısından en etkilisi Winix Zero Pro imiş, 120 m2 odalarda bile etkili olduğu yazıyor. daha güçlü hava üflüyor haliyle.

sigara dumanını almak için karbon filtresi gerekiyor. tüm hava temizleyicilerde var bu filtre, ama filtrenin kalitesi de dumanı ve kokuyu ne kadar efektif yokedeceğini etkileyebilir. Dyson'ın cihazlarında kaliteli filtreler varmış, tabii haliyle daha pahalı.

istiyorsan YouTube'da DIY custom fume extractor videoları var, lehim işleriyle uğraşanlar için yapılıyor. kendin güzel bir karbon filtre bulursan, bir fanın arkasına takarak dumanın temizlenmesini sağlayabilirsin.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

para, air purifier bayağı temizliyor dediğim gibi. ucuz olan modelini alabilirsin.

7-8 kademesi veya auto-mod'u var / night mode var, o baya düşük kademe.

yani toz toplamak istiyorsan, önceki link'teki anti-statik kumaşı al veya bulacağın bir 0,6cm fln bir anti-statik kumaşı çöz kendin. kumaşsız kullanma, baya toz olur kitaplı yerde.

 

yedek filtre için aliexpress bakabilirsin ama gerek kalmaz toz için kullanıyorsan, bir garip sentetik koku salabilir başta ama biraz 'hastane kokusu' tarzı olur. yüksek çalışmazsa hissetmezsin, normalde sigara kokusunu 60-70% alıyor standart filtre.

app'de filtre ömrü ve hava kirliliği gösteriyor. ztn kademe de seçtiriyor.

 

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bende 2 olan var baya düz, bir sonraki model pro mu neydi m2'si artmıştı.

yenilerini incelemedim ama filtreleri değişmiyor her model için aynı, o yüzden en ucuz olanı al. 

xiaomi'nin filtre'si en ulaşılabilir şu an. 3 farklı modeli (sigara, hayvan, standart) var aliexpress'ten bak.

m2 14-16 arası manual setting ile sessiz çalışıyor. hindistan'da bazı şehirlerde hava temizleme kullanım zorunlu, baya memnunlar. 

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1 saat önce, paramecium dedi ki:

Salonda klima var, ona statik filtre takıp deneyeceğim 1-2 ay.
Ama 10m² çalışma odası için ne önerirsiniz; hedef sadece toz!

 

dediğim gibi abi, sadece masaların tozlanmasını engellemek niyetindeysen, bu konuda bir şey demek çok zor. çünkü dışarıdan gelen havanın da, odaya gelen insanların da beraberinde toz getirdiğini hesaba katmak gerekiyor. bu cihazları kendi içine çekebildiği havadaki toz miktarını azaltıyor. ama hava akımı daha güçlü olan bir cihaz aldığın sürece, masanın tozlanmasını da azaltacağını düşünüyorum.

1 saat önce, paramecium dedi ki:

Air purifier filtreleri nereden alıyoruz peki; aliexpress mi hepsiburada falan mı?

Bir de 3C ile 3H farkı nedir???

 

eğer cihaz Türkiye'de aktif satışı olan bir ürünse (Dyson mesela) filtrelerini de onlar sana satabiliyor. Hepsiburada gibi sitelerde de satışı olabiliyor. filtresi hali hazırda satılan firmalardan bir ürün alırsan daha rahat edersin. ama onun dışında Amazon UK / Amazon US / Aliexpress gibi yerlerden de ısmarlayabilirsin tabii ki...

https://www.epey.com/hava-temizleyici/karsilastir/106729-412767-560818-560823-562514-568272-592769-611803-620049-680306/filterqueen-defender_xiaomi-mi-air-purifier-2h_winix-zero_winix-zero-pro_xiaomi-mi-air-purifier-3h_xiaomi-mi-air-purifier-2c_xiaomi-mi-air-purifier-pro_beurer-lr-500_xiaomi-mi-air-purifier-3c_xiaomi-mi-air-purifier-pro-h/

şurada bazı ürünleri kıyaslattım. FilterQueen'in ULPA filtresi var, partikül filtrelemede HEPA'ya göre daha iyi. 3H, 3C'ye göre daha güçlü hava çekiyor. böylece etkili olduğu oda boyutu da artmış.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 09.04.2021 at 12:29, Bone dedi ki:

konuyla ilgili şöyle bir resim buldum, güncelleme yapmış olalım

 

lwNyleX.png

 

 

Şu resme göre karbon + hepa kombinasyonu CO hariç herşeyi filtreliyor, ki co zaten zehirli gaz, soba kaçağı vs olmadıktan sonra ortamda filtrelenecek kadar bulunmuyodur heralde (?)

 

Wp grubunda da lafı geçti, orada kendimiz yapalım dedim, bir iki kişi olumlu yaklaşır gibi oldu. alibabadan motor + hepa + karbon filtre beğenip, kasasını da kendimiz tasarlayıp 3dprint yapan bir yere yaptırabilriz. Hem ucuz olur, hem de evde sıkılana proje olur ..

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1 saat önce, aktiftablet dedi ki:

Wp grubunda da lafı geçti, orada kendimiz yapalım dedim, bir iki kişi olumlu yaklaşır gibi oldu. alibabadan motor + hepa + karbon filtre beğenip, kasasını da kendimiz tasarlayıp 3dprint yapan bir yere yaptırabilriz. Hem ucuz olur, hem de evde sıkılana proje olur ..

 

WP? Well played?

zaten piyasada alacağın hava temizleyici makinelerinin hepsinin olayı önden aldığı havayı karbon filtresi ve hepa filtresi ile temizleyip, arkadan veya yukarıdan geri vermek.

elbette kendimiz yapabiliriz. hatta 3d printer teknolojisi sayesinde, belirli bir vantilatör modeline oturabilecek bir çerçeve oluşturup, içine de kolayca karbon filtre ve hepa filtre yerleştirebilecek bir aparat meydana getirebiliriz. ya da dediğin gibi direk open source fan tasarımı yaparız, motor, arduino ve fan satın alan birisinin kolayca birleştirebileceği bir tasarım olur felan. bazı forumlar var böyle open source DIY sistemleri paylaşan.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Xiaomi'nin filtresi de pahalıymış ama.

@Bone O kadar ayrıntıya bile gerek yok. Alibabadan hem ebad olarak hem fiyat olarak kendimize uygun hepa ve karbon filltre modelini seçip, yeni bütçeyi ve güç tüketimi/hava akışı özelliklerine göre kontrolcüsüyle birlikte bir fan seçip, sadece bu komponentleri barındıracak bir plastik kasa tasarlayıp yapabiliriz. Arduino falan opsiyonel olabilir bence, isteyen o masrafa girmeden vantilatör gibi bir anahtarla kullanabilir. 5 10 kişi toplanıp bunları daha uygun fiyattan alabiliriz diye düşündüm.

Aslında benim hava temizleyici alma falan amacım bile yok, olursa sırf uğraş olsun diye giricem işte.

Bence 3k 5k gibi fiyatları hakeden birşey değil bu cihazlar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

30-35$ filtre, gumruk genelde almiyorlar. diger markalarin filtreleri cok daha ufak.

25$ da bahsettigin kontrolcu veya anahtar neyse, EU plug.

baska design yapsan bile silindir olur en fazla bu filtreyle, verim kaybetmeden daha iyisi yapman zor.

***

verdim gazi bakalim, ucuza cozucek gibi bu filtre isini ? 

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 12.04.2021 at 20:25, paramecium dedi ki:

Salonda klima var, ona statik filtre takıp deneyeceğim 1-2 ay.
Ama 10m² çalışma odası için ne önerirsiniz; hedef sadece toz!

 

şunu merak ettim abi, statik filtre dediğin şey ne? klima şirketleri ayrı olarak böyle bir filtre de mi satıyor?

fakir'in elektrostatik filtre levhalı modelleri varmış. ama zaten ön filtre + hepa filtre varken, ayrıca bir de elektrostatik filtrenin olması ne kadar mantıklı yoksa sadece overkill bir gimmickten mi ibaret...

UFO vantilatörlerinde ionizer özelliği var. UFO'ya göre negatif ion salınımı yapıp, havadaki partikülleri ağırlaştırıp çabuk düşmelerini sağlıyormuş. bu sayede tozlar havada dolaşmıyor, daha rahat ve temiz nefes almamızı sağlıyormuş. ve odada daha az toz uçuştuğu için, daha az toz almamız gerekiyormuş. ayrıca negatif iyonlar, havadaki statiği yokedip saçların daha yumuşak olmasını sağlıyormuş.

ama bu -mış -muş'lara ne kadar güvenebiliriz onu bilemiyorum. 80'lerdeki çin malı dandik Boombox'ları hatırlarsın kesin. herkesin evinde aynı plastik çöpten olurdu. bu cihazlarda sahte düğmeler olurdu, basınca bir işe yaramaz, boşta gidip gelirdi. kutunun üstünde 200w PMPO yazardı, ama içinde 2 tane 8W (olduğu iddia edilen), 2 tane 5W (olduğu iddia edilen), 2 tane de piezo buzzer olurdu. anca FM radyo dinlerdik işte.

UFO'nun ionizer'ı da aynı hesap olabilir.

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Statik filtre denen şey geçirgenliği yüksek elyaf tarzı bir filtre. Yaptığı şey havadaki kaba tozları tutuyor; iplikçik ve saç gibi. Kademenin fazla olması, arkadaki daha pahalı olan ve daha çabuk tıkanma riski olan filtrelerin ömrünü uzatmak amaçlı. 3M'in klima filtresi satılıyordu Koçtaş'da, 3 al 2 öde şeklinde, ondan aldım. Klimanın içindeki filtreler oldukça iri gözenekliler ve çabuk pisleniyorlar; ayrıca filtreleme oranları da düşük. Bu sayede sirkülasyon modunda havadaki tozları filtreleyecek.

1_org_zoom.jpg

Benim klimada enzim, karbon ve bir de plasma quad dediği bir şey var. Sirkülasyon modunda devrede oluyor mu kontrol etmedim daha. Bakteri, virüs ve toz için etkili demişler ürün broşüründe.

Saygılar.

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şu uv ışığı kısmına ikna olmadım. Öncelikle hava bir anlık ışığa maruz kalarak geçmesi havadaki bakteri virüs vs yi öldürmeye yeterli olmaz gibi geliyor. Berberlerde UV kutular olur içine makasları koyarlar hani, yarım saat falan kalır orda sterilize olması için. İkincisi de uv ışık dışarı sızabilir gibime geldi, o da zararlı olur.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Birçok gıda tesisi UV kullanıyor şeffaf ambalajlı ürünler için. Su şişeleme tesisleri bile kullanıyor şişeleme sonrası; her ihtimale karşı. İşlenmiş et ürünlerinde falan da bu geçerli ama sodyum nitrat basmayı pek bir seviyorlar onlar da.

UV'nin verilme yoğunluğuna bağlı olarak değişir diye düşünüyorum ben etkinliği.

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gida tesislerinde fazla risk olusturan patojenlere gore etkili dalga boyunda isima yapiliyor, ornegin mantar riski fazla bir bolgeyse candida ailesine karsi daha etkili oldugu icin UVA kullaniliyor. Bakterilerden gram-neglere, ozellikle  E.coli ye karsi da cok etkili. Duruma gore min. 365nm , genelde 405nm olmak uzere bi emitor kullanmali. Burdan sonra da ne kadar guclu isteniyor, ne kadar sure maruz kalicak vs sorulari geliyor. 

Diger yanda da 222nm lerde calisan UVC emitorler var. (aslinda 100 kusur den 280 e kadar da , yogun kullanilanlari 222 ve 265) Bunlar direkt dna ustunde tahribat yaptiklari icin; virus, bakteri, maya, kuf, alg, koksidiyoz v.b. hic bir sey birakmiyorlar.

Berberlerde falan kullanilan genelde dandik cathod emitorlerle 310-320nm arasi UV A/B calisan hafif mavi, mor renkli isiklar. Zaten fiyati da bir fikir veriyor bu noktada, komple temizlik icin koyduklari kutu 300-400 lira bisey (berber paraya kiydiysa o da) Genelinde o da yok. Duzgun bi emitorun zaten kendisinin 60-70 dolar oldugu dusunulurse burdaki mantik hatasi gorulebilir zaten. Bu bunyede direkt yakindan ve uzun sure maruz kalinirsa belki gunes yanigi gibi pigmentasyon, bir de d-vit sentezi yapilmasini saglar. Ki ona da yetecek gucu yok cogunun zaten.

Saglik konusunda problemli olan UVC. Yukarda bahsettigim dna tahribati insanda da ayni etkileri yapiyor haliyle. Bu isinlar normalde ozonda filtrelendigi icin cok maruz kalmiyoruz ama yapay bi emitor vasitasiyla tekrar elde edebiliyoruz bu dalga boyunu. Bunlar icin de cok korkmaya gerek yok zira ozel basincli civa lambasi, excimer lambasi, filtrelenmis xenon lambalari vb. lazim. Guvenliginin saglanmasi kolay ve ucuz maddeler degil dolayisiyla ev tuketicisi icin olan urunlerde zaten gormuyoruz bunlari. 

Sizin bahsettiginiz senaryoda benim kullanacagim 365-405nm arasi UVA led emitorler olurdu. Ama bu ledler cok ciddi isiniyor, ve kullanilacak senaryoda hep ya da uzun sureli acik kalacak formatta olacak. Bunun icin ya etkili sureyi bulup ona gore pwm veya sureli ac/kapa yapacak bir kontrolcu lazim, ya da hep acik kalacaksa guvenli sicaklikta kalmasini saglayacak bir heatsink ve devre kesici lazim diye dusunuyorum. Cevresindeki plastigi bile eritecek sicakliklara gelebiliyorlar. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

10 saat önce, aktiftablet dedi ki:

Şu uv ışığı kısmına ikna olmadım. Öncelikle hava bir anlık ışığa maruz kalarak geçmesi havadaki bakteri virüs vs yi öldürmeye yeterli olmaz gibi geliyor. Berberlerde UV kutular olur içine makasları koyarlar hani, yarım saat falan kalır orda sterilize olması için. İkincisi de uv ışık dışarı sızabilir gibime geldi, o da zararlı olur.

 

amaç havadaki tozu ve alerjen yapan partikülleri azaltmak mı, virüs ve bakterileri temizlemek mi, bence bunu düşünüp seçim yapmak lazım.

bende HEPA+Karbon filtreli bir cihaz vardı ve nefes almayı kolaylaştıracak kadar temizliyordu havayı.

ama virüs konusuna gireceksek, U17 ULPA filtre, Activated Carbon filtre, iyi bir UV ışık, büyük ve hızlı bir fan gerekecek. bu kadar uğraşmaya gerek var mı?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...