Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

How to chop wood ve diğer mutfak maceraları


DoGMeaT

Öne çıkan mesajlar

Günlüğü çok meşgul etsin istemedim kendi spamimi istedigimce yapacağım bı topik edindim hepinizi saygıyla selamliyorum.;

Detroit'in en iyi restoranlarından birinde işe girdim , 1hafta fln oldu, şefini tüm şehirde tanıyorlar ve sayıyorlar. Iyi oldu memnunum şuan. 

Ben aynı Türkiye'de alıştığım tempoda ve alışkanlıklarla çalışıyorum, adamların çok hoşlarına gidiyor,maşallah diyin çok beğendiler şuana kadar, "You are on A-team bro" diyorlar,heavy duty yiitsin diyorlar gazliyolar.

İlk mutfak tecrübem; 2009 zorunlu staj,Suada360'ın iğrenç mutfağında,tam bir yeteneksiz ayak bağıydim. Yaşıtım meslek liseli çocuklar zehir gibiyken ben tam anlamıyla bir  yetoydum

O yetoluk kolay geçmedi,yıllarca baya tramvalar ve pişmanlıklar yaşadım mutfaklarda,bana sorsan hala baya yetoyum ama demekki zamanla pişmişim. Şimdi bana baya güveniyorlar.

5 "istasyon" var mutfakta , fritoz,fırın,tava,soğuk ve ızgara.cogu profesyonel mutfak bunun gibi olur,şef de bi masada durur gelen yemekleri orda düzenler yollar. Siparişlere dair bilgileri mutfağa aktarır vs. Bu çok ideal bir mutfak tabi.

Fırına çok girmicem onun ustası ayrı,fırın ustası mutfakta baya kıdemli bir kimsedir genelde.

Fritoz adı üzerinde ,kızartmalar fln,ama pis bi iş.Gün sonunda iğrenç kokuyorsun bide bi kısım tatlılar senden çıktığı için (donut-churros) ,.gece nispeten geç saatlere kadar yemek yapıyorsun çok sıkıcı.kidemsizlere kitlenir.

Soğuk da salata meze vs , çok amelelik çünkü kilolarca salata yapıyorsun çok hazırlığı var yıka kurut ayıkla vs. Stajyer yahut en zavallı kişi yapar bunu genelde.

Tava baya Multi task. Aynı anda 7-8 duruma göre 10 tavada yemek yapmak belli bir göt istiyor Her tavanın zamanlaması farklı.İlk gün her istasyonda döndüm sonra beni direk buraya koydular. Çözdüm baya,zamanlamalari oturttum.

Yarın ızgaraya geçecem ilk defa. Yiğidin harman olduğu istasyon. Çünkü tavuk domuz dana , hepsini istenen dereceye gõre pişirmek biraz zor. Hata yapma şansin pek yok. Ustalık istiyor. Günlük hazırlığın çok fazla değil , ama bir kısmı var beni geriyor.

Restoranın arkasında bi yerde Baltayla Odun kırmak zorundasın. Yani sorsam yaparlar ama kaç kere sorabilirsin, en iyisi öğrenmek,keza hayatımda yapmadım. Bugün bı deneyeyim dedim hiç kolay değilmiş. Baltanın glancing blow yüzünden bacağa,ayağa saplanma ihtimali,oldukça yüksek.

Çok korktum ya eve geldim bi sürü vidyo izleyip yazı okudum doğru teknik hakkında. Burdaki diğer tipler hep alışık, köylü çocuğu sanki hepsi,ben apartmanda büyüdüm hayatımda balta sallamadim

Çok geriliyorum, inş bi sakatlık çıkmaz

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi ahahah mangal icin odun kirmak coxukluk travmam. Yazin her aksam bir akraba elinde bir poset etle "misafirlige" gelirdi...

Baltayla calisirken cok net olman lazim, korka korka savurursan ozellikle mese gibi sert agaclari kiramazsin. Bir de baltayi kullanmak sadece yukari kaldirip indirerek yapilan bir hareket degil. Nasil anlatacagimi bilmiyorum da indirirken tum bedeninle yarattigin bir momentum var, esas gucu o ekliyor vurusuna. Yoksa kutugu boydan boya yaramazsin. Baskalarina bir iki tane kutuk kirdik, vucutlarinin hareketini izle anlarsin soylemek istedigimi.

İzgara icin gerekli ateste muhtemelen farkli boyda parcalara ihtiyac duyarsiniz, daha kucuk parcalar icin keser baltadan daha etkili, varsa kol kalinligindan daha kucuk parcalar icin keser tavsiye ederim, hem kendini sakatlama riskin azalir hem de kontrolun artar.

Beline kuvvet.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1 saat önce, DoGMeaT dedi ki:

Restoranın arkasında bi yerde Baltayla Odun kırmak zorundasın. Yani sorsam yaparlar ama kaç kere sorabilirsin, en iyisi öğrenmek,keza hayatımda yapmadım. Bugün bı deneyeyim dedim hiç kolay değilmiş. Baltanın glancing blow yüzünden bacağa,ayağa saplanma ihtimali,oldukça yüksek.

 

 

balta keskinse geri sekmez.

baska kereste ustunde kiracaksan tek hamlede bolmen lazim.

ustunde kiracak lumber yoksa; baltayi iki bacaginin arasina sallayacaksin.

kolay gelsin.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 saat önce, xaty dedi ki:

Detroit bitmemiş miydi? bi kaç sene önce trafik ışıkları bile çalışmıyor, terk edilmişti her yer

Alıntı

Detroit deyince batik, bitik post-apocalyptic bir sehir geliyor benim aklima, sehri sen anlatsana biraz.

70lere kadar amerikanin en zengin ve tasakli sehirlerindenmis detroit,70li yillarda 1.8milyon nufustan gunumuze 650k nufusa kadar dusmus sehir.Hem agir sanayinin asyaya fln kaymasi,hem de zenci beyaz irksal catismalari yuzunden sehir baya gerilemis,ama henuz hala Ford,general motor ve Chrysler in HQ leri ve bi kisim uretimi detroit yahut cevresinde. 

ozellikle 67de cikan cok buyuk bir riot var,sehirdeki beyaz populasyon o olaydan sonra akin akin banliyolere kacmis. Detroit bos ve fakirlerle dolu bi sekilde kalmis ama cevresi cok zengin ve beyaz domaninat kasabalar-sehirciklerle dolmus. Bide bu sehirler detroit e birkac mil uzaklikta,ama hic bir sekilde detroit e vergi yardimi fln yapmamaya and icmisler,toplu tasima yahut benzeri toplu karar alinmasi gereken her mevzuda detroit kendine iyi baksin diye ters yapiyorlar.

Bu detroit i cevreleyen durumu iyi banliyolerden en zengini royal oak, ulkenin en iyi kredi puani olan belediyesi,tertemiz sokaklari,kendine ait havalimani vs herseyi var,ve 30 yil boyunca melih gokcek misali ayni adami vali seciyorlar. O valiye soruldugunda `detroit nasil duzelir?` diye , `etrafina duvar cekin-hummali battaniyeleri iceri atin,anca oyle` fln tarzi aciklamalar yapip detroit i gomuyor. 

Detroit sehri , istanbulun bir semti kadar bi yer,bi ucundan diger ucuna arabayla 15 dakkada gidersin.sehir merkezi guzel,tarihi bir havasi var amerikan standartlarina gore,gokdelenlenli fln,ama ufak.Sehir merkezinden sonra midtown denilen hipster dolu,universite kampusu,muzesi bari vs bol trendy semti var. Son bir 5-10 yildir kucuk kucuk recovery modunda sehir ve sehre akin akin gelen hipsterlarin buyuk katkisi var saolsunlar.

Sonra konut bolgeleri basliyor ve bi 20 mil boyunca devam ediyor, sehri de zaten bu miller belirliyor.Merkezden sonraki 3mil henuz sehir,sonra midtown 5mil e gelmis oluyorsun, 7 mil e kadar yine iyi durumda mahalleler,ama 7 milden 13 mil e kadar baya kotu. Sokaklar boyunca bos evler,yikik fabrikalar. E oturan yok yahut az,vergi yok,vergi olmayinca sokak aydinlatmasi da yok,yollar krater dolu,fakirlik girla, dogrusu evet korkunc gettolar var bu bolgede,gittiginde ana caddeden cikmamak mantikli.

7-13 mil disinda bolgeler sihirli degnek degmis gibi degil tabi, sehrin en zengin en tasakli evlerinin oldugu caddenin bir arka sokağında yikik dolu bir suru ev olabiliyor,eskiden daha kotuymus simdilerde baya bi aktivite var millet renovate edip satma pesinde,biz de ugrasiyor kendi capimizda bi renovasyonla.

Ayrica 90larin basindan beri ucuz emlak fiyatlari yuzunden baya bir fakir gocmen cekmis sehir, arap (genelde hristiyan irakli chaldeanlar) , yemenli , etiyopyali vs ne kadar gariban gocmen varsa dolmus mahalleler kurmus. 

Simdi sehrin %70i zenci, %20 si birinci nesil gocmen , cogunlugu mavi yaka olan bir sehir. Ben tum negatif yanlarina ragmen baya seviyorum keza zenciler kankalarim, zenci pakedindeki son sigarayi verir, lafini etmez.Beyaz 1 karton sigarasi olsa sana verdigi sigaranin karsiligini ister bi 25 cent duduklemeden yollamaz.

Zenci olunca adam irkci da olmuyor,hele benim gibi aksanli fln gocmene kendinden bakiyor,gerci burda gocmene iyi davranmak baya virtue signallinge donusmus,genelde kotu muamele gordum diyemem kimseden. Bi iki mevzu disinda. 

Butun bunlara ek, sehir butun bu dandik yanlariyla neyse o,ama adamlar oyle bi sahip cikiyor sanarsiniz izmir yahut istanbul. Herkes dovmesini yaptiriyor,gurur duyuyorlar sehirleriyle. O banliyode oturup detroit e saydiran beyazlarda arabanin arkasina afilli Detroit stickeri yapistiriyor,ama mevzu vergi vermeye gelince detroit yansin cekiyorlar , bizim istanbula izmire gostermedigimiz hurmeti gosteriyorlar sehre,ama iste sair ne demis :

 beni ovme bana para ver.

 

 

 

  

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

5 saat önce, xaty dedi ki:

Balta kullanmak gibi ilkel bir şey için bu kadar düşünüyorsan mutfaktaki halini düşünemedim. 

denemeden konusma,ben de basit diyordum sonra baltayi sallamaya gelince gordum gercekleri.

bide gun asiri keskin seylerle oynuyorum,senden farkli bir keskin algim vardir ona ragmen bana tehlikeli geldi baya.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 saat önce, Llama dedi ki:

mutfakta yemek yapmak değil de kesinlikle doğramacı olmak isterdim tüm gün bıcaklarla oynayım aşırı ilgimi çekiyor

etleri parçalayım güzel güzel keseyim mis

abi genelde bi mutfaga calismaya girdiginde seni zaten `prep kitchen` denilen o dogramacilarin oldugu yere atip unuturlar. Hergun kilolarca pattes sogan vs dograrsin,bol bol dograrsin, bailana kadar dograrsin.

sonra nefret ediyorsun dogramaktan, prep yapmaktan, BEN NE ZAMAN YEMEK PISIRCEM LAAAN diye isyan eder oluyorsun,prep mutfaginda calismak cidden zor bisi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi ortason lisede soba icin yillik 2-3 ton odun kiran biri olarak hatirladiklarimi yazayim.

1-asla lam ayagima vururmuyum diye endise etme net ol.

2-oncelikle yere saglam,alti topraga azda olsa gomulmus yada saglam duran bir kutuk koyacaksin.butun kutukleri ve ince dallari bunun ustunde kiracaksin.

3.kesecegin kutugu yerdekinin ustune koydugunda ustteki oynamasin,oynarsa balta vurdugunda kayabilir.

4.dallari keseceksen asla 90 derece ile kesmeye calisma,bosuna ugrasirsin,boyle fasulye keser gibi aci ile kesmen gerek.5.kutuge vurdun kesemedin,balta yarim girdi ise,cikarmaya calisma,baltayi kaldir ve baltanin duz tarafini yerdeki kutuge vur.kisaca kutugu kutuge kirdir,cok rahat olur.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bugun cok yorgunum, malum onumuz haftasonu,yogun bir hazirlik gerektiriyor,ustune bugun bildigin domuz kestik,300 kiloluk karkastan porkchop,kaburga,bacon,corbalik,kelle fln cikardik parcaladik,cok yoruldum,yazmaya mecalim yok

ama fotoraflar paylascam, mutfagimi gosterem size.

sol taraf hazirligin yapildigi `Prep Kitchen` , sag taraf siparislerin hazirlandigi asil mutfak yani `Line`spacer.png

 

 

 

soguk ve firinin istasyonlarispacer.png

asil mutfak ve istasyonlar, flat top'la baslayip izgaraya kadar giden kisim Tava , sonra adi uzerinde izgara, en arkada ise Fritoz var. spacer.png 

Ocaktaki tencerede pasta cooker denilen celik suzgecler var. Tencereyi 4e boluyor ve ayni anda 4 farkli siparise makarna pisirebilmeni sagliyor. Yanindaki konteynirda benmari usulu sicak tutulan soslar ve et-sebze sulari var. Yemeklere eklemelik. Birde tezgahta bir kisim soguk garnitur ve malzemeler var,yemeklerde kullanilan, onu da gosterem.

 

Tezgah + arka fonda sef'in masasispacer.png

Sef in masasinda goruldugu gibi sicak isi lambalari var, siparis hazir olunca senden alip kontrol ediyor ve garsonlara teslim ediyor 

ayrica bu fotoda bicaklarim , Wusthof Pro `workhorse` um ve Tojiro ekmek bicagim, gun icinde en cok kullandigim bicaklar. Bicaklari daha sonra detayli anlatirim bence ilginc bi post olur

firsat bulursam daha cok foto ceker paylasirim,

 

ozcekerek bitirelim ,bi kisim tava ve benspacer.png

DoGMeaT tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

16 saat önce, DoGMeaT dedi ki:

denemeden konusma,ben de basit diyordum sonra baltayi sallamaya gelince gordum gercekleri.

bide gun asiri keskin seylerle oynuyorum,senden farkli bir keskin algim vardir ona ragmen bana tehlikeli geldi baya.

 

lumberjack değilim veya hız rekorum falan yok ama 2-3 gün şömineye yetecek, 1-2 gün kamp ateşini söndürmeyecek kadar odun kırıp balta sallamışlığım var. (toplasan 10'u geçmez) hiç bi seferinde kendimi sakatlarım, neresine vurayım, nasıl olcak diye hesap kitap yapmadım. ha ne oldu, ilk denememde toprakta olmadığını altının stabil-sert olması gerektiğini gördüm, sonra bir kaç vuruşta neresine vurursam ne boyutta yarılacağını gördüm vs

ha bi de baltanın ucu yerinden çıkarsa napmak lazım onu gördüm, balta dandik ve eskiydi -benim suçum değil

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abicim hergun 30-40 kilo odun kiricam . isyerinde oldugum icin bide uzerimde belli bir zaman baskisi var. O kadar basit degil yani.

neyse ben cozdum mevzuyu her halukarda, 

 

bu abinin uyguladigi teknikle yaptim bugun , cok daha guvenli , ayaginin yanindan gecme sansi fln yok.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

murfak kısımları güzelmiş zevkle okudum, atilla taşa olan benzerliğin de sempatik geldi. fırsat olursa tedarik zincirinden de bahsedebilir misin, hnagi malı nasıl alıyorlar nasıl geliyor, bunun idaresini zamanlamasını kim yapıyor falan. hani çoğu şey taze ve kısa raf ömürlüyse "lan parsley bitmiş git a101'den al gel malcolm" denmiyordur. türkiyeden de anlatabilirsin.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...