Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Makine Mühendisi var mı aramızda?


Bone

Öne çıkan mesajlar

soracağım konu sanırım makine/mekanik mühendisliğinin alanına giriyor, o branşta eğitim görmüş birileri varsa ihtiyacım olan cevaba ulaşmama sağlayabilir.

 

YouTube'da bir ataç nasıl üretilir, bir kalem nasıl üretilir, bir düğme nasıl üretilir vs... diye yazdığımızda buna benzer bir ton video çıkıyor karşımıza. ama peki o seri üretimde kullanılan makineler nasıl üretiliyor?
Yani mesela pres yapan mekanizmalar, kafes bölümleri, manivela kolları, kesim plakaları, silindirler, sıfırdan nasıl meydana geliyor?
Her bir bölümü ve bu bölümlerin birbiriyle uyumu için gerekli tasarımları yapması için makine mühendisleri mi çalıştırılması gerekiyor?
Bu durumda, Türkiye'deki fabrikalar veya Ali Express'ten sipariş ettiğimiz dandik Çin malı 10-15 dolarlık ürünler de hep makine mühendisi çağrılarak böyle makineler kullanılarak mı üretim yapıyor?
Ya da mesela ben evde kendi klavyemi üretmek istedim. klavye kasasını ve tuşlarını üretmek için böyle büyük fabrikalara ihtiyaç duymadan, kişisel kullanım için o parçaları tek başıma yapmam mümkün mü? ya da benzeri aletler...

"google'da ara" veya "barınak'tan al" ekibi yerine bu sorduğum üretim aşamaları konusunda eğitim görmüş kişiler cevap yazarsa sevinirim, k thx.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

o makinalari yapan kisim material-process engineering.(akışkanlar mekaniği-termodinamik-fizikokimya) aldiktan sonra hammadde hazirlama & proses kismina geçiyorsun(orda da bi sürü ivir zivir var) ama elde etmek istedigin son ürünü reverse-engineering yaparak bazen tek parkça bazen de parça parça üretiyorsun.sürecin devamliligi iyileştirmesi kalite ve ar-ge'nin işi oluyor genelde bütün bu alanı planlayan tasarlayan multi-disiplinli bölümler bi arada çalışıyor.

Türkiye'deki fabrika veya Çin'deki fabrikanin dandik ürün ayni olabilir Çin'deki daha kaliteli olabilir hatta ne kadar otomasyonda olsa seri üretimin 30-40%lik kismi her zaman manual iş olarak yapılır.Burdaki kalem videosu mesela ne kadar otomasyon gibi gözüksede grafik ve kil karisimini genelde hep insanlar tarafindan hazirlanir.

Faber Castell,Prismacolor,Bic v.s hepsi üç aşağı beş yukari ayni malzemeyi farkli oranlarda kullanir prosesleri farklidir yillarin birikimi feedbackle aldiği risklerle iyileştiriler süreci.

Evde kendi klavyeni üretebilirsin malzemeyi seçersin(polimer plastik v.s) bir tane klavye tuşunu alırsın modelini onun kalibini çıkardıktan sonra kalanlar için o kalıbı üretim modeli olarak kullanabilirsin.

CNC,3rd-4th modeling printer varsa onlada basabilirsin tahtayi alip elinle de oyabilirsin.

klavyeyi yazicioglundan alabilirsin ama, sfsdf üretim yapan bi fabrikaya gidersen yada staj yaparsan aslind bu kadar karisik gelmiyo bi haftadan sonra bumuymuş lan diyip excel mühendisliğine devam ediyorsun. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Her bölümün bir biri ile uyuşmasını başta genel tasarım olarak gör.  Tek bir ana teknik resim ile parçalar çizilir sonra birleşme noktalarına göre nasıl monte edecekler ise hassasiyetlerine göre üretimi yapılır ( araba enjektör parçaları mikron cinsinden ölçü hassasiyetleri vardır mesela ). Montaj esnasından ölçüleri hatalı olmasından kaynaklı monte olmazsa hepsi çöpte olabilir parçaların o yüzden dikkatli gidilir örnekleme ana sanayiler de parçaları kontrol eder.  (Makina mühendisleri , tasarımcılar , elektrik mühendisler vb ekip işi çalışıp tasarlarlar ) Üretim adetleri yıllık milyon adetlerden - bin adetlere olan parçalar üretilir enjektörler için. Bunu üreten makinalar için üretilen parçalar daha azdır bu sadece maliyeti arttırır. Ölçü hassasiyetleri daha kaba olabilir. Sayı azalttıkça birim maliyet yükselir sadece. AB menşeli yada Japon menşeili üretim makinalarının çin ve tayvanlıların ki ne göre daha iyi olmasının sebepleri. İşi iyi bilmeleri (deneyim) , kullanılan malzeme kalitesi , yüksek hassasiyetli hassasiyetli parça üretimleri vb. Endüstri 4.0 ile başlayan otomasyonlarda artık makina üzerinde değişmesi gerekenleri ( kesici uç , pens vs ) çalışana gerek duymadan değiştiren cnc makinalar mevcut mesela. Avusturyada tam otomasyonlu bir fabrika kuruldu özel sektör üniversite iş birliği işe .

Geniş bir konu..

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Eskiden bu tarz makineleri üretenler sınırlıydı; iyi bir mekanik tasarım, kaliteli malzeme seçimi, yüksek hassasiyette işleyebilme gerekliydi. Günümüzde otomasyon ve kontrol teknolojisi bu tarz mekanik tasarımların önemini azalttı. Mekanik tahrik yerine servo motor veya lineer aktüatör kullanarak rahatça halledebiliyorsun. Ama sistemin çalışma hızı burada önemli. Eğer görsel kontrol ve random ürün toplama yoksa mekanik sistemler daha yüksek hızlarda çalışabiliyor. Gözün takip edemediği hızlara çıkabiliyorlar çok rahat. Çünkü her şey mekanik olarak birbirine bağlı.

Eğer custom ürün yapmak istiyorsan ilk önce el becerinin seviyesini ölçmen gerekli. Bir arkadaşım ibanez gitar planları aldı ve evde kendisi yapıyor. Masif maun aldı, evde kendi yaptığı CNC ile işledi. Sonrası azcık zımpara işi oldu. Şu an PU vernik attı, elektroniklerin konulacağı yuvaların parazit almaması için EMI olayını çözmeye uğraşıyor.

Sen de kendi klavyeni yapabilirsin. Plastik plaka alıp CNC ile işleyebilirsin, ahşap alıp elle işleyebilirsin. Senin kapasiten ile alakalı. Veya iyi bir tasarım yapıp fasoncuya gidip CNC işleme yaptırabilirsin, ek masraf çıkar sana. Tuşları ahşap veya 3D print ile yapıp lazer ile markalama yaptırabilirsin, ince kazıma yapıp boyayabilirsin. Elektronik kısım için switch board'u kendin de yapabilirsin veya dışardan da yaptırabilirsin. Maliyet, zaman, kalite ve haz arasında çok farklı değişik dengeler yakalama şansın var.

Hevesimden dolayı şu sıralar ahşap işleme makineleri alıyorum. Masif ahşaptan kitaplık projem var. Benim elektrikli cihazlarla yapmaya çalıştığımı Japon üstatlar sadece el aletleri kullanarak yapabiliyor. Aradaki maharet farkını daha basit tasarım ve elektrikli aletlerle olabildiğince kapatmaya çalışıyorum. Sanırım 10'dan fazla farklı tasarımım oldu. En son bir tasarıma karar kıldım; oldukça basit, benim yutabileceğim bir lokma :) Onda da birleşim noktalarını nasıl kenetlemeli yaparım, raf deliklerini nasıl düzgün açarım, raflar esnemesin diye ne kalınlıkta olmalı... yığınla detay var çözmem gereken. Zevkli, bazen neticesi hayalimdeki gibi olmayınca kalp kırıcı olabiliyor ama bir Ikea olmadığımın farkındayım :)

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

@Fistan

Masif nereden alıyorsun? Bana yakın kütükten biçen bir yer var ama bu kurutma mevzusunu bilmiyorum. Normal kuru, fırın kurusu arasında hangisi mobilya falan yapmak için seçilmeli veya olması gereken nem miktarı ne? Vernik kullanmayacağım, yağ+balmumu ile koruma yapacağım.

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

selam, izmirde bir kaç keresteci tanıdığım var, onlardan alıyorum, bunlar 15 yıl ceviz kütüğü dükkanında saklayan tipler, yok araba verdiler vermedim geyiği yapılan ağaçları var,

nem oranı bulunulan coğrafyaya göre de değişir özelliği ama %12-13 sert ağaçlarda ideal oluyor, doğal kuruma daha net sonuç verir tabi, fırın risk, çamda, kayında falan dönüyor hassas bir mobilya yaparsan, 9 ay sonra atıyorum çekmeceler sürtüyor falan.

bu konuda net bir şey yok, genelde tecrübe ile en iyi sonucu alıyorsun, o da yıllarca ağaçlarla haşır neşir olman gerek demek. inşaat mühendisiyim, ağaçların taşıyıcı olarak kullanırken dayanımı handikapları falan çok araştırdım.  mesela demir çekme deneyi yapılır bilirsiniz, 12 lik demir aşağı yukarı farklı fabrika olsa bile yakın sonuç verir, aynı kuturda aynı yaşta aynı cins ağaç, yaşadığı yerin senelik iklim koşulları, lif yapısı, kesildikten sonraki kurutmada çevresel etkilere maruz kalmaları vs sonucu bambaska sonuclar veriyor. 

koruma için de ağacın cinsine göre güzel yağlar var, vernik ben de tavsiye etmem, balmumu kullanmadım, o kadarına da gerek yok dedim çoğu sefer.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...