Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Rise of Empires: Ottoman


Harvey

Öne çıkan mesajlar

Hakikatle iliskisi zayif degil, dizi olarak izlenebilmesi icin ask mesk, efsane, aksiyon katmak gerekiyor. Yoksa akademik tarih bayagi sikici.

Ote yandan dizi bize ilkogretimde ogretilenden daha gercekci anlatiyor fethi. İlkogretim tarih kitaplarina bakarsaniz, sipsak karadan gemileri yurutup, toplarla duvarlari yikip sehri fethediyoruz, bizanslilar hic bir sey yapmiyor, biz hic kayip vermiyoruz neredeyse, tum teknolojileri 2. Mehmet kendisi gelistiriyor vs.

Kanli ay falan o donemde gercekten yasanan ve insanlarin anlamlandirdigi seyler bu arada bir nevi kendini gercekleyen kehanet. Bir tarafa moral boost veriyor diger tarafa da penalty snfl. Onun haricinde bir seyden bahsetmiyorlar zaten dizide.

Gemilerin karadan yurutulmesinin gercekligi hakkinda da prk bir tartisma yok bildigim kadariyla, saddce yurutulen gemilerin cinsi bizr yanlis aktariliyordu. Dizide zaten cok guzel gostermisler Osmanli kadirgalariyla avrupa kalyonlari arasinda farki. Kadirgayi karadan yurutmek namumkun bir sey degil ama bize tarihte okutulan devasa gemilerin uzerinde fatihin ati saha kalkmisken yari ciplak turkler yigitleri tarafindan halatla cekilerek yurutulduguydu.

Ben bayagi tuttum diziyi, dekorlar, tarihi gercek ve mitler, dini motifler, savasan taraflarin milli kimlikleri falan cok guzel aktarilmis. Cüstinyani falan ile olaya renk katilmis.

Bir de dizideki tum oyuncularin turk olmasi cok guzel bir dokunus bence. İtalyani da turk oynuyor, bizansliyi da, sirbi da, macari da. Hic de siritmiyor. Avrupali rednecklerin bayagi agzi kopurur izlerken sdjfkglh

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Urban büyük ihtimalle kendi yaptığı büyük toplardan biri patladığında ölüyor evet, o dönemde sık rastlanan bi olaymış. Yok top patlarken fatih başındaymış son anda kurtulmuş, yok ok atmış ordunun başında con sınov gibi at sürmüş custinyaniyle muhabbete girmiş falan bunları tabii ki dizide dram olsun diye yapıyorlar, yani takılınmayacak kadar küçük detaylar bunlar. Ki evet ben de küçük kadırgaların karadan yürütüldüğü gerçek diye biliyorum, öyle ulubatlı hasanlara bilmemnelere girilmemiş.

Fatihi gayet müslüman dünyasının kılıcı mılıcı değil gerçekte olduğu gerektiğinde islamı kullanmayı bilen gayet iskender wannabesi olarak resmetmişler.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yok iki tarafı anlatması güzel olmuş tabi bizim boş milliyetçi eğitim sisteminden çıkanları şok etti biraz. Bir de dekorlara ben de bayıldım, Osmanlı süslemeciliği, geometrik desenler klasik osmanlı ambiyansı çok tatlı olmuş ki bayılırım - bunu biraz da muhteşem yüzyıl ele avuca gelir hale getirdi kanımca, o zamana kadar yapılanlar arasında en göze çarpan tasarımlar oradaydı, bu bir adım ileri taşımış daha da geliştirilebilir.

Karadan yürütme meselesine baya şüpheli bakıldığını okuduğumu hatırlıyorum, ama evet osmanlının donanmadaki, daha doğrusu gemi niteliğindeki zayıflığı gerçekçiydi 

lovecraft0Z tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ümmetçi tafya coşmadı mı ya pij türkler falan diyo, osmanlı askerleri ölüyor, boğazları kesiliyor. ne rezalet bu karşim

3 bölüm izledim epey güzel. Rome serisi vardı böyle netflix'te aynı şekilde yapmışlar. "Yeni bir çağ başlatacağız" sözü, kırbaçlanması ve topun başında patates olması olayları epey saçma olmuş ama güzel dizi. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...