Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

UO'da maden kazmak vs Modern MMORPG'ler


Bone

Öne çıkan mesajlar


Ultima Online oynadığımız yıllarda, özellike UltimaTR serverlarında, Minoc'a gidip saatlerce maden kazmaktan çok keyif alırdım.
Maden kaz, çıkar, eşşeğe bindir, kasabaya götür, bankaya koy, git bir daha maden kaz..
Sonra gel, çıkardığın ore'leri ingot'a dönüştür, bunlardan kılıç kalkan yap felan.

Bazen Ultima Online'ı PC'ye kurup, arkaya müzik açıp, offline biçimde bu ameleliği yapasım geliyor. Fikri bile rahatlatıcı ve stres atıcı geliyor.

WoW gibi Modern oyunlarda da grind yapılabilecek işler var da, onlar böyle bir rahatlatıcı etki sunmuyor bana. Hatta yapması külfetmiş gibi geliyor. Bu aradaki fark neden, bilmiyorum. Belki yaşlandığımız için, belki oyunlara zaman ayıramadığımız için, belki de modern MMORPG'lerdeki günlük checklist sistemlerinin dayattığı zorunluluğun getirdiği monotonluk...

UO'da maden kazma işinden aldığım keyfi Terraria'da bulabildim diyebilirim. Mağaraları kendi zevkine göre biçimlendirmek, yer altında ve yer üstünde üsler kurmak felan, UO'da bahsettiğim mevzuya en yakın deneyim oldu sanırım.

Neys, öyle işte...

teşekkür ederiz.swf

Bone tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de UO'daki madenciliğin keyfini başka oyunlarda alamadım ama bence hatırladığında çok zevkli gelmesi madenciliğin zevkli olmasından değil de hatıralarının güzelliğinden kaynaklanıyor. Mesela aynı şey Vanilla WoW'daki bazı şeyler için de geçerliydi benim için ama bu sene yeniden başlayınca aynı tadı yakalayamadım.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

su oyundan aldigimiz hazzin dahasini veya azini farkli sekilde aldigimiz icin eski heyecani yaratamiyoruz.

rpg yi gercek oranda hissetirebildigi donemlerdi. simdi onun yerine REEPEEGEE dolu oyun var.

red dead redemption u aldim kurdum sistem topladim, oyunu bir turlu ilerletemiyorum. 

istedigin role istedigin basarim duygusuna ulasabielcegin tonla oyun var.

meslegim dolayi cocuklarla iletsiim halindeyim, amerikan bebesinin hangisinin fornite, minecraft yada diger oyunlari  oynadigini hangisnin bilgisayar oyunu oynamadigini ayirt edebiliyorum.

4 yasinda pipili tek roundluk zaferini ciglikla kutluyor. slither.io meshur simdi. birde skin actiriyoralr ailelerine.

bende bakiyorumda cocukluguma, dull cooper setle brit mezarda ikslete 8 hp vurunca bisi oldum saniyordum.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Ne yalan söyleyeyim aynı durum bende de var. UO oynadığımız yıllarda oyunun kendi başına sundukları bir yana o dönemlerde 56K modem ile internete bağlanıp Türkiye'nin pek çok farklı yerinden yüzlerce oyuncu ile at koşturmak başlı başına bir deneyimdi. En önemlisi ise zamanın getirdiği kısıtlardan dolayı oldukça değerliydi. Ultima Online'ın bence en güzel yanı diğer oyunların hiçbirinde olmayan "güven" hissi olabilir. Şehri ortasında bile sizi öldürüp loot'layabilmeleri bir yana UO'nun sunduğu sayısız özgürlüğü anlatmakla bitmez. Kimisi Minoc madenlerinde kimisi gemisinde balık tutarak Sosaria'da sayısız tur attı. Düşündükçe hem hüzün hem muhteşem anılar canlanıyor içimde ama her şeye rağmen hayatımdan getirip götürdükleri için iyi ki diyebiliyorum.

Garip olacak ama okuldan gelip Nebula'ya bağlandığım akşamlar bizimkilerin önüme bıraktığı limonlu adaçayı bile bir şekilde UO ile o kadar ilişkili olmuş ki bazen evde hazırlayıp efsanevi şarkısı "Stones" açarak huzur doluyorum.

Bonus olarak geçen yıl açtığım Oyuna gelenler birliği... başlığını da bonus olarak iliştiriyorum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Guzel konu, arada nostalji iyidir ama monoscope'un dedigi sanirim olay. Genel olarak cocukluk/ilk genclik yillarina ozlemi aslinda cok daha az sorumluluk sahip olma, belki daha da onemlisi "birsey yapma veya birsey olma zorunlulugu" olmamasina bagliyorum ben. Kucukken sabahtan aksama oyun oynamis olsam kendimi ne kotu ne eksik hissederdim ama bugun ayni seyi yapsam sucluluk hissederim vaktimi bosa harciyorum diye. Halbuki yerine koydugum sey cok mu farkli? Hayir.

Bu isin kisisel boyutu. Oyun olarak bakarsak evet, oyunlarin gelisimi maalesef ozgurlukcu olmaktan cok kisitlayici hale donustu teknoloji ve imkanlar onlarca kat artmasina ragmen. Ha belki de o  "awe faktoru" denilen sey zamanla kayboldu o da mumkun. Ben ilk oyun oynarken kafamda bircok oyunu baskalariyla oynamayi kurgulardim, MMORPG kavramini duymadan once bile. Daha sonra bunun UO ile mumkun oldugunu duyunca (sanirim dergilerden okumustum ilk) bir anda resmen hayal patlamasi yasamistim, resmen yazilari okurken sanki kendim oynuyor hissine kapiliyordum. O zamanlar OSI de oynayan kemik bir kitle vardi sanirim, sizler daha iyi bilirsiniz bu forumun eskileri olarak. Bana cok acayip gelmisti UO'nun fikri ve tum bu kafamdaki bircok oyuncu ile oynama imkanini sunmasi. 

Yeri gelmisken, Blackrose'un bana taa Zonguldak'tan (boyle aklimda kalmis ama tamamen yanlis hatirliyor olabilirim) UO CD'si yollamasi filan da guzel anilardandir. 

 

Sotto tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Geçen forumda bir başlık gördüm server açılmış sphere hemde ulan dedim başlasam mı acaba eski günlerden kan çekiyor malum. Sonra bir şeyler girdi araya olmadı ama girip maden kasıp kendi evimi dayayıp döşeyesim var. Bu saatten sonra pvp yapabileceğimi zannetmiyorum bir kaç sene önce denemiştim tam bir rezillik nerede o eski pvp birincilikleri :)) 

aslında sırf birlikte vakit geçirmek için bir serverda başlasak forum olarak şahane olurdu. Bir ara minecraft serverı vardı orada takılıyorduk sonra ne oldu kapandı hatırlamıyorum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

niye binmiyordunuz neden +15 katanayı bankada tutuyordunuz yazık değil mi

nightmare bulunca binip direk bucs’a giderdim adam kesmeye, kestirirdim de ama o gün olmasa bile 2-3 güne öldürürdüm hayvanı ya da ilk actionda yatabilirdim +15 silahla, çok zevk aldım uodan

Fistan tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

5 saat önce, deadwoll dedi ki:

Ben de UO'daki madenciliğin keyfini başka oyunlarda alamadım ama bence hatırladığında çok zevkli gelmesi madenciliğin zevkli olmasından değil de hatıralarının güzelliğinden kaynaklanıyor. Mesela aynı şey Vanilla WoW'daki bazı şeyler için de geçerliydi benim için ama bu sene yeniden başlayınca aynı tadı yakalayamadım.

ya ne bileyim, mesela Ultima Online'dan örnek vereyim, oyunda hem ağaç kesiyordun, hem maden kazıyordun, hem yaratıklarla dalaşıyordun, hem evini inşaa ediyordun, hem de gidip handa arkadaşlarınla tavla oynayıp sohbet ediyordun.

aç WoW'a bak, millet "content istiyoruz content istiyoruz" dedikleri daha fazla raid ve dungeon eklenmesinden ibaret oluyor.

hani Fortnite olmasın PubG olmasın demiyorum da, Ultima Online gibi, SWG gibi, oyun içinde farklı şeyler yapabildiğimiz ve sosyalleşebildiğimiz oyunlar arıyorum. yaşlandıkça belki de bunu daha fazla hissediyorum.

bu bahsettiğim tada en yakını Terraria oldu bana. hem bir şeyler kazıp, hem ev inşaa edip, hem yaratık kesip, farklı şeyler deneme imkanı tanıyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Uo da craft sevemedim ben hic ya ondsn hep sefildim. Tek karakter kasardim o da pure magedi  hep. Sadece aksiyon takılırdim. Mining falan asiri bayık geliyordu. Kasan adamlara saygı duyardim. Benim icin uo hep dungeonlarda  sokaklarda aksiyon kovalamakti

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu biraz nostalji biraz UO'nun verdiği özgürlüğü kaç sene geçmesine rağmen hiçbir oyunun tam anlamı ile verememiş olması. Baya zamanın ötesinde oyundu. Herkes kendi zevkine göre bişi yapabilir oyunda hırsızlık olsun, craft olsun, sadece pvp olsun, tame olsun. Böyle oyun tam anlamı ile bir daha gelmedi. Herkes biraz sınır koydu level koydu bişi koydu. Uo gibisi yok.

Luriel tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

buradaki çoğu insanın mmo ile tanıştığı oyun, kanuni gibi eq'cu azdır burada. nihayetinde ultimatr olarak başladı site, 2000'lerin başındaki üyelerin hemen hepsi uo için katıldı buraya. o zaman için de zaten multiplayer oyun bile yeni bir konseptti, massive bir yana. fps ya da rts filan oynamıştır buradaki insanlar birkaç tane o vakte kadar. bunun üstüne ilk mmorpg deneyimi ve onun da sonradan theme park mmo'lara karşı gözden düşen free-form bir mmorpg olması, haliyle o vakit için çok etkileyiciydi. ben hatırlıyorum da oyun hakkında ilk olarak .net dergisindeki yazı dizisini okumuştu ve mind blown olmuştu resmen. o yüzden freeshard görünce uçarak atlamıştım.

ziyadesiyle mmorpg oynadığımız gibi theme park olanlar aldı yürüdü ve buradaki insanlar da yıllarca "uo uo" dediği halde tamamen ona sardı wow ile beraber. forumdaki son duruma bakıyoruz, uo shard açanla "2020 hala uo mu" diye dalga geçiliyor ama gidip wow classic oynanıyor 15 yıl önce oynamak yetmemiş gibi, kimse "2020 hala vanilla wow mu" diye dalga geçmiyor. o yüzden uo tarzı mmo'ları gerçekten arayan ya da özleyen pek kimse kaldığını sanmıyorum artık burada.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Su yazdigini okuyunca resmen 32 miningle 2 ore’u heba ettmisim gibi wuhf sesi cikti kafamda sdfg

Denilenlere cok ekleyecek bi sey yok tabi, bence de asil olayi sorumlugumuzun olmadigi mutlu donemlerimizi hatirlatmasi. Mesela WoW’un da gogsumu sikistiracak kadar nostalji yasattigi oluyo ama UO’nunki bambaska.

Bi de sonucta butun zamanimizi oyunun basinda sikilmadan gecirebiliyo olmasak boyle olmazdi. Yapilacak seyler sinirsiz olmasa bile en kotu farkli skill setle bi karakter acip onu kasiyodun. Onca yil oldu hala bu kadar ozgur oldugun, skill seti bu kadar genis bi mmo daha cikmadi, o yuzden su anki praise’i de hakediyo bi yandan.

Aga begging vardi oyunda ya, akmasa da damliyodu. Hatta forensic evaluation vardi lan, bi ise yaramiyodu pek ama vardi yani, inanilir gibi degil

Neyse, en nihayetinde bunlar hep nostalji iste. Hala Blind Guardian’in Nightfall’unu duydugumda kafamda modem sesi canlandiran o gunler gecti artik ve ne kadar istesek ne kadar oynasak da maalesef o hisleri bi daha yasayamicaz. Ne demis Rot Batty, “all those moments will be lost in time, like tears in rain”

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Forensic hırsız avlamada yarıyor yahu, dedektiflik yapıyordunuz (hala oynuyorum arada, toplandığımız sunucunun eski UOculardan olması da bir etken tabi) Az zehir (deadly poison) vermedim hırsız avlasınlar diye lol. 

Yeni Client bile çıktı (ClassicUO) 150 fps'de falan süper akıcı. 

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...