Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

See (2019 Apple+)


sanssizsansli

Öne çıkan mesajlar

https://www.imdb.com/title/tt7949218/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

Henüz 3 bölümü çıkmış toplamda 8 bölüm olacak.

ekşiye yazdığımı buraya da copy paste yapayım. 

ilk bölümler neticesinde spoilerlı bir yazı olacak fakat derin bir inceleme olacağının garantisini verebilirim.
 

Spoiler

--- spoiler ---

dizi birinci bölüm başlamasından takriben 30 dakika boyunca sizleri çevre ve sosyolojik şartlara adapte etmeye çalışıyor. bu aşamada insanların görme yetilerinin olmamasına rağmen inandırıcılıktan uzak set-up ile başlıyor.
karakterleri tanırken bu açmazla boğuşarak sabrediyor ve devam etmeye karar veriyoruz.

senaryonun birinci katmanda nereye gideceğini çok rahat tahmin ederek izlemesem mi acaba dedirtiyor.
fakat bölüm sonu ve ikinci bölümün olaya dahil olmasıyla işler biraz katmanlanmaya başlıyor ki buralarda keyif almaya başlıyorsunuz.
ha dur bakalım bir şeyler olacak galiba derken çat diye ağzındaki baklayı çıkarıyor ve konu bugüne kadar çokca yapılmış bir teoloji metaforuna girmeye karar veriyor.
ben esasen bu altyapıdaki yapımları beğenirim, hatta mother!filmini de bu yönden çokca eleştri almasına rağmen tutarlı ve izlemesi keyifli bir yapım olarak görürüm.

evet dananın kuyruğunun koptuğu yer burada başlıyor.
hikaye teolojik bir altyapıdan beslenirken birden fazla öğretiyi bir potada eriterek bir mitos oluşturmaya çalışıyor. peki nedir bunlar?

basitleştirecek olursak israiloğulları'nın musa'sını hristiyanlığın isa'sıyla harmanlayan dini bir motife sahip. buraya kadar sorun teşkil etmezken senaryo konuyu bir adım öteye taşıyor ve paradoksal bir soruyu izleyicinin kucağına bomba misali bırakıyor. kör topluma aydınlanmayı telkin eden jerlamarelonlara ibrani dinlerdeki bir melek gibi yaklaşıyor ya da topluluk onu bu şekilde algılıyor. paradoksal durumsa burda devreye giriyor çünkü kendisi aslında yaratılışın ilahi bir şekilde değil evrimsel bir süreçte gerçekleştiğini geçmişlerin ulu ve ezotirik bilgisi gibi anlatıyor. bu sayede hikaye izleyicisini bir katmanda bilinen teolojik değerler üzerinden anlatı yaparken aynı zamanda dinlerin de varlığını inkar ediyor.
seyirciyeyse seçim hakkı tanıyor.
peki her şey burada bitiyor mu hayır.
malum devir sjwdevri ve kadın haklarının da bir şekilde ele alınması ve onları da eşit seviyede yansıtmak elzem.
işte buradaysa hristiyanlıktaki tesnisinancına orijinal bir yaklaşımda bulunarak kutsal ruhkavramını meryem'den alıp kadın kimliğinin tam ortasına yüklüyor.
bu sayede kutsal ruh bir bireyin kimliği değil bir cinsiyet sayılıyor.
peki neden; aydınlanmayı yaşatacak o sözüm ona lanetli çocuklar kurtuluşun simgesi sayılıyor. biri erkek biri dişi.
senaryomuz bu nedenle saatli bombaya dönüyor çünkü sınırları belli olan bir yaratılış mitosuna sınırlarının dışında çok katmanlı ve toparlanması zor olabilecek bir bakış açısı getiriyor.

diğer bölümleri izlemeden söylemek güç ancak doğan çocuklara sonradan adem havva metaforu yaparlar, hatta içlerinden birini de nuh peygambere bağlayarak kavmini ve hayvanları kötülerden koruyan bir sona yönlenirlerse yandı gülüm keten helva.
köküne kadar teolojik yaklaşım bunlarla da bitmiyor ve şeytan'ın vesvese hikayesini geride kalan ve eskilerin dinine yobazlık derecesine bağlanmış günahkar kulları kandırmasını da gölge adlı karakterle aktarıyor.
ve daha bir çok detay...

bunların dışında müzik kullanımları ve soundtrackleri şahane olduğunu söylemeliyim, hatta imkan varsa dizi yüksek sesle izlenmeli. çünkü dini ya da aksi durumlara mükemmel derecede uyumlu motifsel müzikler kullanılmış. kesinlikle iyi kulaklardan kaçmayacaktır.

ve başta söylenecek sözü sonda söylerek entrymi sonladırabilirim. dizi çok başarılı prodüksiyona sahip. bunu çekim tekniklerinden ve art designdan anlıyoruz.
--- spoiler ---


izlemeye değer yeni bir dizi olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. konulara ilgi duyanların bir bakması tavsiye olunur.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

3 bolumude izledim, world building falan fena degilde dizi momoanin post apoc maceralarindan ziyade teenager cocuklarinin post apoc maceralari olacak gibi geldi, oyle olmazsa iyi. bide villaini tutmadim pek, liderlik vasfi varmis gibi gelmedi.

genede netflixin yeni komikli sakali post apoc dizisinden iyidir.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...
  • 1 ay sonra ...
  • 4 hafta sonra ...
  • 10 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...