Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Epic Games - EGS Genel Bakış


Xenus

Öne çıkan mesajlar

  • 2 hafta sonra ...

Steam için tekel davası açılmış..

https://www.eurogamer.net/articles/2021-01-30-new-lawsuit-accuses-valve-of-abusing-steam-market-power-to-prevent-price-competition

Kendi platformunda oyun yayınlamak isteyenlere "başka platformda bizden ucuza yayınlarsanız silerim oyununuzu" diye dayattığı için.

abi epic oyunculuğu öldürüyor abi, tekel oluşturuyor abi, çinli kapitalistler abi diyenler için savunması zor bir durum olabilir mahkeme kararına göre ?

oyuncu dostu Gaben'e atılan bu kara iftiraya tüm epic haterları bir araya gelmeli acilen.

ben çayı çekirdeği koymaya gidiyorum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

komisyonu yüksek olduğu için farklı fiyatlandırma yapabilseler en ucuz steam hiçbir zaman olamaz, 100tl steam 10tl epic bir şeyi gidip epicten alırım ama 10'ar tl yaparsa publisher steam satışlarından zarar eder. bu şekilde yaparsa da steam tehdit ediyormuş işte silerim seni diye o zaman noluyor her yerde 100-100. kime fayda etti bu?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 dakika önce, mokoko dedi ki:

e abi bunda bizi geren ne var ki? steam en ucuzu bende olsun diye uğraşsın isterim ben zaten kullanıcı olarak.

nasıl ne var ? Steam senin ucuza oyuna erişmenin önüne engel koyuyor abi pazar gücünü kullanarak. En ucuzu bende olsun diye uğraşmıyor, benim fiyatımdan aşağıya düşme diye uğraşıyor. İkisi farklı

Bugün aklı başında bir yayıncı-yapımcı oyunu steam'de olsun istiyor çünkü adamlar pazarın hakimi.

Epic ise pazara sonradan girmiş ve var olmaya çalışan bir rekabetçi firma olarak diyor ki "gelin steam'de 100e sattığınız oyunu bizde 80e satın" ben steam'den az kesinti yaparak aradaki farkı kendi karımdan karlışayacağım böylece;

-siz aynı parayı kazanacaksınız

-ben pazar payımı arttıracağım

-oyuncu ucuza oyun alacak.

Ama steam hayır diyor. O zaman Epic de madem öyle gel kardeşim bana 1 sene time exclusivity ver ben sana X milyon dolar para vereyim diyor pazar kazanabilmek için.

Oyuncu tayfası ise burada kötü adam olarak Epic'i görüyor ilginç şekilde.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Buradan haksız rekabet çıkmaz.

Oyunun Epic'teki fiyatı 50 lira, Steam sen 60 liraya satacaksın diyene, o zaman satmam diyebilir tabii ki. Bunu aşmanın yolu iki yerde aynı fiyata çıkıp Epic'te daha çok indirim yapmak olabilir. Eminim ki indirimlerde de bazı baskılar oluyordur oyun yapımcı ve dağıtıcılarına ama şu haksız rekabet değil. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben steamden aldığım hizmetten memnunum. benim tercihim epic'in exc yapamaması olduğu için ben steam tarafındayım burada. 20 lira daha ucuza epic'te satılması çok umurumda olmaz bi oyunun. 

tercih meselesi biraz. 

ama kötü adam muhabbetlerini anlıyorum başkta epic'e çok laf edildi tabi, şimdi bunlar ortaya çıkınca laf edenlere laf edilmeye başlanıyor yavaştan steamci epicçi diye kjadhsa

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ya aynen bu konuda çok şey yazıldı çizildi, tekrar tekrar aynı şeyleri söylemeye gerek yok da durum şu;

 

Sen zaten hakim bir pazara giren yeni şirketsin, gidip de aynı veya fazla fiyattan mal satarak pazar payı alman mümkün olabilir mi ? Olamayacağı için ne yapıyorsun ucuza satıp fiyat rekabetine gireyim, böylece müşteri çekerim diyorsun. Bunu da pazar hakimi firma hakim gücünü kullanarak elini kolunu bağlayarak engelliyor.

Bu durumda rakip sana ucuza ürün sattırmamak için mal sahiplerini tehdit ediyorsa bu haksız rekabete girer. Pazardaki aktif konumunu kötüye kullanıyor adam. Burada pazara yeni giren şirket ise ucuza satıp pazar alamayınca alternatif arayışına giriyor işte. Kuponlar, bedava oyunlar, exclusive anlaşmalar bunun parçası hep.

Firmadan aldığın hizmetten memnun olman oyun pazar fiyatını kontrol etmesini haklı çıkarmaz, sen 20 lira ucuza aynı malı epic'den almazsın ama başkasının alabilmesine engel olması başka bir konu. Tercihten çıkıyor iş orada.

İşi fanboyluk kıvamına da çekmemek gerek. Ben ilk günden beri aynı noktadayım, hizmeti ve mevcut kütüphanemin varlığından dolayı steam kullanıyorum, ama bu epic'in yaptığı hamlelerin arkasındaki niyeti anlamama engel olmuyor ve adamlara kızmıyorum.

applev0dka tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sadece epic değil gog gibi bir firma ve diğer minikleri de öldürüyor sadece epic vs steam diye bakma mokako, GABEN ayısı doymadı bi türkü umarım kaybederler bu davayı. zaten bok gibi oldu store, yarısı porno yarını meme oyun yeni releaselerin. adam gibi store yapacaksan curated yapacan böyle her gelenin satışına izin verirsen çöplüğe gönüyor, eskiden ne güzeldi her hafta 3-5 release olurdu ama alınası şeyler çıkardı aralarından hep

Silphatos tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yahu elinde dünyanın en popüler pc oyunu var, sırf o yüzden zaten on milyonlarca kişi senin platformunu kullanacak. Üstüne beleş oyun veriyorsun, bu şekilde pazar payı alırsın. Ama amaçları en iyi hizmeti vermeden 1 numara olmak. O yüzden bazı oyunları Steam'den kaldırtıp sadece kendi platformunda sattırıyorlar. Ben de anlıyorum niyetlerini ve desteklemiyorum.

eldar tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yok olm neden tek platformum steam'e bakarım diyim. epic de kullanıyorum, origin de, ubi connect de. 

ama steamde olsa ve 20 30 lira fiyat farkı olsa steam tercih ederim diyorum. steam bu olayı yapmasa sanki epic istediği piyasa payını aldıktan sonra aynı muhabbeti yapmayacak mı sanıyorsunuz? zaten aynı şeye gelecek tekrardan.

zaten bu şekilde epicçi steamci falan tayfaları olduktan sonra asla genel oyuncu tayfası için dramatik değişklikler olmayacak. o yüzden dava kazanılmış, kaybedilmiş çok bakmam diyorum asıl. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Steam = Hentai oldu ama cidden. İşyerinde yorulunca indirimlere bakmaya korkar olmuştum ki Allah'tan kapatılabildiklerini öğrendim.

Epic'in sevmediğim birkaç yanı var, bunlar düzeltilirse rahatça kullanırım:

  • En başka controller (bazı yerlerde kontrolcü gibi bir kullanım gördüm, garip geliyor ama yayılsa da güzel olur yani) ayarı yok. Her oyunda farklı profil filan yok. Büyük eksik benim için. Bazen bu nedenle daha pahalı olsa bile Steam'den alırım oyunu.
  • Sepet yok, dükkansın sen yahu, niye sepetin yok?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya sepet o kadar dert değil bak halledilir. Ben achievement olmadan yapamıyorum. Aldığım oyunları bile oynamıyorum bekliyorum, manyağım çünkü sdsaf

 

Ama yine konu store özellikleri değil, sen sırf daha fazla özellik barındırıyorsun diye rakibinin fiyat politikasına müdahale eder tarzda aksiyon alman kabul edilemez.

 

26 dakika önce, mokoko dedi ki:

yok olm neden tek platformum steam'e bakarım diyim. epic de kullanıyorum, origin de, ubi connect de. 

ama steamde olsa ve 20 30 lira fiyat farkı olsa steam tercih ederim diyorum. steam bu olayı yapmasa sanki epic istediği piyasa payını aldıktan sonra aynı muhabbeti yapmayacak mı sanıyorsunuz? zaten aynı şeye gelecek tekrardan.

zaten bu şekilde epicçi steamci falan tayfaları olduktan sonra asla genel oyuncu tayfası için dramatik değişklikler olmayacak. o yüzden dava kazanılmış, kaybedilmiş çok bakmam diyorum asıl. 

Abi zaten Epic oyun dünyasının beyaz atli prensi, kurtarıcısı falan değil. Günün sonunda bunların hepsi kar amacı güden şirketler ve baktıkları yer oyuncuların oyuna erişimi değil kendi bilançoları. Ben futbol kulupleri ile duygusal bağ kurmanın bile bir yerden sonra saçma olduğuna karar verip mesafe koydum arama futbol ile, insanların oyun firmalarını bu denli sahiplenmesi garip geliyor.

Cyberpunk konusunda CDPR'den güzel bir tokat yedi en azından oyun dünyası da bir takım aydınlanmalar yaşanabilir bu konuda ?

Ben bu tartışmaların ilk zamanında da söyledim. Ben dahil bir çok kullanıcı Steam'deki konfor alanından çıkamadığı için Epic pazar payını arttırmak için agresif hamleler yapmak durumunda. Yukarıda yazdım achi sistemi benim için büyük eksiklik mesela, veya Gerge için sepet konusu. Ama diyelim her şey aynı oldu hizmet açısından, 5-10 lira için biz yine Epic'i tercih etmekten imtina edeceğiz, çünkü diğer tarafta yatmakta olan bir kütüphane var. Onu bırakıp diğer tarafa da yatırım yapma fikri sıcak gelmiyor oyunculara.

Burada bedava oyunlar ile kütüphane oluşturmaya çalışıyor adamlar. Bence tüketiciyi çok iyi analiz etmişler bu konuda. Niyetleri bedava verip oyuncu çekmek deği, zaten fortnite herhangi bir bedava oyundan fazla adam çeker store'a. Niyetli senin bir epic kütüphanen olmasını sağlayıp Steam ile kurduğun o bağın benzerini burayla da kurabilmeni sağlamak. 300 oyunun steam'de iken gelip buradan Hitman 3 almayabilirsin, ama burada da 150-200 oyunun olduğunda "alayım burdan ucuza" diyebilirsin.

Ama yine söylüyorum, konu senin benim 10-20 lira için store tercihimiz değil, konu adamın pazar gücünü kullanarak o 10-20 lira ucuza satılması durumunu ortadan kaldırması ve tüketicinin zararına bir iş yapması. 

Migros'a girdiğinde her ürünü buluyorsun, sıra beklemeden kasiyersiz ödeme yapıyorsun diye Migros 3 liraya sattığı ekmeğin karşı markette 2 liraya satılmasını engellerse bu tercih konusundan öte bir şey oluyor. 

applev0dka tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Alıntı

 

"Initial pricing as well as proposed pricing adjustments will be reviewed by Valve and are usually processed within one or two business days," reads the documentation.

"We recommend pricing strategies based on our experience and we may suggest prices based on currency conversions and other factors."

Steam's pricing rules, according to public documentation.

Does this amount to an MVN clause? Tim Sweeney seems to think so. In a February 2019 tweet, the Epic boss said the "reviewed by Valve" line "shows developers don't have autonomy to set prices for games".

There is a clearer stipulation in the Steam keys section of the Steamworks documentation that reveals Valve expects price parity on Steam keys, specifically:

"Please note that Steam keys cannot be sold on other sites unless the product is also available for purchase on Steam at no higher a price than is offered on any other service or website."

 

ben dediklerinizi göremiyorum burada.

LethE tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 saat önce, applev0dka dedi ki:

Sen zaten hakim bir pazara giren yeni şirketsin, gidip de aynı veya fazla fiyattan mal satarak pazar payı alman mümkün olabilir mi ? Olamayacağı için ne yapıyorsun ucuza satıp fiyat rekabetine gireyim, böylece müşteri çekerim diyorsun. Bunu da pazar hakimi firma hakim gücünü kullanarak elini kolunu bağlayarak engelliyor.

Bu durumda rakip sana ucuza ürün sattırmamak için mal sahiplerini tehdit ediyorsa bu haksız rekabete girer. Pazardaki aktif konumunu kötüye kullanıyor adam. Burada pazara yeni giren şirket ise ucuza satıp pazar alamayınca alternatif arayışına giriyor işte. Kuponlar, bedava oyunlar, exclusive anlaşmalar bunun parçası hep.

Firmadan aldığın hizmetten memnun olman oyun pazar fiyatını kontrol etmesini haklı çıkarmaz, sen 20 lira ucuza aynı malı epic'den almazsın ama başkasının alabilmesine engel olması başka bir konu. Tercihten çıkıyor iş orada.

İşi fanboyluk kıvamına da çekmemek gerek. Ben ilk günden beri aynı noktadayım, hizmeti ve mevcut kütüphanemin varlığından dolayı steam kullanıyorum, ama bu epic'in yaptığı hamlelerin arkasındaki niyeti anlamama engel olmuyor ve adamlara kızmıyorum.

ya xenus gidince şu argüman bitmiştir dedim ama bitmemiş demek ki. yüzüncü defa yazalım tekrar:

aynı fiyattan satıp gene de müşteri çekebilirsin, bunu neden steam yapıyor zaten? çok daha iyi hizmetle. eğer epic'te sattığın oyun hakkında danışacak beya konuşacak bir platform bulmak için bile oyuncular steam'e gitmek zorunda kalıyorsa elbette ki müşteri bulamazsın.

hayır steam fiyata müdahale etmiyor, "hem bizim hizmetimizden faydalanıp hem de bizi kazıklayamazsın" diyor bu kadar basit. epic'e "eee ekmek yiyecek" diyen insanlar valve'e gelince "zararına çalışan vakıf değiller demek ki kötüler" nasıl diyebiliyor cidden inanılmaz.

yüzüncü defa verdiğim tavsiyeyi tekrarlıyorum epic'e: dünyanın açık ara en kötü client ve store'unu yapmayın, (bütün platformların, bütün şirketlerin en kötüsü) siz de aynı fiyata rağmen müşteri bulursunuz. ama yapmayacaklarını, kodamanları kollayacaklarını söylediler, o yüzden böyle sözümona müşteri yanlısıymış gibi dava açmışlar. yemezler bunları.

3 saat önce, applev0dka dedi ki:

Ben bu tartışmaların ilk zamanında da söyledim. Ben dahil bir çok kullanıcı Steam'deki konfor alanından çıkamadığı için Epic pazar payını arttırmak için agresif hamleler yapmak durumunda. Yukarıda yazdım achi sistemi benim için büyük eksiklik mesela, veya Gerge için sepet konusu. Ama diyelim her şey aynı oldu hizmet açısından, 5-10 lira için biz yine Epic'i tercih etmekten imtina edeceğiz, çünkü diğer tarafta yatmakta olan bir kütüphane var. Onu bırakıp diğer tarafa da yatırım yapma fikri sıcak gelmiyor oyunculara.

Burada bedava oyunlar ile kütüphane oluşturmaya çalışıyor adamlar. Bence tüketiciyi çok iyi analiz etmişler bu konuda. Niyetleri bedava verip oyuncu çekmek deği, zaten fortnite herhangi bir bedava oyundan fazla adam çeker store'a. Niyetli senin bir epic kütüphanen olmasını sağlayıp Steam ile kurduğun o bağın benzerini burayla da kurabilmeni sağlamak. 300 oyunun steam'de iken gelip buradan Hitman 3 almayabilirsin, ama burada da 150-200 oyunun olduğunda "alayım burdan ucuza" diyebilirsin.

Ama yine söylüyorum, konu senin benim 10-20 lira için store tercihimiz değil, konu adamın pazar gücünü kullanarak o 10-20 lira ucuza satılması durumunu ortadan kaldırması ve tüketicinin zararına bir iş yapması. 

Migros'a girdiğinde her ürünü buluyorsun, sıra beklemeden kasiyersiz ödeme yapıyorsun diye Migros 3 liraya sattığı ekmeğin karşı markette 2 liraya satılmasını engellerse bu tercih konusundan öte bir şey oluyor. 

şunu bir daha söyleyelim: konforlu olmak =/= konfor alanı. epic gibi EFSANE BERBAT (haftada bir açıyorum bedava oyun için ve bir dirhem ilerlemedi 2 yılda, beceri de değil niyet meselesi artık bu) bir sistemi kullanmamak için oyun mesela ubisoft'taysa bir daha asla epic'ten açmıyorum ilk aldıktan sonra. şirketin sunduğu hizmet key reseller tier yani. ama origin veya ubisoft oyununu gene gidip steam'den açıyorum, bu noktada oturup "neden acaba" diye düşünemeyen sweneye gibi şirketini kapatıp memur olması lazım, girişimciliğe müsait değilmiş çünkü kafa. ama düşünemediğinden değil, bilerek yapıyor bunu çünkü en başta "onlar oyuncuları kazandı, biz kodamanları kazanacağız" desturuyla işe giriştiler ve vazgeçemiyorlar hala bundan.

epic'te şu anda dağ gibi kütüphanem var ve hala oynayacağım oyun bitince elle gidip kapıyorum sağ alttan. spyware tier yazılım, birşey katmıyor şirketin "korsan oynama haaa" diye beni denetlemesi hariç hayatıma.

epic'ten sadece sübvansiyonla 80 liralık şeyi 20'ye filan alabiliyorsam birşey aldım ya da epic exclusive oyunları. bunlar steam'e sonradan çıktığında da pişman oldum. keşke almasaydım mesela phoenix point'i. oyunun bir yıl yamalanmasını bekleyip 100 kat iyi bir client hizmetiyle almak çok daha mantıklı.

tekrarlıyorum, comfort zone tamamen alakasız bir buzzword. epic hizmeti LEŞ. steam hizmeti bütün oyun camiasının en iyisi. sony, ms, nintendo filan hepsi hava cıva kalır yanında. bununla rekabet edebilmek için ancak böyle fiyat kırmaya çalışırlar. oyunculuğun 30 yıl geri gitmesini isteyenler epic'i desteklesin.

Sam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Tekrar söylüyorum, Steam'de her oyun için farklı gamepad profili yaratabilme benim gibi neredeyse her oyunu (FPS filan KB&M sadece) gamepad ile oynayanlar için aşırı önemli bir özellik. Bu olmadığı sürece Epic zor tutunur çoğu kişide.

Steam'in kendi gamepad sürücüleri filan var, yeni gamepad'imi Series X Controller'a güncelledim, sadece Steam'de sürücüsü var. Diğer oyunlarda da çalışıyor ama share button filan sadece Steam'de.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

epic'in sunduğu (sunamadığı lol) hizmetler zaten tartışma konusu bile değil. Hizmetleri kötü

sadece çok basit bir nokta gözden kaçıyor. "pazar şartları"

siz pazarı domine eden bir ürün varken,  %100 aynı kalite ve fiyatla yeni bir yatırımcı olarak pazar alamazsınız, agresif olmanız gerek. Kendi işimden de bunu tecrübe ettim abi bir şeyi sadece kaliteli ve/veya ucuz yapman asla yeterli değil. Tonla etmen var burada.

Ha adamların kalitesi yokken pazar kovalamaları ayrı konu, doğruluğu yanlışlığı tartışılır. 

@Sam

abi neyle uüraştığını merak ediyorum.  Çünkü "ürün, fiyat, pazar, kalite" konusundaki varsayımlarının çoğunun reel ile bir bağlantısı yok. Pazara, tüketim alışkanlıklarına, rekabete etki eden 50 unsur arasından 1 tanesini seçip "bunda böyleler, o yüzden böyle" diyemezsin. Çok fazla değişken var.

 

Sen bugün X bir ürünün hakim olduğu sektöre %100 aynı kalite ve aynı fiyat ile girerek rekabet edemezsin.

Hadi aynı fiyat ve kaliteyle sinema salonu aç bakalim cinemaximum'dan müşteri alabiliyor musun.

Aynı fiyat ve kaliteyle Osman diye televizyon sat bakalım LG'den müşteri alabiliyor musun.

Aynı fiyat ve kalite ile ilaç sat bakalım GSK'den Astra'dan Pfizer'den pazar alabiliyor musun. (aynı kalite ve ucuz fiyata satmana rağmen adam seni kaça katlıyor)

Buraya böyle 824524 tane örnek verebilirim. Her sektörde bunu deneyip, çok kaliteli olmasına rağmen, fiyat olarak rekabete girmesine rağmen batan tonla işletme var. Diğerleri pratikte kurdukları tekel düzeninden fayda sağladıkları için. Günümüzdeki oyun sektörünün geldiği nokta çok da farklı değil.

Yayın platformları arasında rekabetçi olabilmek için Mixer gidip Ninja'ya exclusivity parası saçtı tonla. Çünkü twitch tarafından pratikte tekele dönmüş bir sektörde var olmaya çalıştı. Adam bunu kalite ve çeşitlilik ile desteklemediği için sonu hüsran oldu. Eğer epic de bunu yapmazsa sonu aynı olacak zaten. 

 

Epic store kötü mü kötü. Ben oyun dünyasının en iyi marketplace'i hangisi tartışması yapmıyorum ki ilk günden beri. Epic neden bu yolu izliyor, izlerse ne olur, izlemezse ne olur onu yorumluyoruz.

Sırası gelmişken dünyanın en boktan launcheri ve storune sahip olan MS bu arada muhtemelen Steam'i parmağında oynatacak 2 seneye. (thx to game pass) 

 

Ben ilk günden beri biraz daha adamların pazar stratejisi üzerinden bakıyorum. Kaliteden bağımsız mı, asla değil. Ama bugün %100 aynı özelliklere sahip iki store olsa ben steam'i bırakıp aynı paraya diğerine geçmem. 5 lira ucuz diye de geçmem. Epic de bunu bildiği için stratejisini buna göre çizmiş. Oyuncunun tercihlerini iyi analiz etmiş, bunun üzerinden yaptıklarında doğru/yanlış dersler çıkartıyorum kendimce.

Ama sen geçmezsin, ben geçmem diye Steam'in geçmek isteyenin önüne pazar gücünü kullanarak engel koymasını da kabul edemeyiz. 

game pass ve Geforce now olduğu sürece oyun sektörü geri gitmez artık.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...