Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Epic Games - EGS Genel Bakış


Xenus

Öne çıkan mesajlar

şeffat review "şuan için" o kadar iyi bir şey olmayabilir EPIC store'da.

 

Google play'de "oyun çok iyi ama götünüz kalkmasın diye 1 yıldız veriyorum" diye yorumda bulunan toxic bir kitle olduğu için oyuncu kitlesi. Mevcut hate dalgası bitmeden yapılan yorumlar oyunla ilgili olmaktan çok store ile ilgili olacağından, oyunlara bir faydası olmayacağı gibi zararı olacak.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hem müşterinin işini isteyip hem de ona kötü davranmak elbette ki tam bir ticaret dehası. müşteriyi değil de üreticiyi öne çıkaran dünyadaki ilk perakendeci, çin ve 7-12 yaş sübvansiyonlarıyla değirmeni jet türbini hızında döndürmeye devam.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

 

7 saat önce, applev0dka dedi ki:

şeffat review "şuan için" o kadar iyi bir şey olmayabilir EPIC store'da.

 

Google play'de "oyun çok iyi ama götünüz kalkmasın diye 1 yıldız veriyorum" diye yorumda bulunan toxic bir kitle olduğu için oyuncu kitlesi. Mevcut hate dalgası bitmeden yapılan yorumlar oyunla ilgili olmaktan çok store ile ilgili olacağından, oyunlara bir faydası olmayacağı gibi zararı olacak.

O mantıkla 1 yıldız veren gibi 2 saat oynayıp çok iyiymiş diye 5 yıldız verip bir daha oynamayanlar da var. Bunların zaten kırımını görebilirsin. Çeşitli filtreler koyulabilir. Bir yolunu bulursun. 

Şu an steam review'un bana verdiği hizmetin karşılığı hiçbir yerde yok, steam review'unu görmediğim oyunu satın almıyorum zaten. Hiç de öyle toksik kitle vs diye beni yanıltmıyor. Zaman içinde değişimini de görebiliyorum istersem.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Suan zaten steam review sistemi gayet iyi çalışıyor. Ama öylebir sistemi tak diye oturtamazsin zaman alir. Once epic pazarini oluşturmaya çalışıyor,  sonra bu pazari tatmin edecek yenilikler gelecek.

Adamin ortada tüketicisi yokken onlari tatmin etmesini bekleyemeyiz.

Suan en buyuk eleştiri neden exclusive degil de neden store milestonelar yavas ilerliyor olmali. Ama gerci twitterda horizon zero down pc'ye gelecek haberinin altındaki yorumlari okudum 2dk once, sony rekabeti öldüren toxic bir firma olarak suçlanıyordu...

Tüketici zihniyeti hastalikli sdfad

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

önce hizmeti verirsin, sonra pazar oluşur. "efendim önce bu dandik malı alın, sonra düzelteceğiz" diye bir iş yönetimi ne duydum ne de gördüm herhangi bir sektörde. böyle bir yaklaşım olamaz, iflasa götürür. zaten görüyoruz resmen bedava oyun spamliyorlar, parayla müşteri satın alıyorlar resmen.

steam'e rakip olarak sunuyorsan o zaman steam ile rekabet edebilmen gerekir. yoksa parayla müşteri kovalarsın ancak böyle. önce alışveriş, sonra fiş. önce hizmet, sonra pazar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Steam sanki gökten boyle düşmüş de 10-15 senede bu haline gelmemis gibi yapmaya gerek yok abi. Bu capta buyuk bir yapiyi cat diye ortaya koyman da mumkun degil. Adamlar bir yandan para kazanirken bile store'u adam etmeleri uzun sürüyor. 

Ayrica hizmet vererek suan pazar payi alman IM KAN SIZ. Pc oyuncusu konfor alanindan cikmaya niyeti olmayan hantal bir community. Steam'in 100 liraya sattigini epic 90 liraya satsa "abi tum oyunlarım burda, gidip epicle mepicle ugrasmam 10 lira fazla veririm" diye düşünürüm ben.

Ama "yeni oyunlar mi? Sadece epic storeda" dedigi zaman seve seve aliyorsun.

Teoride olmasa da pratikte bir tekel var ve sen buna rakip olarak çıkıyorsan agresif olmak zorundasın,  yoksa asıl o zaman iflas edersin.

Epic store'un mukemmel sorunsuz calisan 1e1 steam ile ayni ozelliklere sahip piyasaya cikip ayni fiyata ayni oyunlari sattigini dusun. Kim neden alsin ? Bu iflas olur. Simdi en azindan oyuncuya yarayacak rekabet var piyasada.

Bence adamlar cidden piyasayi, tuketim aliskanliklarini vb. iyi analiz etmis ve basarili olma şansları olan tek yolu deniyorlar.

Oyuncu/yapimciyi silkelemedikce de ben okeyim. Store'un adam olmasiyla da cok derdim yok. Achievements sistemi seri gelsin bana yeter. 

Exclusive konusu ustunden fazla drama dönüyor.  Oyunlarin ve oyunculugun sonunu getircek muamelesi yapılıyor. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

3 saat önce, applev0dka dedi ki:

Ama "yeni oyunlar mi? Sadece epic storeda" dedigi zaman seve seve aliyorsun.

Teoride olmasa da pratikte bir tekel var ve sen buna rakip olarak çıkıyorsan agresif olmak zorundasın,  yoksa asıl o zaman iflas edersin.

...

Exclusive konusu ustunden fazla drama dönüyor.  Oyunlarin ve oyunculugun sonunu getircek muamelesi yapılıyor. 

 

hmm peki şey yapsalar, tüm piyasayı kışkırtıp hem developer'ları hem de oyuncuları ikiye bölmek yerine o paraları kendi stüdyolarına veya kendileri için oyun yapacak developerlara harcayıp o şekilde exclusive çıkarsalar. böylece steam'de oyunlarını oynayacak olanlara çomak da sokmamış olurlar. şimdi düşün epic hiç olmasaydı tüm bu exclusive oyunlar steam'de oynanıyor olacaktı. yani insanların oyun oynamalarına engel olundu(illa steamde oynayacak olanların), hani hoş karşılanmayan şey buydu. yoksa exclusive ile rekabet yine oyuncunun işine yarayan bişey(hatta konsoldakinden daha çok, zira burada konsol da almana gerek yok sadece ekstra launcher kuruyosun). 

steam'in(eski steam diyelim), sony'nin, nintendo'nun veya microsoft'un yaptığı gibi parayı piçlik için değil de üretkenlik için harcasalar; epic store'da da oyuncuları çekmek için kalite standartlarını zorlayan yeni yapımlar görürüz. ama şu an ne görüyoruz, steam'de görebilecekken oradan çekilip aynısının daha düşük hizmetle epic'te sunulmasını.

sony'de özel bişeyler var ama bakıyorsun nintendo'da da başka hiç bi yerde bulamayacağın şeyler var. microsoft'ta yine sadece onlara özel bişeyler var(onlar biraz tırt ama olsun). bu adamlar senelerdir kendi aralarında rekabet ediyorlar ve bu şekilde sağlıklı ilerliyor. sonucunda da oyuncular için seçenekler çoğalıyor. 

epic seçenekleri çoğaltmıyor, çalıp çırpıp oyunların değerini düşürüp direkt rakibine bilenmiş bi şekilde ilerliyor. ha belki bu valve'i, biz napıyoruz lan senelerden beri diye düşünmeye itmiştir, bu da iyi bişey. veya oyun satış fiyatlarındaki dağılımı revize eder belki ileriki dönemde. ama pazara katkısı yok. daha iyi hizmet mi? yoo. daha iyi oyunlar mı? yoo. daha iyi fiyat mı? yoo genelde aynı, bazen (strateji oyunların direkt steam'de satılamaması üzerine kurulu olunca).

 

başından beri söylüyorum, bence yanlış strateji uyguluyorlar. muhtemelen çin'li ortaklarının da katkısı büyük bu aceleci tavırda. oyuncuları da ikiye böldüler yani yarısı nefret duyuyor. halbuki 3-5 adam gibi baba exclusive geliştirseler(fortnite gibi değil tabii) direkt %100 sevilen bi firma olarak ilerlerdiler. bugün üstüne toz kondurulmayan cd projekt tek bi markayla buraya geldi ya. playstation'ı playstation yapan 3-5 oyun var(her nesilde). steam'in pc'lere kurulmasını orange box sağladı. nintendo zaten tamamen bunun farkında. bu iş bence herkesin seveceği iyi & yeni ürünlerle oluyor, bedava oyun dağıtmakla olacak şey değil.

razzRaziel tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

3 saat önce, applev0dka dedi ki:

Steam sanki gökten boyle düşmüş de 10-15 senede bu haline gelmemis gibi yapmaya gerek yok abi.

şu o kadar yanlış bir argüman ki. ne zaman mmo çıksa wow ile kıyaslanıyor 15 yıldır wow 15 yıldır kendini milyarlarca dolar yatırım ile bu hale getirmesine rağmen. kimsenin bugüne dek "ama wow 15 yılda bu hale geldi, kıyaslayamazsınız" dediğini görmedim. gene biri çıkıp araba yapınca "ama ford 120 yıldır araba yapıyor kıyaslanamaz" demiyor kimse. ya düzgün yaparsın ya da yapmazsın yani girmezsin o işe.

hayır zaten epic store daha iyi değilse NEDEN oraya geçeyim? hani şu yaklaşım o kadar anlamsız ki. babamın oğlunun şirketi mi epic, ne borcum var? madem yapamıyorsun girmezsin o zaman pazara bu kadar basit. ben şimdi çıksam amazon'a rakip store açsam aynı kafa. oh ne ala memleket ya, birşey katma değer üretmeden iş gelsin. çok şükür dünya böyle yürümüyor yoksa ortaçağda takılırdık yani.

birşey üretmeden agresif takılırsan o zaman sadece nefret toplarsın bu kadar basit. epic tutuşsa bir bardak su dökmem üstüne. kimseye de tavsiye etmiyorum. origin ve uplay'den bile kötü ama üstüne ilave bir köhne client. girip de store'unda bir kere bile gezmedim, önceden bildiğim bir oyun orada olduğunu net olarak açıklamadıysa haberim bile yok çünkü visibility, navigation sıfır.

oyuncuya bayağı iddialı kazık. 2003 gibi alınan hizmet ama bu sefer para veriyoruz oynarken.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

5 saat önce, razzRaziel dedi ki:

 

hmm peki şey yapsalar, tüm piyasayı kışkırtıp hem developer'ları hem de oyuncuları ikiye bölmek yerine o paraları kendi stüdyolarına veya kendileri için oyun yapacak developerlara harcayıp o şekilde exclusive çıkarsalar.

Ya iyi de adamlar böyle bir strateji izlemek zorunda değil ki ? Netflix her filmi kendisi mi yaptırıyor ? Bazen sadece bitmiş filme para basıp satın alıyor. 

İş yapma stratejisi duruma göre değişebilir. Bazen 100m dolar gömüp 50 kişi çalıştırıp oyun yaptırıp satmak yerine. Hazır bitmiş oyuna 150m gömüp sadece satışını yapmak isteyebilirsin. Bunda ne gibi bir sorun görüyorsunuz bunu anlamıyorum. 

Veya bu durum devler ile oyuncuları nasıl ikiye bölüyor ?

böylece steam'de oyunlarını oynayacak olanlara çomak da sokmamış olurlar. şimdi düşün epic hiç olmasaydı tüm bu exclusive oyunlar steam'de oynanıyor olacaktı. yani insanların oyun oynamalarına engel olundu(illa steamde oynayacak olanların), hani hoş karşılanmayan şey buydu.

Steam'de oyunlarını oynamak isteyen oynasın kimseye çomak sokmuyorlar. En yeni oyunlar bizde eğer bunları izlemek istiyorsan diyorlar. Adi SSport yüzünden premier ligi ve formula 1'i show Tv'de izleyemiyoruz. Ben en çok show tv'yi seviyorum onlar versin formula 1'i ??

Veya yine netflix parayı basıp satın aldı diye bazı filmler sinema salonlarında olmuyor. Ben öyle izlemek istiyorum, bu netflix'i kötü yapar mı ? Hayır yapımcı bakıyor sinemada çıksam X bin Y bin izlencem buradan 3 milyon kazancam. Gideyim de netflix'e 5e satayım diyor.

yoksa exclusive ile rekabet yine oyuncunun işine yarayan bişey(hatta konsoldakinden daha çok, zira burada konsol da almana gerek yok sadece ekstra launcher kuruyosun). 

steam'in(eski steam diyelim), sony'nin, nintendo'nun veya microsoft'un yaptığı gibi parayı piçlik için değil de üretkenlik için harcasalar; epic store'da da oyuncuları çekmek için kalite standartlarını zorlayan yeni yapımlar görürüz. ama şu an ne görüyoruz, steam'de görebilecekken oradan çekilip aynısının daha düşük hizmetle epic'te sunulmasını.

Adamların yatırımları aslında zaten isimli ve büyük AAA oyunlar üstünden müşteri çekmek. Kimse kimseyi kandırmasın, Borderlands 3 veya Metro için kimsenin steam review okuma veya store'a bunun adını yazma gibi bir gereksinimi yok. Zaten bu oyunlar hakkında yeterli bilgi var satın almana yetecek seviyede internette. EPIC'in satın aldığı exclusiveleri steam yerine orda oynamak için ekstra bir kalite gereksinimi yok yani.

Düşük ve orta bütçeli hype yapmamış oyunlar için buna ihtiyac var zaten bunu steam güzel yapıyor dedik. Epic'de bunun şuan hayati bir önemi yok, store zaten steam gibi çer çöp yuvası değil.

Ben achievement kasmaktan çok zevk alan, story bitse de %100 yapmak için kasan biriyim. Benim için en büyük eksiklik bunun olmaması şuan. Sırf bu yüzden bile steam tercih ediyorum ortak oyunlarda zaten.

sony'de özel bişeyler var ama bakıyorsun nintendo'da da başka hiç bi yerde bulamayacağın şeyler var. microsoft'ta yine sadece onlara özel bişeyler var(onlar biraz tırt ama olsun). bu adamlar senelerdir kendi aralarında rekabet ediyorlar ve bu şekilde sağlıklı ilerliyor. sonucunda da oyuncular için seçenekler çoğalıyor. 

epic seçenekleri çoğaltmıyor, çalıp çırpıp oyunların değerini düşürüp direkt rakibine bilenmiş bi şekilde ilerliyor.

oyunun satışından % olarak steam'den fazla kar vermesi ve üstüne satış garantisi gibi peşin para ödemesinin çalıp çırpma olduğunu dev'lere anlat istersen ? Adamların seçenek çoğaltmak gibi bir misyonu olmayabilir. Oyun stüdyosu tarafını değil store aksiyonlarını konuşuyoruz. Zaten kazandıkları parayla 3rd party stüdyolara oyun yaptırıp onları satmaya başlarlar yakında. (ha ona da kızarsınız, bitmiş oyuna para vermekle geliştirmesine para ödemek arasında ne fark varsa artık, illa kendi stüdyoları yapsın istiyorsunuz sanırım)

ha belki bu valve'i, biz napıyoruz lan senelerden beri diye düşünmeye itmiştir, bu da iyi bişey. veya oyun satış fiyatlarındaki dağılımı revize eder belki ileriki dönemde. ama pazara katkısı yok. daha iyi hizmet mi? yoo. daha iyi oyunlar mı? yoo. daha iyi fiyat mı? yoo genelde aynı, bazen (strateji oyunların direkt steam'de satılamaması üzerine kurulu olunca).

 

başından beri söylüyorum, bence yanlış strateji uyguluyorlar. muhtemelen çin'li ortaklarının da katkısı büyük bu aceleci tavırda. oyuncuları da ikiye böldüler yani yarısı nefret duyuyor. halbuki 3-5 adam gibi baba exclusive geliştirseler(fortnite gibi değil tabii) direkt %100 sevilen bi firma olarak ilerlerdiler.

fortnite oynamam etmem de, oyun dünyasını kökten değiştiren, sektöre daha fazla para girişi sağlayan, oyun sektörünün diğer entertainment araçları ile entegre olmasını sağlayan oyunlar gibi oyunlar gelişmesin etmesin demek de sanki yanlış bir tutum ? İş dünyasında kimsenin %100 sevilme gibi bir kaygısı yok, adamların nihai amacı para kazanmak. Bir ilaç/otomotiv/elektronik şirketinden farklı bakmamak gerek olaya. 

Hiç bir oyun yapımcısı/dağıtımcısı ile gereksiz duygusal bağ kurmaya gerek yok.

Bak EA en nefret edilen oyun şirketi. Aç bak 2019'da en çok oyun satan/kazanan kim olmuş sektörde ?

bugün üstüne toz kondurulmayan cd projekt tek bi markayla buraya geldi ya. playstation'ı playstation yapan 3-5 oyun var(her nesilde). steam'in pc'lere kurulmasını orange box sağladı. nintendo zaten tamamen bunun farkında. bu iş bence herkesin seveceği iyi & yeni ürünlerle oluyor, bedava oyun dağıtmakla olacak şey değil.

Bu mantıkla fortnite kitlesi bizi döver abi sayıca kalabalıklar sdssfsa

 

sonuç olarak aynı şeyi tekrar edicem. Pc oyuncusu şuan konfor alanından çıkmaktan çekinen bir yapıya sahip. Steam ile epic 1e1 aynı özelliklere sahip olsa, steam 60 dolar, epic 55 dolar dese oyunlara yine gidip steam'den alacaklar. (ben de steam'den alırım lul)

Bu adamlar da bunun farkında, hayatta kalmak için yapmaları gerekeni yapıyor. 

Hate çok gereksiz ama tam da oyuncu kitlesine yakışır öte yandan sdsafasfa

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

PC oyuncusu rahatını bozmak istemiyor diye çok anormal bir şeymiş gibi yazıyorsun ama yani bu her zaman her şartta normal olan bir şey.

Bu arada Epic'in elinde şu an dünyanın açık ara en güçlü oyun markası var. Sen buna rağmen kendi platformuna adam çekemiyorsan hiç çekemezsin. Aslında çekiyordu ve çekerdi de, fakat hızlı büyümek istiyor. Mesela 5 yılda pazarın %6'sını alacağım gibi bir plan işine gelmiyor. Bunun da bedelini tüketiciye ödetiyor. 23 milyon dolar oyun promosyonuna harcamış, para değil, 10 katını bile harcasan mesela Portal ayarında bir oyun yapabileceğinin garantisi yok. Bu yöntem Epic açısından mantıklıdır, ancak tüketici buna itiraz etmiyorsa asıl anormallik orada.

Bugün Google büyük bir tekel mesela, hatta bunun kırılması da lazım diye düşünüyorum. Ancak biri çıkıp benim google'ı geçmem lazım bir süre bazı kelimeleri sırf benim motorumda arayabileceksiniz derse ona da isyan ederim.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

56 dakika önce, applev0dka dedi ki:

Para veriyoruz oynarken derken ?

steam 2003'de HL'yi bedava mı dağıttı ki ?

herkes korsan oynuyordu, o günkü başlıkları açıp bakarsan hep p2p, cd'ciden alma vs. oyuna para verme konsepti yoktu, millet ancak wow'u filan alıp aylık ödemeye başladı ilk defa. epic'in o devirden farkı para alması işte, e-mule'un sunduğuna ilave bir hizmet sunmuyor. ben steam'e de 2004-2009 arası hep çemkirdim çünkü epic client gibiydi. ne zaman ki indirimler ve feature'lar geldi, o zaman birşeye benzedi.

hayır efendim 15 yıl öncesine niye gidelim yani bize faydası ne? epic hissedarı değiliz birşey değiliz. kötüyse kötü. dahası beceriksizlikten değil de bilerekse bu kötülük, mesela user review asla olmayacak, o zaman yıkılsın o şirket. ahmet yemeyip de mehmet yemiş bana ne? ben ne yiyorum mesele o. epic'in meselesi agresif büyümek de değil, bayağı böyle chaotic evil bütün yaklaşımları olaya. beceremediklerinden değil, bilerek ve isteyerek geriye götürüyorlar sektörü. bunu yaparken sağladıkları hiçbir fayda yok müşteriye. "hah egs geldi de şu işe yaradı" denebilecek hiçbirşey yok. bildiğin dijital değnekçi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2 saat önce, eldar dedi ki:

PC oyuncusu rahatını bozmak istemiyor diye çok anormal bir şeymiş gibi yazıyorsun ama yani bu her zaman her şartta normal olan bir şey.

Bu arada Epic'in elinde şu an dünyanın açık ara en güçlü oyun markası var. Sen buna rağmen kendi platformuna adam çekemiyorsan hiç çekemezsin. Aslında çekiyordu ve çekerdi de, fakat hızlı büyümek istiyor. Mesela 5 yılda pazarın %6'sını alacağım gibi bir plan işine gelmiyor. Bunun da bedelini tüketiciye ödetiyor. 23 milyon dolar oyun promosyonuna harcamış, para değil, 10 katını bile harcasan mesela Portal ayarında bir oyun yapabileceğinin garantisi yok. Bu yöntem Epic açısından mantıklıdır, ancak tüketici buna itiraz etmiyorsa asıl anormallik orada.

Bugün Google büyük bir tekel mesela, hatta bunun kırılması da lazım diye düşünüyorum. Ancak biri çıkıp benim google'ı geçmem lazım bir süre bazı kelimeleri sırf benim motorumda arayabileceksiniz derse ona da isyan ederim.

 

Anormal bir şey demedim ki. Gayet normal ve anlaşılır bir sebep. Ama adamların büyüme stratejisini buna dayanarak eleştirmek yanlış diyorum. 2 store'da birden olan oyunlar için kimse sana silah zoruyla epic store kullandırmıyor, ama yeni çıkan exclusive alacaksan benim store'u kullan diyor, burada da ek fiyat çakmıyor sana.

Tüketiciye ödetilen bir bedel yok işte buna itiraz ediyorum. Aksine bu rekabet bize yarayacak her türlü.

Sadece 2 click yapıp o clienti açmamak için böyle hate rüzgarları esmesi çok anlamsız. Zaten epic kullanıyorsan AAA exclusive için kullanıyorsun. E o zaman review özelliği veya store sayfasının kullanışsızlığı falan çok dert konular değil gibi geliyor. 

Sen normalde sadece steam olsa 300 liraya alacağın oyunu, epic sayesinde 60 liralık indirim kartıyla (bunun için 10 gün boyunca abuk subuk oyunlarla, bilmece bulmacalarla uğraşmadan) 240 liraya alıyorsun. 

Tam olarak nasıl bir bedel ödetiliyor tüketiciye burada ? 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2 saat önce, Sam dedi ki:

herkes korsan oynuyordu, o günkü başlıkları açıp bakarsan hep p2p, cd'ciden alma vs. oyuna para verme konsepti yoktu, millet ancak wow'u filan alıp aylık ödemeye başladı ilk defa. epic'in o devirden farkı para alması işte, e-mule'un sunduğuna ilave bir hizmet sunmuyor. ben steam'e de 2004-2009 arası hep çemkirdim çünkü epic client gibiydi. ne zaman ki indirimler ve feature'lar geldi, o zaman birşeye benzedi.

hayır efendim 15 yıl öncesine niye gidelim yani bize faydası ne? epic hissedarı değiliz birşey değiliz. kötüyse kötü. dahası beceriksizlikten değil de bilerekse bu kötülük, mesela user review asla olmayacak, o zaman yıkılsın o şirket. ahmet yemeyip de mehmet yemiş bana ne? ben ne yiyorum mesele o. epic'in meselesi agresif büyümek de değil, bayağı böyle chaotic evil bütün yaklaşımları olaya. beceremediklerinden değil, bilerek ve isteyerek geriye götürüyorlar sektörü. bunu yaparken sağladıkları hiçbir fayda yok müşteriye. "hah egs geldi de şu işe yaradı" denebilecek hiçbirşey yok. bildiğin dijital değnekçi.

e şimdi de korsan oyna ? Epic yüzünden mi para veriyorsun 2020'de oyunlara anlamadım ki ? 

Korsanın azalması oyunlara para verilmeye başlanması steam ile başladı diye biliyorum. Yanlışım varsa düzelt.

Alınan hizmet 2003 bir de para veriyoruz demişsin de. Metro oynarken, Borderlands oynarken epic'den tam olarak nasıl bir hizmet alıyorsun açıklarsan sevinirim.

İndirim falan filan diyorsun, adam kapıdan geçene 60 lira indirim verdi. Steam 29 lira için 21321412 tane görev yaptırmadı. E bir şeye benzemiş olması gerek senin kriterin buysa ?

 

Çok fazla komplo teorisi ve holywood senaryosu olmuş yazının kalanı, o kısım için bir şey diyemedim.

applev0dka tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

28 dakika önce, applev0dka dedi ki:

Anormal bir şey demedim ki. Gayet normal ve anlaşılır bir sebep. Ama adamların büyüme stratejisini buna dayanarak eleştirmek yanlış diyorum. 2 store'da birden olan oyunlar için kimse sana silah zoruyla epic store kullandırmıyor, ama yeni çıkan exclusive alacaksan benim store'u kullan diyor, burada da ek fiyat çakmıyor sana.

Tüketiciye ödetilen bir bedel yok işte buna itiraz ediyorum. Aksine bu rekabet bize yarayacak her türlü.

Sadece 2 click yapıp o clienti açmamak için böyle hate rüzgarları esmesi çok anlamsız. Zaten epic kullanıyorsan AAA exclusive için kullanıyorsun. E o zaman review özelliği veya store sayfasının kullanışsızlığı falan çok dert konular değil gibi geliyor. 

Sen normalde sadece steam olsa 300 liraya alacağın oyunu, epic sayesinde 60 liralık indirim kartıyla (bunun için 10 gün boyunca abuk subuk oyunlarla, bilmece bulmacalarla uğraşmadan) 240 liraya alıyorsun. 

Tam olarak nasıl bir bedel ödetiliyor tüketiciye burada ? 

Adamların büyüme stratejisini bir büyüme stratejisi olarak eleştirmiyorum, bana olan yansıması açısından eleştiriyorum. 

Oyunların mecraya özel çıkarılmasına dayalı rekabetin tüketiciye yarayıp yaramayacağı konusu bir spekülasyondur, sen yaracağını iddia edersin başkası yaramayacağını iddia edebilir. Önemli olan şu anki durumdur.

Ben 2 tık yapamamam gibi bir şey hiç söylemedim. Benim için önemli konular: Fiyat, güvenilirlik, hız ve oyun hakkında bilgilendirmesi beni. Hatta tekelciliğe genel olarak karşı olduğum için fiyatlar arasında fark bu denli açılmamışken GOG'dan da oyun alıyordum. 

Misal, Anno 1800 ilgimi çeken bir oyun, fakat Steam review'dan mahrum kalıyorum. Ben oyun hakkında hızlı ve güvenilir bir şekilde bilgilenemiyorum. Benim için neyin dert olup olmadığını senin anlamaman doğal, senin önceliklerin farklı olabilir. Bu benim için bir sorun, defalarca da yazdım burada. Bu sorunun sebebi, Epic'in para verip 1 yıl kendine özel sattırması. Benim buradan elde ettiğim fayda 0, gelecekte bunun bana bir fayda sağlayacağını da düşünmüyorum. Tabii müşteri memnuniyetini değil, kendilerini önceleyen bu stratejileri onlara karşı soğutuyor beni.

Ayrıca benim oyunlara yaklaşımım farklı, 150 liradan fazla para vermedim daha(enflasyonla o da olacak yakında), hatta 100 lira üstü verdiğim oyun da bir elin parmaklarını geçmez. AAA denen oyunlar ilgimi o kadar para verecek kadar çekmiyor. Zaten artık beğendiğim oyunları bile indirimde alıyorum çünkü eksik çıkarıyorlar oyunu. Son 3 yıldır tam fiyatından aldığım oyun sayısı 3. Bir şu Stygian'ı aldım tam fiyatından, Türk oyunu diye. Lucas Pope için Obra Dinn'i aldım. Bir de Thea 2'yi aldım onlar da sevdiğim, bağımsız yapımcı çünkü. Ki fiyatları uygun olmasa bunları da almazdım.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Senin için zaten EPIC'in pozitif sunduğu bir şey yok ve çekici gelmemesi veya kötü gelmesi gayet doğal.

320 liraya satılan AAA oyun için, zaten ortada oluşmuş bir hype var, piyasaya çıkmadan önce tonla review videosu çıkmış etmiş. Herkes tarafından konuşulan bir oyun exclusive olarak epic store'a gelince "ama store'da review yok" diye eleştirilmesi saçma geliyor. Ha bunları takip etmek zorunda mıyım diyebilirsin, ama zaten epic time exclusive olan bir ürünü hemen çıkışta alayım diyen birisi zaten steam'de de review bakmıyordur ki, oyun çıkmadan kimse oynamadan önce basın incelemesinden karar vermiştir.

E bu adamlar da zaten böyle projeleri exclusive yapıp alıyor. Oyuncu reviewleri okuyup değerlendirme yapman gereken indie vb küçük çaplı oyunlar steam'de hala.

Epic'de çok fazla eleştirilecek konu var ama sanki yanlış yerden vuruluyor gibi geliyor bana.

Bunu anlatmaya çalıştım sadece ?

 

Benim epic'den tek beklentim rekabeti körükleyip steam'in de oyuncu lehine iyi işler yapmasına ön ayak olması. Kapıdan geçene 60 lira indirim kartı çok güzel keşke steam de verse mesela. Veya yapımcı/yayıncı tayfası kaçıyorsa EGS'ye komisyon oranlarını güncellemesi. Günün sonunda daha çok kazanan dev. daha iyi oyun geliştirir sonrasında.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 16.01.2020 at 07:14, applev0dka dedi ki:

Google play'de "oyun çok iyi ama götünüz kalkmasın diye 1 yıldız veriyorum" diye yorumda bulunan toxic bir kitle olduğu için oyuncu kitlesi. Mevcut hate dalgası bitmeden yapılan yorumlar oyunla ilgili olmaktan çok store ile ilgili olacağından, oyunlara bir faydası olmayacağı gibi zararı olacak.

 

Google Play'de 5000 positive review 100 negative review var diye bir oyunu indiriyorsun, oyun 2 saniyede bir reklam açan, 3 dakikada bir çöken, 40 dk tutorial dayayan bok gibi bir şey çıkıyor.
100 negative review'i inceleyince anlıyorsun oyunun gerçekten boktan olduğunu.
şirketler tüm parasını o 5000 positive review'i kasmak ve Google Play üstünde 4.8 / 5 puan alabilmek için harcıyor.
Oyunun içi boş kalıyor haliyle.

On 16.01.2020 at 13:51, applev0dka dedi ki:

hedef kitlenin zeka seviyesi ve ticaret konusundaki cahilliğini göz önüne almadan, 5-6 sene para kaybetmek, sürünmek yerine, hem oyuncuya hem de yapımcıya/dağıtımcıya kazandırma yolunu seçtikleri için topladılar muhtemelen..

pc oyuncuları şişko gabe'e ağlıyor.

 

yani diyorsun ki, Epic Game Store mükemmel ötesi bir yer, offline mode var, linux desteği var, kullanıcı yorumları var, spyware yok, wishlist var, store cart var, hep şişko ezik pc oyuncuları alpha chad epic'i kıskandığı için böyle yapıyor.

hmm...

16 saat önce, applev0dka dedi ki:

Steam sanki gökten boyle düşmüş de 10-15 senede bu haline gelmemis gibi yapmaya gerek yok abi. Bu capta buyuk bir yapiyi cat diye ortaya koyman da mumkun degil. Adamlar bir yandan para kazanirken bile store'u adam etmeleri uzun sürüyor. 

Steam, sadece Half-Life 2 için başlayan bir projeydi. yavaş yavaş kendisini açarak bu hale geldi ve yaklaşık olarak 10 senedir her AAA oyunu destekliyor.

yoktan böyle bir hizmeti var ettiği için, yavaş yavaş gelişmiş olmasında bir sorun yok. ama sen Steam gibi, GoG gibi, Origin gibi hizmetlerle rekabete girişmek istiyorsan, full özellikli bir sistem sunarak gelirsin. Steam gibi yoktan başlayarak gelişmiyorsun ki sana 5-10 yıl gelişme süresi verelim? Bazı özelliklerin artık kullanıcılar için standartlaşmış durumda olduğu bir piyasaya giriyorsun.

bu senin dediğin şey gibi, "ben yerli ve milli araba yapmaya soyunacağım, ama şimdilik sadece 1 kapısını ve gaz pedalını koyacağım, diğer kapılarını ve freni birkaç senede çıkartacağım modellere dahil ederim.

hayır böyle aptalca bir mantıkla geliyor sonra da Epic Store ile dalga geçenleri "şişko ezik PC'ci" diye nitelendiriyorsun.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 saat önce, applev0dka dedi ki:

Tüketiciye ödetilen bir bedel yok işte buna itiraz ediyorum. Aksine bu rekabet bize yarayacak her türlü.

aslında şu cümle bile ne kadar naif ve ne kadar sığ baktığını gösteriyor ki, monopolleşmeyi "rekabet" olarak algılayan birisine ne desek boş.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 saat önce, applev0dka dedi ki:

e şimdi de korsan oyna ? Epic yüzünden mi para veriyorsun 2020'de oyunlara anlamadım ki ? 

Korsanın azalması oyunlara para verilmeye başlanması steam ile başladı diye biliyorum. Yanlışım varsa düzelt.

Alınan hizmet 2003 bir de para veriyoruz demişsin de. Metro oynarken, Borderlands oynarken epic'den tam olarak nasıl bir hizmet alıyorsun açıklarsan sevinirim.

İndirim falan filan diyorsun, adam kapıdan geçene 60 lira indirim verdi. Steam 29 lira için 21321412 tane görev yaptırmadı. E bir şeye benzemiş olması gerek senin kriterin buysa ?

Çok fazla komplo teorisi ve holywood senaryosu olmuş yazının kalanı, o kısım için bir şey diyemedim.

hayır dediğim şu: oyunlara para vermek korsandan alınan hizmetten iyisini vermeli. gaben bunu meşhur bir şekilde söyledi zaten "korsan bir servis sorunudur" diye. %100 doğru olmasa da büyük doğruluğu var.

korsanın azalması steam hem indirim hem de iyi hizmet vermeye başlayınca oldu ki kırılma noktası 2009 filan. epic'in "pc'de korsan var diye artık sadece konsola çıkarıyoruz" dediği zamanlar.

yani lafla anlatmak bitmez o yüzden direkt şablon olarak koyayım:

main-qimg-6a7ec922a632f7f00ba3206d6d4772

sen egs köprüyü geçtikten sonra ciddi ciddi 60 liralık kuponların devam edeceğine harbiden inanıyor musun? şirketin zararına çalışmaya devam edeceğine?

komplo teorisi filan değil, buyur al oku:

https://www.pcgamer.com/epic-games-store-now-has-opencritic-reviews/

sonra review geldi diye sevinsin bazıları.

51 dakika önce, applev0dka dedi ki:

Senin için zaten EPIC'in pozitif sunduğu bir şey yok ve çekici gelmemesi veya kötü gelmesi gayet doğal.

320 liraya satılan AAA oyun için, zaten ortada oluşmuş bir hype var, piyasaya çıkmadan önce tonla review videosu çıkmış etmiş. Herkes tarafından konuşulan bir oyun exclusive olarak epic store'a gelince "ama store'da review yok" diye eleştirilmesi saçma geliyor. Ha bunları takip etmek zorunda mıyım diyebilirsin, ama zaten epic time exclusive olan bir ürünü hemen çıkışta alayım diyen birisi zaten steam'de de review bakmıyordur ki, oyun çıkmadan kimse oynamadan önce basın incelemesinden karar vermiştir.

E bu adamlar da zaten böyle projeleri exclusive yapıp alıyor. Oyuncu reviewleri okuyup değerlendirme yapman gereken indie vb küçük çaplı oyunlar steam'de hala.

Epic'de çok fazla eleştirilecek konu var ama sanki yanlış yerden vuruluyor gibi geliyor bana.

Bunu anlatmaya çalıştım sadece ?

 

Benim epic'den tek beklentim rekabeti körükleyip steam'in de oyuncu lehine iyi işler yapmasına ön ayak olması. Kapıdan geçene 60 lira indirim kartı çok güzel keşke steam de verse mesela. Veya yapımcı/yayıncı tayfası kaçıyorsa EGS'ye komisyon oranlarını güncellemesi. Günün sonunda daha çok kazanan dev. daha iyi oyun geliştirir sonrasında.

 

bana değildi bu ama buna da cevap vermek lazım:

oyun çıkmadan önce karar mı verilir yahu? oyun çıktı, önincelemeler yanıltıcı ve oyun berbat. böyle TONLARCA oyun var. user reviews bu noktada müşterinin tek kurtarıcısı. metacritic'ten açıp bak critic ile user reviews arasındaki farklara. özellikle çoğu online oyun için criticleri fanusta oynatıyorlar, ne kadar kötü bir deneyim olduğu özellikle gizleniyor oyun patlamasın diye. donanım sorunları, buglar gene çoğundan bahsedilmiyor bile. tarafsızlık meselesi zaten başlıbaşına sorun yıllardır.

işte epic'ten beklentini karşılayan hiçbir şey olmadı şu ana dek. oyuncu lehine HİÇBİR ŞEY yapmadı ve bunu yazdık. bütün yaptığı zararına satıp sektördeki ortalama servis kalitesini düşürmesi. verdiği hizmetin karşılığı %12 bile değil, %1 alması lazım. bedavaya aynı hizmeti piratebay veriyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...