Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Glovo


fresia

Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici

Bu firmalar çok acımasız, evden sipariş olayının kapitalist son adımı kendileri.

Olanı anlatayım size, sonra benim gibi bunları hiç kullanmamaya başlayın, sonra doğrudan kullanmasanız da kullanmak zorunda kaldığınızı görün.

İlk önce bu firmalar işveren değil, o motorları süren kimse bu firmaların çalışanı değiller, kendi motorlarını kullanarak bu firmaların üzerinden buldukları müşteriler için çalışıyorlar. Hukuki olarak o kadar pis kurgulanmış ki, mide bulandırıcı. Tüm sorumluluk motorcuda, işçi olmadığı için iş kanunundan gelen bir güvencesi yok, işçi olmadığı için firma üzerinde bir masrafı yok, normal bir hizmet sözleşmesi ile çalıştığı için tüm sorumluluk motorcunun üzerinde, firmaya ödemesi gereken bir sürü cezai şart filan var, üstüne gelirin büyük bir kısmı da firmaya kalıyor.

Şimdi ikinci adım normal servis elemanları, Dominos mesela çalıştırdıkları motorcuları işe alıyor iş sözleşmesiyle, sigortasını ödüyor, normal istihdam.

Üçüncü olarak ama, bu istihdamın Dominos (Dominos örnek olarak kullanılmıştır, Dominos’un ne yaptığı hakkında bir bilgim yok.) gibi firmalara epey bir yükü var. Asgariden bahsetmiyorum sadece, ihbar ve kıdem de ödüyorlar hep. Dahası iş kazaları ve trafik kazalarında tazminat çok. Bundan kurtulmak istiyorlar. Büyük yük firma açısından.

Enter Glovo. Enter Scotty.

Doğrudan bu firmalarla anlaşıyorlar Dominos gibi firmalar, bu firmalar da motorcularla anlaşıyor biz arabulucuyuz diye. Artık siparişleri Glovo getiriyor. Ne Glovo, ne de Dominos işveren statüsünde değil. Kaza olursa sorumluluk motorcuya ait, 30 dakika dolarsa hesap motorcuya girer, ağır koşullarda işçilik yapan motorcunun işçilik hakları (kıdem, ihbar, fazla mesai...) yok, tüm sorumluluk üzerlerinde, müşteri memnuniyeti adı altında zor koşullar var.

Sonuç, eskiden gıda ve market sektörünün sigortalı, özlük hakları tam çalışanları olan kuryeler artık kendi adlarına çalıştıklarından daha az para kazanıyorlar, özlük hakları yok ve işverenleri olmadığı için tüm sorumluluk üzerlerinde.

Firmalar ise trafik ve iş kazalarını, ihbar/kıdem tazminatını, sigortayı düşününce büyük bir yükün altından kalkıyor. İşveren statüsüne ve sorumluluğuna girmeden Glovo gibi firmalarla ortak adam çalıştırıyor. Ve yapılması gereken tüm o masraflar aralarında paylaşılıyor. 

Bu şirketleri kullanmayın. Zaten yakında her siparişte karşınıza çıkacaklar.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Kuryelik yapan vasıfsız işçi, bu firmalar nedeniyle kovulduğunda (devamsızlıktan kovup tazminatı için yıllarca uğraştırırlar Allah bilir) yıllardır yaptığı iş olarak yine bu gibi firmalara yöneliyor. 

İş gücü dağılımında olay, kuryelik alanında yeni bir organizasyon işte. Eskiden aynı sayıda kişi kuryelik yapan tam özlük hakları ile çalışıyordu, şimdi kapitalizm özlük haklarını ellerinden alacak, gelirlerini azaltacak ve en büyük payı aracı ve lokantaya geri verecek organizasyonu kurdu.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet, kendi motorlari hepsi motorcularin.

bir ofise gidiyorlar, orda webcam'den motorcularin fotografi cekiliyor ve sozlesme imzalaniyor.

 

1 gunde calismaya baslayabiliyorlar, genelde yemeksepetine gore daha egitimli ve yasi gecmis kisiler geliyor:

bu buyuk bir +.

 

bu da rest. listesi: https://glovoapp.com/en/ist/category/RESTAURANT

Tacofit Mexican oneririm.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Kimse zorla çalıştırmıyor en büyük yalanı zaten kapitalizmin. Hegel okuyun biraz, özgürlük ve zorunluluk nedir öğrenin.

PS. Vasıfsız işçi çıraklık dahil herhangi bir mesleki eğitimi olmayan işçi demek. Ehliyet vasıf değil. Lise mezunu olmaz da vasıf değil. Lise okumak yerine çıraklık yapmak vasıf. Mesleki eğitim olay.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

35 dakika önce, GERGE dedi ki:

Bir yanlış bir doğruyu götürüyor diyorsun yani?

Glovo gibi firmaların övülecek hiç bir yanı yok. 

sen herhalde sozlesmelerini falan incelemissin?

24 ulkede operasyon yurutuyorlar, tr en ufak ama hizli buyuyen operasyonlari. daha genislerlerse sartlar da iyilesebilir.

 

ayrica ben baya ovuyorum, bahsis de veriyorum 3-4 lira. yemeksepetine gore daha seviyeli motorcu/kuryeleri var, civiklasmiyorlar. belli ki kendileri onayladigi icin le$o tipler calismiyor.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hmm biraz shady, OK.

kabul ettim.

 

yan sirket kurup onun ustunden part-time calisan olarak gosteriyorlar. yan sirketten bordrolamak tamamen serefsizliktir, acik ve net.

 

https://personeltemin.net/konular/grovo-ile-para-kazanma-kurye-olun-para-kazanin

Bir sözleşmem olacak mı?
Kuryelerimiz bir kurye firmasının çalışanıdır ve çalışanı olduğu kurye firması ile arasında sözleşmesi bulunmaktadır. Glovo, sadece kurye firmaları ile çalışmakta ve sözleşme yapmaktadır.

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Glovo bildiğim kadarıyla istihdam etmiyor, eğitim alıp çalışmaya başlıyorsun, ilanlarda da freelancer olarak geçiyor. Orada belirtilen her kurye içşn geçerli değil diye biliyorum. Freelance kurye alıyorlar genelde.

Scotty sözleşmesinde doğrudan şu var, Glovo da freelancer motorcularla aynı şekil.

SCOTTY, hukuken yurtdışında yerleşik bir yer sağlayıcı sanal platform ve yazılım hizmeti sağlayıcısıdır. SÜRÜCÜ ile SCOTTY arasında işçi-işveren veya işleten ilişkisi mevcut olmayıp SCOTTY’nin işlevi sadece ve sadece sürücü ile gönderici’yi sanal platform üzerinden yazılım uygulaması hizmeti verilmek suretiyle buluşturma işlevinden ibarettir. İşbu işlevsel sözleşme dışında sair hiçbir surette başkaca ticari bir ilişki söz konusu değildir.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

15 saat önce, Goering dedi ki:

Gerge'nin yazdığı ile ne alaka?

 

Başlık Glovo reklamı amaçı açılmış gibi

Aket-Atum tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...