Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Avrupa'dan Futbol [19/20]


k1nJo

Öne çıkan mesajlar

  • 2 hafta sonra ...
  • 3 hafta sonra ...
  • 2 hafta sonra ...
6 saat önce, Sotto dedi ki:

Eljif'un Yusuf'tan daha fazla paraya transfer olmasi ilginc. Aralarinda 3 yas var dogru ama potansiyel farki da var ciddi. 

Elif'in ki daha fazla, normal. O 3 senede o yaş grubunda devasa marj. Yusuf üst sınırda transfer oldu. %20 payda TS'nin şansına o bile fazla normalde. 

 

Natanyal tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Daha fazla derken? Neye gore mesela. Salih de mesela zamaninda muhtesem potansiyelliydi ama ceviremedi. Belirli bir noktada performansa bakmak da gerek diye dusunuyorum, Elif yeterince sure aldi Fenerbahce'de gecen sene. 3 sene ciddi fark dogru ama 1 sene bosa gitti bile oyle dusun Fenerde.

Burada demek istedigim Elif gecen sene uzerine ne koydu da bir anda Fenerbahcenin scouting basarisi transferinden 18m'a firladi. Arada bir step olmasi gerekmiyor mu mantiken. Su an 18m'sa, ayni mantikla Fenere gelmeden daha fazla olmasi gerekmiyor mu.

Yusuf icin TS'de 2 senede belli bir seviyeye geldi diyebiliyorken, Elif icin diyebiliyor muyuz bilmiyorum acikcasi. 

Sotto tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Avrupa'nın ileri gelen kulüpleri artık yaş gruplarındaki performanslarını takip ediyorlar. Bunu başlatan ve başarıya ulaşan ilk isimlerden biri Ragnick'tir. Atınç mesela bu tipin ülkemizdeki en eski işidir, yine o tip bir transferdir. Alt yaş gruplarında düzenli forma giyen ve yeteneklerini, potansiyellerini orada gösteren adamların uluslar arası platformlarda ya da belirli liglerde giydiği forma, onlara olan yatırımın değerini arttırır. 

Atınç'i aldığında Ragnick demişti ki 12 yaşından beri takip ediyorduk. Bilic ona şans tanıyıp forma verdiğinde ve ekstrem bir şey göstermemesine rağmen o BJK'de sırıtmamasından kaynaklı henüz Leipzig'de ikinci ligdeyken erkenden kapıp, gelişimine burada başlamasını uygun gördük diyordu. Atınç gitti, 3 ay as oynadı ve takımın vazgeçilmeziydi ama sakatlandı ve dizleri gitti, ondan sonra patladı gitti. Bu onu mantıksız, kötü vs. transfer yapmıyor. Adamlar bu kafada transfer yapmaya devam ettiler ve Solanke'sinden Naby Keita'sına kadar yaptıkları satışlarda ortada, yapacakları da ortada. Günümüzde 70 milyonluk teklifleri reddeder hale geldiler. 

Ozan Kabak aynı sürecin ürünüdür. Ligde ve ŞL'de gayet ortalama performans vermesine rağmen alt yaşlardaki performansına ŞL eklenince 12 milyona gitti. O zaman gidip Ozan'a da laf edilecek. Merih kısmen aynı sürecin ürünü, ama o gözden düştüğü halde kendini ispatlamak için tekrar doğru takımları merdiven yaptı gitti. Juventus bu çocuk Alanya'da çok iyiydi, Sassuolo geldi diye almadı onu. Alt yaş performansları üst düzeydi.

Her şeyi geçeyim de ben Elif Elmas ile ilgili kısaca şu bilgiyi vereyim;

Kendi yaş grubunda alt yaş milli takımlarda en çok süre alan ya 5. ya 6. isim. Üstündeki adamların hepsi 25+ milyon euroya transfer yaptılar. Elif'in 16'sı zaten Fenerbahçe çıkışlı olduğu için başka bir şey değil.

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ki Elif Elmas 10'lu yaşlarından itibaren aşırı derecede takip edilen ve gündemde olan bir isimmiş. Fenerbahçe'ye 180.000 euroya geldiğinde ülkesinde bayağı olmuş. EPL, Serie A ve La Liga takımlarının takibi altındayken kimse beklemiyorken FB'ye getiriliyor. Guardian gibi kaynaklarda daha 14-15 yaşındayken potansiyel yeni Avrupa starı falan gibi yazılar bile var. 

Bu süreçte Aziz Yıldırım'ın bağlantıları çok büyük rol oynamış. Pero Antic'inden tut, Makedonya Cumhurbaşkanı'na kadar transfer sürecinde ellerin olduğu söyleniyor. Ki Mirsad Türkcan'ın da menajerlik piyasasına girdiğinde ilk kendine bağladığı çocuklardan. Onunda katkısı çok oldu. Aşırı derecede fırsat transferiydi güzel kullanıldı. 

Elif'in 10+ değere oturması için 4-5 maç kendini göstermesi gerekiyordu sadece ki onu da kendi milli takımında yaptı. Fenerbahçe'de bir şey yapmasına bile gerek kalmadı. 

Hep derler işte bizim kapımızdan döndü, x miktara alacakken almadılar kekolar y miktara almak zorunda kaldılar diye. Napoli gibi kulüpler için Elif direkt o tip transfer. Burada Fener'e denk geldi bu iş diye boklamaya gerek yok. Gayet tertemiz iş yaptılar. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Son olarak, ayrı yazıyorum ki tek parça upuzun yazınca zırlıyorlar asdfhsad Böyle de uzun olacak ama. 

Yusuf gayette ederinin üstünde paraya gitti o da Lille'in yeni 80 milyona adam satması ve TS'nin tok satıcıyı kusursuz oynamasından oldu. Alt yaşlarda totalde sadece 6 maçı olan ve son 2.5 senede aniden çıkış yapan, kimsenin farkında olmadığı bir adamdı. Bir adamın geçmişini bilmezsen, o süre zarfında kat ettiği aşamayı hesaplayıp senin elinde tahmini ne kadar ilerleyebileceğini hesaplayamazsın. Adamlarda o tip kişilere yatırım yapmaz. 

Elif için mesela atıyorum yüzdeli anlatayım; 15 yaşında %10'luk adam değerlendirmesi yaparsın, bu sene 19 yaşında %50 olmuştur. Halen A takımda bile oynatmak için aşırı zayıftır ama dersin ki 4 senede %40 yol almış. Ben bi 4 senede daha %40 ilerletsem bunu 23 yaşında taş gibi adam elimde olur. En kötü %10 üstüne koysa benim rotasyonda bu tip adamlar var orada kullanırım vs... Risk hesaplamanı yapar parayı basarsın. Bu adamı sen zaten top class için hazır adam yaparsan 16'ya alıp 80'e satarsın. Lille bunu yapıyor yıllardır mesela. Dortmund bunu yapıyor vs...

Yusuf'ta öyle bir geçmiş portföyü yok. Ona rağmen bu transfer müthiş iş. Oyuncunun karakterine yatırım yapıyorlar. Zeki'nin de etkisi yüksek diyorlar zaten. Dorukhan'da da böyle geçmiş yok mesela, 15 falan istiyor bizimkiler etmez, verende maldır. 

He mesela Zeki'yi de ikinci ligden aldılar. 3 milyon euro bastılar. Neyine güvendiler? Seviye olarak diplerdeki ikinci lig performasına mı? Hayır. U16'dan itibaren her takımda en az 15 maç forma giydi bu çocuk, kendini her platformda gösterdi. Onun üstüne biraz istikrar gösterince direkt parayı alıp bastılar. 

 

Natanyal tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu konulari daha iyi biliyorsun, bok attigim yok da, alt yas gruplarini duzenli takip etsen ve oradaki futbolcularin ilerde kac tanesinin basarili olacagini cikarsan asiri bir korelasyon bulamayacagina eminim. Durup durup alt yas gruplari milli takim kadrolarina/sampiyonlarina bakarim, cok nadirdir 2-3 tane isimden fazlasi en ust duzeyde futbola devam etmis olsun, birak superstari. O yuzden Makedonya U-17 ne gibi bir isaret verir onu bilemem, scoutlarin meslegi o.

Mesela cok basit ornekle 2015 U-17 sampiyonu Fransa kadrosu: https://en.wikipedia.org/wiki/2015_UEFA_European_Under-17_Championship_squads

https://en.wikipedia.org/wiki/2014_UEFA_European_Under-17_Championship_squads

2013 sampiyonu Rusya mesela. 

Su an hepsi 21-22 yaslarinda oyuncular. Kac tanesi ust duzey olabildi veya olabilecek. Hadi U17 erken olsun. 2016 U-19 sampiyonu Fransa. 2015 U-19 sampiyonu Ispanya. Tanidik isimler elbette var Mbappe, Augustin gibi ama bence asil atilim yaptiklari veya ust duzey seviyeye geldikleri yer alt yas degil. O profesyonellikteki ilk 2-3 yilin cok daha onemli oldugunu dusunuyorum uzun yillar futbol izleyen biri olarak. Hele ki turnuvalara katilmis dogu avrupa ulkelerinin kadrolarina baksak eminim bircogu no name kalmistir.

Bilmiyorum dedigim gibi bu islere daha hakimsin. Ben 19 yasinda bir oyuncu 18m ediyorsa ustune birseyler koymus olmasini beklerim diyorum ilk 2 senesinde sadece. Bakarsin ucar gider, helal olsun.

 

Sotto tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Alt yaşlarda tam futbolcuyu kimse aramıyor ki, alt yaşlarda gelişimini kıyaslayabileceğin performans verileri var ellerinde onu diyorum. Adamlar için değerli olan o. 

Adamı 13-14 yaşlarından itibaren competitive maçlarda puanlamaya, raporlamaya başlıyorlar. Her sene üstüne koyuyorlar, güncelliyorlar. Adamın gelişimini takip ediyorlar. O gelişim eğer 18-19 yaşlarında belirli bir seviyede gelişmişse bundan olur diyorlar. Tabii karakterini de takip ediyorlar, yaşam tarzına kadar gidiyorlar iyi kanca attıklarının falan. 

Oynadıkları takımların başarılı olup, kupa alıp almaması önemli değil. Oyuncu bazlı raporlar tutuyorlar. Monchi'nin daha bu aylarda verdiği röportajı var açın okuyun onu da benzer bi takip ağından bahsediyor.

90'larda değiliz yani şuan dünyada alt yaş gruplarında oynayıp, maçları kameraya kaydedilip de gözden kaçan adam sayısı dünyada yılda 50-60'ı geçmez. Herkesi izliyorlar, herkesi görüntülerden izledikleri yetmez gibi yetiştiricilikte ekol kulüplerden gelip ülkelerde maçlarını da izliyorlar. Ajax'ın TR sorumlusu adamı tanıyorum başka bi forum sayesinde, gelip ikinci liglerde bile kendine verilen adamları izliyor. Her sene BJK, FB, GS maçlarında en az 20-25 kulüp temsilcisi taraftar gibi gelip maçları izliyor. 

O adamlar mal değil yani, verdikleri parada bir sebebi vardır ki o kadar verdiler. Kendi risk hesaplamalarına göre onu uygun görmüşlerdir. Belki rakipleri vardı 10 veriyordu, direkt high girdi ki daha çıkmasın aradan çekilsin vs. bilemeyiz taraflardan biri anlatmadığı sürece sürecin o kısmını vs. de Elif gibiler için 15-20 bandı artık para değil. 

Çünkü bu adamdan olur mu acaba diye bir sene daha beklerse biri gelip o zaman elinden kapar, 25 falan versen alamazsın. O adam 2-3 sene sonra 80'e sattığında zırlarsın arkasından bakarsın. Risk hesaplaması işte. Ozan'da da bu oldu. Ozan ne gösterdi ki hata yapmaktan başka yoksa ama potansiyelinin işlenme ihtimali zaten onu o değere çıkaran oldu. İşleyebilirlerse min 2 katı adam olacak.

Bkz. Çağlar

Bkz. Cengiz

2 katı oldular bile çoktan. 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Haklisin itirazim yok. Sadece Napoli ozelinde son 6-7 yila baktiginda Elif en pahali 7. transfer filan - ve bu tarz paraya bu yasta biri icin cikilmamis. Genelde 21-22 bandinda bir tik ilerlemis oyunculara 20+ veren bir klup Napoli. Haliyle bana garip geldi ama vardir bir bildikleri elbette. 

Ayni Elif'i gecen sene de alsaydin madem radarindaysa parasini verip vs vs.

Ozan hata yapti ama gayet olabileceginin sinyallerini verdi ve fizigi islenmeye musaitti. Ha ama o da Stuttgart'in en pahali transferi bakinca. Adamlar kume duseceklerini bile bile aldilar. 

Sotto tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...