Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Avengers: Endgame (2019)


GERGE

Öne çıkan mesajlar

Spoiler

Yazacaklarım muhtemelen çoktan yazılmıştır topice, filme geç gidebildiğim için yeni yazıyorum, geri de çok bakıp okumadım daha önceki postları. 

İşin içine zaman yolculuğu girdiği sürece çelişki ve paradoks olmaması imkansız zaten. Olabildiğince iyi kıvıran filmler var, ama bu kadar geniş konuyu öyle toparlamak zor olurdu. Çizgi roman kafasıyla bakmak lazım.

Pek çok filmin önemli anına yapılmış ziyaretler bayağı güzel bir tamamlayıcılık ekledi filme, onları tekrar anmış oldu.

Kariyerine ultra selfish armsdealer başlayan Tony Stark sonunda selfless hareket yaptı ve tam mutluluğu bulmuşken hayatını feda etti, kariyerine selfless hero başlayan Kaptan Amerika sonunda selfish bir karakter verdi ve kendi hayatını baştan yaşadı. İkisi bunca zaman didişip çeliştiler ama sonunda birbirlerinden birşeyler öğrendiler.

Daha yan karakterlerde kariyerine golden boy başlayan ve hiç zorluk çekmediği için karakteri çocuk başlamış Thor, ilk zorlukta dağıldı, kariyerine saftirik başlayan Hawkeye sonunda kan döken vigilante oldu, ve kariyerine hep iki yarısının çelişkileriyle başlayan Hulk sonunda aradığı huzuru buldu. 

Ancak ben en ana iki karakterin oyundan çıkartılmasına çok karşıyım. Belki actın tamamlanması için bu gerekliydi, ama hep "orjinallerden yana" olan yanım Tony ve Steve'in orjinal halleriyle hikayede kalmasından yana.

Nasıl orjinal Star Wars aslında Darth Vader'ın hikayesiyse (çocukluğuyla başlar, hayatını anlatıp ölümüyle biter. Disney bullshit'leri saymıyorum), bu da Iron Man'in hikayesi aslında. Tony'nin ilk zırhı dövmesiyle ve "süper kahraman" kavramını getirmesiyle başlıyor, onun metal döve döve adım adım dünyayı şekillendirmesi, diğer kahramanları toparlaması, Avengers'ı kurması, dünya savunmasına geçişiyle devam edip ve onun ölümüyle bitiyor. Sondaki logo sırasındaki Mark 1 zırhı dövme efekti de bu yolculuğu sembolize ediyor kafamda.

Film abartıldığı kadar "mükemmel" bir film değil, çok fazla cheesy scene var. Cpt. Marvel'ın film başında "heyoo deus ex machina" diye ortaya çıkıp sonra kaybolması, film sonunda da yine saçma sapan ortaya çıkması kötüydü, "gurl poweerr" sahnesi resmen aşırı zorlama kaçmış falan... Cpt. Marvel hakikaten çok çok itici bir karakter olmuş. Hiçbir zaman mainstream olamamasına şaşmamak lazım. Ama Avengers 1-2'den kesinlikle iyi, genel olarak da güzel ve doyurucu filmdi. 

Herşeye rağmen bu kadar dirilmenin alternatifin mümkün olduğu yerde Tony ve Steve'in geri gelmesini isterim ben. O kadar klişe üzerine bi tane de bunu patlatıverin işte. Cap daha zor, diversity ayağına formayı verdiler geri almazlar. 

Söylemeden edemeyeceğim, bazı göndermeler çok iyiydi. Özellikle asansör sahnesinde Winter Soldier'a gönderme olarak başlayıp sonra çizgiroman göndermesi "Hail Hydra" inanılmaz olmuş. O kadar ses getiren bir çizgiroman karesini de es geçmemişler.

 

Rewendor tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Filmin ilk yarisi o kadar sikici gelmedi bize ama "who is doing what after the infinity war" kismi biraz daha kisa olabilirdi. Ikinci yaridaki aksiyonda doyurucu degildi. Gozler Infinity War'in Dr. Strange vs. Thanos ve Wakanda Battlefield sahnelerini aradi, ama onun yerine karanlik sahnelerle avunmak durumunda kaldi.

Spoiler

 

Captain: Avengers Endgame den ziyade Captain America Endgame gibiydi film. Her sahnesi ile goz doldurdu. Kaptansiz sahnelerin yarisi bos sahnelerdi.

Ironman: Yukarida yazilmis bir yerde "Tony eski filmlerin ekmegini yiyor" deyisine katiliyorum. "Aaa zaman yolculugunu cotank diye buldum" kismi biraz goze batti.

Thor: Lebowski haline gulduk, ettik. Adam depresyonda anladik ama karakter biraz itin gotune sokulmus gibi geldi. En azindan filmin ikinci yarisinda mental halinin daha fit olmasini beklerdik.

Hulk: Yonetmenlerin bariz garezi var karaktere. Banner kismini kayirmislar, en azindan son combatta biraz Hulk goreydik iyiydi.

Captain Marvel: Filmin en itici karakteri, bizim hatun bile captain marvel i cok itici buldu. Captain America nasil her sahneyi ileri tasidi, bu ablamiz tam tersini yapti.

Women Power Sahnesi: Cok gereksizdi, resmen birisinin checklist ine tik atmak icin konulmus. Neyse ki kisaydi.

Genel: Infinity War in karakterlerle ayrilan zaman ve aksiyon sahneleriyle Endgame in uzerinde. Ama Endgame fan service kismina abanmis. Bu filmin en takdir edilecek yani, 22 filmlik serinin sonunun baglanmasiydi. Sonucta ellerinde 3 saat var. Bluray extended edition i olsa cok daha iyi olabilirdi. Imdb notu yavas yavas duser kanimca ama sezon sonu filmi oldugu icin biraz torpille 8/10 calisir.

Credit kismi guzel olmus.

 

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Infinity war ile kıyaslarsak film rezalet ötesiydi. Neden olduğunu açıklamak üzere paragraf yazmaya bile değmez. IW'de zekaya hitap ettiler, kafa kurcalattı, şaşırttı falan. Endgame'de sonunu bildiğin bir pembe diziden farksız olarak sadece duygulara hitap etmiş, gram zeka yok filmde baya 3 yaşında çocuk seviyesi olmuş.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

marvel'da neyin zekasından bahsediyorsun abi. iw görsel aksiyon şöleniydi, hype hype bam bam güm güm. endgame mcu hikayesini bittersweet mutlu sonla bitirelim, açık uçları kapatalım fanservice filmi gibiydi. aksiyon yönünden vasattı. anime izleyen varsa iw shoenen, endgame seinen kafasındaydı. ikisi farklı genre.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sanki diger filmleri izlerken sonuca ulasmak icin integral cozuyoruz. gidis yolundan da puan vermiyorlar. bu film de cogu ana akim film gibi pg13. izleyici istatisiklerinde pastanin cok buyuk bir kismi 18-30 yas arasi. ancak bu filmlere gidip de "ama cok cocukca!" demek ise ergen 15 seviyesinde sanirim.

sinema bu. adamlar turlerine gore son derece basarili bir film yapiyor. icerigi kendi acisindan dolu, anlattigi hikayesi kendi icerisinde yeterince derin. thor'u sadece "sarap" sahnesindeki tutumu ile dahi pic ettiklerini soyleyebiliriz, evet. ve film acik uclari kapatalim fanservice yapimi mi? e evet.

diger yandan tum bu filmler boyunca cevreleyen, tamamen icinde kaybolacagimiz bir dunya yaratabildiler mi? izlerken duygusal degisimleri yasatabildiler mi? tekrar tekrar sinemalara gidip devam filmlerini izledik mi? bittikten sonra ustune teoriler uretenler, neler olacagini dusunenler oldu mu? (bu sonuncusunu cogu yapim icin hic yapmadim sanirim.)

tum seri boyunca cok eglendim ben. bu filmde de burada defalarca yazilmis sahnelerde guldum, eglendim, heyecanlandim. kendi icinde tutarli bir hikayesi olan, kendi icinde dengeli yazilmis karakterleri olan, sinematografik acidan basarili bir film. (film serisi)

pek cok tek filmlik yapimin aksine onlarca film icinde yuzlerce hikaye ile size olmayan insanlarin yasadiklarini, sorunlarini, sonuclarini, birbirlerine olan etkilerini izlettirdiler. gercekten de cocuklara ait bir tur olan CR'lari halkin geneline entegre edebildiler. bunu yaparken blockbuster filmlerin yapisindan ne kadar taviz verdiler, ne kadar fabrikalastirdilar? dogrusu bu durumun da kotu oldugunu sanmiyorum. iyi yapmis olmalarinin sonucu olarak karater arklarinin ulastigi noktalarda mutluluk/mutsuzluk durumundan bahsedilebiliyor. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dasaaa +1

Ben de Infinity War'un daha başarılı bir film olduğunu düşünüyorum, fakat bu Endgame'i kötü yapmaz. Muhtemelen birkaç ay sonra IMDB ve RT'de yeterince review olduğunda da Endgame şu an olduğu gibi IW'den daha yüksek bir puana sahip olacak. Daha öncede söylediğim gibi ben biraz bunu 11 yıllık ve 20 küsür filmlik bir serinin sonuna gelinmiş olmasına bağlıyorum. İnsanlar duygusala bağladı ve bu bariz bir biçimde yorumlarını etkiliyor, fakat farkında değiller.

IW'yi daha başarılı bulma sebeplerim;

1) Onlarca kahramanı bize mükemmel bir şekilde tek filmde sunabilmiş olmaları. Yeterli screentime, mantıklı geçişler, tutarlılık,

2) Villain'ı çok düzgün bir biçimde seyirciye yansıtmaları. Hep denir ya bu tip filmlerde ana adamdan/adamlardan bile daha önemlidir antagonist'in iyi yansıtılması, IW'de bu tavan yapmıştı. Millet Vader ile falan kıyaslar hale gelmişti Thanos'. Adamın neyi neden yapmak istediği, nasıl yapmak istediği son derece mantıklı bir şekilde anlatılmıştı. Tüm bunların yanında da bol bol Thanos gördük,

3) Aksiyon kat ve kat daha iyiydi. Evet filmin en sonlarındaki malum sahneler gerçekten etkileyiciydi, son derece gazdı. Hatta Captain America'nın sahneleri MCU'nun top 3 en iyi anından biriydi herhalde. Ancak hemen hemen tüm aksiyon sona saklanmıştı. Şimdi kalkıp kimse bana 'bu filmde aksiyon önemli değildi :((((' demesin. Bu bir süper kahraman filmi. Belli bir dozda, seyirciyi tatmin edecek koreografiler sunmak zorunda. IW arşa çıkarmıştı bunu, önceki Avengers filmlerinde de çok güzel sahneler vardı. Aksiyondan kastım kuru kuru bam güm girişme değil, birçok olay ve önemli an bu aksiyonun içinde/çevresinde dönüyordu.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şöyle söyleyeyim titanic "herkes ille gidecek" kategorisindeki nadir filmlerden biriydi. t2, braveheart, matrix, gladyatör filan öyle filmlerdi. "gidelim mi" değil de "ikinciye gidelim mi" idi kafadaki düşünce.

my heart will go on da aylarca çaldı müzik kanallarında filan, celine dion'un en popüler olduğu zamandı.

Sam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

titanic filmini bizim ortaköy feriye sinema salonunda insanlar yerde izledi, koltuklara sıkış pıkış sığdılar dün gibi hatırlıyorum.

11 yaşındaymışım o zamanlar hey gidi.

sinema salonların günümüzde geldiği kapasiteyle o günleri karşılaştırdığımda sanırım marveldan falan çok daha büyük sükse yapmıştı. yerlere oturmak ne demek yahu bugün kimseyi ikna edemezsin öyle.

gözlerimizin önünde ölüyor sinemalar baylar bayanlar... 

 

sinemacıların acilen VR teknolojisini sanal sinema ortamlarına dönüştürebilecek projelere girişmesi lazım. 

sosyalleşmek insanın temel güdülerinden fakat teknoloji bizi sanal tadların da gerçeğine yakın hissettirebileceğine inandırdı. güvende olmak, ev, rahatlık... kaçış yok ?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

biz de t2'ye ikinci gittiğimizde sandalyede izlemişti sanırım abim ya da babam. ilkine suareye gittiğimizde  iğne atsan yere düşmüyordu sinemada, öyle bir daha başka filmde görmedim zaten. arı oğulu kalabalığın içinden zar zor girmiştik salona.

ya o devir başkaydı zaten, bir iflmi görmek istiyorsan sinema mecburdu. tv'ye kim bilir ne zamana gelirdi. zaten tv'ler de en büyüğü 70 ekran filan 4:3. sosyal eğlence deyince zaten sinema birinci seçenekti.

Sam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...