Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Epic Games Store exclusivity meselesi


Sam

Öne çıkan mesajlar

1 saat önce, aktiftablet dedi ki:

X bir mağaza bu oyun sadece bende rahatlıgıyla pahalıya satacaksa zaten ona göre satışı düşecektir. Zaten her halükarda bütün bu dağıtıcı, satıcı, geliştirici vs hiçbiri hayır kurumu değil, en çok nasıl kar ederim diye hesap edip, o fiyattan satıyorlar.

 

Aksini iddia etmedik tabii ki karlarına bakacaklar. Ama exclusivity denen nane sektörde yaygınlaşırsa fiyatlar yükselir, bu random bir ihtimal değil konsollar üzerinden baya sağlam bi öngörü. Eğer alternatifleri kaldırırsan satışlar görece daha az düşecek, tüketici olarak aynı ürünü daha yükseğe mal etmiş olacağız.

Steam fanlığıymış falanmış filanmış gavur forumlarında da görüyorum bu hikayeleri ama geçiniz, witcherları mitcherları gidip gogdan aldık steami tercih etmemizin tek sebebi regional pricing şu anda. Epic de yapıyormuş aynısını ne güzel, Outerworlds ü exclusive yapıp başka storelardan engelletmeyip onun yerine bu bütçeyi oyunu bana daha ucuza satmaya harcasalardı da kesin gider EGS'ten alırdım. Steamle bot bağlamadım, ucuzu nerdeyse ordan alıyorum. Da elalem steamle mücadele etmek için alternatif üretemiyor diye benim zararıma olacak satış politikalarını destekleyecek kadar avarel değilim.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1 saat önce, axedice dedi ki:

Eğer alternatifleri kaldırırsan satışlar görece daha az düşecek, tüketici olarak aynı ürünü daha yükseğe mal etmiş olacağız.

Bence degil. Dedigim gibi fiyatını haketmedigini düşündügün oyunu almak zorunda degilsin, hatta bilinçli bi tüketiciysen almazsın. Onun yerine başka bir oyun alır onu oynarsın. Oyun satış kanalları birbiri ile rekabet ettiginden daha çok, aslında oyunlar birbiri ile rekabet ediyor. Misal fifa büyün satış kanalalrına gelmedi, satan yerlerde de çok mu pahalı, onun direk rakibi pes alabilirsin, veya biraz tarz degistirip cm alabilirsin, hatta komple farklı bşey alabilirsin. Oyun oynama eglencenden mahrum kalmıyorsun. Sonuçta bütün oyunların tek bir satıcıya exclusive oldugu bir senaryo olmayacak, geçmişte tekellikle suçlanan ms'e teşekkürler pc açık bir standard.

Konsola dönüşmüş olmuyor pc.

aktiftablet tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

daha yanlis orneklerle gelinemezdi. fifa-pes rekabetinde futbol yonetimlerinden lisans satin alma soz konusu. daha iyi sartlarda daha iyi oyun sunmaktan daha baskin bir oge bu. fifa les gibi oyunla gelmedigi anda bitti o rekabet.

microsoft'un ne aciklikla ne de rekabetle uzaktan yakindan alakasi yok. her alanda tam tersi stratejilerle dunyanin anasini bellemis bir sirket. gaming'e gelince flagship oyununu xbox exclusive yapip, PC'ye sonradan getirmis bir sirket.  bunyesine aldigi developerlari yok etmekten cekinmiyor. ensemble'i hatirliyor musunuz?

bilincli tuketici olup alternatiflere yonelmek guzel sey. fakat cogunlugun bilincli tuketici oldugu, her seyin birbirini dengeledigi senaryolar gercekci yaklasimlar degil. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

fifa-pes kavgasına saplanıp ana fikirden uzaklaşıyoruz

x bir oyunu oynamak zorunda degil kimse, eglence bir ihtiyac bunu giderebilecek farklı opsiyonlar var, nitekim hakettiginin üzerinde fiyatlanan bi oyunun satısı da düsecektir, kimse mecbur oldugu için almayacak.

her isteyenin oyun yapıp satışa sunabildigi pc (ki konsoldan bu farkını koruyor hala) için, konsol gibi tekelleşme tehlikesi yok

 

edik: aslında konsola da her isteyen oyun çıkartabiliyor, sadece konsol sahibinin şartlarını kabul etmesi gerekiyor

aktiftablet tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Istemezsen oynamazsin, zaten firmalarin fiyatlari oyle kafasina gore yukseltmez. Pazar analizi yapar, talebe gore en optimal fiyati bulur kendi kari icin. 

Buradaki konu exclusive release in fiyatlari yukari cekip diger oyun fiyatlarini da etkilemesi. Yapilan arastirmalara gore fiyat/saat orani en dusuk eglence (hardware i katmiyorlar hesaba, bilgisayar televizyon gibi oldu her evde var artik kabul yapiliyor) oyun. Piyasadaki kotick tarzi adamlar yillardir fiyatlari yukari cekme pesinde. Haliyle exclusive release in fiyatlandirmayi etkilemesinden korkuyoruz. 

Ama oyun unique bir oyun, direk muadili yok. Simdi dusun Nolan hayranisin, yeni filmi gise rekorlari kiriyor, elestirmenler yildiz yagdirmis filme, ama bilet ve bluray fiyati normal sinema filminin 2 kati. Seceneklerin:

a. Parayi bayilip izlersin

b. Korsan, go go go

c. 1-2 sene bekleyip bluray indirime girince alip izlersin

Sen diyorsunki d. secenegi "Interstellar i yeniden izler, Nolan ihtiyacimi gideririm" Biz diyoruz ki, d secenegi unique olan bir urun icin gecerli degil. Nolan filmleri 2 katina satmaya baslarsa digerleri de 2 kati kadar olmasa da fiyatlarini arttirmayi tercih eder.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

fiyat 2 katına çıktığı an muadil olmaz zaten. fiyatların artacağı spekülatif gerçekleşirse boykot olucak diyor adam yukarda zaten.  evinde pc olanların ortalama gelir arastırmalarıda yapılıyordur. ceplerinden oyuna ne kadar para verebilecekleride araştırılıyordur. 

Oyunun fiyatı yükselince herkesin alım gücüde yükselmiyor. 2 katı yaparsa zaten alamıyacak onu bir sürü insan var. Hadi domine ettim marketi 500 tl oyunlar bundan sonra desin adam sürümünü piç eder sadece.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dogru, d seçeneginin geçerli olmayacagı oyunlar da var. Başta belki dedigin gibi fiyatları yükseltse de arz talep dengesini bulur. Bazı oyunların bazı magazalara exclusive olması axediceın dedigi gibi tekelleşme degil onu dmeeye çalıştım. Onun esas korkusu pcnin konsoldan farkı kalmadı, hani benim masterraceligim...

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dyb0f-kxqaazlnw54j02.jpg

 

bi tarafta otomatik linux supportundan tut, gotune usb takip controller desen taniyan bir controller api'ina, family sharing'den tut, in-built mod support'una kadar olan bir platform. diger tarafta daha cloud save olmayan, fortnite'dan banlenirsen library'e accessini kaybettigin, search'u iki hafta once eklenmis bir platform var.

 

kullaniciya zerre pozitifi yok epic'in, 0 (yaziyla sifir). feature set 15 sene geride, nesi tartisiliyor anlamiyorum (burada 2011'de mmo cikarip "ama wow vanilla'da da yoktu" argumaniyla gelenlerle ayni ayaga yatmayin bir zahmet), isin komigi cogu developer'a da pek faydasi yok cunku publisherlari gumletecek exclusive parasini codemonkeyler maymunluklariyla kalacak her zaman oldugu gibi. epic steam'e rakip olmaya falan calismiyor steam olmaya calisiyor. Tim Sweeney dallamasinin her lafinda bu var. Fortnite'in cukunu sallayip "THE" Store olma amacinda. ne gareziniz varmis Sisko'ya half life 3 cikmadi diye kendi haklariniza/komforunuza karsi seyi savunuyorsunuz.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

epic 2004'de cikarmadi store'u, bugun cikardi. 2004'de "ama korsanlar var" diye konsola siktir olmakla mesgullerdi. afedersin batidaki en buyuk oyun ve 7 milyar net worth'e sahip ceo ile bugunun sartlarinda giriyorsan ortama "ama wow release'de battleground yoktu" argumaniyla gelemezsin yada gelsen de kullanicidan "aman yazik garibime, dolarlarimizla besleyelim ac susuz yazik" tepkisi beklememek lazim. her bir roportajinda, her bir tweet'inde anti-consumer takilana verecegim tek ip kendini asmasi icin olur.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

daha gelmedi beyefendiler 1-3 aya getirecekler, subatta gelen search. search'de sadece oyun ismiyle zaten, mesela dur "obsidian" diye arayip sirketin oyunlari gelsin desen o bile calismiyor.

 

roadmapleri aha burda:

https://trello.com/b/GXLc34hk/epic-games-store-roadmap

 

adamlarin wishlist ekleme sureleri 4-6 ay, shopping cart >6 ay yahu. automated refunds gibi krallik TBD, zaman vermeye bile tenezzulleri yok, ki millet aglamasaydi sadece yilda 2 refund verecez diye yola cikmislardi, hala refundda sorun cikariyorlarmis. 1 yil sonraya belki bare minimum feature sete sahip olacak herifler o zamana kadar exclusive sureleri bitiyor lol

 

hic bir faydalari yok pc ecosystem'ine, 3rd partyleri exclusive olarak satin almalariyla zararlari var. bu kadar yani, zarar vermeyi birakip platformlarini elle tutulur yaptiklarinda gorusuruz

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tekrar edeyim:

 

"hic bir faydalari yok pc ecosystem'ine, 3rd partyleri exclusive olarak satin almalariyla zararlari var. bu kadar yani"

 

kotu olan bu 3rd party exclusivity hani baslikta yazan sey, tartismanin baslangici bu. kimse niye store actin demiyor, bu tartisma "epic store acti, tu-kaka"dan cikmadi, oyuncuyu siktiri boktan platformlarina kitlemeye calismalari, anti-consumer islere girismelerinden cikti

HellHound tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1 yil sonra bare minimum feature set olacak (o da belki origin'de boyle roadmap cikardi sonra babayi yaptilar) diye niye bugun adamlarin 3rd party exclusive almasini destekleyeyim bana katkisi ne bu store'un? niye oyuncu olarak quality of life'imi kisitlayip multi-billion $ corp'u pohpohlamam lazim benim epic iki eliyle bir siki 1 senede dogrultacak diye? niye tepki vermeyeyim bi tuketici olarak cikmasina 1 hafta kalmis oyunu butun her yerden cektirip kendi platformlarina kitlemelerine?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

11 dakika önce, pattisliborek dedi ki:

Remedy'nin egs exclusive oyunu Control 400 liradan satışa çıkmış storeda. 

Rekabet iyidir, süper fiyat işte. Bizden alıp devlere veriyor egs sektör coşacak. 

böle fiyat çekiceklerse sıçtık ama konsol portu sanırım bu. yine aral etkisi olabilir. publisherdan publisher'a göre değişiyor sanırım. phoenix pointle, world war z iyi fiyat mesela.

https://store.playstation.com/en-tr/grid/STORE-MSF75508-CONTROL/1

gerçi psn'de 259 tl. daha önce hiç karşılaştırma yapmadım steam'de artış olunca psn fiyatının üstüne çıktığı oluyor muydu?

Xenus tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2 dakika önce, HellHound dedi ki:

1 yil sonra bare minimum feature set olacak (o da belki origin'de boyle roadmap cikardi sonra babayi yaptilar) diye niye bugun adamlarin 3rd party exclusive almasini destekleyeyim bana katkisi ne bu store'un? niye oyuncu olarak quality of life'imi kisitlayip multi-billion $ corp'u pohpohlamam lazim benim epic iki eliyle bir siki 1 senede dogrultacak diye? niye tepki vermeyeyim bi tuketici olarak cikmasina 1 hafta kalmis oyunu butun her yerden cektirip kendi platformlarina kitlemelerine?

desteklemene gerek yok anti propagandası da yapabilirsin. ama mesela senin yazdıkların bana epic store için umut verdi. şuana kadar kimse o roadmapi paylaşmadı mesela. Valla 1 tane bedava oyun verdiler. Daha hiçbişi satın almadım epicden. EXC. dedikleri oyunlarınıda zamanı gelince oynarım acelem yok.  Valla efendi efendi brainstorm yapıyorum yazdıklarınızdan terbiyeli yazın tartışalım.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...