Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Epic Games Store exclusivity meselesi


Sam

Öne çıkan mesajlar

Tekellikten kurtaracak, rekabet yaratacaksa sorun yok. Gerçi steamde zaten düzenli indirim geliyor her şeye (Civ hariç, yıllardır 100TL altına düşmedi). Steam, Origin ve Uplay yetiyor, bu saatten sonra bir tane daha açmayı düşünmüyorum. Bir de internette epic games programı bilgisayarda kişisel bilgileri tarıyor gibi dedikodular dolaşıyor. Epic games sahibi Tencent hakkında da bir iki yazı okudum, ikisi de olumsuzdu, pek araştırmadım gerçi sonra bakarım belki.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

18 saat önce, Sam dedi ki:

forum kapalıyken ve son bir haftada ola gelişmeler yüzünden bu kendi başlığını gerektiriyor artık.

fortnite ve tencent finansmanından gelen paralarla "garanti satış" (oyun hiç satmasa bile satmış gibi sayıp ödeme) teklif eden epic, 1 yıllık veya devamlı exclusivity anlaşması yapmaya başladı şirketlerle. epic store harici hiçbir yerde oyunun satın alınamaması ve oynanamasını gerektiriyor. üçüncü key satış siteleri de dahil.

iivwvbxh2rd21.jpg

görüldüğü üzere kendi üretimi dışında oyunları da satan en kötü store sayılır şu anda pc piyasasındaki. customer review eklerlerse "üretici için seçeneğe bırakılacağını" söylediler. yani kötü oyun çıkaran sansürleyebilecek eleştirileri. ayrıca forum da olmayacak, sadece geliştiriciye ticket atarak soru sorulabilecek. geliştirici oyunu salladıysa veya cahilse yandınız.

steam'in %30'una karşılık %12 komisyon alındığı ve unreal motorlu oyunlardan normalde aldıkları %5'i de almadıkları için geliştiriciler için avantajlı, oyuncular için berbat bir store.

şimdiye kadar metro exodus, phoenix point ve outer world önce gog ve steam'de çıkacakken bir anda yön değiştirdiler egs'e.

şahsi görüşüm pc oyunculuğunu çok kötü bir noktaya götüren bir hareket ve endüstri standardına dönüştüğü takdirde bugünleri mumla arayacağız.

müşteri belirler abi bu tarafı, oyuncu için kötüyse kullanmaz zaten.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

12 saat önce, Scalanova dedi ki:

You should use keys to sell your game on other stores in a similar way to how you sell your game on Steam. It is important that you don't give Steam customers a worse deal.

 

Bunun ilacı storeda, indirim yapacaksın credit vereceksin promosyona boğacaksın müşteriyi. Firma kendi keylerini ucuza satıyor olmayacak, sen dükkan olarak dağıtımcıya garanti satış rüşveti vermek yerine tüketici yanlısı rekabetçi fiyat politikaları uygulayacaksın.

Burda mesele steamin iyi olması falan değil bu arada, steamin de baya dandik politikaları var kahraman değiller kesinlikle. Ama gidip de elalemin oyununu sırf steamde satılmasın diye gogdan mogdan kaldırtmak kadar büyük şerrefsizliklere de imza atmıyorlar. Asıl mesele exclusivity dealların oyunları birden çok platformdan alıp en iyisini seçebilme seçeneğimizi ortadan kaldıran tamamen tüketici karşıtı bir politika olması.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

exclusiveleri oynamak için millet konsol alıyor, yani tutan bi sistem. opsiyonel tutarsa oyuncuyu yeni bi client'a çekmesi kolay değil. gogta drm free olan şeyi, steam drm ile alıyor insanlar. credit verme de sıkıntı, refundlar nasıl olacak o zaman? indirimi ayarlaması ayrı bi dert. developerlar için adil bi sistem olmaz. bi oyun çok satar onun crediti ile satmayan oyunu alır millet. gamersgate de vardı bu credit sistemi ama tutmadı mesela o site, refund yok çünkü. tatava yapılan şey de timed exclusive hani abi tekel olacaklar kazık fiyattan satıcaklar gibi bişi yok. zaten ilk sene indirim yemiyor oyunlar %10-25 dışında. mmolar da steam'e gelmiyor, yine de alıp oynuyoruz. adamlar istedikleri kanaldan satar mallarını. zaten yeni bişi değil, ubi, origin de yapıyor yani.

Xenus tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Exclusive sistemi çok fena şeylere de gebe olabilir. Yarın öbür gün nvidia çıkar, bu oyunu oynayabilmek için sadece bizim kartlarımızı almanız lazım diye oyun firmaları ile anlaşabilir. Zaten şimdiden ufak çaplı da olsa (müşterinin canını yakmadan) hairworks v.b. zımbırtılarla ekran kartı exclusive özellik çıkartıyorlar. 2. tarz teknoloji gelişimlerine pek karşı değilim de, yarın öbür gün bunu oynayabilme üzerinde yansıtırlarsa babalara geliriz. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

6 saat önce, reampage dedi ki:

muadil ürün nası yoktur. sen genrelere ayırıp skor verip rekabet ortamı yaratıyorsan oyunlarda goty seçerek pazar değeri ekliyorsan muadil vardır. muadil eşit demek aynı demek değil. Ürün bunlar fiyatı var nasıl muadil olamaz. 

ayrıca cannesde gösterim yada ödül alan bir filmin fiyatı nasıl artıyor ama gişede kullanıcıya yansımıyorsa. ödül aldı diye biletin fiyatı artmıyor ama filmin sahibi daha yüksek bedelle satıyor.

evet stadia bana aradığım hizmeti veremeyeceke alternatif yoksa ülkem az gelişmiş ülkeyse oynamıcam.

ama serbest piyasa adam benim paramı almaya calısıyor zaten bana hizmet etmeye calısıyor. 

https://www.pcgamer.com/epic-on-pulling-metro-exodus-from-steam-we-dont-want-to-do-that-ever-again/

 

adamlarda diyor exc olayı sonsuza dek sürmicek diye. 88/12 piyasa standartı olursa herkes kazanır steamde ona göre aksiyon alır.

 

 

süt değil bu, ilaç da değil. içeriği aynı değil. migros beni arayıp "elimizde dardanel ton kalmadı" deyince "herhangi başka ton balığı da olur" diyebiliyorum, bu muadili olmaktır. oyun dükkanına gidip "ya şuradan bir adam vurmalı oyun ver, hepsi olur nasılsa olur" diyor muyuz? demiyoruz. "ya hard rock albümü ver herhangi" diyor muyuz? demiyoruz. vs örnekler uzar gider.

serbest piyasa ile alakası yok rüşvetle adam bağlamanın, epic'i aslında direkt avrupa komisyonuna filan şikayet etmek lazım. adamlar google reklam anlaşmalarında benzer şeyi yaptı diye 2 milyar € ceza kesti daha yeni. bildiğin tröst kafası şu olay.

88/12'yi sen sony, ms, apple'a söyle bakalım nereleriyle gülüyorlar. steam kendisi çıkarmadı o rakamı, zaten vardı. 15$ mmo aylığı olayının 20 yıl önce sabitlenmesi gibi. steam yarın değiştirse gene birşey değişmez. milletin konsola, telefona oyun yapmaktan vazgeçmesi mümkün değil %18 için. onlar da egs geldi diye değiştirmeyecek.

4 saat önce, Skyfire dedi ki:

Vallahi indie çöplüğü olmasının başlıca nedeni steam; bu kadar denetimsiz indie çıkacaksa piyasaya çıkmasın. Her yer AAA olsun evet. Gidip indie developerı adam gidip denetleyecekse, gelişimine katkıda bulunacaksa çıkartsınlar indielerini. Steamin çöplük storeunu görmemek için indirimlerde bile bakmıyorum; ancak ordan burdan güzel bir indirim duyunca direkt alıyorum.

Exclusive de çıkartmalarında sakınca yok bence adamlar pazara girmeye çalışıyor ve pazarda tekel anlayışı var. Exclusive de bu tekel anlayışını delebilmek için en geçerli yol. Bu yola ubisoftta başvurdu, originde yaptı, epic yapınca neden tu kaka oldu?

anlattık geçen sayfada. fabrikadan satış mağazası onlar. bu avm'de üçüncü parti herşeyi satan bir mağaza. alakaları yok.

3 saat önce, Suark dedi ki:

müşteri belirler abi bu tarafı, oyuncu için kötüyse kullanmaz zaten.

işte oyunları kitleyince müşteriye satın almama dışında seçenek kalmıyor. bazısı da alırım ona rağmen diyor ki ona güveniyor adamlar zaten.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1 saat önce, Xenus dedi ki:

credit verme de sıkıntı, refundlar nasıl olacak o zaman? indirimi ayarlaması ayrı bi dert. developerlar için adil bi sistem olmaz. bi oyun çok satar onun crediti ile satmayan oyunu alır millet.

 

Credit verme niye sıkıntı olsun? Bi zahmet satın alıp creditini ikinci bi oyunda indirim için kullanıyorsan o oyunu artık refund edeme yani lel. Atla deve değil kesinlikle.  Credit dediğim de işte bi oyun mu satın aldın, onun %25i kadarını direk ikinci oyunda indirim olarak kullanabil. İlk sefer için de herkesin hesabına bi hoşgeldin beşgittin indirimi tanımlarsın, al sana steamden %25 ucuz ama developerların cebine daha fazla para bırakan müşteri dostu sistem. Ya ben bile şuraya bişeyler yazabiliyorsam yüzbin tane müşteri dostu ve tröst yasalarını falan ihlal etmeyen sistem atılır ortaya, maksatları üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olduğundan hiç birini göremiyoruz ama.

 

Ayrı bi dipnot, indie çöplüğü vs. diye ağlıyorsunuz da ben gerçekten anlamıyorum takip etmediğim oyunları steamden niye alayım niye ilgileneyim? Önüme oyun oynarken zart diye reklam çıkarmıyor ki animu hentayi oyunu çıktı bunu al!!11 diye, ben kendim tercih edersem saçma salak bi listeleri var ona girip sırayla next next tıklıyorum. Onu da işte anca event zamanları belej bişiler kazanmak için yapıyoruz. Hayır tersine başka türlü dağıtımcı bulamayacak tonla kaliteli indie oyun sırf steam ve word of mouth a güvenerek takır takır sattı son yıllarda, download serverından patchlerine her şeyi hostluyor adamlar. Arcanumun çıktığı yıl steam olsa batmazdı lan troika. Bu neyin beğenmezliği?

 

Epic exclusivelerini misal konsol oyunları steamle anlaşıp portlanmıyordu, epic daha iyi bi deal önerdi diye epiğe çıkmaya başladılar şu durumda belki savunabilirsin. Fortnite zaten kendi oyunları, altyapısı için marketplace i için bizim launcher lazım derler ona da fitim, ama sen gidip milletin kickstarterda desteklediği projeyi resmen poachlarsan, obsidian microsofta satıldı biz bu IPden daha da kar edemeyiz diye hazır royaltylere konmaya hevesli publishera rüşveti basar oyunu diğer platformlardan blocklarsan tabii ki nefret toplarsın. Yapılan iş oyuncunun zerre yararına değil, tersine exclusivity dediğin nane yaygınlaşırsa oyuncunun aleyhine dönecek fiyatlandırma. Yani bunu destekleyebilecek tek insan profili işte senko gibi kendi hayatı berbat olduğu için başka insanların da keyif almamasını isteyecek çukurlardır. Çukur olmayın insan olun.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

markete para giriyorsa daha çok portlanır. gaben'ın abi portlayın şu oyunlarını diye konsolcuların kapısında yattığını düşünmüyorum. fanlar pc'e çıkarın abi pls diye baskı yaptığı için çıkıyor. ama egs'nin ekstra avantası + düşük komisyon pc'e çıkması konusunda motive edici developerı. OCD azdırması dışında cidden bi sakıncasını göremiyorum yani egs only satılmasını oyunların. destek çıkmadan ziyade yapılan tantanıyı anlamıyorum.

credit olursa dert oyunu oynar, crediti kullanır sonra refundı basar. boş yere baş ağrıtır. yapılmış örneği gamersgate işte ama adamlar pazarda var olamadı. ben kullanıyordum ama artık indirimleri eskisi gibi değil. pazarda kompetitif kalmak zor işte. adamlar sizden benden iyi yapmıştır hesabını.

ks'de steam diyip geri basmaları egs'in suçu değil, ks'ı yapanın şark kurnazlığı. adamlar biz egs'e gittik diye açıklama yapıyorlar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben AAA oyun oynamıyorum, düşük bütçeli yapımcıların oyunları hoşuma gidiyor diyorum. Adam kalkıp indie olmasın, her yer AAA olsun diye cevap veriyor. 

Çöp diye nitelendirilen indiler AAA'ların önün kesiyor falan sanıyorsun galiba? Kimse senin kafana silah dayayıp steam'de gezintiye çıkarmıyor. Hatta hemen sil Steam'i kafana göre takıl, rahat et. Çözümün de hazır.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

43 dakika önce, eldar dedi ki:

Ben AAA oyun oynamıyorum, düşük bütçeli yapımcıların oyunları hoşuma gidiyor diyorum. Adam kalkıp indie olmasın, her yer AAA olsun diye cevap veriyor. 

Çöp diye nitelendirilen indiler AAA'ların önün kesiyor falan sanıyorsun galiba? Kimse senin kafana silah dayayıp steam'de gezintiye çıkarmıyor. Hatta hemen sil Steam'i kafana göre takıl, rahat et. Çözümün de hazır.

Öncelikle sakin olmalısın. Steam en azından indie oyunları filtreleme gibi bir özellik getirebilirdi ayrı bir sistemde bu oyunları gösterebilirdi. Hepsi bir arada olduğunda çöplükten farkı olmuyor; çöplüğün içinden de 5-10 düzgün indie çıkması da gayet normal bir durum. Steam'i de neden silsin adam? 10 sene önce süper olan sistem gitgide boka batıyorsa steam içine ediyorsa neden kütüphanemi sileyim? 

Senin zevkin, senin tercihin git indie oyna ama millete çözümün hazır sil Steam'i falan diye de ergen atarı yapma; diğer kişilerinde tercihine saygı duy.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1 saat önce, Xenus dedi ki:

credit olursa dert oyunu oynar, crediti kullanır sonra refundı basar. boş yere baş ağrıtır. yapılmış örneği gamersgate işte ama adamlar pazarda var olamadı. ben kullanıyordum ama artık indirimleri eskisi gibi değil. pazarda kompetitif kalmak zor işte. adamlar sizden benden iyi yapmıştır hesabını.

 

X oyunundan gelen crediti kullanırsan o oyunu iade edemezsin ya da credit kadar para yüklemen gerekir store hesabına. Atla deve değil derken bundan bahsediyorum, tonla basit çözüm düşünülebilecekken niye oraya takılıyorsun?

 

Bi tarafta 3rd party reseller var, diğer tarafta firmalara garanti satış parasını çatır çatır ödeyebilen unreal engine in sahibi tencentin ortak olduğu firma. Bırak da kapital güçleriyle başarı şansları daha yüksek olsun, hani gamersgate yaptı tutmadı demek yeterli bi argüman değil orda. Adamların hesabı konusunda da itirazımız yok illa ki modellerinde en çok gelir bu alternatifte görünmüştür. Ama "bilinçli oyuncular" olarak oyuncu tepkisi hesaplarını yanlış yaptıklarını göstermezsek, rüşvete harcadıkları bu paraları ilerde seçim yapma şansınızın olmadığı rijit pazarlarda sizi sağarak geri toplarlar. Seçim şansının olmadığı her pazar, tüketici aleyhine bi pazardır.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

edit: forum azizligi, cevap coko'ya degil egs fanboylarina ortak gitsin fdsg.

 

elma ile armutu karıştırıyorsunuz hala.

adam 'kendi' ürününü kendi tezgahında satıyor. tıpkı nintendo gibi ya da blizzard'ın battle.net'i gibi. genel olarak da bu tür oyunlarda servis odaklı sunucu vs gibi hizmetler var online ağırlıklı oyunlar. ya da netflix kendi dizisini filmini heralde kendi ağında exc izletecek. bunda problem yok. kendi üretip kendi satıyor.

egs'nin olayı ise ahmet'in ürününü parayı bastırıp sadece burada satacaksın demesidir. bunun  bağımsız bir yazarın kitabının sadece amazonda, bağımsız bir şarkıcının/grubun albümünün sadece spotify'da olması gibi birşey.

forknayti, unreal'i oynat exc ama dışarıdan obsidian'ı, deep silver'i yemleyip oyun sadece burada. isteyen ipe ipe alacak demek bal gibi tekelcilik olur ve biz son kullanıcıların zararına bir durum. tabi burda c. avellone'un da ragelediği gibi parayı verenden çok alanlar suçlu değil mi demesinde de haklılık payı yok değil. 'garanti satış' sözü ile önden parayı almak tatlı gelebilir ama epic bu tür firmaları belli bir müşteri portföyü yakaladıktan sonra now my turn diyeceği de bir diğer gerçek. tabi bu çok uzun zamanlı bir olasılık.

pattisliborek tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

48 dakika önce, Skyfire dedi ki:

Öncelikle sakin olmalısın. Steam en azından indie oyunları filtreleme gibi bir özellik getirebilirdi ayrı bir sistemde bu oyunları gösterebilirdi. Hepsi bir arada olduğunda çöplükten farkı olmuyor; çöplüğün içinden de 5-10 düzgün indie çıkması da gayet normal bir durum. Steam'i de neden silsin adam? 10 sene önce süper olan sistem gitgide boka batıyorsa steam içine ediyorsa neden kütüphanemi sileyim? 

Senin zevkin, senin tercihin git indie oyna ama millete çözümün hazır sil Steam'i falan diye de ergen atarı yapma; diğer kişilerinde tercihine saygı duy.

Bak tekrar yazayım, kimse senin kafana silah dayayıp steam'de gezintiye çıkarmıyor. Rahatsızsan, bundan böyle steam'den oyun almazsın. Steam'e de sadece eski oyunlarını oynamak için girersin. Tıkla library'e oradan oyununa gir. Sorunun çözüldü. Bu kadar basit, yaygara yapmana gerek kalmadı. Bu da benden sana kıyak olsun.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

number-games-released-steam.jpg

@eldar

normal mi abi bu şimdi? netflix niye fornite hbo ya da hulu'dan daha büyük bi rakip diyor? elma, armut diyip yüzelsel geçiyorsunuz. size göre olmayabilir ama firmalara göre her oyunun bi alternatifi vardır. oyun piyasası da gayet saturated bi hal aldı, herkesin vakit ayıramayacağı dev gaming backlogu var. o kadar risk aldıktan sonra dandik, kazık hizmet verecek hali yok egs'nin. ha baktık veriyor ağzına vururuz.

https://www.polygon.com/2018/9/28/17911372/there-are-too-many-video-games-what-now-indiepocalypse

Xenus tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Indie ler kendine yer buluyor diye seviyoruz Steam i ama hakkaten explore sekmesindeki algoritmayi gelistirmesi lazim. Camasir suyu degil ki bu, domestos almissiniz, belki kometos ta ilginizi ceker seklinde 5 review li ucubik bir oyunu gosteriyor. Eventlerde discovery queue ya aradan girenleri saymiyorum.

Gosteriyorsa bakmazsin, direk library e gecersin zayif bir arguman store front icin.

Gallant tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...